Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Miért szabad eladni a sz@rt?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
VizesBlokk
Kjode to osmág? (ala gugnyikusz)

Namármost én általánosítani szeretnék, és nem akarok konrét problémákat, és helyszíneket feleleveníteni, saját szellemi épségem megőrzése jóvoltából. Először is csak szedetekbe rendezném a kérdéseimet.

1, -Miért szarnak rá (nem lehet szebben kifejezni) arra, hogy mit árulnak az áruházak.

2, -Miért engedik meg, hogy a nagykereskedők/nagybeszerzők azt csináljanak amit akarnak?

3, -Egy áruházban miért lehet olyan tábla egy kompjúter biggrin.gif előtt, hogy "120Mhz-es wincseter" álá tescsó?

3, -Miért szarnak a vavő jogaira?

És most bővebben. :

Egy áruház legyen multi, legyen ABC (mert az is ház, és áru van béne) azt árul amit csak akar. Eddig ok. Értem én pénz kell, inni kell, élni muszáj. De ez nem mindenkinél egyezik meg azzal a hozzáállással, hogy szivassuk meg, húzzuk le, úgyis hülye, kit érdekel, meg egyébként is én eladó vagyok 50-et keresek mit izguljak.
Bővebben annyi, hogy egy áruház azt ad el amit akar. Én kisvásárló volnék. Becaktatok álá tecsóba vagy ósönbe, és elkezdek jóhiszeműen pakolni. Vagyis elkezdenék, ha olyan barom lennék. De NEM. Az ártábla ha véletlen megegyezik az alatta szereplő termékkel, akkor már örül a paraszt (mint pl. én, és nem negatív értelemben) hogy olyan cuccot talált aminek kivannak írva az adatai. Aztán persze ennek sem igaz a fele sem. Mivel a számítógépekhez "értek" szamámból és hobbimból kifolyólag, így mondhatom azt, hogy az áruházak tájékoztatása néha egyenlő a semmivel, vagy más esetben a szarral. Bátran kiállok a kijelentett dolgok mellett, és bízom benne, hogy lesz olyan akinek nem tetszik és ír nekem a fórumon, de ha van hozzá arca akkor akár emilben is. Bár miért ne lenne biggrin.gif Ha ahhoz van, hogy megnemfizetett munkásokból kihúzza a belet is, akkor ehhez is kell legyen. Na továbblépek. Én azaz magyar paraszt (ezt vegyük dícsőségnek, mert engem inkább gazdának szólitsanak mint mánágyérnek /gyk. manager/ ) belépek egy ilyen kotvák undorító intézménybe mert azt mondták a televizelióban, hogy ÓCSÓ. Na szóval bemegyek, és elkezdek kutakodni a "műszaki" osztályon mert komptyútert szeretnék venni. Hmm kezdek gondolkodni, hogy ez most a sürgősségi az ügyeletes kórházban vagy a SZUPERMÁRKET. Rájövök, hogy egyik sem, mert ez a valóság. Mászok be a tömegen, (amit próbál kiszolgálni 4 pénztáros, pedig a reklámban az áll, hogy nyitunk még egy kasszát ha x -nél többen vannak) és próbálom megközelíteni, a már messzíről félelmetes hozzáértő ügyeletes elvtársat. Ha sikerül akkor minimum bazi yóók vagyunk, de inkább profik. Nos elértük az egyént. Indul a kommunikáció, igen magas léptékkel.

- Jó napot kívánok.
- Igen?
- Szeretnék érdeklődni eme számítógép konfiguráció iránt.
- Igen. Értem.
- Tehát?
- Mi tehát?
- Hát szeretnék róla többet megtudni
- (az eladó gondolata) ÉN IS
- Hmm
- Hmm
- Szóval
- Mit szóval?
- Mit tud róla elmondani?
- Gazdaságos
- Aha értem
- Kinek?
- Hát önnek, mert sokkal olcsóbb mint egy szakboltban, mert ott mindíg lehúzzák az embert
- Értem, és mitől jobb ez?
- Hát mert ezen minden egyben van, és így jóval olcsóbb. Tulajdnoképpen ugyanazt kapja mint a szakboltban, csak ez modernebb, mert itt nem minden külön külön van, hanem ezen már egybe építették a sok külön alkatrészt, és ezért ilyen olcsó és jó.
- Aham értem. De bővíteni lehet ugye?
- EEEzt, háát hogyneee. Amivel csak akarja. (gondolom egy rúd kolbászra célozhatott az eladó)
- Értem. Tehát ebben lehet akár videokártyát is cserélni? (ezt a vevő egy hozzáértő barátjának a tanácsából merítette)
- Ebben akár kettőt is. Nyugodtan vásárolhat később bele amilyet csak akar ! (meg a kurva nénikéjét a nemhozáértőnek, és itt az sem zavar, hogy nincs megfizetve)
- Ühümm. Értem. köszönöm szépen a segítséget.
- Igen miben segíthetek? (a következő lámának, mert te má le vagy szarva)

Ez egy nem teljesen kifejező történet, és nyilván írásban nehezebb, de próbáltam a helyzet súlyát megmutatni benne.
Sajnsos a magyar szar áruházak egytől-egyig ebbe a kategóriába tartoznak és egyetlen céljuk az, hogy hülyére vegyék a népet.
Kérdem én ezt szabad?????
Bár végülis ha a fogyvéd., és az állam megengedheti magának, akkor egy kócos, kotvák, rumlis áruház miért ne? Semmi lázadási szándékom nincsen. Egyet sem kell érteni velem, én csak leírtam azt a geci helyzetet, ami kialakult itt nálunk.

Majd a garanciális dolgokra egy olyan napon amikor lesz kedvem, még rátérek, mert érdemes.

Köszönöm a figyelmet, bár látom, hogy ezen a fórumon még ilyen nemigen létezik, de akkor is. És ajánlom minden jövőbeli vásárlónak, hogy kerülje el az ilyen addelbazdátt yóól "bevásárló központokat". Mondjuk van egy találóbb név is ezekre, mint pl. HúzdleCenter.
guga
VizesBlokk! Yóól megmondtad nekijjük wub.gif tudnak a nagyáruházakban urdu-ul? na ugya? Anyjukat az ilyeneknek!! Nnyenek má

De kezdő szmájlik vannak itt ákker cool.gif blink.gif unsure.gif ohmy.gif huh.gif
guga
Mijaza Newbie unsure.gif
guga
Hiba történt. Ha nem vagy biztos abban, hogyan kell használni ezt a szolgáltatást, illetve ismeretlen a hiba oka, tekintsd meg a súgót e funkcióval kapcsolatban.

A hiba a következő:

Fórum védelem aktiválva, várj 30 másodpercet mielőtt válaszolnál az adott hozzászólásra.
fdsa
(guga @ 2004 Jan 14, 08:55 PM)
Hiba történt. Ha nem vagy biztos abban, hogyan kell használni ezt a szolgáltatást, illetve ismeretlen a hiba oka, tekintsd meg a súgót e funkcióval kapcsolatban.

A hiba a következő:

Fórum védelem aktiválva, várj 30 másodpercet mielőtt válaszolnál az adott hozzászólásra.

Látod, milyen Newbie vagy, mladátka?

VizesBlokk, volt réges-régen egy hirdetés, hogy "Cipőt a Cipőboltból!". Meg azóta született egy másik nagy igazság:
"Aki nem tudja megkülönböztetni a sárgarépát a kelkáposztától, az ne menjen zöldségesnek!"
Na ilyen zöldségesek árulnak Neked számítógépet a tecsóban és társaiban.
De az ilyenektől meg tud védeni a fogyasztóvédelem?
Régen 1000 Ft fölött már járt a garancia, ezt felvitték 10.000-re. Ha 9.900-ért veszek egy CD-meghajtót, akkor most mi van? unsure.gif
Sasfioka
Az emberi hülyeség és ostobaság ellen nem a fogyasztóvédelmet kell hívni.

Csatlakozom az előttem szólóhoz: CIPŐT A CIPŐBOLTBÓL. >> Gazdaságos óccsó szart a Tesco gazdaságos óccsó áruházból. Ennyi a képlet.

SF
Mono
(guga @ 2004 Jan 14, 08:54 PM)
Mijaza Newbie unsure.gif

Télleg mijaza? unsure.gif
fdsa
(Mono @ 2004 Jan 14, 11:10 PM)
Mijaza Newbie unsure.gif

Így akartok Európába menni, hogy még ezt se értitek wink.gif Itt maradtok balázspalival, höhhnye
Mono
(fdsa @ 2004 Jan 15, 02:20 AM)
Mijaza Newbie unsure.gif

Így akartok Európába menni, hogy még ezt se értitek wink.gif Itt maradtok balázspalival, höhhnye

Háde akarunk vagy nem akarunk, megyünk. Midemellett mér jó a nyúbí, ha már egyszer magyar nyelvezetű a fórum wink.gif unsure.gif
fdsa
(Mono @ 2004 Jan 15, 09:36 AM)
(fdsa @ 2004 Jan 15, 02:20 AM)
Mijaza Newbie unsure.gif

Háde akarunk vagy nem akarunk, megyünk. Midemellett mér jó a nyúbí, ha már egyszer magyar nyelvezetű a fórum wink.gif unsure.gif

Hú. Mono, már Te is kétcsillagos lettél?

Van ám egy olyan része a fórumnak, ahol az ilyen gondokat címzetten le lehet írni, mint pl. ez a Newbie: I T T
Mono
(fdsa @ 2004 Jan 15, 09:58 AM)
...
Hú. Mono, már Te is kétcsillagos lettél?

...

Csillag unsure.gif
Két kockás lettem, ez így helyes! tongue.gif cool.gif
guga
Én mi lettem rolleyes.gif

Mellesleg yár itt valami szankcözió az offolásért sad.gif dry.gif laugh.gif
VizesBlokk
Hööhnye enpera. Nem is néztem, hogy ennyire nagy élet lett hirtelen.

Namármost. Ez igaz: "cipőt cipőboltból" De könyörgöm itt lassan arról van szó, hogy cipőt, cipőboltból a hentestől !!!

Ne mondja senki, hogy muszáj nekik ilyen szart árulni! Az még nem is lenne gáz, hogy szar. És arra azt mondom, hogy persze, hogy szar, NADE ENNYIÉRT ?

A lényeg, hogy hülye hozzá aki árulja. Nem az a baj, hogy árulják, hanem az, hogy a szakmai hozzáértése az eladónak, általában nagy nulla. A fogyvédnek attól kellene megvédenie, hogy ne tájékoztathassanak félre. Vagy tévednék? Bár lehet mert eddig a fogyvéd csak arra volt jó, hogy levezesse rajtuk a polgár a felgyülemlett energiáját, mert mást nem ér az egész. Bár tudnám mi a szarnak fektet ilyenbe pénzt az állam. Hmm.

Költsék inkább pálinkára. Annak van látszata. Meg ne magyarázza senki a végén, hogy ehhez nincs köze a fogyvédnek enpera.

Amúgy bazi kezdő szmájlik ezek vazze. Hoztam is inkább otthonról.
VizesBlokk
(guga @ 2004 Jan 15, 08:15 PM)
Én mi lettem rolleyes.gif

Mellesleg yár itt valami szankcözió az offolásért sad.gif dry.gif laugh.gif

Nyémáinnnen.

Igen van. Kb annyi jár érte, mint egy áruháznak a félretájékoztatásért.

Jó ez a fórum. Kicsit csiszolni kell még rajta. De ha elfoglaljuk akkor már a miénk.
fdsa
Magamat idézem:
"Aki nem tudja megkülönböztetni a sárgarépát a kelkáposztától, az ne menjen zöldségesnek!" rolleyes.gif laugh.gif biggrin.gif tongue.gif
fdsa
OFF
Próbáljatok meg Avatar-képet berakni, de ne linkelve, hanem a saját gépetekről. Nekem valamiért nem megy, csak a linkelős módszer.
UFF unsure.gif
FVF
(fdsa @ 2004 Jan 14, 09:25 PM)
(guga @ 2004 Jan 14, 08:55 PM)

A hiba a következő:

Látod, milyen Newbie vagy, mladátka?

VizesBlokk, volt réges-régen egy hirdetés, hogy "Cipőt a Cipőboltból!". Meg azóta született egy másik nagy igazság:
"Aki nem tudja megkülönböztetni a sárgarépát a kelkáposztától, az ne menjen zöldségesnek!"
Na ilyen zöldségesek árulnak Neked számítógépet a tecsóban és társaiban.
De az ilyenektől meg tud védeni a fogyasztóvédelem?
Régen 1000 Ft fölött már járt a garancia, ezt felvitték 10.000-re. Ha 9.900-ért veszek egy CD-meghajtót, akkor most mi van? unsure.gif

Régen 3000 volt a rendeletben megszabott határ. Ez a kilencvenes évek elején volt. Azóta eltelt pár év, az átlag éves infláció 15% felett volt. Szerintem ez egy liberális módosítás volt.
A kötelezö jótállással az állam valahol meg is védi azt a terméket, amire az vonatkozik. Szerintem egy 9900 Ft-os CD lejátszó komolytalan ajánlat.

Másrészt: minden gyártó és forgalmazó vállalhat garanciát magától is. Megtehetné, hogy ad jótállást a 8000 Ft-os rádióra, holott a rendelet erre nem kötelezi. Ha nem ad rá, a számítóan gondolkodó vevö nem veszi meg. Továbbmegy a pult mellett, üres marad a kosara. Ez sem olyan lehetetlen dolog, nemdebár?
oze
Az eredeti témához:
Azt gondolom, hogy vannak dolgok, amiket szakboltban kell megvenni. Ott ugyanis a szaktanácsadásért fizetsz, ez be van építve az áru árába. Ezért egy szakbolt rendszerint drágább. A hipermarketekben nem várhatod el ugyanazt a szolgáltatást. Hipermarketben ezért csak az vásároljon spéci cuccot, aki pontosan tudja, hogy mit akar, vagy az, akinek tökmindegy mit kap.
A hipermarketekkel én más problémákat látok (átalánosságban, tapasztalatból):
1. A cucc nem azért olcsóbb, mert "szerényebb körülmények között" (értsd: szakértelem nélkül) árusítják, hanem azért, mert majdnem ugyanaz, mint máshol, csak a gyártóval kivetettek belőle valamit (tipikus példa erre a TV-nél a fogható csatornák sávszélessége)
2. A harmadosztályú árut elsőosztályúnak tüntetik fel, főként a zöldség részlegnél. Csodálatos iskolapéldájával találkoztam ennek: kb. két hete hálós narancsot vettem volna egy négybetűs hipermárketben, de nem tudtam, mert minden egyes csomagban volt 1 (nem több, nem kevesebb) rohadt.
3. A pénztár nem azon az áron számláz, mint ami a polcon ki van téve. Ilyenkor persze el lehet érni azt, hogy visszakapd a pénzt, de oda kell figyelni.
4. A polcon lévő áru szavatossági ideje lejárt, vagy legalábbis nagyon közel van hozzá.
Szerintem ezek a legfontosabb kérdések és nem a szakértelem hiánya. A szakérteleért szakboltba kell menni.
Üdv:
oze
FVF
Egyetértek, bár ők a szakértelem hiányát nem tüntetik fel, elvileg minden osztályon van egy "hozzáértő" ember.
A legfontosabb abból amit mondtál - ezt számos vizsgálatunk bizonyítja - hogy elsősorban nagyáruházban rettenetesen kell figyelni három dologra:

- mi pontosan az áru amit veszünk (összetétele, neve, kinézete, mennyisége, súlya)

-meddig áll el a termék (pontosan fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő). Az erre vonatkozó cimkéket előszeretettel vakarják le, írják át, stb. CSak sértetlen cimkével és felirattal rendelkezőt vegyünk.

Milyen mennyiségre milyen ár volt kiírva. Ha a 3-4 ár van (polc, termék, hírdetési újság, kassza) a legolcsóbbat kell számlázni. Én - nevetségesnek tűnhet - mindig viszek hírdetési újságot vásárláskor, mert nem szeretem, ha hülyének néznek.

Minden fogyasztóvédő marketingkampány ellenére is nagyon oda kell figyelni, az árpolitikájuk és a beszállítási-felvásárlási stratégiák miatt ezek a hibák (visszaélések) nem fognak megszünni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.