Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Idősek Otthona, Termékbemutató, Csillagászati árak
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
bpl75
Tisztelt FVF!

Szüleim idősek otthonában bemutatót tartó termékterjesztőtől vásároltak 3 garnitúra ágyneműt 169 ezer forintért, amihez ajándékba járt egy - elmondás szerint - 80 ezer forint értékű masszázs szék.
A 169 ezer forintos vételárról már csak utólag szereztem tudomást, mivel ajándékként vásárolt dolgokról van szó. Számomra teljesen irreálisnak tűnik az ilyen magas ellenérték, hallottam korábban hasonló esetekről, amik szintén átverést sejtetők.
Akkor lepődtem meg igazán, amikor megnéztem a papírokat, amiket a termékterjesztő adott. Egy szerződés című formanyomtatvány (ami inkább küllemre számla formátumra emlékeztet), melyen az eladó rovatban a terjesztő neve szerepel, alatta titulusként „termékterjesztő” megjelöléssel. Adószám nincs és cégnév sem szerepel rajta, valamint cím sem. Az aláírásánál bélyegző nincs. Semmilyen garanciát igazoló okmányt nem hagyott hátra, annyit mondott, hogy ha gond van, ő cseréli az árút. Gyakorlatilag egy magánszemély neve ismert, mint eladó, se cégnév, se cím és semmilyen elérhetőség megjelölés nincs.

Kérem szíves véleményüket, a fentiek szabályosságával kapcsolatban és esetlegesen az ilyenkor szükséges teendőkkel kapcsolatosan az összeg visszaszerzésére.

Köszönettel:
B.Péter
Captain Crash
Szerintem itt nem fogyasztói szerződésről, hanem adásvételi szerződésről beszélünk. Ezesetben nem illetnek meg olyan kedvező jogok, amelyek egy normális fogyasztói szerződés esetében igen (pl.: jótállás).

Szerintem keress fel egy ügyvédet.
bpl75
A szerződés valóban adásvételi szerződés nevet viseli. Nem tudom, hogy ez esetben illet-e meg jótállás, de ha jól tudom az adásvételi szerződés csak eredeti számlával együtt működik, ami jelen esetben nincs.

A szerződést bescanneltem és a http://budasp.uw.hu/web/szerz.jpg címen érhető el.

Köszönöm.
B.Péter
Ariadne
Fontos!!! Ez még ugyanúgy fogyasztói szerződés!!!! A cím SOHA nem számít!

Tehát ugyanúgy, mnt a távollévőknél, itt is lehetséges az elállás, máris utánanézek!

szerk: Tehát a 370/2004. Korm. rendelet szerint a szerződéskötéstől vagy az áru átvételétől (amelyik későbbi) 8 munkanapon belül elállhat a szerződéstől (célszerű írásban, de ez itt azért nehézkes). Az elállási jogról itt is köteles a kereskedő írásban tájékoztatni a vevőt, sőt saját azonosító adatait (név, cím) is feltüntetni. És ha ezt nem teszi meg, a szerződés semmis!!! Ez azt jelenti, hogy el sem kell állni, mégis vissza lehet kérni a pénzt (és persze vissza kell adni a vásárolt termékeket).

(megjegyzés: attól, hogy valami fogyasztói szerződés, még ugyanúgy adásvételi szerződésről van szó, csak más szemponból csoportosítjuk.)

Kétség esetére:
1. § (1) A rendelet hatálya azokra az áru értékesítésére vagy szolgáltatás nyújtására irányuló szerződésekre terjed ki, amelyek megkötésére eladó és fogyasztó között az eladó kezdeményezésére, az eladó üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában kerül sor, így különösen
a) a fogyasztó lakásán, munkahelyén, átmeneti tartózkodási helyén, feltéve, hogy az eladó a fogyasztót nem a fogyasztó kifejezett kívánságára kereste fel, vagy
b ) az eladó vagy harmadik személy által szervezett utazás, rendezvény alkalmával.
(2) A rendelet hatálya kiterjed az olyan áru értékesítésére, illetve szolgáltatás nyújtására irányuló szerződésre is, amely különbözik attól az árutól, illetve szolgáltatástól, amelynek tekintetében a fogyasztó az eladó látogatását kezdeményezte, feltéve, hogy a fogyasztó nem tudta, és kellő gondosság mellett nem tudhatta, hogy ezen áru, illetve szolgáltatás értékesítése az eladó gazdasági vagy szakmai tevékenységi körébe tartozik.
(3) A rendelet hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor az eladó üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában a fogyasztó tesz szerződéskötésre ajánlatot az eladónak.

szerk2: Bocsánat a sok kérdőjelért, csak nagyon felháborodtam azon, hogy egyes cégek, vállalkozók ilyen módon próbálnak maguknak forgalmat generálni, idős emberek kihasználásával. Ez kifejezetten a "jó erkölcsbe ütközés" kategóriája szerintem...
bpl75
Nagyon köszönöm és hálás vagyok a segítségért!

Én is felháborítónak tartom az ilyet. Szegény idős és beteg emberek kihasználása ez tulajdonképpen, mindenféle jóérzés nélkül, akik viszonylag könnyen rábeszélhetők bármire, ami kicsit is enyhítheti pl. az izületi fájdalmaikat.

Nem tudom mit tegyek, szüleim meg vannak elégedve a termékekkel, tetszik nekik. A karácsonyi örömüket se szeretném elrontani.
Ariadne
A "kereskedő" (inkább szélhámosnak nevezném így hirtelen) nagy valószínűséggel a fogyasztóvédelmi felügyelőség nevének puszta említésére is hajlandó lenne visszavenni a termékeket és visszafizetni az árát, ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy nem tudnak arról, mennyire aljas és jogellenes módon kötik az üzleteiket.

Ezt egyszerűen el kell dönteni: ha kell ennyiért, megtartják, ha nem kell, visszakövetelik a pénzt és visszaadják a terméekekt. Ebben a pontban én biztos nem tudok segíteni...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.