Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mit Tehetek?
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
zagor
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Kérnék Önöktől tanácsot a következő ügyemmel kapcsolatban:
November elején vásároltunk egy ágyneműtartót és egy ágyneműtartós kanapét. A megbeszélt időben kiszállították az árút és a vételárat és a fuvarköltséget kifizettük. Mikor kicsit tüzetesebben átnéztem a bútorokat, kiderült, hogy az ágyneműtartó mérete nem megfelelő, a kanapé ágyneműtartója pedig sérült, illetve szakértelem nélkül lett összeszerelve és majd szétesik. Ezt még aznap jeleztem az üzlet felé, telefonon és e-mailban is. Azt igérték két héten belül kicserélik mindkettőt. A csere megvalósításáig nem is volt semmi gond. Az első gond akkor keletkezett, mikor a telefonon megbeszélt napon nem hozták ki a bútort. Ekkor levélben újra panaszt tettem és azt igérték napokon belül rendezik az ügyet. Erre a minap este küldtek egy SMS-t, hogy másnap hoznák a bútort. Sajnos az üzenetet csak aznap reggel olvastuk el, mert a telefon le volt merülve, így nem voltunk otthon a jelzett időpontban (különben sem tudtunk volna otthon maradni). Akkor ugyanis állítólag hozták a bútorokat és vissza is vitték és részükről az ügy el van intézve. Most nekünk kell járművet bérelni, holott a fuvardíjat egyszer már kifizettük. Mit tanácsolnak, mit tegyünk?

Üdvözlettel,
Takács Zoltán
Captain Crash
Szia!

A Fogyasztóvédelem részéről Siklósi Máté szokott válaszolni a kérdésekre, FVF néven, de addig is, amíg Ő kiássa magát a sok papírja alól az irodájából, amivel mostanában szerintem elöntik, remélem mi páran is tudunk segíteni. smile.gif

Először is, úgy gondolom, hogy amennyiben az időpont nem lett megegyezve, abban az esetben jogtalan az, hogy "részükről el van intézve". Mivel akkorra, amikorra meg volt beszélve nem hozták a készüléket, valamint később arra, hogy "hoznák", nem történt részetekről válasz, hogy: "hozhatják", ezért véleményem szerint ez az eljárás minden tekintetben nélkülözi azt, hogy együttműködtek volna veletek. Ezt ne hagyjátok annyiban.

Vásárlók könyvébe kell bejegyzést tenni a tekintetben, hogy az üzlet minden valószínüség szerint figyelmen kívül hagyta a cseretermék kiszállításának időpontjával kapcsolatos megegyezés lehetőségét! Le kell írni, hogy a terméket a megbeszélt időpontban nem szállították ki, sőt legközelebb, amikor nem történt reflektálás az új "általuk jónak vélt" időponttal kapcsolatban, akkor állítólag kihozták.

A Ptk. 277.§ (4) értelmében a felek a szerződés teljesítésében együttműködésre kötelesek. A kötelezettnek a szerződés teljesítése érdekében úgy kell eljárnia, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a jogosultnak pedig ugyanilyen módon elő kell segítenie a teljesítést.
Lássunk tisztán: A második időpontról nem beszéltetek, hanem egyszerüen eldöntötték, önhatalmúan, hogy kiviszik, aztán nem tették. Azzal pedig, hogy többet nem hajlandóak tenni az ügy érdekében, úgy vélem, hogy egyértelműen nem tesznek eleget jogi kötelezettségüknek, vagyis nem hajlandóak veled együttműködni. A teljesítés elősegítése érdekében tett erőfeszítésekkel kapcsolatban a jog - úgy tudom - nem írja le, hogy az együttműködési kötelezettség meddig terjed és milyen mértékü. Azonban nem csak te érzed, hogy ez nem meríti ki az együttműködés fogalmát, hanem én is. wink.gif

Miután a vásárlók könyvébe leírtátok, hogy nem volt megbeszélt időpont, önhatalmúan döntöttek egy időpontról, írd bele nyugodtan, hogy szerinted a Ptk. ezen passzusának és bekezdésének nem tesznek eleget azzal, hogy a továbbiakban elzárkóznak. Ha ez sem segít, akkor lehet menni békéltető testülethez. Ha az sem segít, akkor polgári peres eljárás keretében kell a jogaitokat érvényesíteni. Nem kell félni tőle, én most voltam ügyvédnél életemben másodszor, tiszta jó fejek. smile.gif
Ariadne
Hát igen, a garanciális javítás minden költségét a kereskedőnek kell állnia, és a 10 kg feletti vagy tömegközlekedési eszközön nem szállítható dolgokat neki is kell szállítania - tehát ki kell hogy hozza... De hogy sms-t küldtek? Hát nem törték magukat, az biztos. huh.gif
zagor
Köszönöm a válaszokat. Időközben fordulatot vett az ügy és megoldódott. Írtam egy levelet (e-mailt) a cégnek, amelyben felróttam nekik, hogy nem akarnak együttműködni, pedig erre kötelesek lennének. Erre személyesen a tulajdonos hívott fel és megbeszéltük a dolgokat és hétvégén kicserélték a bútorokat. Persze minden azért nem ment símán, mert az egyik ágyneműtartó mérete már kicsit más volt mint az eredeti, de azért elfért. A gyártó egyszerűen képtelen a saját kanapéjában tökéletes ágynemútartót legyártani. Mindegy, a reklamációt befejeztük, de a bútorbolttal a kacsolatot is.
Ariadne
Örülök, hogy végülis rendeződött az ügy. Annyit leírnál még, melyik üzlet/cég volt ez? Csak hogy el tudjuk kerülni... smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.