Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Emusic.com - Kik Ezek?
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
tabu
Minap bementem a bankba, és az alkalmazott közli, valaki leemelt a bankszámláról 4300Ft-nak megfelelő összeget. Kiderült mindezt a számlához tartozó MasterCard-dal követte el egy bizonyos www.emusic.com című oldal. Persze azonnal megnéztem kik ezek, körbekérdeztem, hátha valaki játszadozik, megtudta a kártya számát, de semmi. Kérdezném, mi a teendő ebben az esetben? A MasterCard magyarországi központja is megerősítette a tranzakciót. Ha valóban vásároltunk volna az oldalról, ami most már bizonyos, hogy nem történt meg, amúgy soha nem is hallottam erről a portálról, nem kellett volna legalább egy e-mailt küldeniük, hogy bocs, de leszedtünk egy bizonyos összeget a számláról, erre a termékre, ebben az időpontban, MasterCard segítségével....stb., stb.?????
Ariadne
Azt hiszem, a helyedben letiltatnám gyorsan a bankkártyámat, mert ez elég félelmetes, ezek szerint többet is leszedhetnek. A letiltás után már biztos, hogy a bank viseli azt, amit esetleg azután szednek le róla... Egyébként úgy tudom, hogy 45.000 Ft-ig a kártya tulaján marad a kár, ha elvész (és szerintem ez a visszaélés is ugyanolyan, csak nem a fizikai kártyával tették ezt meg), a bejelentés követően pedig teljes egészében.(Úgy tudom, ez szabálysértés ilyen összegben, 10.000 felett pedig bűncselekmény...)

Ha jól sejtem, azért valami kellett ahhoz, hogy a bankod engedélyezze a pénz levételét, szerintem kérdezd meg őket!

szerk: Egy kérdés: közvetlenül fizettél anno a bankkártyád számával vagy valamilyen webkártyát használtál? (ha megkérdezhetem - csak érdekel, hogy mennyire ad biztonságot ilyenkor a webkártya, érdemes-e, vagy esetleg ennek ellenére is "meg tudják csapolni" a számlát)
tabu
MasterCard-ot használok, egyszerű hétköznapi bankkártyával vásárolok általában. Na már most a mai digitalizált világban naívan előveszem fizetéskor egy supermarketben, a mögöttem álló észrevétlenül a telefonjával lefotózza, és ennyi elég is. Csak a 16 jegyű szám, és a kártyán lévő név kell egy internetes vásárláshoz. Ez csak egy példa, sok millió lehetőség van hozzájutni a fenti két adathoz, egy jó agyú csaló még meg is tudja jegyezni. ennyi....
gbravo
Egyszerű Mastercard-al te sosem fogsz neten vásárolni, ez kivan találva jobban annál. Még egy egszerű otp-netbankos utaláshoz is sms-ben kell kódot megerősíteni. Szerintem ez nem véletlen, és lehet mögötte valós tranzakció, esetleg nézz körül a családban, mert hallottam olyat, hogy egy fizetős oldalon a kicsifiú elköltött pár tízezret. Ja: feltétlen kellenek a tranzakció adatai. mikor, és hogy, és akkor hol voltál te és a kártya. Azért ez nem úgy megy, hogy lenézim és kész sztem
toreki
(gbravo @ 2006 Feb 2, 02:19 PM) *

Egyszerű Mastercard-al te sosem fogsz neten vásárolni, ez kivan találva jobban annál. Még egy egszerű otp-netbankos utaláshoz is sms-ben kell kódot megerősíteni. Szerintem ez nem véletlen, és lehet mögötte valós tranzakció, esetleg nézz körül a családban, mert hallottam olyat, hogy egy fizetős oldalon a kicsifiú elköltött pár tízezret. Ja: feltétlen kellenek a tranzakció adatai. mikor, és hogy, és akkor hol voltál te és a kártya. Azért ez nem úgy megy, hogy lenézim és kész sztem

Néhány éve rendeltem neten képet úgy, hogy csak a kártyáról leolvasható adatokra volt szükség. Persze a kártya valami amerikai, pontosan nem tudom, mert nem az enyém volt, csak a számítógépes ismeretet adtam hozzá.
gbravo
Persze lehet, nyilván dombornyomott kártya volt, azzal lehet is.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.