Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
S.o.s. - Ékszer
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
hacumomo
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:

Én és a párom 2 hete kiválasztottunk egy gyönyörű fehérarany, vésett mintás karikagyűrűt, amiből rendeltünk 2 darabot (nyilvánvaló :-)), 62 ezer FT értékben egy ékszerüzletben. A mintadarabon egy iszonyat ronda fémjel volt a karikagyűrű külső oldalán, de kérdésünkre az eladó azt mondta, hogy majd ráírja a megrendelő lapra, hogy belülre üssék. Jó.

Egy hét múlva értesítettek minket, hogy kész vannak a gyűrűk, lehet értük menni.
A meglepetés a boltban ért, ugyanis a két gyűrű mintája nem egyezett(!), illetve a párom gyűrűjébe, a külső oldal közepére, pont a mintába lett a fémjel ütve (ráadásul nem is kicsi, hanem jó feltünő), míg az én példányomon, ugyan belül van a fémjel, de(szintén a mintában) 2 ütött, vagy vésett kb. fél mm átmérőjű "folt" van. Úgy néz ki minha "kis baleset" érte volna (befogtam volna a satuba, hozzávertem volna egy féltéglát stb.). Persze lehet hogy a gyártó cég ütötte bele a jeleit, nincs sasszemem.

Mindegy, iszonyat ronda lett, az amúgy gyönyörű gyűrű. Ezt szóvá is tettük, majd utána azt is felfedeztük hogy a gyűrűk között minta-beli eltérés van (az enyém selyemfényű lett -ahogy rendeltük - a páromé pedig csíkozott)
A kis hölgy azt mondta hogy a mintabeli eltérést ki lehet javíttatni, úgyhogy vissza is küldi a gyűrűket, de a fémjellel és a másik két "pöttyel" nem tudnak mit kezdeni, mert aki ezket beüti, monopolhelyzetben van az egész országban, és csak ők csinálják, és így is milyen szép... Tényleg.... (Csak a gyomrom már görcsbe rándul, ha arra gondolok, hogy nemsoká visszajönnek a javíttatásból, ugyanolyan rondán)

Namármost:
A nemesfém tárgyak és termékek vizsgálatának, hitelesítésének és nemesfémtartalmuk tanúsításának részletes szabályairól szóló 74/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 3. melléklete szerint: tömör karikagyűrű esetén a jel beütési helye a sín BELSŐ RÉSZE!!! Tudom hogy kényelmesebb kívülre ütni, na de azért... Külön kértük... Mert oké, hogy aki nem kéri, azt ki lehet cselezni... Ráadásul az egyiknéltudták belülre ütni?
Arról nem beszélve hogy már ki van fizetve a gyűrű, és nem két forint volt :-(

Szóval mit tehetek, ha nem a nekem tetsző módon fogom viszontlátni a gyűrűket?

Kicserélik? Visszakérhetem a pénzt? Vetessek fel jegyzőkönyvet? Vagy addig küldjem be javíttításra amíg meg nem unják és meg nem csinálják rendesen? És a NEHITI, aki a fémjeleket belenyomja?

Esküszöm az egésztől elment a kedvem, az embernek nem az eljegyzés fog az eszébe jutni ha ránéz, hanem egy gyomorfekély...

Kérlek segítsetek, mert nemsoká vissza fognak jelezni az üzletből... MIT TEGYEK????

Gyors válaszotokat előre is köszönöm:

Hacumomo
Ariadne
Szia!

Mivel egyértelműen rossz minőségben készítették el a gyűrűket, ráadásul a karikagyűrű finoman szólva is hosszú távra tervezett dolog, ezért egészen nyugodtan kérhetitek, hogy készítsenek másikat helyettük, vagy ha nem bíztok a szakértelmükben, visszakérhetitek a pénzt.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy elálltok a szerződéstől, mert úgy tűnik, nem képesek megfelelő minőségben előállítani a gyűrűket - és gondolom van egy adott határidő is, amikorra szükségetek van rá... wink.gif Érdemes ezt beírni a vásárlók könyvébe (kell hogy legyen nekik), ha szóbeli közlésre nem hajlandóak visszaadni, és elhozni a nektek járó példányt. (És persze nem fizetni, ha még nem fizettetek, szóval semmiképp egy fillért többet nem adni nekik.) Ezzel a bejegyzéssel a békéltető testülethez lehet fordulni, akik ingyen, bár nem kötelező erejűen döntenek a kérdésben.
Joooe
(hacumomo @ 2006 Jan 27, 10:52 AM) *

Én és a párom 2 hete kiválasztottunk egy gyönyörű fehérarany, vésett mintás karikagyűrűt, amiből rendeltünk 2 darabot (nyilvánvaló :-))

Gratula nektek! smile.gif Remélem a gyűrű gond is megoldódik.
Ariadne
De figyelmetlen voltam: gratulálok én is! Legyen ez a gyűrűs dolog az utolsó rossz dolog, ami történik veletek - ezután már csak csupa jó legyen! cool.gif
hacumomo
Sziasztok!!!

Köszönöm a gratulációkat és hozzászólásokat :-)

A gyűrűk sajnos már ki vannak fizetve, a fene gondolta hogy egy egyszerű karikagyűrűt így el lehet rontani sad.gif

Egyenlőre még nem szóltak vissza, úgyhogy még reménykedek, hogy hátha úgy jön vissza a javításból ahogy én szeretném...

Vagy a manók az ékszerésznél éjszaka kijavítják... :-))

Egyébként iszonyatosan béketűrő ember vagyok, fát lehet vágni a hátamon, és világ életemben útáltam az ilyen kényelmetlen helyzeteket, de egy karikagyűrű tényleg nem egy-két alkalomra szól, hogy ha nem tetszik akkor nem hordom....

Úgyhogy reszkessenek!!! :-)
Joooe
Egy biztos: ha nem megfelelő minőségű ne vedd át!
Azért a minőség ilyen esetben különösen fontos dolog, és aki a készítést elvállalja, ezzel tisztában kell lennie.

hacumomo

Még szép hogy nem veszem át!!! mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif

Na majd kiderül... Még nem értesítettek.... De remélem nem csak a mintáját javítják ki... sad.gif

Nincs kedvem vitatkozni egy IQ-lightos szőke macával...
Ráadásul abban igaza van hogy nem ő tehet róla, hiszen nem ő készítette.
De azért csak ő van kapcsolatban az ékszerésszel, úgyhogy kinek mondjam, ha nem neki... dry.gif

Captain Crash
Szia!

Persze, ilyenkor kell kérni a vásárlók könyvét, vagy kérni kell, hogy beszélhess az üzletezetővel, vagy olyannal, aki érdemben eljárhat az ügyedben. Azzal könnyű cselezni, hogy olyat állítanak a pulthoz, aki "semmiről nem tehet". Az sem igaz, hogy semmiről nem tehet, vagy ha igaz, akkor semmit se tehet, tehát minek áll ott? huh.gif
hacumomo
Sziasztok!

Tényleg!!! A vásárlók könyvébe be fogok írni...
Meg jegyzőkönyvet is fogok felvetetni velük... tongue.gif
És addig járok majd a nyakukra, amíg meg nem unják és meg nem csinálják rendesen... laugh.gif

Még jelentkezek a további fejleményekkel...

hacumomo
Még mindig nem értesítettek!!!! crybaby.gif

Lehet hogy ma ebédidőben fogom magam, bemegyek hozzájuk és ezt fogom tenni: bangin.gif bash.gif bangin.gif box.gif bash.gif bangin.gif starwars.gif bash.gif starwars.gif box.gif bangin.gif

sad.gif sad.gif sad.gif
FVF
Szia! Csak azt teheted, hogy nem veszed át, s jegyzőkönyvet kérsz, hivatkozva az itt szerzett ismeretekre. Nem a szőke mama a lényeg, hanem a cég, ha ő nem oldja meg, kérni kell az üzletvezetőt. A lényeg, hogy ki kell állni az igazatokért, s nem szabad átvenni így. Remélem nincs kevés idő a nagy napig:)

Nekik csak a munkadíj veszik el, hisz az anyag újrahasznosítható, tudtommal. Melyik cégről van szó? Írj, ha történik valami.
hacumomo
Sziasztok!

Kedden átvettük a gyűrűket, sajnos már nem tudtuk tovább húzni, mert még vagy kétszer visszaküldik javításra, és kicsúszunk az időböl.

Na szóval: Az enyémen a fémjel belül van, a gyártó jele, meg még valami jelzés kivül maradt, úgyhogy az enyémmel semmi nem történt.
A páromét állítólag újrakészítették, mert a mintát csak úgy tudták kijavítani rajta. A gyártó jele neki is kint maradt (!), illetve belül a háromjegyű számból 1 lemaradt. Tehát 585 helyett csak 85 van beleütve.

Sajnos már szorított minket az idő, úgyhogy elhoztuk.... crybaby.gif

Egyébként szép meg minden... legfeljebb majd befelé fordítjuk ezeket a részeket... sad.gif

Viszont, csak hazatérve vettem észre, hogy a gyűrű nagy az ujjamra!

3 napon belül visszavihetem az üzletbe mindenféle indoklás nélkül ugye? (És saját költségükön kell kijavítaniuk?)

3 napot meghaladóan meg fizethetem én a javítást?

Ugyanis ha most, 3 napon belül visszaviszem, a nagy napra nem ér vissza.
Ha 19-e után küldöm nekik vissza, akkor meg már mit akarok én kis hülye...?

A páromnak már mondani se merem, mert a gyűrű szó hallatától is rosszul van... sad.gif

Segítsetek! Meddig vihetem vissza méretproblémával?
Joooe
Az hogy a mérete nem stimmel szerintem nem lehet a te hibád, ők veszik le a méretet, nem hiszem hogy azzal érvélnének, hogy azóta összement az ujjad.
Vidd vissza, meg kell csinálniuk, 3 nap nem játszik itt.
hacumomo
(Joooe @ 2006 Feb 9, 09:42 AM) *

Az hogy a mérete nem stimmel szerintem nem lehet a te hibád, ők veszik le a méretet, nem hiszem hogy azzal érvélnének, hogy azóta összement az ujjad.
Vidd vissza, meg kell csinálniuk, 3 nap nem játszik itt.

Szia JOOOE! biggrin.gif

Még most vigyem vissza, vagy 19-e után is visszavihetem? És kötelesek visszavenni? A számla ugyanis jan. 12-én lett kiállítva, hiszen akkor fizettük ki a gyűrűket.

Arra sem hivatkozhat, hogy miért vettem át, ha nem jó?
Joooe
Szia! smile.gif

Szavatosságra hivatkozhatsz. Szavatosság ideje alatt, a felfedezéstől számított két hónapon belül jelzett hibát időben közöltnek kell tekinteni.
A szavatosság meg a vásárlástól számított 2 év. (Vagy ebben az esetben lehet 3 év)

Csak keményen box.gif
FVF
Azért ezt a problémát nem árt jelezni, de tényleg mindegy, mikor viszed vissza, lehetőleg fél éven belül tedd meg.
hacumomo
Köszönöm a hozzászólásokat és a bátorításokat!!!! rolleyes.gif
Orsolyad
Sziasztok!

Karácsonyra kaptam a páromtól egy gyönyörű arany fülbevalót. Két héttel az ünnepek után vettem észre, hog az egyik kő igencsak mozog, nincs a helyén. Be is mentem vele az ékszerboltba - igaz nem abba ahol vettük, mert 3 bolt tartozik egy tulaj alá, és épp ez esett útba.
Megmutattam a fülbevalót az eladóknak, akik beismerték hogy mozog, és azt mondták, vissza kell ragasztani a követ! Persze felháborodtam, nehogy már 15.000 Ft-os fülbevalóba ami épphogy két hetes pillanatragasztóval ragsszák vissza a követ! bash.gif Miután megmondtam, hogy ez szerintem nem így működik, közölték, hogy itt is hagyhatom javításra, de az ötvös január végéig nem dolgozik. Az előző ragasztós akció utn elvesztettem a bizamam az eladókkal szemben- gondolom ha otthagytam volna, ők beragasztották volna a mozgó kövecskét-, úgyhogy a másik boltban megpróbáltam megkeresni a főnököt. Természetesen nem találtam a másik két üzletben sem. Ahol a fülbevalót vettük azt mondták, jöjjek be egyik szombat délelőtt 11 óra körül, mert akkor biztosan itt lesz a főnökük, persze amikor mentem szintén nem volt ott a tulaj. Javításra meg csak a másik üzletben veszik fel az ékszereket! Akkor most mit tegyek? Azt nem akarom hogy beragasszák a követ. A főnök nélkül meg nem vállalják a javítást. A fülbevalót meg nem akarom csakúgy otthagyni, hogy majdcsak lesz valami! Már legalább 5x próbáltam utolérni a tulajdonost! A ragasztós hölgyike azt is mondta, aranyékszerre nincs garancia!!!! Ezt kikérem magamnak! Nehogymár ne legyen garancia egy ékszerre, ami több mint 10.000 Ft volt!
A kő nem megfelően lett elhelyezve a készítés során, akkor ezesetben kit terhelnek a javítás költségei? Szerintem nem engem! mad.gif

Orsolya
Orsolyad
A képen talán látszik, a bal oldalon lévő kő nincs a helyén.
Captain Crash
Amennyire én tudom, garancia, ami a jótállás köznapi neve nem kötelező ékszerekre, de szavatosság minden termékre 2 év. (A teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesíthető a szavatossági igény)
Tehát nem hajthatnak el. Menj be az üzletbe és mondd, hogy szeretnéd, hogy javítsák neked az ékszered. A töltess ki velük jegyzőkönyvet! itt nézheted mit kell a jegyzőkönyvnek tartalmaznia

Fontos tudnod, hogy az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis. A vásárlást követő hat hónapon belül tehát, a jótálláshoz hasonlóan, a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett. Tehát ha azzal akarnak elhajtani, hogy ezt te tetted tönkre, akkor irasd le velük a jegyzőkönyvbe.

Ha nem adnak jegyzőkönyvet, és nem akarják javítani, akkor írj a vásárlók könyvébe. Itt már ne hagyd ott az ékszert! Ha azt sem hajlandóan adni, akkor jelentsd az illetékes jegyzőnek. A jegyző telefonszámát és címét kötelesek megadni, de ki kell legyen függesztve. Ha ez sincs, akkor már régen gáz, jelentsd a fogyasztóvédelemnek.

Úgy gondolom, hogy a mai pillanatragasztók egyike sem állítja vissza az eredeti állapotot. Ebben egyetértünk.Ha valamit elírtam volna, akkor vki javítson ki!
Ariadne
A vásárlástól számított hat hónapon belül szavatosság esetén a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a termék jó vagy a fogyasztó okozta a hibát - ha ezt nem tudja bizonyítani (pl. szakvéleménnyel), akkor meg kell javítania az ékszert. smile.gif
Captain Crash
A kedvedért, mostmár pirossal kiemeltem. biggrin.gif
Ariadne
blush.gif Bocsi, kicsit kötekedő vagyok tegnap és ma, és figyelmetlen a tetejébe. Leállok... smile.gif
Orsolyad
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Hétvégén megpróbálom beadni javításra a fülit!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.