(Ariadne @ 2006.02.09, 13:48)

(radar @ 2006 Feb 9, 01:08 PM)

Írok nekik, nehogy mást is át tudjon vágni az OTP.
Azért olyan nagyon nem vágott át, kicsit érdemes megnézni a díjtáblázatukat, mielőtt igénybe veszi az ember a szolgáltatást...
Sajnos, saját tapasztalatom szerint a bankok valóban így működnek, ha külföldi utalásról van szó: egy előre nem meghatározott díjért egy nem meghatározott minőségű szolgáltatást nyújtanak, azaz semmiféle garanciát nem vállalnak, hogy mikorra ér oda a pénzed. Ha megpróbálsz reklamálni, akkor elhajtanak azzal, hogy semmit sem ígértek, nem rajtuk múlik stb.
Bankban dolgozó ismerősömtől is utána kérdeztem, és azt mondta, tényleg nem tudják, milyen úton fog eljutni a másik bankhoz a pénz és a közvetítők mekkora költséget számítanak majd fel. (Ehhez képest furcsa, hogy ebben az esetben előre akarták a többlet díjakat lerángatni, mert úgy emlékszem, nekem ezek utólag szoktak "becsorogni".)
A banknak persze tiszta nyereség, ha a pénzt lerángatja a számládról, de még ül rajta pár napot és neki kamatozik, mert ezt szokták tenni.
Na, hogy valami hasznosat is írjak, az átutalási költségek minimalizálására a következőket javaslom:
1. Bármilyen
kis összegű EU-n belüli utalás esetén használj rózsaszín postai csekket. Ennek az induló költsége alacsonyabb, mint a bankoké, és tapasztalatom szerint kb. egy hét után készpénzben házhoz viszik a címzettnek. Természetesen ehhez a címzett postacímét kell tudnod.
Hátrányai: csak néhány nagy postahivatalban elérhető (telefonon rá kell kérdezni, hogy a lakhelyedhez közel hol), a külföldi partnerek nem ismerik és gyanakodva fogadják, a legtöbbnél nincs is feltüntetve mint megengedett fizetési mód, így külön alkudozni kell velük. (Volt, aki azt hitte, borítékban akarom küldeni a pénzt, mikor írtam, hogy utalnám postán.)
2.
EU-n belüli nagyobb összegű utalás: rózsaszín postai csekk vagy banki utalás. A díjuk és a sebességük nagyjából hasonló (látszólag a postai olcsóbb, de az átváltási árfolyammal jobban megvágnak), a bank viszont gyakran könnyebben elérhető. Az EU-n belül általában nincs további, előre nem látható bankköltség, de ezt a bankok nem garantálják (tőlem még soha nem kértek többletdíjat, de mindig mondták, hogy lehet ilyen). A postai díj ezzel szemben fix és egyszeri. A postai csekknél összeghatár felett valami hülye jogszabály miatt külön nyilatkoznod is kell, hogy milyen célra megy, mert csak bizonyos célokra lehetne külföldre pénzt küldened (újság előfizetés, rendezvény részvételi díj meg ki tudja, mi a franc). Ez a törvény szerintem ellentmond mindenféle EUs alapelvnek (áruk szabad áramlása), ezért át szoktam húzni az összes kategóriát (egyébként sincs közük hozzá, hogy kinek mire küldök pénzt), ezért kicsit balhéznak, aztán nekem eddig mindig felvették így is.
3.
EU-n kívüli nagyobb összegű utalás: ez bizony problémás és drága. Valószínűleg hitelkártyával jársz a legjobban anyagilag, viszont az nagyon kockázatos. Ezért talán a legjobb megoldás a külön számla, amelyre csak akkor utalsz pénzt, amikor éppen fizetni akarsz a hozzá tartozó kártyával. De ez a módszer csak akkor éri meg, ha rendszeresen utalsz külföldre. Egy-egy utalásnál marad a pofátlanul magas és előre nem kiszámítható bankköltség vagy a rózsaszín postai csekk, amelyet viszont nem merek szívből ajánlani, mert EU-n kívül nem próbáltam ki.