Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
drága (!) öltöny
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
quattro
2003 augusztusában vásároltam egy márkás öltönyt. Nyár végi akcióban is meglehetősen drága volt.
Úgy egy hónapja, kb 10 felvétel után az egyik hátsó zsebének varrása mellett elfoszlott az anyag nagyjából fél centi hosszan. Bár gyanítottam, hogy a tű gyengítette el a készítésekor, nem reklamáltam az üzletben, hanem házilag orvosoltuk a kis szépség hibát. Sajnos azonban a napokban a másik hátsó zseb mellett is megismétlődött a malőr, csak most nagyobb méretben.
Ezt már nem lehet csak úgy megvarrni, s nem is emésztem meg a dolgot olyan könnyen, hogy eddigi viseléséért kb 10 ezer Ft-ot fizettem alkalmanként. Most meg el kell valószínűleg dobnom a nadrágot.

Több, mint kilenc hónap után van-e esélyem valamilyen kártalanításra, vagy jobb, ha megkímélem magam az elutasításoktól? A blokk természetesen megvan.

Az érdemi válasz(oka)t előre is köszönöm!
FVF
Van, már amennyiben megvan a blokk. Hiszen 2003 augusztusában már érvényes volt a megváltozott polgári Törvénykönyv, melynek alapján a szavatosság 2 évig tart.

Vissza kell vinni a vétel helyére, és az itt közölt információkat tálalva javítást (vagy cserét) kérni. JegyzQkönyvet kell felvenni, amiben rögzíteni kell a neveket, a hibát, a vásárló igényeit, s a kereskedQ által felkínált lehetQségket, indoklással ellátva.

Azért lesz nehéz a csere, mert az egész öltönyt nem fogják a pantalló hibája miatt kicserélni. Még egy ugyanolyan pantallót meg nem hiszem, hogy találnak. Ezért a javítás, vagy árengedmény lesz lehetséges megoldás.

Egy fontos pont: nem hivatkozhatnak arra, hogy akciós volt a termék, hiszen ez a forgalomba került árú minQségét nem érintheti.

Nem kell szemérmeskedni ár és vásárlási hely tekintetében, hiszen ezáltal kapunk hitelesebb képet, így lehet jobban válaszolni.
quattro
Nagyon szépen köszönöm a választ! Holnap vissza is viszem a nadrágot. Az erdményről majd beszámolok.
quattro
Nos, elvittem ma az öltönyt az üzletbe.
Szinte természetesnek veszem (a régi beidegzQdések ugye) a reakciót, amit kiváltott a panaszom:

1. "Mi semmit nem tudunk kezdeni ezzel, vigye el megstoppoltatni" (!?!) blink.gif
-Kérdezem megdöbbent arccal: garancia vagy valami hasonló?
2. "Az csak fél évig van rejtett hibákra. Sajnáljuk."
-Mondom: A FogyasztóvédelemtQl én mást tudok. 2 év szavatosság...(A kinyomtatott válasz nálam volt.)
3. "Megnézhetik? A 2 év ruhanemqre nem vonatkozik. De jó, akkor bevizsgáltatják, de ezt tuti, hogy el fogják utasítani. Azt ugye tudom, hogy én fizetem a vizsgálati díjat, ha úgy lesz. 6500 Ft. Megéri?"
-Jobban, mint kapásból kidobni- válaszoltam.
4. "Ez minimum 2 hét lesz."
-Úgysem tudom hordani így.

Ezzel végzQdött a szólicit.

Tehát ment a burkolt fenyegetés, zsarolás stb.
Folytatás 2 hét múlva.

Bocs, de a hosszú ékezetek nem mqködnek.
FVF
Nálam sem mindegyik. Még viszonylag elQnyös is a lehetQség, hiszen a vizsgálati díjat nem nekik kellene megelQlegezniük...
A stílus önmagáért beszél.
Vettek fel jegyzQkönyvet? Mert annélkül nem lehet majd utána sokat kezdeni.
Majd holnap megkérdezem odabenn, hogy mi lehetséges szakadt nadrág ügyben, a textilesektQl.
quattro
Jegyzőkönyvet vettek fel, de az nem tudom mit segít. Józan paraszti ésszel én úgy gondolom, hogy egy 113 ezer Ft-os (akciósan 83 ezer) öltöny anyaga nem eshet szálaira sem 6, sem 10 hónap alatt. Ha én vizsgálódnék, egyszerűen azt mondanám "fiúk, ez nem jött össze, adjatok egy másikat, vagy vissza a pénzt és tanuljatok meg szőni!".
De persze én "csak" a vevő vagyok.
De egy dolgot azért kitaláltam. Ha elutasítanak, tuti kiküldöm Franciaországba az anyacégnek az öltönyt. Használni úgy sem tudom.
quattro
Hátha valakit érdekel, íme a folytatás.
A mai napon megkaptam Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakvéleményét.

Az eredmény röviden: "A termék meghibásodása gyártási hibára vezethető vissza. A vásárló hibás teljesítésre vonatkozó kifogását megalapozottnak tartjuk."

Van azonban egy érdekes "Téjékoztatás" zárásként a lapon.

Bocs, hogy kicsit hosszú, de idézem:

"- A szakvélemény kizárólag a hiba tényére, jellegére, a hiba keletkezésének időpontjára vonatkozóan tartalmazhat megállapítást. A szakvélemény a forgalmazóra nem kötelező. ohmy.gif
- Amennyiben a forgalmazó a szakvéleményt nem fogadja el, a vásárló az igényét a kereskedővel/szolgáltatóval szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.
- A vásárló igényével kapcsolatban (megj.: cserét kértem): a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség nem rendelkezik olyan hatáskörrel, mely alapján kötelezhetné a forgalmazót arra, hogy javítás helyett cserélje ki a terméket, adjon árleszállítást, vagy fizesse vissza a vételárat. A vásárló ilyen irányú igényét hibás teljesítés címén polgári peres eljárás keretén belül érvényesítheti a forgalomba hozóval szemben."

Nos, én a forgalmazó helyében e levél kézhezvételét követően el is zárkóznék mindennemű megoldástól. Szóval maradna a "stoppoltassa meg fiatalember műstoppolóval" javaslat.
Aztán lenne egy több helyen klasszul megműstoppolt wacko.gif Pierre Cardin öltönyöm. Elegáns megoldás, mondhatom.

Ha így lesz, marad a per. Nem hagyom annyiban, az biztos. Csak azért sem!
Shia-ko
De ez így is van. A szakvélemény nem kötelezi az eladót semmire, de polgári oeres eljárás során ez lesz a mérvadó a abíróságnak, tehát gyakorlatilag nyertél, és a cégnek a perköltséget is állnia kell majd, így olcsóbban kijön, ha cseréli. laugh.gif
TheElf
(quattro @ 2004 Jun 23, 06:35 PM)
Hátha valakit érdekel, íme a folytatás.
A mai napon megkaptam Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakvéleményét.

Az eredmény röviden: "A termék meghibásodása gyártási hibára vezethető vissza. A vásárló hibás teljesítésre vonatkozó kifogását megalapozottnak tartjuk."

Van azonban egy érdekes "Téjékoztatás" zárásként a lapon.

Bocs, hogy kicsit hosszú, de idézem:

"- A szakvélemény kizárólag a hiba tényére, jellegére, a hiba keletkezésének időpontjára vonatkozóan tartalmazhat megállapítást. A szakvélemény a forgalmazóra nem kötelező. ohmy.gif
- Amennyiben a forgalmazó a szakvéleményt nem fogadja el, a vásárló az igényét a kereskedővel/szolgáltatóval szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.
- A vásárló igényével kapcsolatban (megj.: cserét kértem): a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség nem rendelkezik olyan hatáskörrel, mely alapján kötelezhetné a forgalmazót arra, hogy javítás helyett cserélje ki a terméket, adjon árleszállítást, vagy fizesse vissza a vételárat. A vásárló ilyen irányú igényét hibás teljesítés címén polgári peres eljárás keretén belül érvényesítheti a forgalomba hozóval szemben."

Nos, én a forgalmazó helyében e levél kézhezvételét követően el is zárkóznék mindennemű megoldástól. Szóval maradna a "stoppoltassa meg fiatalember műstoppolóval" javaslat.
Aztán lenne egy több helyen klasszul megműstoppolt wacko.gif Pierre Cardin öltönyöm. Elegáns megoldás, mondhatom.

Ha így lesz, marad a per. Nem hagyom annyiban, az biztos. Csak azért sem!

Főleg, ha a gyártónak elküldöd az öltöny fényképét, a történetet, a szakvéleményt. Nagy valószínűség szerint ők intézkedni fognak a csere ügyében. Miért? Mert nem kell nekik, az egyszerű megoldás, hogy Fókusz vagy egyéb szenzációhajhászok, az eset a neten jó pár helyen dokumentálva, tudod ez után kicsit kevesebben vennék az öltönyeiket.
FVF
A perköltségek csökkentésére és egyszerűbb kivitelezésére úgy van mód, amennyiben a bizonyítékaiddal bevándorolsz a Budai vagy Pesti központi kerületi bíróságra, s ügyvéd nélkül, tulajdonképpeni bejelentést teszel. Gyorsabb is az eljárás. Evvel nyugodtan fenyegesd csak meg őket! No meg Pierre Cardint is:)
quattro
Vannak még csodák! Le a pesszimizmussal!

Ma felhívtak az üzletből, hogy készhez kapták ők is a levelet és legyek szíves befáradni és választani egy új öltönyt, vagy ha nem sikerül, visszaadják a pénzt.

Egy gyenge kezdést úgy tűnik elegáns befejezés követ. biggrin.gif
FVF
Na ugye, egy nem az átverésre épülő üzletben, megfelelő szakvéleménnyel egy márkás, nem túl olcsó öltönnyel azért nincsen probléma - abban az esetben, ha valaki rászánja a megfelelő köröket. Ez azt mutatja, hogy a változó jogszabáűlyok mellett a kereskedelmi morál nem változott, s elintézik - megfelelő körök lefutása után - az adott fogyasztói panaszt.

Mi lenne, ha ez elsőre is menne???????
quattro
Megtörtént a csere. Némi ráfizetéssel kaptam egy új öltönyt. Persze újra indul a garancia is.
Az egész procedúra, mint papírozás, próba, csere nem tartott 10 percig sem.

A tulaj igazi úriemberként viselkedett. Sajnos ritkaság ez manapság.
Ez azonban most egy Happy End!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.