Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Alkohol, Cigaretta 18 éven Aluliaknak
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vendéglátás / Idegenforgalom
orsácska
Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy ismerősömnek van egy sörözője, ahol az alábbi kérdések merültek fel - és egyelőre nem jutott dülőre a hivatalos állásfoglalást illetően, szóval:

1. 16 éven aluli személy hány óráig tartózkodhat felügyelet nélkül egy sörözőben? Mi a helyzet a 16-18 év közöttiekkel?

2. Mi a helyzet akkor, ha egy 18 éven aluli egyén 18 éven felüliek társaságában van, és mondjuk egy 18 éven felüli cimborája kér alkoholos italt/cigit a pultban - a fiatalkorú részére? Ha ellenőrzés van, bűntethető ilyenkor az üzlet?

3. Mi a helyzet akkor, ha a 18 éven aluli a máshol vásárolt cigit szívja az adott egységben? Kit bűntethetnek?

Ha tudtok esetleg valami jogszabályt ezekre a dolgokra, vagy akár saját tapasztalatot, szívesen venném!

Azt tudom, hogy 18 éven aluli részére sem alkohol, sem ital nem szolgálható ki, és ha felmerül az életkor "bizonytalansága", akkor elkérhető a személyi igazolvány. De a fenti esetek inkább "kiskapunak" tűnnek...

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

FVF
16 évesekre nem vonatkozik semmiféle kedvezmény, ugyanúgy 18 éven aluliak. A tartózkodásra nem vonatkozik semmilyen szabály, csak a kiszolgálásra. Ez mind az alkoholra, mind a dohánytermékekre igaz. Nem elkérhető a személyi, mert ez ebben a formábannem igaz. Úgy van, hogy dohánytermék kiszolgálása esetén az eladó KÖTELES meggyőződni a fogyasztó életkoráról, s amennyiben ezt hitelt érdemlően nem tudja megtenni, akkor MEG KELL TAGADNI a kiszolgálást. Tehát ha nem mutatja fel személyiségi jogokra hivatkozva, akkor tilos kiszolgálni alkohol vagy dohánytermékkel a fiatalkorút.

Amennyiben felnőtt vásárol terméket, s átadja egy fiatalkorúnak, akkor a felnőtt a felelős, a kereskedő csak a kiszolgálás ténye miatt szankcionálható.

Nagy vita is alakulhat ki a kérdésben, mert mindig is problémás ügy volt. Jómagam is fogyasztottam alkoholt fiatalabb koromban, de ezt nem tartom normálisnak. Az is tény, hogy ha nem kapnak kocsmában, akkor otthon rendeznek bulit. Azonban az is nyilvánvaló, ha sem boltban, sem kocsmában nem kap szeszt és cigarettát, akkor otthon is kevesebb esélye van fogyasztani, ezek 18 év alatti élettani hatásait pedig már nem kérdőjelezi meg senki.

A kereskedők nagy része pontosan tudja, hogy 18 éven felüliek járnak hozzá a kocsmába, vagy sem. Nyilván fontos számára a forgalom, s egy jó kis gimnazista törzstársaság jöhet jól egy kocsmárosnak. Jómagam is tudom azonban, hogy amennyiben felszólítják a 17 évest korának igazolására, lehet, hogy soha többé nem fog az adott helyre benézni. Tehát a tulajnak van lehetősége visszaszorítani a fiatalkorúak fogyasztását, ha akarja, de többnyire ez sajnos nem így van.

Így a véleményem az, hogy ezt a rendelkezést komlyan kellene venni. Mondom ezt mint báty (15 éves öccsel), s mint reménybeli apa is. Mindezek ellenére otthon adnék sört vagy bort 14 év feletti gyermekemnek, hogy a kultúrált fogyasztást ismerje meg jó minőségben,. s ne a töménytelen, gyenge minőségű. a szervezetet igazán tönkretevő alkoholfogyasztást.
orsácska
Köszönöm a gyors választ! smile.gif

Ezek szerint mostanra eltörölték ezt a szabályozást, hogy bizonyos kor alatt csak egy adott ideig lehet a vendéglátó helyen tartózkodni. Mert élénken él bennem fiatalabb koromból, hogy volt ilyen, mintha este 10 óra lett volna ez az időpont...

(FVF @ 2006 Feb 6, 03:36 PM) *

16 évesekre nem vonatkozik semmiféle kedvezmény, ugyanúgy 18 éven aluliak. A tartózkodásra nem vonatkozik semmilyen szabály, csak a kiszolgálásra. Ez mind az alkoholra, mind a dohánytermékekre igaz. Nem elkérhető a személyi, mert ez ebben a formábannem igaz. Úgy van, hogy dohánytermék kiszolgálása esetén az eladó KÖTELES meggyőződni a fogyasztó életkoráról, s amennyiben ezt hitelt érdemlően nem tudja megtenni, akkor MEG KELL TAGADNI a kiszolgálást. Tehát ha nem mutatja fel személyiségi jogokra hivatkozva, akkor tilos kiszolgálni alkohol vagy dohánytermékkel a fiatalkorút.

Amennyiben felnőtt vásárol terméket, s átadja egy fiatalkorúnak, akkor a felnőtt a felelős, a kereskedő csak a kiszolgálás ténye miatt szankcionálható.

Nagy vita is alakulhat ki a kérdésben, mert mindig is problémás ügy volt. Jómagam is fogyasztottam alkoholt fiatalabb koromban, de ezt nem tartom normálisnak. Az is tény, hogy ha nem kapnak kocsmában, akkor otthon rendeznek bulit. Azonban az is nyilvánvaló, ha sem boltban, sem kocsmában nem kap szeszt és cigarettát, akkor otthon is kevesebb esélye van fogyasztani, ezek 18 év alatti élettani hatásait pedig már nem kérdőjelezi meg senki.

A kereskedők nagy része pontosan tudja, hogy 18 éven felüliek járnak hozzá a kocsmába, vagy sem. Nyilván fontos számára a forgalom, s egy jó kis gimnazista törzstársaság jöhet jól egy kocsmárosnak. Jómagam is tudom azonban, hogy amennyiben felszólítják a 17 évest korának igazolására, lehet, hogy soha többé nem fog az adott helyre benézni. Tehát a tulajnak van lehetősége visszaszorítani a fiatalkorúak fogyasztását, ha akarja, de többnyire ez sajnos nem így van.

Így a véleményem az, hogy ezt a rendelkezést komlyan kellene venni. Mondom ezt mint báty (15 éves öccsel), s mint reménybeli apa is. Mindezek ellenére otthon adnék sört vagy bort 14 év feletti gyermekemnek, hogy a kultúrált fogyasztást ismerje meg jó minőségben,. s ne a töménytelen, gyenge minőségű. a szervezetet igazán tönkretevő alkoholfogyasztást.

Joooe
OFF

Minket gimiben osztálykiránduláson az osztályfőnök vitt el borkóstolóra - osztálypénzből fizetve - hogy ismerkedjünk a kulturált alkoholfogyasztással. Tudta, hogy ígyis-úgyis piálás lesz, hát kezébe vette az irányítást biggrin.gif

Bírtam azt az embert rolleyes.gif

De 18 éves korom előtt én csak kultúráltan iszogattam néha, egyetemen alakult ki, hogy csak néha iszogattam kultúráltam blush.gif
Sugar
Csak annyiban szeretnék érdeklődni, hogy ha már törvénnyel szabályozva van az, hogy 18 éven aluliakat nem szolgálhatnak ki szeszes itallal és dohánytermékkel, akkor hol, kinél lehet ennek a törvénynek a betartatását kérni?
Én egy kis faluban élek, és felháborítóan fiatal gyerekeket is kiszolgál a falu összes kocsmája a jobb üzlet reményében...
Azt szeretném megkérdezni, hogy kinél lehet jelezni, hova kell elmenni ahhoz, hogy valóban tegyenek is az ügy érdekében.

A válaszokat előre is köszönöm
L_Matyi
A helyileg illetékes fogyasztóvédelmet kell megkeresni, ők szoktak próbavásárlásokat végezni. Sajnos elég rosszak a tapasztalatok.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.