3nikkel
2006.02.07, 08:00
Tisztelt Fogyasztóvédelem!
Előre elnézést kérek, ha túl hosszú lenne a levelem!
2005. októberében költöztünk be egy lakóparki lakásba.
A kulcsot átvettük 2005 májusában.
A lakásban észrevett hibákról jegyzőkönyv készült, mondván, hogy később ezeket garanciában javítják.(Mondanom sem kell, hogy ezek mind olyan hibák voltak, amit az előzetes műszaki bejárás során is szóvá tettünk, és a kulcsátadásig sem javították ki.)
A kivitelező csak azokat a hibákat hajlandó garanciában javítani, amit a kulcsátadáskor
jegyzőkönyveztek. Később észrevett hibák javítása nagyon nyögvenyelősen megy. Mellesleg a csaptelepeket, radiátor szelepeket csak a kulcsátadás előtt rakták fel, hogy a munkások ne hogy ellopják.
Nos itt kezdődik a kálváriánk. Feltételezni sem mertük, hogy minden újként beépítve funkcionálisan működve mégis gondot okozhat.
Kulcsátadás után észleltük, hogy a kivitelező által felrakott
3 csaptelep hibás. Kettő olyan, mint ha valami „fekete dologgal” össze lenne fröcskölve, apró fekete foltok látszanak rajta.
A kézmosónál lévőn pedig elég nagy foltban a króm sárga.
Próbáltam fémtisztítóval letisztítani de sajnos eredménytelenül.
Bejelentettük hibaként ezt is.
A kivitelező válasza az volt, hogy garanciában nem tudják javítani-cserélni, mert a hibát azt én okoztam a takarítás során.(Rossz vegyszerrel tisztítottam.)
Felhívtam őket és elmondtam, hogy ezt ők sem gondolják komolyan. A konyhában a mosogatóhoz mi vásároltunk egy közép ár kategóriájú csapot és a tisztítás során azzal nem lett semmi probléma.
Ezen kívül elég sok krómtároló, polc van a lakásban, és érdekes módon semmi gond nem adódott abból, hogy rosszul takarítottam volna.
Nagyon bántja az önérzetemet, hogy így próbálják elhárítani a felelősségüket.
Ez tipikusan olyan esett, mint a 22-es csapdája. Ők állítják a saját verziójukat én pedig tudom, hogy nem az én hibámból lett olyan amilyen.
Hogyan tudnám a jogaimat a kivitelezővel szemben érvényesíteni?
Miként lehetne tovább lépni?
Köszönöm, hogy meghallgattak!
Captain Crash
2006.02.07, 08:19
Sajnos épp rohanok, de majd Joooe válaszol, ha felébred. Az első, hogy az, hogy ők erre és erre nem javítanak, az papíron kell legyen. Jegyzőkönyvet vetess fel! Csak akkor mentesül a kötelezett a jótállási kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy a hiba rendeltetésellenes használat következménye. Tudja? Nem, csak koholt vádak! Ha ráérek majd, akkor adok én is választ, ha addig nem lenne valaki oly' kedves. Pl. FVF
Emlegetett Joe...
Rendelésre
Ariadne jogszabálygyűjteményében megtalálod azt ami erre az esetre kötelező jótállást ír elő.
(Információk a fogyasztóvédelemről részben kiemelve)
Jótállási/szavatossági idő alatt minden bejelntésről jegyzőkönyvet kötelesek felvenni, ha elutasítják az igényedet, azt a jegyzőkönyvben írásban megindokolni.
Bizonyítani köteles, ha úgy gondolja nem rendeltetésszerű használat kozta a hibát, illetve hogy a hiba a teljesítés után keletkezett.
Most így hirtelen én sem tudok mást, csak Captain Crasht ismétlem.
A jogérvényesítés az már nehéz kérdés, Békéltető Testület, vagy bíróság...
Hozzá kell venni a többihez, a lényeg az, hogy nekik kell bizonyítani a nem rendeltetésszerű használatot, nem nektek. ezen felül csak azt tudom mondani, hogy ma nagyon nehéz több ok miatt is behajtani valamit egy lakáseladón, csak a rendkívüli erőszakosság, vagy a jogi út segíthet.
3nikkel
2006.03.16, 08:00
Tisztelt FVF!
Köszönetet szeretnék mondani a segítségért.
A múlt héten végre kicserélték az ominózus csaptelepeket.
Hatott a levél, amiben kértük a hivatalos jegyzőkönyv megküldését.
Mégegyszer köszi. nikkel
lazurdeak
2006.03.21, 12:03
Kedves 3nikkel!
Ez valószínűleg jól megfogalmazott levél lehetett, ha ennyire gyorsan megváltoztatta az álláspontjukat. Megtennéd, hogy ha megvan elektronikusan, beírod ide (nevek stb. nélkül) a levél szövegét? Jól jöhet még nekem, vagy másoknak is...
Köszönöm!