Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kötelező-e A Magyar Nyelvű Használati Utasítás?!
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
targabriella
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

A következő dilemma előtt állok, mint magyarországi, kizárólag magyarul tudó vásárló:

Január 24-én rendeltem egy Canon fényképezőgépet a www.pixmania.hu oldalról. Azon túl, hogy az ígért 3-4 naphoz képest tizenhárom nap alatt érkezett meg az áru, felettébb bosszantó dolognak tartom azt, hogy eszük ágában sincs magyar nyelvű haszálati utasítással szolgálni.
Miután én is a kereskedelemben dolgozom és még az is betartandó, hogy egy nyakörvre magyarul ráírjuk, hogy nyakörv, így ezt eléggé problémásnak találom. Ezek után fel is hivtam őket. (bocsánat, nem én hivtam fel őket - mivel semmiféle telefonszám nem található a weboldalon ill. más elérhetőség - hanem egy linkre kattintva visszahívást kértem):

Az ügyfélszolgálatos hölgy közölte, hogy a vásárlói feltételekben fel van tüntetve, hogy: "Bizonyos termékekhez csak idegen nyelvû használati útmutatót tudunk biztosítani."
Ha mégis magyar nyelvű leírásra lenne szükségem, akkor 2-3ezer forintért megvásárolhatom a leirást utcai elektronikai boltban....

Úgy tudom, hogy a magyar nyelvű használati útmutató biztosítása kötelező, ha valaki magyar vásárlónak ad el valamit. Igaz ez internetes eladás esetén is?
Egyébként úgy sejtem, hogy magyarországon különösebb képviselettel nem rendelkeznek (még olyan telephelyük sincs, ahol személyesen lehetne szótérteni velük, raktáruk se valószinü, hogy van Magyarországon), az áru Németországból érkezett (Ezt a futárszolgálat csomagnyomkövető oldaláról tudom ).

Előre is köszönöm a segítséget!

Tar Gabriella
Joooe
Szia!

A fogyasztóvédelmi törvény szerint az idegen nyelvűvel megegyező tartalmú magyar nyelvű használati útmutatót kell biztosítani.
Tegyél bejelentést a terülteileg illetékes Fogyvéd. Felügyelőségen.
targabriella

Szia,

Mit jelent az, hogy területileg illetékes egy elérhetőség nélküli internetes weboldal/cég esetén?
Fővárosi?

Köszi,
Gabi
Joooe
Ja bocsi nem figyeltem jól whistling1.gif
Ha jól emlékszem az ilyen dolgok a főfelügyelőségre tartoznak, max továbbküldik ha mégsem.
Elérhetőségek a www.fvf.hu oldalon.
Ariadne
(targabriella @ 2006 Feb 7, 01:50 PM) *

Szia,

Mit jelent az, hogy területileg illetékes egy elérhetőség nélküli internetes weboldal/cég esetén?
Fővárosi?

Köszi,
Gabi

A Pixmania elérhetőségei abszolút egyértelműek, csak illik megkeresni ezeket, mielőtt vásárolnánk...

Nézd: pixmania Tökéletesen azonosítható cég, még az RCS számuk is ott van (mint a magyar cégjegyzékszám), meg a jegyzett tőkéjük összege, aminek feltüntetése Franciaországban kötelező minden cégnél. Rendeltem én is tőlük régebben, semmi gond nem volt. A nyilvános cégadataikat is megnéztem, még az utolsó igazgatóváltás időpontja is elérhető az interneten át (franciául).

Az ingyenes visszahívásnak én speciel örülök, szvsz egy jó szolgáltatás, nem pedig hátrány.

Egyébként egyszerűen a lakóhelyed szerinti felügyelőséghez fordulj panasszal.

A megérkezéstől 8 napon belül egyébként elállhatsz a szerződéstől és visszaküldheted nekik, lásd az általános szerződési feltételek 9. pontjában itt klikk.
targabriella
Szia Ariadne,

Köszönöm az infot. A fő problémám igazából a magyar nyelvű használati útmutató hiánya volt. Ezzel kapcsolatban pedig már jeleztem a fogyasztóvédelem felé.
Egyébként ha már itt tartunk: az elfogadható, hogy a szállitási költséget a vásárló állja még abban az esetben is, ha garanciális szervizelésről van szó?

Előre is köszönöm,
Tar Gabriella
Ariadne
Elvileg nem lehetne kérni semmilyen plusz költséget a szervízelésért, tehát nem kerülhetne semmibe a vásárlónak. Nem tudom, a gyakorlatban elfogadják-e a jótállási jegyüket az itthoni szervízben esetleg, rémlik, hogy valaki, aki írt ide, már próbálkozott ezzel, sajnos nem emlékszem, sikerült-e. rolleyes.gif Mindenesetre érdemes megpróbálni, mielőtt kiküldené az ember. smile.gif

Azért várom a többiek hozzászólását is, hátha ki tudunk még hozni valamit a dologból...
tibu
(Ariadne @ 2006 Feb 7, 06:04 PM) *

Nem tudom, a gyakorlatban elfogadják-e a jótállási jegyüket az itthoni szervízben esetleg, rémlik, hogy valaki, aki írt ide, már próbálkozott ezzel, sajnos nem emlékszem, sikerült-e. rolleyes.gif Mindenesetre érdemes megpróbálni, mielőtt kiküldené az ember. smile.gif

Azért várom a többiek hozzászólását is, hátha ki tudunk még hozni valamit a dologból...

Ha nincsen ilyen jótállási jegyed akkor a Canon hazai hivatalos szervizeiben nem sok értelme van próbálozni,

Amúgy a www.pixmania.hu, Canon árait nézegetve, hazai online boltban olcsobban meglehet vásárolni, hivatalos magyarországi jótálással, magyar nyelvű használati útmutatóval. Akár személyes átvételel, vagy futárral házhozszállítva. smile.gif
Ariadne
(tibu @ 2006 Feb 7, 07:45 PM) *

Amúgy a www.pixmania.hu, Canon árait nézegetve, hazai online boltban olcsobban meglehet vásárolni, hivatalos magyarországi jótálással, magyar nyelvű használati útmutatóval. Akár személyes átvételel, vagy futárral házhozszállítva. smile.gif

Remélem nem az Extreme-mel kezdődő nevűre gondoltál, ők nem nagyon szoktak eredeti jót. jegyet adni, Nikonhoz legalábbis biztosan nem...
tibu
(Ariadne @ 2006 Feb 7, 07:46 PM) *

(tibu @ 2006 Feb 7, 07:45 PM) *

Remélem nem az Extreme-mel kezdődő nevűre gondoltál, ők nem nagyon szoktak eredeti jót. jegyet adni, Nikonhoz legalábbis biztosan nem...

Nem arra gondoltam. smile.gif

Tavaly évvégen, a kedden megrendelt fényképezővel, szerda reggel 9 órakor csöngetett a futár. smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.