Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Milyen Tévét Vegyek?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
1, 2
Pjotr
Igazad van tényleg 24 képkocka/sec, de ezannyira villogna, hogy úgy oldják meg, hogy minden képkockát többször villantanak fel, így lesz a villgogás 48Hz, azt még nem tudom, hogy két kocka van-e egymá után, vagy ugyanazt a képkockát villantják fel kétszer-háromszor.
Vagyis új kocsival parkolsz vagy ugyanazzal kétszer...
localnet
A moziban a 24 fps esetén nem úgy működik mint a TV-nél. A régi szallagosnál 24 képkocka pereg le 1 másodperc alatt a megvilágító fény előtt. TV esetén pedig PAL rendszernél úgy jön ki a 25 fps az 50Hz-nél, hogy 50 félképet rajzol ki 1 másodperc alatt.
Pjotr
Olyan nincs hogy régi szalagos, minden mozi szalagos még, ami pár dgitális van (Magyarországon 1db, de még az is sok belőle...), annak olyan is a minősége.
De a moziban is 2-3-szor villantanak meg egyképet, mert ha 24 villanás lenne másodpercenként, az nagyon villogó lenne, engem a 48hz-es balde shutter is zavar néha, szagottnak látoma dolgot.
De gondolom azt is tudod, hogy a mozi miért 24 fps?
localnet
A moziban nem villantják fel a képeket. Úgy képzeld el mintha egy lámpa előtt elhúznál egy tekercs filmet, a képek egymásultáni sorozata alkotja a mozgóképet. Ez a mozinál 24 képkocka /másodperc sebességgel történik. Egyre több moziban használnak DVD lejátszós technológiát mert olcsóbb a fenntartása. Miért 24 képkocka? Elviekben azért mert ekkora rátánál már egyenletesek a mozgások, hitelesebb a mozgókép.
Csaba_20
A moziban nem villantják fel a képeket. Úgy képzeld el mintha egy lámpa előtt elhúznál egy tekercs filmet, a képek egymásultáni sorozata alkotja a mozgóképet

Biztos, hogy nincs semmifele kitakarás addig, míg az egyik képkocka helyére bemozgatják a másikat?
toreki
Biztos hogy van. Különben úgy látnád a képet, mint amikor az autóból látod a tájat. Csak itt felfele menne.
Mozigépész volt itt a fórumban, jó lenne, ha esetleg ő válaszolna erre...
Pjotr
Toreki, ha fogalmad sincs a dologról, miért magyarázod meg?
Lehet, hogy több mozigépet láttam már mint te...
(Nem sokkal mert eddig kb. 5 db. mozigépet láttam smile.gif )
A dvd-s moziról is butaságot írtál, Magyarországon egyetlen helyen van digitális mozi, az összes többiben filmes van.
Ha valaha is láttál volna dvd-t képet kivetítve, akkor tudnád, hogy a felbontása max 2m-es képhez elég, utána kezd nézhetetlenné vállni.
Egy filmnek a felbontása, kontrasztja a sokszorosa a dvd-jének.
Hosszú idő kell még amíg elterjed a digitális mozi...
Majd ha minden filmet leforgatnak min. 1920-ban is és a kivetítők elérik a 15-20.000:1 kontrasztot, de ettől még nagyon messze vannak.
A moziban villogtatják a képet, nyugodtan elhiheted a vetítőgépek mechanikus pillával és máltai keresztel működnek amik segítségével minedn képkockát kétszer villantanak fel, mégha te máshogy is gondolod....
A 24 képkocka pedig nem azért jön ki mert az már folyamatos, hanem azért mert csak így lehet ugyanazt a filmet a tvben is meg a moziban is lejátszani.
Az ntsc az ugye 24fps, onnan jön a dolog.

Szóltam a Sozsnak (mozigépésznek) nem tudom mikor dolgozik, de biztos jön majd és pontosan elmeséli a dolgot.
toreki
(Pjotr @ 2006.02.28, 07:57) *
Toreki, ha fogalmad sincs a dologról, miért magyarázod meg?Lehet, hogy több mozigépet láttam már mint te...
Jogos. Csak próbálom elképzelni, hogy működhet.
A dvd-s moziról is butaságot írtál, Magyarországon egyetlen helyen van digitális mozi, az összes többiben filmes van.Ha valaha is láttál volna dvd-t képet kivetítve, akkor tudnád, hogy a felbontása max 2m-es képhez elég, utána kezd nézhetetlenné vállni.
Erre gondoltál: "Egyre több moziban használnak DVD lejátszós technológiát mert olcsóbb a fenntartása." Ezt nem én írtam. Máshol írtam egy ötletet, de Mozigépész elvetette, mert szerinte nem megvalósítható.
Szóltam a Sozsnak (mozigépésznek) nem tudom mikor dolgozik, de biztos jön majd és pontosan elmeséli a dolgot.
Köszi.
Pjotr
whistling1.gif Elnézést tényleg nem Te írtad, elnéztem blush.gif
localnet
A kitakarásban igazad van. Megkérdeztem ma az egyik mozis ismerősömet, szóval hülyeséget írtam. A digitális mozinál nem mondtam, hogy Magyarországon van egyre több (bár ami késik nem múlik), hanem a világon terjed egyre jobban.
NTSC-hez viszont semmi köze a 24 képkockának, mert az ~30 képkockás sebességgel megy.
Mozigépész
Tisztelt Uraim!
100 éve találták ki a mozgókép vetítési elvét (ez azóta szinte semmit nem változott), miszerint 24 képkocka/sec kell ahoz, hogy az ember szemét, agyát becsapjuk, és az álló képkockákbó folyamatos mozgóképet készítsünk. De ez nem elég, mivel a szem tehetetlensége miatt így még mindíg remegne a kép, ezért ugyan azt a képet 2x vetítjük ki egymás után, így nincs vibrálás. Ha mégis van az sok más egyéb hibára vezethető vissza, képkapuban nem áll meg időre a képkocka, vagy kicsi a felső hurok! A menet a következő:
  1. ahol átvilágításra kerül a képkocka azt nevezzük képkapunak
  2. a képkocka beérkezik a képkapuba, ez idő alatt az úgy nevezett pilla kitakarja a képet
  3. majd átvilágítjuk, pilla kitakar majd újra kivetíti ugyan azt a képet
  4. kitakar a pilla, ez idő alatt beérkezik a következő képkocka
  5. és így tovább
TV más tészta, hisz itt a soronként bedigitalizált képpontokat vetítí ki a tv képcsöve!

Egyébként ha valakit érdekel a mozizás lényege ITT olvashat róla bővebben.
Ja, digitális mozi Budapesten a Mamutban van egy teremben, és ott sem DVD-ről megy, hisz a DVD felbontása miatt a kép rossz, kockás lenne, winyókon hozzák a filmet (több terrabájtos egy film nagysága), ott rakják fel (kódot is), és vetítik ki!
Lemezről csak a DTS hangot adják a filmhez! (már ahol van DTS)

NTSC az az Amerikában használ színkódolás, mint nálunk Európában a PAL vagy a Secam, Mesecam.
Pjotr
(localnet @ 2006.02.28, 12:29) *

A kitakarásban igazad van. Megkérdeztem ma az egyik mozis ismerősömet, szóval hülyeséget írtam. A digitális mozinál nem mondtam, hogy Magyarországon van egyre több (bár ami késik nem múlik), hanem a világon terjed egyre jobban.
NTSC-hez viszont semmi köze a 24 képkockának, mert az ~30 képkockás sebességgel megy.

Bebuktam az ntsc-t, tényleg annyi amit írtál, ezt rosszul tudom, pedig tényleg úgy tudtam, hogy a kompatibilitás miatt lett ennyi...
Máshol se nagyon terjed a digitális mozi, van egypár mindenfelé mint érdekesség, de a mozi az még mindehol film.
Odébb van amíg leszenk elég nagy felbontású filmek, nem mondom, hogy sokkal, de odébb van még.
Csaba_20
(toreki @ 2006.02.27, 19:05) *

Biztos hogy van. Különben úgy látnád a képet, mint amikor az autóból látod a tájat. Csak itt felfele menne.

Már nem merek állítani semmit, nehogy localnet lecsesszen érte, hogy én csak kötekszem. sad.gif Egyébként Mozigépész az általam tanultakat erősítette meg. De ezt már csak halkan merem megjegyezni.
Mozigépész
(Csaba_20 @ 2006.02.28, 22:39) *

(toreki @ 2006.02.27, 19:05) *

Már nem merek állítani semmit, nehogy localnet lecsesszen érte, hogy én csak kötekszem. sad.gif Egyébként Mozigépész az általam tanultakat erősítette meg. De ezt már csak hallkan merem megjegyezni.

Ha csak simán elhúznánk a filmet, egy elmosódott semmit látnánk, a szem tehetetlensége miatt. Ezért kell megállnia egy pillanatra!
Egyébként ránkszolhatnak, hisz a TV nem így müxik! Ez a topik meg elméletileg arról szól!
Joooe
Társalgóban szabad társalogni smile.gif
Csaba_20
(Mozigépész @ 2006.03.01, 13:02) *
Ha csak simán elhúznánk a filmet, egy elmosódott semmit látnánk, a szem tehetetlensége miatt. Ezért kell megállnia egy pillanatra!
Egyébként ránkszolhatnak, hisz a TV nem így müxik! Ez a topik meg elméletileg arról szól!

Ezt már elmondtad egyszer, olvass vissza, pontosan ezért kérdeztem rá a takarásra!
Falco
Kedves "asdf" úgy szeretném az összes véleményed elolvasni, de ma feladtam február közepee soroknál, mert az ékezet nélküli betűid egyszerűen kiakasztottak. Tudnál ellene tenni?
Tényleg nem akarok ellenszenvesnek tűnni, bocsánat ha sértőnek tűnik a kritikám. Nem szándékosan az.
asdf
(Falco @ 2006.03.24, 12:07) *

Kedves "asdf" úgy szeretném az összes véleményed elolvasni, de ma feladtam február közepee soroknál, mert az ékezet nélküli betűid egyszerűen kiakasztottak. Tudnál ellene tenni?
Tényleg nem akarok ellenszenvesnek tűnni, bocsánat ha sértőnek tűnik a kritikám. Nem szándékosan az.

OFF
Ekezetmentes irassal kapcsolatos recycled valaszom egy masik forumbol
Tovabbiakat csevegoben/privatban, hogy ne offoljunk smile.gif.
ON
Csaba_20
(asdf @ 2006.03.24, 12:49) *
OFF
Ekezetmentes irassal kapcsolatos recycled valaszom egy masik forumbol
Tovabbiakat csevegoben/privatban, hogy ne offoljunk smile.gif.
ON

Én is ékezetmentes billentyűzeten tanultam meg gépelni hasonlóképp vakon, mint te. Azóta átszoktam az ékezetesre és hasonlóan vakon megy. Nem haltam bele és mint látod, meg lehet csinálni, csak akarni kell. Lehet szónoklatokat tartani, hogy miért nem akarod megcsinálni, de a vége úgyis ugyanaz: nem akarod. Ennyi. biggrin.gif
bogi
Én már elvesztettem Ariadné fonalát!

Már csak egyet nem tudok: hogy akkor milyen tv-t is vegyek!

Megspendírozzak egy szép nagy lapos készüléket? Vagy vegyek valami régi tipusú képcsöveset, és 2-3 év múlva - ha addigra kialakul valami igazán jó minőségű, és az ára is jobb lesz - vegyem meg azt a szép nagy laposat?

Segítsetek!
Joooe
Pedig veszélyes a labirintusban elengedni a fonalat wink.gif Na majd hátha jár erre valaki aki a kezedbe adja smile.gif

Nem igazán értek hozzá, de szerintem ne azt nézd, hogy 2-3 év múlva milyen lesz, mert akkor is lesz olyan amit arra 2-3 év múlva lehetne jól megvenni rolleyes.gif
Ariadne
OFF Vigyáznom kell arra, kinek a kezébe adok fonalat, Thézeusszal is hogy megszívtam anno... Átvágott a piszok, de nem baj, Dionüszosszal szép az élet. biggrin.gif link

ON: Egyébként szerintem főleg pénztárcafüggő, a szüleim teljesen boldogan élnek egy hagyományos képcsöves, 72 cm-es képátlójú Panasonic böhömkével, de nyilván aki áldozhat százezreket is tévére, vagy kifejezetten annál is szuperebb képminőségre vágyik, az vegyen "lapos" tv-t.

szerk: lapos képcsöves hagyományos, persze.
asdf
(bogi @ 2006.04.24, 16:09) *

Én már elvesztettem Ariadné fonalát!

Már csak egyet nem tudok: hogy akkor milyen tv-t is vegyek!

Megspendírozzak egy szép nagy lapos készüléket? Vagy vegyek valami régi tipusú képcsöveset, és 2-3 év múlva - ha addigra kialakul valami igazán jó minőségű, és az ára is jobb lesz - vegyem meg azt a szép nagy laposat?

Segítsetek!

Haromfele van:
-hagyomanyos bukosisak style wink.gif
-lapos kepcsoves
-meg az a bizonyos slimfit /lapos kepcso, de a keszulek melysege jelentosen kisebb/, na ez az, amit ugy nez ki celszeru kerulni wink.gif
schcsabi
Meg van még projektoros is, meg plazma , meg LCD .

Először is : tényleg pénztárcafüggő - nagyon is .
Azon belül : méretfüggő : milyen messziről nézed ?
Ha sokat DVD-zel 16:9 -es képarány, ha inkább TV-zel hagyományos 4:3
Ha sokat ülsz előtte : 100Hz
NoName - kerülendő !!
Katódsugárcsövesnél : sík-képcsöves érdemes ( nem slim ! )
Én egy kicsit márkahű vagyok : nálam a Sony , Panasonic a nyerő ( bár a Sony-t lehurrogta valaki, sztem jó . )

Márkásabbak közül kerülnék egy párat : orion, thomson, videoton ( ez még nagyon új ) , kistigris-t ..

így vacsora előtt éhgyomorra ennyi...
Joooe
Hö milyen kistigris? dry.gif

Sony képminőségre, színekben szerintem is tud valamit, legalábbis a régiek.
schcsabi
(Joooe @ 2006.04.24, 20:34) *

Hö milyen kistigris? dry.gif

Nem konkurencia, ne ijedj meg smile.gif csak samsung .

Egyébként ki látott már élőben új Videotont ?
asdf
100Hz suxxx ezerrel smile.gif Soha nem vennek olyat wink.gif Reszemrol amugy a pana melle tennem a voksomat, sonybol en mar tv-t (sem biggrin.gif) vennek smile.gif (thomson anyameknal olcsojanos volt, olyan is a kepe smile.gif).
Videoton: nem akarok hulyeseget mondani, de mintha videotonbol is lattam volna slimfit verziot, meg mintha olyan is remlene, hogy a samsung megvette oket, de ezt mindenki gondolja meg ketszer, hogy elhiszi-e, mert csak remlik valami smile.gif
schcsabi
(asdf @ 2006.04.24, 21:24) *

100Hz suxxx ezerrel

Mért ?
asdf
Mert botranyosan ronda kepe van az osszesnek /amit eddig lattam/. Olyan mint egy alacsony savszelessegu tomoritett film. Blokkosodas, eletlenseg, borzalom, a hideg raz tole wink.gif Sztem irtam en mar itt, hogy ameddig beallok egy tvboltba a fal ele, es 1 tv/ 2 sec sebesseggel allapitom meg, hogy melyik tv 100 Hz-es es melyik 50, addig a 100 Hz monnyon le a francba smile.gif Meg kulonbenis, nem monitor ez, 4 meterrol nezve ki nem sz**ja le, hogy 50 Hz-el vibral??? /akinek meg nincs egy kislampa a tv mogott, folott, az meg megerdemli hogy a vaksotetben vibraljon neki a tv tongue.gif/
schcsabi
Hát nem tom...
Én a vibráláson kívül más különbséget nem láttam a kettő között - sőt ! a 100Hz-es jobban teccett, pedig műszaki téren figyelek a minőségre - erősen gagyiellenes vagyok.
Aki viszonylag sokat néz TV-t, annak hosszabb távon számít az az 50Hz különbség ( főleg 50 Hz-es tv-vél biggrin.gif )
A háttérvilágítás meg ajánlott 100Hz-nél is .

Zoltán
Sziasztok,

Vásárlás előtt állok, gyors (mindjárt foci-VB smile.gif ) segítséget szeretnék kérni. Két TV-t néztem ki:

LG RZ21FB55RX és
Thomson 21" FC182

A két TV ára alig különbözik.

Van valakinek tippje/tapasztalata/tanácsa e kettőről, esetleg más típusokról a kategóriában?

Köszi,

Zolt(án)
toreki
Tapasztalatom nincs, sajnos nem ismerem egyiket sem. Viszont érdemes lenne a neten megkeresni a gyártó oldalát, és letölteni a kezelési útmutatóját. Sokat elárul a minősége, és egy csomó dolgoz előre megtudsz a készülékekről, mielőtt még megvennéd.
asdf
Azt hiszem ebben a topikban irtam anno a sajat Thomsonunkrol. Az alapjan en nem vennek thomsont soha tobbet wink.gif Tovabbra is Panasonic rulz wink.gif (eltekintve sotet-vilagos kepvaltasnal tapasztalhato pumpalasrol, mert az viszont suxx alaposan, bar tv-nel annyira brutalisan nem lenyeg, mint monitornal)
User manual netrol letoltesevel kapcsolatban pedig teljesen egyetertek.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.