Üdvözlök mindenkit!
Tanácsot kérek! Kb 2 hónapja történt a bátyámmal Hatvanban. 17:40 körül ment be a Balassi úton lévő Halasi patikába gyógyszerért. Bátyám Credit Suisse Egészségpénztár kártyával szeretett volna fizetni, de azt a választ kapta, hogy a kártyás fizetés már nem lehetséges, mert lezárták a rendszert! A patika 18.00-ig tart nyitva. Bátyám furcsállta, hogy 18 óra előtt már lezárták a kártyás fizetéshez tartozó kasszát, de készpénzért megvásárolta a gyógyszert. Ezután kérte a vásárlók könyvét, mert nem látta kifüggesztve és mondta neki a tulajdonos lánya /aki éppen kiszolgálta/, hogy nekik olyan nincs! Bátyám mondta neki, hogy ne vicceljen és erre kihozott a hölgy neki egy A/3-as méretű spirálfüzetet, mondván náluk ez a vásárlók könyve!! Na ekkor már bátyám elég ideges volt, hogy ennyire hülyének nézik és erre még megkapta azt is, hogy nem kell odamenni vásárolni /mert megjegyezte a hölgy modortalan viselkedését/!
Kell a gyógyszertárakban is Vásárlók könyvének lenni?
Várom véleményeteket és hozzászólásotokat!
Köszönettel:
G. Szabolcs
Ariadne
2006.02.08, 15:48
Amennyire tudom, kell, de teljesen nem vagyok biztos benne.
Abban viszont igen, hogy ha egészségpénztári kártyával nem tud fizetni az ember, érdemes kérni rendesen számlát, azzal ugyanúgy elszámolható a költés a pénztárnál. (Ha nem mondtam újat ezzel, akkor bocsi.

)
De újat mondtál és köszönöm, hogy reagáltál!
Továbbra is várom a hozzászólásokat!
És ha kell, hogy legyen vásárlók könyve a patikában is, akkor ennek hiányát kinél kell jelezni?
Ariadne
2006.02.08, 16:25
Ezt mondjuk pont tudom: a város jegyzőjénél, ő jogosult ellenőrizni a vásárlók könyvét, 2 évre visszamenőleg, és bírságolhat is rendesen, ha nincs meg.
(Ariadne @ 2006 Feb 8, 04:25 PM)

Ezt mondjuk pont tudom: a város jegyzőjénél, ő jogosult ellenőrizni a vásárlók könyvét, 2 évre visszamenőleg, és bírságolhat is rendesen, ha nincs meg.
Voltunk a város jegyzőjénél is, de ő azt mondta, hogy a gyógyszertárak nem tartoznak hozzá, mivel nekik/gyógyszertáraknak/ saját kamarájuk van! Érdekes válasz volt a jegyzőtől, ezért is fordulok hozzátok továbbra is! A rejtély még megoldatlan
Ariadne
2006.02.08, 16:42
Ez valóban rejtélyes - mondjuk arra utalhat, hogy 1. tényleg nem kell vásárlók könyve a patikákba vagy 2. a jegyző nem állt szakmája csúcsán. Szvsz bármelyik előfordulhat...

Gyógyszerész kamara esetleg?
Hát ha a panasz a vásárlók könyvéről szólt, akkor tényleg elég gyenge az érv. Majdnem kiköptem a számban lévő vizet:)
Kell.
(FVF @ 2006 Feb 8, 06:05 PM)

Hát ha a panasz a vásárlók könyvéről szólt, akkor tényleg elég gyenge az érv. Majdnem kiköptem a számban lévő vizet:)
Kell.
Üdv!
A panasz elsőként arról szólt, hogy 17:40-kor már nem engedték használni az egészségpénztári kártyát/Credit Suisse/, pedig a patika 18:00-ig van nyitva! Ezután kérte volna bátyám a vásárlók könyvét...
Ha kell, akkor hova lépjünk, vagy kinek kéne lépni ez ügyben, ha a helyi jegyző nem tesz/tehet semmit?
A helyi jegyző szerint miért nem kell oda vásárló könyve?
Most már majdnem minden patikában lehet vásárolni rágógumit, sampot, fogkrémet, vérnyomásmérőt, egyéb műszaki eszközöket! Mivel ezeknél a termékeknél ugyanúgy felléphet vásárlói probléma, mint a szomszéd kisboltban/ahol van vásárlók könyve/, akkor a patikában esetlegesen felmerülő problémákat hova jegyezzük fel?
A gyógyszertárakkal kapcsolatosan az OGYI szokott ellenőrizni, s lehet, hogy ők tudják ellenőrizni a vásárlók könyvét is. Az azonban 100%, hogy a jegyző hatáskörei között szerepel a vásárlók könyvének hitelesítése és ellenőrzése. A kamaráknak ehhez semmi köze, a jegyző általános, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkezik.
A kamara akkor kerül elő, a ha a belső szabályokat megsérti egy tag, s szankcionálhatják maguk között (kizárják, figyelmeztetik, stb). Ez azonban jogszabálysértés, melynek megállapítása és szankcionálása hatóság feladata.
(FVF @ 2006 Feb 9, 04:32 PM)

A gyógyszertárakkal kapcsolatosan az OGYI szokott ellenőrizni, s lehet, hogy ők tudják ellenőrizni a vásárlók könyvét is. Az azonban 100%, hogy a jegyző hatáskörei között szerepel a vásárlók könyvének hitelesítése és ellenőrzése. A kamaráknak ehhez semmi köze, a jegyző általános, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkezik.
A kamara akkor kerül elő, a ha a belső szabályokat megsérti egy tag, s szankcionálhatják maguk között (kizárják, figyelmeztetik, stb). Ez azonban jogszabálysértés, melynek megállapítása és szankcionálása hatóság feladata.
Köszönöm a korrekt felvilágosítást!
Remélem a későbbiekben is fordulhatok Önökhöz, hozzátok!
Üdv mindentkinek!
Különös dologgal szembesültem egy helyi patikában, mikor egy nagyon erős fájdalomcsillapító receptjét akartam kiváltani. Némi halandzsa, mellébeszélés után kategórikusan közölték velem (és később más imerősömmel is), hogy nem tudják, (értsd: nem akarják) beszerezni a gyógyszert.
Sokadik patika után végre találtam egy segítőkész patikust, aki minden probléma nélkül megrendelte nekem és másnapra át is vehettem.
Tehát receptel minden rendben és beszerezhető a gyógyszer!!!
Kérdés:
Egy patika megtagadhatja egy szabályosan felírt gyógyszer kiadását, beszerzését? Szerintem kötelessége lenne beszerezni, ha beszerezhető, rosszul gondolom?
Ui: Erősen gondolkodtam, hogy elkérem a vásárlók könyvét, de bennem is felmerült, hogy egyáltalán van ilyen egy patikában és azt sem tudom, hogy utólag lehet-e panasszal élni.
Segítségeteket és velényeteket előre is köszönöm.
ez sajnos ismerős... én is hasonló okból vagyok itt.
adott egy gyógyszer, ami egyrészt támogatás nélküli, másrészt csak orvosi receptre adható, harmadrészt több féle koncentrációban és kiszerelésben kapható. (2000-ben ez volt az év gyógyszere.)
mázlimra az orvos felírta a magasabb koncentrációjú, nagy kiszereléses adagot - és sehol sem kapni. a városban végigjártam a gyógyszertárakat, más városokban ismerősöket is ráizzítottam. a legtöbb helyen azt a választ kapjuk, hogy "a beszerzése heteket vehet igyénybe", vagy "éppen nincs az országban", vagy "megszünt". miközben mind a patikusok webtárában, mind az orvosok által használt jegyzékben ott van - tehát kellene lennie.
miért is nincs?
talán azért, mert ha kis kiszerelésben veszi meg az ember, akkor 3 ezer forinttal többet fizet? magasabb ár - magasabb haszon. a vevő meg fizessen 3 ezer forintot egy papírdobozért.
hozzátenném: 1. a gyógyszert nem is szabad 3 hónapnál kevesebb ideig szedni, tehát a 2 havi adag egy dobozban nem extrém elvárás... 2. a használó a gyógyszer szedésével és annak hatásaival súlyosabb szövődményeket előzhet meg, ami a TB-nek (nekünk) többe kerülne, mint 3 ezer forint (ami nem is a TB-nél landol, mert akkor inkább hallgatnék, hanem a nagykereskedőnél, kiskereskedőnél).
mi ilyenkor a teendő? kihez lehet fordulni az érdekeinkért?
Jadviga
2007.11.14, 21:08
Sziasztok!
én annak szeretnék utána járni, hogy szavatossági idő lejátra előtt meddig lehet egy gyógyszert eladni?
Szept. közepén vettem a kisfiamnak 4000 ft-ért menincococcus(agyhártyagyulladás) elleni védőoltást, aminek a dobozán 2007.10 volt feltűntetve szavatosságként.
Ezt csak teljesen egészséges állapotban lehet beadni, és mivel most mentünk bölcsibe, állandóan meg volt fázva, köhögött...(Meg is kérdeztem a gyógyszerészt, hogy náthásan megkaphatja -e, de azt mondta Semmiképp)
Most, mire lejutottunk oltásra, láttam, hogy hopp!Lejárt a szavatosság.
A doktornőnk szerint a patika nem is adhatta volna ki az oltást ilyen kicsivel a lejárat előtt.
A patika persze azt mondja, miért nem adattam be másnap...
Most megvehettem 7067 forintért az új oltást, mert eközben fiam betöltötte a 2 évét, és nem jár TB-támogatás.
Szerintetek futhatok a pénzem után?
Kösz!
Tudom, hogy a gyerekes anyáknak/apáknak a gyerekük a legfontosabb (amit a marketingesek 100%-ban ki is használnak). De mégis azt ajánlanám, hogy kérdezzék meg egy gyógyszerésztől, hogy lesz-e valami baja attól az oltóanyagnak, hogy egy hónapja lejárt. Ugyanis ezeket az "szavatossági időket" megfelelő ráhagyással szokták megállapítani: az, hogy ez lajárt, csak azt jelenti, hogy nem lehet már forgalomba hozni, azt nem, hogy nem is lehet felhasználni. Persze akinek az az érdeke, hogy ne használják fel, biztos azt fogja mondani, hogy dobják ki, ezért kell egy ismerőst megkérdezni... és lehetőleg gyógyszerészt/orvost, aki tudja is, mi van benne, és hogy mennyi idő alatt megy tönkre. Ha a gyártástól számított 3 évig forgalomba lehet hozni, akkor még vagy egy évig gond nélkül fel lehet használni...
kaktusz
2007.11.17, 11:23
Az oltóanyagnak biztos nincs baja még, de nem fog találni olyan orvost, aki vállalná, hogy beadja.
Én tuti, hogy a gyógyszertárban kiverném a hoppot.
(Mordor @ 2007.05.20, 11:42)

Üdv mindentkinek!
Különös dologgal szembesültem egy helyi patikában, mikor egy nagyon erős fájdalomcsillapító receptjét akartam kiváltani. Némi halandzsa, mellébeszélés után kategórikusan közölték velem (és később más imerősömmel is), hogy nem tudják, (értsd: nem akarják) beszerezni a gyógyszert.
Sokadik patika után végre találtam egy segítőkész patikust, aki minden probléma nélkül megrendelte nekem és másnapra át is vehettem.
Tehát receptel minden rendben és beszerezhető a gyógyszer!!!
Kérdés:
Egy patika megtagadhatja egy szabályosan felírt gyógyszer kiadását, beszerzését? Szerintem kötelessége lenne beszerezni, ha beszerezhető, rosszul gondolom?
Ui: Erősen gondolkodtam, hogy elkérem a vásárlók könyvét, de bennem is felmerült, hogy egyáltalán van ilyen egy patikában és azt sem tudom, hogy utólag lehet-e panasszal élni.
Segítségeteket és velényeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
Az egy dolog, ha nem akarják megrendelni. (Ha nem tart a patika, mert nem esik a gyógyszer abba a kategóriába, akkor x időn belül - ezt nem tudom, h mennyi, de nem hónapok - köteles megrendelni, ha te kéred és nem akarsz másik patikába is benézni.)
Nekem egyszer a Madarászban a pullmonológus felírt egy gyógyszert, amit a patikus meg is akart rendelni, de mikor visszamentem, mondta, hogy már egy csomó ideje nem gyártják azt a gyógyszert, de ezt ő csak a rendeléskor tudta meg. Egy orvos mért nem naprakész? Azt ugyan nem várom el, hogy a patikus fejből vágja, mert rengeteg gógyszerrel dolgoznak, de tüdőproblémákra használható spray-ből van kábé 5 féle...
Hogy ha már a gyógyszertárokról van szó, akkor a következőt hagyj említsem meg, ami most történt meg velem:
Tegnapelőtt egy patikába mentem be, hogy kiválthassak három gyógyszert. Azt mondták, hogy jelenleg nincs az egyik gyógyszer amit én keresek, meg kell nekik rendelniük, és hogy másnap 17 óra után jöjjek el újra. Fizettem kártyával.
Másnap 17:15-kor odaértem, és azt vettem észre, hogy a gyógyszertár eladók kint cigiznek, a bejárati tolóajtót meg lezárták. Vissza mentem másfél órával. Azt mondták nekem, hogy nincs az adott gyógyszer, már nem gyártják. Így visszaadják a pénzt. De mivel, hogy kártyával fizettem, azért nem kaphatom vissza készpénzben.
Ezt külön meg is kérdeztem, hogy elméletileg attól még jogom van visszakapni azt a pénzt készpénz formában. Azt mondta az eladó, hogy a rendszer nem engedné.
Sajnos a bankkártya pont ekkor nem volt nálam, így hát mehettem haza és jöhettem vissza újra a gyógyszertárba. Aztán pont akkor egy másik gyógyszertár eladó volt (aki tudta már előre, hogy nincs az a gyógyszer). Visszaadta nekem készpénzben az 5 ezer ft körüli összeget. Én meg kérdeztem, hogy ezért kellett haza mennem a kártyámért, hogy készpénzben visszakaphassam a gyógyszernek az árát?... Ekkor egyből visszakérte a pénzt, kérte a kártyámat... Aztán először teljesen vissza lett a pénz utalva (3 gyógyszert vettem, abból 2-t kaptam meg), és újra levonták a 2 kapott gyógyszernek az árát...
Tragikus, hogy amikor legelőször voltam, azt mondták nekem, hogy meg kell rendelni egy olyan gyógyszert, amit nem gyártanak már. Az elméletileg benne kell, hogy legyen a rendszerben. Második alkalommal portyára mentem, mikor bezárták a patikát. Indok: Áramszünet volt az egész utcában, ezért nem működött a kiszolgálás. Harmadszorra meg az, hogy csak kártyával fizetik vissza az összeget. Így négyszer voltam a patikában (patikánál) és egyszer sem kaptam meg a keresett gyógyszert, ami receptre volt felírva.
Ma bementem egy másik gyógyszertárba: ott sem volt meg ez a gyógyszer, de ott az eggyel nagyobbik mennyiségben megkaptam.
Szerintem te rontottad el a dolgot ott, hogy fizettel olyan dologert, amit nem kaptal meg. Ha 3 van felirva, es egyet adnak, akkor termeszetesen csak egyet fizetek es a masik kettot csak akkor, ha mar ott van. Ilyenkor a receptet zalogba szoktak venni, es kapsz egy biletat, hogy te vagy a 23-as rekesz, ergo tuti naluk fogod megvenni, nem fog rajtuk maradni, hisz recept nelkul nem tudod ezt mashol megtenni.
2 gyógyszert megkaptam, 1-et nem. Biléta helyett blokkot kaptam, amire rá volt írva, hogy szállítják.
Hát itt a környezetben lévő patikák is úgy csinálják meg, hogy előre kell fizetni, ha nincs meg a gyógyszer, azt tapasztaltam.
Amúgy is ebben a patikában azt csinálták, hogy kifizettem és csak utána szóltak (keresés után), hogy nincs meg ez a gyógyszer.
De én akkor sem tartom nagyon jogszerűnek, amit itt műveltek.