Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
MÁv
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
tati
Sziasztok!

Az észrevételem a következő:

A MÁV csak kereken 10-zel osztható távolságú menetjegyeket szolgál ki. Tízzel nem osztható kilométer esetén minden esetben a következő, nagyobb távolságú jegyet adja ki. Konkrét példa:

Nagymaros-Visegrád - Budapest Nyugati PU. A távolság menetrend, MÁV honlap, sínmeletti kilométerkő szerint is 50,6 km. Erre 60 km-es jegyet ad ki a pénztár, ára 544 Ft (Teljesárú). Eszerint egy km ára 9,06 Ft. A károm 85,2 Ft. Ha vissza is vonattal jövök, már 170 Ft-tal fizettem többet, mint amennyit utaztam.

Aki a fenti utat Zebegényből teszi meg (59 km), ugyanennyit fizet.

Kinek mi a véleménye?
Csaba_20
Én úgy gondolom, hogy a MÁV nagyon jól tudja, hogy hány kilométerre vannak egymástól az állomásai. Mivel megállási lehetőség állomások közt az utasok számára nincsen, így semmiféle akadálya nincs annak, hogy állomásokra lebontott rendszerrel számoljon, hogy mindenki pont annyit fizessen, amennyit ténylegesen utazott.

Azonban azonkívül, hogy teljesen monopól helyzetben van, egy több évtizedes rendszerrel rendelkezik, amit esze ágában sincs senkinek korszerűsíteni, amikor se motivációjuk, se pénzük nincsen rá. Ráadásul a jelenlegi rendszer egyértelműen nekik kedvez. Saját maguk alatt nem fogják vágni a fát.

Azt hiszem akkor néznének nagyot, ha elterjedne az a gyakorlat, hogy a vázolt esetben csak 50 km-re kérnénk a jegyet. A maradékért pedig büntessenek és menjenek bíróságra, ahol szerintem kérdéses lenne, hogy az indokolatlan túlköltséget be tudnák-e rajtad hajtatni. Merthát csak 50km-t akartál te menni, eszed ágában se volt 50 km-nél többet utazni, de a vonatot nem állították meg...Persze jogi vonatkozásait a dolognak nem látom át...

A jelenlegi rendszernél még az is igazságosabb lenne, ha matematikailag kerekítenének.
Captain Crash
Budapest-Keleti pu. - Szarvas

Köztudott, hogy az Elvira 162 km-re tagsálja a távolságot, jegyet ennek ellenére 180 km-re adják, a maradékot nem hajlandóak visszatéríteni. Tovább megyek, ha 1. osztályra kérsz jegyet, akkor neked 180 km elsőosztályú útviszonylatot számolnak el, ugyanakkor ebből csak 141 km elsőosztály a maradék 21 km az 2. osztály, mert Mezőtúr és Szarvas között csak másodosztályú vonat közlekedik, és a fennmaradt 18 km is 1. osztályon számítódik, amit meg se teszel.

Erre varrjál gombot. smile.gif
Ariadne
Szeged - Békéscsaba

Valós távolság 90egynéhány kilométer, a jegy pedig vagy 90 km-es vagy 100. Attól függ, Szegeden Rókuson száll-e le (föl) az ember vagy a Nagyállomásnál. biggrin.gif A távolság kb. két perc vonattal, a városban egy villamosvonal köti össze közvetlenül a két állomást...
asdf
(Captain Crash @ 2006 Feb 9, 04:51 AM) *

Budapest-Keleti pu. - Szarvas

Köztudott, hogy az Elvira 162 km-re tagsálja a távolságot, jegyet ennek ellenére 180 km-re adják, a maradékot nem hajlandóak visszatéríteni.

No igen, a mav 10-100 km-ig 10 km-enkent ad jegyet, 100-tol 300-ig 20-ankent, majd 300km felett 50km-enkent.
Ariadne
Tulajdonképpen ez tényleg nem nagyon OK így. Jobban belegondolva el nem tudom képzelni, mivel lehetne indokolni egy ilyen rendszer fenntartását, amikor a gyakorlatban még az Elvira is pontosan kiadja, hány km-re van a cél, és nem lehet olyan fene bonyolult azt a számot ráírni a jegyre és az alapján számolni... mad.gif
asdf
Szerintem az is halal nevetseges, hogy megveszem a berletemet, a kiindulasi allomas ra van nyomtatva, a Budapestet meg kezzel irja ra a penztaros... blink.gif Egyszeruen szanalmas, hogy ott tartanak 2006-ban (bar akar fejlodest is eszlelhetek, hisz' mar tft monitoron van a szoveges kepernyo a penztaros elott, es mar nem matrixnyomtato kerreg jegyadaskor, hanem hopapiros).
Ariadne
Már ahol! Szeged Rókuson - kapaszkodj - réges régi 1x2 cm-es barna keménypapír jegyet adnak, kézzel átírják rajta a jegyárat, és kész... 2006-ban... Retro feeling rulz. biggrin.gif
Csaba_20
(Ariadne @ 2006 Feb 10, 02:15 PM) *

Már ahol! Szeged Rókuson - kapaszkodj - réges régi 1x2 cm-es barna keménypapír jegyet adnak, kézzel átírják rajta a jegyárat, és kész... 2006-ban... Retro feeling rulz. biggrin.gif

Bizony, alkalmazzák még azt a jegyet is. Hiába, rengeteget gyártottak és maradt még belőle. biggrin.gif Viszont ez egyenest kuriózumnak számít és nekem ráadásul tetszik is. De ez nem jelenti, hogy nem kéne fejlődniük... ermm.gif
tati
(asdf @ 2006.02.10, 13:45) *

Szerintem az is halal nevetseges, hogy megveszem a berletemet, a kiindulasi allomas ra van nyomtatva, a Budapestet meg kezzel irja ra a penztaros... blink.gif Egyszeruen szanalmas, hogy ott tartanak 2006-ban (bar akar fejlodest is eszlelhetek, hisz' mar tft monitoron van a szoveges kepernyo a penztaros elott, es mar nem matrixnyomtato kerreg jegyadaskor, hanem hopapiros).

Nono! Azért nem igazi TFT, csak alfanumerikus... biggrin.gif Egyébként, nálunk még csak és kizárólag előrenyomtatott jegyeket adnak ki, és valóban, az árát kézzel átírják... sőt, ha elővételben kérek jegyet, az ősrégi, kerek bélyegzőn a dátumot áttekeri a csaj (persze kézzel), utánna meg vissza. Kész röhej! laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Azért kíváncsi lennék a Fogysztóvédelem álláspontjára is, az eredeti kérdésemmel kapcsolatban.
Joooe
Ez inkább csak érdekesség rolleyes.gif
Ha ez lenne a legnagyobb gond a mávval... devil.gif
tati
(Joooe @ 2006.02.11, 10:54) *

Ha ez lenne a legnagyobb gond a mávval... devil.gif

Na persze. Lehetne még sorolni. De ez a dolog igazán pénztárcába vág, a minőség pedig nem feltétlenül ezen oldal témája. Más kérdés, hogy a pénzedért olyan szintű szolgáltatást kapsz-e, mint amit elvársz. Viszont ez elég szubjektív dolog, ezért nem is említettem meg. Majd egy másik topicban...

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.