(Captain Crash @ 2006.02.13, 22:44)

Egy tízszer nagyobb tétel esetén 3500 Ft miatt, ami egy teljesen reális postaköltség külföldről, szerintem kár volt ennyire kötnöd az ebet a karóhoz. Úgy gondolom, hogy akinek annyira kell a könyv, hogy egyetlen könyvért ennyit képes kiadni, az nem fog postaköltségeken vitatkozni, hacsak időközben nem gondolta meg magát. Az már csak hab a tortán, hogy 1 év alatt nem jutottál el odáig, hogy érvényesítsd a szerinted Neked járó jogokat.
Hát, kedves Captain, természetesen így is lehet gondolkodni ahogy írod (százalékosan), pont ezt használja ki sok forgalmazó: ilyen-olyan ürügyekkel rátesznek még 5-10%-ot a több milliós új lakásra, a vevő meg kifizeti, hiszen ha van neki 15 milliója, akkor majd leakaszt még egy tizenhatodikat is. Én nem így szoktam nézni az ügyeket, hanem abszolút értékben: százezer forint az százezer forint, ezer forint pedig ezer forint, akárhány százaléka a rendelésnek.
Avagy: mit szólnál, ha a piacon 10 kiló paprikát fizetsz ki, aztán rájössz, hogy csak egy kilót adtak, a szatyor többi része újságpapírral van kitömve? Reklamálnál, vitatkoznál, vagy annyiban hagynád? (Persze, nem ugyanaz az eset, de kb. ugyanakkora összegű megtévesztésről van szó, mint az én ügyemben.)
Egy év (pontosabban másfél) alatt pont odáig jutottam, amennyit szerintem 10 kg paprika ér: írtam nekik kb. két e-mailt és két levelet, és eszembe sem jutott volna fogyasztói fórumokon felhozni a dolgot, ha nem keményítenek be, és nem követelnek egy sokkal nagyobb összeget. Mint már írtam, eddig nem volt olyan tapasztalatom, hogy ennyire ne lehessen tárgyalni egy céggel. (A Te százalékos gondolkozásod alapján nekik még sokkal kevésbé kellett volna kötni az ebet a karóhoz, hiszen árbevételüknek ez csak elenyésző része - ez nekem azt mutatja, hogy nem általánosan elterjedt a filozófiád).
Szerintem
sokkal kisebb kaliberű dolgokért is büntettek már meg cégeket. (Például a kamu "árleszállítások" esetén nem éri anyagi veszteség a fogyasztót, annyiért kapja az árut, amennyiért hirdették, az pedig miért volna releváns, hogy mennyibe került az adott üzletben a múlt héten?) Az is igaz persze, hogy sokkal nagyobb gazemberségeket is következmények nélkül végig lehet játszani. (Talán a legszebb példa a "vásárlói csoport", amelyik gyors lakáshozjutás ígéretével kicsalta egy ismerősöm kevéske megtakarítását, aztán szépen eltűnt vele. És ismerősöm nem talált ügyvédet, aki hajlandó lett volna elvállalni az ügyet: egyrészt olyan ügyesen lepapírozták, másrészt olyan félelmetes híre volt a cégalapítóknak.)
"Témazáró":
Nagyon-nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat, azokét is, akik segíteni akartak, például a vasárnap délutánjukat feláldozva, és azokét is, akik vették a fáradságot, hogy leírják, mekkora címeres barom vagyok hogy egyáltalán fennakadtam egy pár ezer forintos tételen illetve nem olvastam végig szóról szóra egy megrendelőlapot.
Mindegyiken el fogok gondolkodni. Lehet, hogy Kapitánynak is igaza van, és hiba volt, amikor néhány éve elhatároztam, hogy többé semmilyen sunyi módon becsempészett többletköltséget nem fizetek ki. Lehet, hogy az a jó és okos fogyasztó, aki nem ücsörög a nyamvadt pénzén és nem siránkozik egy "reális külföldi postaköltség" miatt, hanem öntudatosan serkenti a gazdaságot a posta- csomagolási és egyéb költségek megfizetésével. Lehet, hogy így van, de jelenleg nem így látom. Bár meg kell hagyni, fenti elhatározásomat már megszegtem néhányszor, mert pl. nem találtam olyan utazási irodát, amelyik legalább nagyjából korrektül hirdette volna meg a tényleges költségeket, ezzel együtt azt hiszem,
továbbra sem fogom szó nélkül hagyni, hogy a patkány módszereket használó cégek üzleti előnyre tegyenek szert a tisztességesekkel szemben. (Gondoljuk csak meg, mekkora különbség egy tíz százalékos tiszta többlet árbevétel, vagy mekkora versenyelőny ugyanazt az árat tíz százalékkal olcsóbbnak feltüntetni, tudván, hogy a legtöbb birka vevő úgyis kifizeti majd.)
Azt sem hiszem el, hogy az a megoldás, hogy minden kapott megrendelőt, "blanketta" szerződést betűről betűre átolvassak. A szerződés olvasgatása rendben van akkor, ha egyedi szerződésről van szó, de nem praktikus egy tucatárunál vagy sablon szolgáltatásnál. Nem beszélve arról, hogy a szélhámosok valószínűleg leleményesebbek, mint én vagyok, hiszen ez a szakmájuk és nagyobb ügyvédi háttérre támszkodhatnak, mint én.
Néhány tanulságot azért levontam a mostani eset és az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján. Talán másoknak is hasznos lesz ezeket megfontolni:
1. Ha csak lehet,
el kell kerülnöd az előre rendelést, főleg ismeretlen cégtől, még nem létező termékre. Inkább várd meg, míg megfogható lesz az áru, akkor nézd meg, fizess és fuss. Ha az a duma, hogy előre rendelésnél kedvezményt kapsz, inkább mondj le a kedvezményről, és várd meg, amíg elkészül.
2.
Ne írj alá azonnal semmilyen megrendelőt, szerződést, amit az orrod alá nyomnak. Ha nagyon fontos neked a rendelés, kérd el és nézd át, nagyobb összegnél ügyvéddel is nézesd meg. Ha nem akarják előre kiadni a szerződést (találkoztam például a következő kifogásokkal: "üzleti titok", "fent van a Web oldalunkon, de nyomtatva nem hagyhatom itt, mert nekem is kell"),
azonnal szakíts meg mindenféle kapcsolatot az illető céggel. (Hangsúlyozom, hogy a helyben átolvasás nem jó megoldás.)
3. Lehetőleg csak olyan cégekkel üzletelj és olyan termékeket vegyél, amelyeket
megbízható ismerősöd kipróbált és ajánlott.
4.
Házalótól ne vásárolj, akár személyesen csenget, akár telefonon jelentkezik be. Legjobb, ha a lépcsőházból is kizavarod, ha meglátod. Nem mintha mindegyik tisztességtelen lenne, de nagyobb a kockázata, mint a várható haszna (nem emlékszem olyan esetre, hogy bármely ismerősöm házalóval kötötte volna meg élete nagy üzletét). Lásd pl. az Egyéb termékek / Hevederzár fórumot.
5.
Ha a céged számára rendelsz, légy extra-óvatos, mert nem kapsz annyi jogi védelmet, mint a magánfogyasztó. A bíróságon kívül más utad lényegében nincs az igazad érvényesítésére. A bíróság pedig, mint tudjuk, hosszú, bizonytalan és költséges út.
Azt még nem döntöttem el, hogy a Who is Who ügyében konkrétan mit tegyek, de ígérem, hogy ha olyan fejleménye lesz a történetnek, ami a fórum olvasóinak hasznos olvasmány lehet, azt meg fogom írni.
Tulajdonképpen lehet, hogy most még szerencsém is volt, hiszen a fórum hozzászólásai alapján nekem az derült ki, hogy
egy könyv megrendelésével akár százezreket-milliókat is veszíthetett volna a cégem (a "miért nem olvastad végig" érv akkor is állna). Remélem, nem sok hasonló "tanulópénzt" kell megfizetnem, jelenleg a Who is Who-n kívül csak egy másik bandával van reménytelennek tűnő vitám. (Érdekesség kedvéért: a Budapesti Gazdasági Főiskolából próbálom több szálon kiverni, hogy a tandíjakért cserébe valamiféle szolgáltatást is kapjak.)
Egy nagy hasznom mindenesetre volt ebből a kellemetlenségből: véletlen böngészgetés során
megismertem ezt a fórumot, ahol segítőkész, felkészült emberekkel találkoztam, akikre máskor is számíthatok. Úgy érzem,
már csak ezért sem tudok vesztesen kijönni az ügyből.