Sziasztok!
Sokat olvasom mostanában ezt a fórumot, próbálok okosodni, de kérdeznem kell mégis.
Mi a helyzet akkor, illetve mik a lehetőségeim akkor ha volt egy csereutalványom, mert a készüléket rossznak találta a szervíz, ezt átvette a forgalmazó, válallta hogy cserekészüléket biztosít, de ezt csak ígérgeti, konkrétan nem rendeli meg azt (nincs raktáron nekik)??
Letelt a 15 nap a csereutalvány eladása óta.
Csereutalványt akkor szoktak adni, ha nem javítható. Ennek birtokában lehet a cserét kérni a forgalmazótól, mert ezt általában nem a szerviz intézi.
Ha nem tudja kicserélni, akkor vissza kell adni a vételárat. A határidők ezeketől függetlenül érvényesek, tehát a bejelentéstől a cseretermék vagy a pénz visszaadásáig a fent leírt dolgok.
(Joooe @ 2005 Dec 7, 04:36 PM)
Csereutalványt akkor szoktak adni, ha nem javítható. Ennek birtokában lehet a cserét kérni a forgalmazótól, mert ezt általában nem a szerviz intézi.
Ha nem tudja kicserélni, akkor vissza kell adni a vételárat. A határidők ezeketől függetlenül érvényesek, tehát a bejelentéstől a cseretermék vagy a pénz visszaadásáig a fent leírt dolgok.
Köszi, de akkor most tulajdonképpen mit tudok én csinálni?
Sem kooperatívan, sem határozottan nem tudok hatni rájuk. Írjam be a vásárlók könyvébe a bajomat, aztán fvf bejelentés? Bírósághoz fordulás?
Lesz majd tájékoztató a jogorvoslati lehetőségekről is.
Igen, vásárlók könyvébe mindenképpen írj, ezután lehet Békéltető Testülethez fordulni. FVF szerintem nem sokat tud tenni. Ha a békéltetők határozatát nem fogadja el a bolt akkor meg lehet próbálni bírósághoz fordulni, de gondolom mondanom sem kell, hogy csak kellő megfontolás, tájékozódás után.
Vettem egy vizbeszívós DeLonghi porszívót, amely a tartály öntisztító funkciója során eláztatja magát. A helyi szakszervíz két hét után elküldte a szakvéleményét a Budapesti szervíznek, ahol azt nem fogadták el, és ők is vizsgálódnak tovább. Meddig vizsgálgathatják bünttetlenül a porszívómat, és ha egy szakvélemény jogosnak tartja a csere utalványt, akkor lehet e újabb vélemény amely ezt semmissé teheti?
Amikor bejelentetted a hibát, akkor erről jegyzőkönyvet kellett felvegyenek, az erre vonatkozó szabályok szerint 3 munkanapon belül kellett volna tájékoztatniuk, hogy jogosnak tartják-e az igényt.
(Joooe @ 2006.02.20, 05:57)

Amikor bejelentetted a hibát, akkor erről jegyzőkönyvet kellett felvegyenek, az erre vonatkozó szabályok szerint 3 munkanapon belül kellett volna tájékoztatniuk, hogy jogosnak tartják-e az igényt.
OK. Köszi a választ, de ez mire jogosít engem? Most fogják harmadszor bevizsgálni, ebből egyszer én is ott voltam. Akkor találták jogosnak a dolgot. Most nélkülem megint kitalálják, hogy nem jogos a csere utalvány. Látni sem akarom azt a porszívót. Nincs valami határidő ami után már nem vizsgálgathatnak, hanem ki kell adni az utalványt?
aranytk
2009.12.01, 21:08
T. Cím!
2009. október 14-én vásároltam egy Candy CO 105 F tipusú elöltöltős mosógépet. A beüzemelést követően komoly problémák merültek fel működése során. A vásárlástól számított 10. napon a szakszervíz képviselője írásba adta, hogy a gép vezérlő panel hibás. Írásbeli kérésemre a gyár csereutalványt postázott, 2009. október 12-i kiállítással, és néhány nappal későbbi kézhezvétellel. A csereutalvány készhezvétele utáni napon személyesen kerestem meg a szaküzletet. Ők még azon a napon - állíásuk szerint - leadták a rendelést, azzal a megjegyzéssel, hogy a vevő ragaszkodik a cserekészülékhez. Állításuk szerint hetente egy alkalommal érkezik a Candy gyárból áru, így elfogadtam, hogy várok a következő szállításig. Az első eredménytelen szállítási nap november 18-a volt, a második november 25-e. November 27-én ismét személyesen érdeklődtem, amikor közölték velem, hogy ez az áru, amit megrendeltem kifutó tétel, így másik készüléket kell választanom - vagy az üzletben már raktáron lévő más gyártmányú készüléket is választhatok. A cserére váró mosógép paramétereihez hasonló készüléket azóta sem árulnak. (Panellakásban élek, így nem tudok egy 85x60x60 cm-es gépet beállítani.) A jelenleg cserére váró gép 85x60x52 cm. Az üzlet telefonon érdeklődött, érkezik-e olyan tipus, ami megfelel az igényeimnek. A harmadik időpont megjelölése december 02, egy GO 4 1064 D tipusú, 85x60x40 cm-es készülék, de természetesen ez is bizonytalan. A csereutalvány tipusa: "30 Candy Mo. engedély alapján". Ez azt jelenti, hogy 30 napig érvényes? Mit tehetek, ha nem érkezik olyan méretű készülék, amire szükségem van? Milyen mértékben felelős az üzlet, és a gyár? Kit keressek, hogy a csereutalványt esetlegesen meghosszabbítsák? Visszakövetelhetem-e a gép árát? Lassan két hónapja nem tudok mosni... kezd elfogyni a türelmem...
Előre is köszönöm válaszukat...
Mozigépész
2009.12.01, 22:40
(aranytk @ 2009.12.01, 21:08)

T. Cím!
2009. október 14-én vásároltam egy Candy CO 105 F tipusú elöltöltős mosógépet. A beüzemelést követően komoly problémák merültek fel működése során. A vásárlástól számított 10. napon a szakszervíz képviselője írásba adta, hogy a gép vezérlő panel hibás. Írásbeli kérésemre a gyár csereutalványt postázott, 2009. október 12-i kiállítással, és néhány nappal későbbi kézhezvétellel. A csereutalvány készhezvétele utáni napon személyesen kerestem meg a szaküzletet. Ők még azon a napon - állíásuk szerint - leadták a rendelést, azzal a megjegyzéssel, hogy a vevő ragaszkodik a cserekészülékhez. Állításuk szerint hetente egy alkalommal érkezik a Candy gyárból áru, így elfogadtam, hogy várok a következő szállításig. Az első eredménytelen szállítási nap november 18-a volt, a második november 25-e. November 27-én ismét személyesen érdeklődtem, amikor közölték velem, hogy ez az áru, amit megrendeltem kifutó tétel, így másik készüléket kell választanom - vagy az üzletben már raktáron lévő más gyártmányú készüléket is választhatok. A cserére váró mosógép paramétereihez hasonló készüléket azóta sem árulnak. (Panellakásban élek, így nem tudok egy 85x60x60 cm-es gépet beállítani.) A jelenleg cserére váró gép 85x60x52 cm. Az üzlet telefonon érdeklődött, érkezik-e olyan tipus, ami megfelel az igényeimnek. A harmadik időpont megjelölése december 02, egy GO 4 1064 D tipusú, 85x60x40 cm-es készülék, de természetesen ez is bizonytalan. A csereutalvány tipusa: "30 Candy Mo. engedély alapján". Ez azt jelenti, hogy 30 napig érvényes? Mit tehetek, ha nem érkezik olyan méretű készülék, amire szükségem van? Milyen mértékben felelős az üzlet, és a gyár? Kit keressek, hogy a csereutalványt esetlegesen meghosszabbítsák? Visszakövetelhetem-e a gép árát? Lassan két hónapja nem tudok mosni... kezd elfogyni a türelmem...
Olvasd el az első és második hozzászólást!
aranytk
2009.12.01, 23:00
(Mozigépész @ 2009.12.01, 22:40)

(aranytk @ 2009.12.01, 21:08)

T. Cím!
Olvasd el az első és második hozzászólást!
Köszönöm, elolvastam, de nem teljesen tiszta számomra, hogy köteles vagyok még várni két hetet, míg letelik a csereutalvány érvényességi ideje, vagy annak érvényességi ideje alatt is bármikor visszakérhetem a vételárat? A szakszervíz általi bejelentés ideje: 2009. 10.14.
Mozigépész
2009.12.02, 12:23
Te tényleg ilyen értetlen vagy? 15 nap van, és azt már túllépték (érvényes itt is a 15 napra való törekvés), tehát jogszerüen el állhatsz a szerződéstől!
Üdvözlök mindenkit!
Azért itt teszem fel a kérdésem, mert ez tűnik a legolvasottabb topicnak ma :-)
Vásároltam állatgyógyászati boltban a mai napon vitamint. Sajnos már csak később néztem meg, hogy 2 hónap múlva lejár a szavatossága.
Mivel ezt kúraszerűen kell használni, nekem egy ilyen doboz 4-5 hónapig elég.
Visszavittem a hölgynek és kértem cserélje ki, de nem volt hajlandó. Annyit tanácsolt, hogy ne foglalkozzak vele, ha lejár a szavatossága, nyugodtan etessem meg a kutyákkal.
Kérdésem: ha én 24 órán belül visszaviszem bontatlanul (sőt egy órán belül), nem volna lehetőségem visszakapni az árát vagy levásárolni?
Elkeserített ez a rugalmalanság, ráadásul 4e Ft-os készítményről van szó, ezért vagyok kissé felháborodva (bár tény, hogy én mulaszottam el megnézni a lejárati időt fizetés előtt).
Köszönöm!
Mozigépész
2009.12.02, 17:30
A jogszabály arról szól, hogy a tartós fogyasztási ncikkek esetén 3 napon belül nem lehet javítattni, cserélni kell.
A te esetedben nincs szó tartós fogyasztási cikkról, és nincs szó javításról. Ha a szavidőn belül vásároltad a terméket, de nem figyeltél arra, hogy esetleg ki fogsz futni az időből, az a te hibád.