Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Software másolás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
Shia-ko
Az a kérdés, hogy van-e lehetőség a vásárolt software-ről biztonsági másolatot készíteni?
Az interneten, letöltés által vásároltat tudom, hogy kiírhatom, de a dobozosan, vagy lemezen vásároltat lemásolhatom-e magamnak?
A zenét ugye igen, a filmet, ugye, nem.
És ezt?
Bandi
Kedves Shia-ko!

Ez alapvetően nem fogyasztóvédelmi kérdés, a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény, a továbbiakban: Szjt.) szabályozza ezt a kérdést. Ennek 59§ (2) bekezdése kimondja, hogy:

"A felhasználási szerződésben sem zárható ki, hogy a felhasználó egy biztonsági másolatot készíthessen a szoftverről, ha az a felhasználáshoz szükséges."

Természetesen csak a felhasználó saját maga készítheti el ezt a másolatot, mással nem készíttetheti el. További gondot jelet az, ha a CD másolásvédelemmel van ellátva. Ez ugyanis az Szjt. 95§ szerint a "szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedés", amelynek kijátszását a törvény tiltja, sőt a Büntető törvénykönyv szerint:

"329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett
a ) készít, előállít,
b ) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."

Mármost, ebből nem következik, hogy az is büntethető aki ilyen eszközt (magyarul cracket) birtokol, vagy azt - egyébként jogszerűen elkészített - biztonsági másolat előállítására használja, de... Inkább azt javaslom, kerüld a crackeket (+ vírus, trójai is lehet) vagy ne használj olyan szoftvert, ami "hatásos" másolásvédelemmel van ellátva.

Ha meg van az eredeti lemezed, vagy legalább a termék dokumentációja, doboza és feltétlenül megvan a vásárlást igazoló számla vagy szerződés, akkor készíthetsz másolatot. De csak egyetlen példányt! És azt valóban úgy használd, ahogy egy biztonsági másolatot kell: vagy azt, vagy az eredetit zárd el a szekrénybe és ne add kölcsön senkinek. Ja és nem célszerű "ez csak a biztonsági másolat" feliratú CD-ket felhalmozni :-)
TheElf
(Bandi @ 2004 Jul 10, 11:29 PM)
Kedves Shia-ko!

Ez alapvetően nem fogyasztóvédelmi kérdés, a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény, a továbbiakban: Szjt.) szabályozza ezt a kérdést.
.
.
.
Ha meg van az eredeti lemezed, vagy legalább a termék dokumentációja, doboza és feltétlenül megvan a vásárlást igazoló számla vagy szerződés, akkor készíthetsz másolatot. De csak egyetlen példányt! És azt valóban úgy használd, ahogy egy biztonsági másolatot kell: vagy azt, vagy az eredetit zárd el a szekrénybe és ne add kölcsön senkinek. Ja és nem célszerű "ez csak a biztonsági másolat" feliratú CD-ket felhalmozni :-)

Pár dolog kimaradt. Egyfelől a licence szerződésben lévő jogok közül minden olyan megillet amit a magyar törvények, az Úniós jogszabályok, vagy a készítő / kiadó országában kötelezendően biztosítandó jogok garantálnak, vagy amit a licence szerződés ezen felül megad. Egy is elég. (A szerződésben ugyanis benne van, hogy a szerződésben nem tisztázott kérdésekben mely jogszabályok az irányadók, innen a kiadó országából eredő jogok, a magyar és uniós törvények által kötelezően garantált jogokat pedig a törvény adja neked amivel szerződés nem lehet ellentétes) ez pedig sokszor a biztonsági másolat készítése szempontjából kedvezőbb feltételeket jelenthet mint a magyar törvény egyedül.

Ugyanakkor akad a dolognak egy fogyasztóvédelmi vonzata is, ami szerintem érdekes kérdés. Ugyanis, ha egy software licence feltételei lényegesen kevesebb jogot biztosítanak neked mint az a hasonló kategórián belül megszokott, akkor a vásárlás után érezheted úgy, hogy "be lettél csapva" érdemben nem tájékoztattak arról, hogy jóval kevesebb jogot kapsz a pénzedért, mint az a hasonló termékek esetépn megszokott. (olyan mintha egy mosógépről vásárlás után derül ki, hogy csak fehér vászonruha mosására alkalmas) Ilyen esetben érdekes a jogi helyzet, hiszen egy olyan szerződést fogadtattak el veled a vásárlásról aminek a megismerését nem biztosították, márpedig egy szerződés érvényességének feltétlei között szerepel, hogy mindkét fél ismerje és az akaratával egyezőnek fogadja el, ezzel a megvásárolt software licenccel kapcsolatos összes szerződés érvényessége kérdőjeleződik meg. Az érvénytelen lincenc eladása... igen, messzire vezet ez a kérdés.
Shia-ko
Nekem az a gondom, hogy megvettem a civ3-at, és már egy hónap után nehez olvassa a lemezt az összes olvasó. Viszont valóban másolásvédett, és ha játszani akarok, akkor törést kéne szerezzek. Azért kérdeztem, hogy van-e erre lehetőség, emrt uyge a cd-re nins jótállás, lévén 4000Ft volt az egész. wacko.gif
TheElf
(Shia-ko @ 2004 Jul 12, 08:40 AM)
Nekem az a gondom, hogy megvettem a civ3-at, és már egy hónap után nehez olvassa a lemezt az összes olvasó. Viszont valóban másolásvédett, és ha játszani akarok, akkor törést kéne szerezzek. Azért kérdeztem, hogy van-e erre lehetőség, emrt uyge a cd-re nins jótállás, lévén 4000Ft volt az egész. wacko.gif

Másold le, mondván jelenleg a termék rendeltetésszerű használatához szükséges.
Shia-ko
Igazából nekem itt a töréssel van gondom, mert sikerült hozzájutnom, de nincs kedvem emiatt fizetni.
Tehát már konkrétan meg tudom fogalmazni:
Amennyiben nálam van az eredeti cd, akkor jogom van-e feltörni a másolásvédelmet, vagy akkor sem, ha a rendeltetésszerű hasznűlat múlik ezen, mert ha nincs, akkor felveszem a gyártóval a kapcsolatot, mivel a magyar forgalmazó válaszra sem méltatott. mad.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.