Mi lenne, ha lenne egy olyan listánk, ahol fel lenne tűntetve, hogy egy adott cég/márka/stb. ellen kifogás, panasz volt, a fórumok alapján?
Pl.
Dátum: 2006.02.01
Panasz tárgya: Missz Trál
Panasz leírása: garanciális probléma
Bővebben: LINK (ez az adott topicra mutatna)
és ezekből lenne egy gyájtemény. Nem tudom jó ötlet-e ez, mindenesetre vásárlás előtt valaki egy gyors áttekintést kaphatna arról, hogy mely cégek/márkák stb. a problémásak.
Szerintem nagyon jó az ötlet. !!!
Épp tegnap írtam valami hasonló elképzelésemről Ariadne-nek... Gondolatolvasó vagy
Mondjuk én valami elektronikus vásárlók könyve szerű cégvéleményezési lehetőségről álmodoztam, ahol mondjuk a szekcióban a topikok cégnevek és esetleg a cég kapna "hivatalos" reagálási lehetőséget ha igényli, de az nem lenne az igazi mert túl sok baj lenne vele, meg felesleges kétszer leírni az egyes eseteket.
Ez ahogy te írod nagyon is jól hangzik, ésszerűbb is meg a termékekre is ki lehet terjeszteni a dolgot.
A Missz Trálnál lesz egy pár link

konkrétan milyen formában képzelted el? külön topikok, vagy ömlesztve?
Vagy fórumon kívülről linkelt lista?
Ariadne
2006.02.15, 14:30
Nekem Joooe ötlete jobbnak tűnik így elsőre. A linkek - legalábbis számomra - sokszor olyan "na ugorjuk át gyorsan" dolgok, és könnyen elvész az újonc emberke a fórumban vele, egy-két link és már azt sem tudja, honnan jött és hová megy. Szerintem.
Szerintem is jó Joooe ötlete, bár egy hátulütője azért van. Ide azok tévednek, akiknek bja van egy céggel. Vagyis a pontozás eleve nulláról indul, és legtöbbször minuszba menne. Valami olyan pontozási rendszere kellene, amivel ki leetne küszöbölni ezt az "elfogultságot".
Ne hagyjuk leülni ezt a témát, szerintem jó a kiinduló ötlet.
Admin ötletének megvan az az előnye, hogy áttekinthetőbb talán.
Mindkét módszernél felmerülnek technikai nehézségek, admin, neked van konkrétabb elképzelésed?
Esetleg ötvözni is lehet a kettőt...
Pl van egy nagy szekció, Cégekkel kapcsolatos vélemények.
Azon belül vannak témák, Mistral Computerworld pl.
Tartozik hozzá egy szavazás, valami olyasmi kérdéssel, hogy ajánlanád-e a céget a többi fogyasztónak. Jó sok válaszlehetőséggel, igen, nem, talán, de csak merkur-föld-jupiter együttállás esetén, kérdezzük meg a közönséget, stb
Alatta egy linklista a fórumban a céggel kapcsolatban elmondott sztorikra.
És alatta mindenki kapna hozzászólási lehetőséget, de erősen rövidített max hosszúságban és szigorúan moderáltan, hogy oda ne panaszt írjanak csak rövid véleményeket.
A nagy probléma ezzel, hogy itt általában csak az egyik oldalról ismerjük a történetet és van amikor nem lehet eldönteni, hogy ki a hibás ennyiből...
De az ötlet jó.
(Joooe @ 2006.02.16, 06:29)

És alatta mindenki kapna hozzászólási lehetőséget, de erősen rövidített max hosszúságban és szigorúan moderáltan, hogy oda ne panaszt írjanak csak rövid véleményeket.
Nem lenne jobb, ha ott csak néhányan (mondjuk törzstagok v. moderátorok) tudnának szerkeszteni? Különben utólag lesz sok munka rendet rakni mások után?
Nézd meg pl a kiemelt témákat. Jó ötlet volt kiemelni pl Mall vásárlási javaslatait a ruházati termékeknél, vagy FVF jelentését az E-kereskedelemnél, de abból is egy hosszú topic lett. Ha meg tudjuk hagyni a kiemelteket a főcsoportok alatt egy rövid összefoglalónak, akkor sokat segítene. Gyorsbb lenne a spec szabályok áttekintése (Pl ruházat, cipő)
Ha már egyszer hozzá lehet szólni, nem tartanám jó ötletnek korlátozni, hogy ki szólhat hozzá, ha a véleményezés a lényeg, akkor azt szerintem mindenki tehesse meg. Akár a cég képviselője is, és ez valamennyire a Pjotr által felvetett problémát is enyhíti. Bár lehet adna munkát a modiknak rendesen

A szavazásnál meg úgy képzeltem el, hogy mindenki saját tapasztalat alapján szavazzon. Ha az lenne belőle, hogy jön a panaszos, elpanaszolja, hogy hogy kiszúrtak vele a Kovács Béla bácsi sarki mütyürboltjában, mindenki jól lepontozza a mütyürboltot, aztán jön Kovács Béla bácsi, és elmondja, hogy nem is úgy volt...
Admin? Vagy valaki?
Ariadne
2006.02.22, 09:41
Én egyszerűen egy "itt ne vásárolj" topikot is el tudok képzelni, aztán ha kinövi magát, szét lehet darabolni termékfajtánként mondjuk.
Kedves Fórumozók!
Nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt, jobb helyeken már régóta működnek ilyen rendszerek. A 2006. január 24-én az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban megalakult Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület kapott ugyan egy www.feketelista.eu domain-nevet (ami az ígérettel szemben azóta sem funkcionál!), de kikötötték, hogy oda csak a Békéltető Testületek által elmarasztalt cégek kerülhetnek fel (ez most is fenn van a www.kosarmagazin.hu oldalon!). Jobb helyeken mindenki által olvashatóan felkerülnek az Internetre a panaszos jelentések, ha nem reflektál rá a cég, akkor magára vethet, egyébként pedig kompetens tanácsadók, független jogi szakértők mérlegelik az esetet (lásd pl. az USA-ban a www.badbusinessbureau.com; www.ripoffrevenge.com; www.amazon.com; www.ebay.com; www.pricegrabber.com weboldalak).
Üdvözlettel: Joe
Elég jelentős különbség van az általad említett helyek és az között amit itt tervezgetünk
Az hogy "pl. USA-ban" az szép dolog, de én ehhez hasonló említésre méltó magyar kezdeményezésről nem tudok.
Na ezen változtathatnánk most
----------------
Egyébként mi lesz ezzel az ötlettel? Kicsit meglepődtem a rendszeres fórumozók egy részének érdektelenségén...
Kedves Joooe!
Te egy kicsit előreszaladtál az időben (szó szerint véve, ugyanis a 17:23-ra datált hozzászólásod már 17:05-kor olvasható volt!). Az a fórum, amit én említettem (www.feketelista.eu) szerintem ugyanezt a célt szolgálná. Mellesleg tényleg csak 3-4 tag szólt eddig hozzá ehhez a témához, úgyhogy javasolnám az FVF-képviselőjének a véleményét kikérni, hogy ne erőlködjünk itt feleslegesen. Üdv: Joe
Kedves Joe

A Békéltető Testületek fekete listája - ami egyébként a feosz honlapján kerül publikálásra übergagyi formában - egy kicsit más mint amiről itt szó volt, azaz a teljesen szabad véleményezés. De tényleg rokon dolog, csak szerintem itt ennél sokkal többet, jobban lehetne megvalósítani.
Üdv:
Joe

(Ja és a fórum órája amióta én ide járok azt hiszem még sosem járt pontosan

)
Kedves Joooe!
Abban teljesen egyetértünk, hogy a FEOSZ-listánál sokkal jobbat és többet lehetne megvalósítani, a kérdés csak az, hogy milyen keretek között. Én továbbra is azt állítom, hogy a most megalakult Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület www.feketelista.eu honlapját kellene erre a célra használni, természetesen elszakadva a Békéltető Testületek feketelistájától, és inkább az általam idézett www.badbusinessbureau.com; www.ripoffrevenge.com weboldalak mintájára kellene megcsinálni, természetesen az ezen a fórumon elhangzott javaslatokat is bedolgozva.
Üdv: Joe
Nem teljesen értelek... Mi ez valami fogyasztóvédős konkurencia-harc?

Az tényleg jó tanács, ha ilyen lesz itt akkor nézzük meg mik vannak már a világban, de nem értem, hogy miért kéne ezt egy más szervezet más domainjére rakni, amikor az itteni panaszokról lenne szó, és az egész ehhez az oldalhoz kötődik.
(Joooe @ 2006.02.24, 13:48)

Nem teljesen értelek... Mi ez valami fogyasztóvédős konkurencia-harc?

Az tényleg jó tanács, ha ilyen lesz itt akkor nézzük meg mik vannak már a világban, de nem értem, hogy miért kéne ezt egy más szervezet más domainjére rakni, amikor az itteni panaszokról lenne szó, és az egész ehhez az oldalhoz kötődik.
Kedves Joooe!
Az "itteni panaszokon" kívül még legalább egy tucat más helyre futnak be fogyasztói panaszok. Elég ha csak a nagyobb internetes fórumokat (index, origo, startlap, kormányportál, jogi fórum, stb.), valamint a hivatalos (FVF, PSZÁF, HFF, MEEI, stb.) és civil (FEOSZ, OFE, Tudatos Vásárlók Egyesülete, stb.) fogyasztóvédelmi szervezeteket említem. Ha nem hiszed, akkor keress rá a Google-ban a magyar oldalakon a "fogyasztó", "fogyasztóvédel", "vásárló" címszavakra. Az erők ilyenfokú szétforgácsoltsága egyiknek sem jó. Nem konkurrenciaharcról van szó, hanem végre-valahára helyére kellene tenni a dolgokat! Üdv: Joe
Persze, létezik egy csomó semmittevős szervezet

Kifejtenéd kicsit bővebben mire gondolsz, illetve mi a javaslatod lényege?
(Joooe @ 2006.02.24, 15:38)

Hűha, a kérdésed bármennyire meglepő, mégis teljesen helyénvaló. Nem akarok kibújni a válaszadás elől, de most elmegyek hokimeccset nézni, majd később térjünk erre vissza. Annyit előrebocsájtanék, hogy én teljesen amatőr vagyok a témában, a www.magyarorszag.hu weboldalon Szabó József Imre fórumozó néven irogattam erről, talán addig beleolvashatnál a hozzászólásaimba. Üdv: Joe
Na én beleolvastam, és találtam egy jó ötletet. Nem a téma van pontozva, hanem minden hozzászólás, ill ezen keresztül a hozzászóló. Jó ötlet, bár nem biztos, hogy itt is megvalósítható.
Beleolvastam az ottani fogyasztóvédelmi fórumba is. Ez a fórum a specializáltsága miatt jobban el tudja látni a fogyasztók védelmét (elsősorban a tájékoztatást). És nem lenne felesleges a feketelista elkészítése. Szerintem.
(toreki @ 2006.02.24, 18:50)

Na én beleolvastam, és találtam egy jó ötletet. Nem a téma van pontozva, hanem minden hozzászólás, ill ezen keresztül a hozzászóló. Jó ötlet, bár nem biztos, hogy itt is megvalósítható.
Beleolvastam az ottani fogyasztóvédelmi fórumba is. Ez a fórum a specializáltsága miatt jobban el tudja látni a fogyasztók védelmét (elsősorban a tájékoztatást). És nem lenne felesleges a feketelista elkészítése. Szerintem.
Kedves Toreki!
Köszönöm a megtisztelő érdeklődésedet. Nem is azt akartam érzékeltetni, hogy azon a fórumon jobban foglalkoznak a fogyasztói érdekvédelemmel, hanem hogy én már ott is pedzegettem a feketelistázás kérdését. Ha jól emlékszem, akkor még dr. Kathi Attila, az FVF szóvivője is reflektált rá. Nemrégiben egy fogadóórát is tartott azon a fórumon, ahol meglehetősen sok kritikai észrevételt megfogalmazó kérdést kapott, szerény véleményem szerint Ő a rábízott hálátlan feladatot jól megoldja. Üdv: Joe
(szszm @ 2006.02.24, 16:36)

(Joooe @ 2006.02.24, 15:38)

Hűha, a kérdésed bármennyire meglepő, mégis teljesen helyénvaló. Nem akarok kibújni a válaszadás elől, de most elmegyek hokimeccset nézni, majd később térjünk erre vissza. Annyit előrebocsájtanék, hogy én teljesen amatőr vagyok a témában, a www.magyarorszag.hu weboldalon Szabó József Imre fórumozó néven irogattam erről, talán addig beleolvashatnál a hozzászólásaimba. Üdv: Joe
Nézegettem az oldalt, nekem nem tetszik az a fórum, lehet, hogy csak nagyon megszoktam ezt.

Csak egy pár hozzászólásod volt időm megnézni, nagyon sok van

Látom foglalkozol a témával.
De térjünk vissza, hogy pontosan mi az elképzelésed lényege, ha elérkezettnek látod az időt.
(toreki @ 2006.02.24, 18:50)

Szerintem is. Plusz ez egy sokkal inkább fórumozásra tervezett motor ami itt van, az a nyomába sem ér

(szszm @ 2006.02.24, 19:09)

Kedves Toreki!
Köszönöm a megtisztelő érdeklődésedet. Nem is azt akartam érzékeltetni, hogy azon a fórumon jobban foglalkoznak a fogyasztói érdekvédelemmel, hanem hogy én már ott is pedzegettem a feketelistázás kérdését. Ha jól emlékszem, akkor még dr. Kathi Attila, az FVF szóvivője is reflektált rá. Nemrégiben egy fogadóórát is tartott azon a fórumon, ahol meglehetősen sok kritikai észrevételt megfogalmazó kérdést kapott, szerény véleményem szerint Ő a rábízott hálátlan feladatot jól megoldja. Üdv: Joe
Még ebben sem "vagyunk" lemaradva, "nekünk" is van ám egy FVF szóvivőnk.

Csak míg ott Attila hivatalosan van jelen, itt Máté nem hivatalosan nagyon fontos szakmai segítséget ad, és már azzal hogy ehhez a nevét adja azt hiszem nagyon sokat lendít a fórumon (És most hullámozzunk... most jobbra ... most balra

)
Félreértés ne essék, nem mondom, hogy nincs szükség a Békéltető Testületek fekete listájára, sőt már régóta működnie kellene a dolognak. Az egy kicsit objektívabb, szárazabb dolog, a fogyasztóknak kb. 1 %-a fogja megnézni és végigolvasni. Persze szükség van rá, lehet a hátorzatokból statisztikát csinálni, cikkezni stb. De ez mellett én támogatnék egy szubjektívabb véleményezési rendszert, amiben egyrészt nem csak a negatív esetek vannak és azokból is csak az, ami egyáltalán eljut a BT elé(szerk: meg még abból amit nyílvánosságra hoznak...), hanem pozitív és mindenféle vélemények. Erre pedig tudnál jobb helyet, mint a fogyasztovedelem.com?

De kérdés lehet elméleti marad, admin nagyon kihátrált a dologból...
Kedves Joooe!
Úgy látom darázsfészekbe nyúltam, és attól tartok, hogy a kérdés heurisztikus megközelítése nélkül csak egy végeláthatatlan panaszáradatra, az indulatok felkorbácsolására, régi sebek felszaggatására, egymás melletti elbeszélésre lenne alkalmas ez a vita. Ezért inkább el sem kezdem, pontosabban addig nem folytatom, amíg a kialakult helyzetért felelős "szakértők" le nem teszik az asztalra az ő hivatalos és reális helyzetértékelésüket. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: engem ne kábítsanak azzal, hogy 2006. január 1-től a magyar fogyasztókat ugyanolyan jogok illetik meg és ugyanolyan lehetőségeik vannak érdekeik érvényesítésére, mint bármely más EU-s társaikat! Üdvözlettel: Joe
Bocsássd meg ha hangnemem vagy stílusom nem megfelelő számodra, nem darázsfészek ez csak egy kis szurkálódás. Nagyon örülök ha elmondod a véleményed, ha nem értünk egyet miért kellene rögtön visszalépni? Meg is lehetne beszélni, nem igaz?
Én kifejtettem az elképzeléseim, hogy mit tartanék jónak, te végül is mit? Hogy csak BT határozatok legyenek, valahol máshol? Vagy legyen véleményezés is, és akkor itt vagy ne itt, vagy mi, miért?
Nem kötözködésből kérdezem, tényleg nem értelek, biztos én olvastam felületesen...
Kedves Joooe!
Én nem megsértődtem, hanem egyszerűen nem érzem magam elég felkészültnek (egyelőre) egy ilyen vitára. Tudod, az a legrosszabb, ha alulinformált emberek indulatból, csípőből tüzelnek. Természetesen a jelenlévők kivételek. Üdv: Joe
Te is hiányoltad az "admin" hozzászólását. Nem tudom, hogy Ő azonos-e Mátéval, mindenesetre én is szívesen venném Máté bekapcsolódását ebbe a vitába, ugyanis én vele ezen a kérdésen már egyszer e-mailben egy jót vitatkoztam. Ugye Máté, emlékszel rám? Üdv: Joe
Nem azonosak. Én is kíváncsi volnék ők mit gondolnak, elég sok hozzászólás született amióta admin felvetette a kérdést

Egyébként nem vitát akartam én provokálni, csak a véleményed egy kicsit összeszedettebben megismerni, de megértem ha egyelőre nem írod le.
Köszönöm a megértésed, szeretném egy kicsit rendszerezni az elgondolásomat, minden oldalól végiggondolni, hogy egyáltalán kivitelezhető-e, nem szeretem az ötletbörzét. Üdv: joe
Szabó József nevet nem lehet elfeledni.

A Magyarorszag.hu fórumon szintén nem hivatalosan vagyunk jelen, amennyiben itt így van, mert szerződés ott sincs, itt sincs, igaz, ott majd lesz, ide meg nem kell.
A fogadóórán is ott voltam aktívan, mert 1 -1,5 óra alatt nem lehetett volna megválaszolni mindet:)
A feosz feketelista egy dolog, s ne keverjük mással. Ott kvázi bírósági határozatok kerülnek nyilvánosságra, s szóba sem jöhet egy cég jó hírnevének megsértése, mert az fgytv kimondja, hogy azt nyilvánosságra lehet hozni. A kormány erre reagálva védetett le (tudtommal) domainnevet, s az erre a célra való.
Vannak persze más kezdeményezések is, ezek méltatása, kritikája nem az én feladatom. Én nagyon örülök annak, ha valaki tesz bármit is ebben az ügyben. Nem szeretnék relációkat felállítani, mert sok jó kezdeményezés van. Teljesen elkülönülő stílusokat is láthatunk, összehasonlíthatatlan az OFE, a TVE, vagy a Társadalmi Unió munkája.
Sok helyütt felmerül, de szerintem nem egymást kioltani kell, s minden belső torzsalkodás (nyilván pénzért, munkáért, talán hírnévért) árt a NAGY ÜGYnek. Teljesen jól elkülöníthető egy hatóság, egy civil szervezet, egy minisztérium vagy egy fogyasztó lehetősége, tevékenységi köre. Mindenki tegye azt, ami a dolga, s akkor előrébb tudunk lépni.
A magam részéről támogatom a feketelistázást, csak az akkor legyen egy korrekt, kimért dolog, ahol a megtámadottnak is van lehetősége válaszolni. A magam részéről azért nem szóltam eddig bele, mert nincsen közöm ehhez, ez civil ügy, panaszok listázásáról lenne szó, amely munkát elvégezni sajnos tényleg nem tudok, s ahhoz is kicsi vagyok, hogy megmondjam, mi lesz, ha ez megtörténik.
De ha átvedelek magánemberbe, akkor támogatom, s az a véleményem, hogy megfelelő garanciák és feltételek esetén nem lesz a fórumra nézve negatív hatása, ellenben a kereskedelmi kultúrára talán.
Természetesen nem én vagyok admin.
Ezt a 2006 január 1-et nem értem. Miért lenne ettől a naptól több a fogyasztói jog?
Azt hiszem korábban is ezen vitáztunk. A fogyasztók joga itt ténylegesen nemhogy nem kevesebb, hanem több, mint más tagországokban. Csak itt a piac állapotához képest kevés. MIndkettőn lehet, és kell is változtatni.
(FVF @ 2006.02.27, 01:09)

A Magyarorszag.hu fórumon szintén nem hivatalosan vagyunk jelen, amennyiben itt így van, mert szerződés ott sincs, itt sincs, igaz, ott majd lesz, ide meg nem kell.
Upsz... Legközelebb igyekszem nem félrebeszélni olyan dolgokról amit nem is tudok

(FVF @ 2006.02.27, 01:09)

De ha átvedelek magánemberbe

Mit kell ahhoz vedelned?
Kedves Máté!
Jól emlékszel, valóban azon vitáztunk, hogy az FVF miért nem végzi el rendesen a piacfelügyeleti munkáját, és akkor ad abszurdum nem is lenne szükség fogyasztóvédelemre. Akkor abban maradtunk, hogy egymástól eltérően értelmezzük a piacfelügyelet fogalmát, én egy tágabb értelemben, míg az FVF csak az egészségre káros és balesetveszélyes termékek kiszűrését érti alatta. Azt állítottad, hogy a QA-ért, azaz a termékminőségért a gyártó felelős, valamiféle "elkent" rendszerben működnek ugyan minősítő intézetek, de azokra csak a minősítésre kötelezett termékek tartoznak. Nem érintettük ugyan a jótállás és a garancia kérdését, ami gyakorlatilag visszavezeti ezt az egész témát a fogyasztóvédelem talajára, de akkor és ott nem volt kedvem ezen újabb vitát nyitni veled, megértettem, hogy kevesen vagytok (???), jobbára társadalmi munkában végzitek ezt a fórumozást.
Ami a 2006. január 1-et illeti, azt ISZCSEM honlapjáról szedtem, állítván, hogy a fogyasztóvédelem területén már megtörtént a teljes EU-s jogharmonizáció, azaz ettől kezdve már minden vonatkozásban teljesértékű EU-s állampolgárok vagyunk.
Üdvözlettel: Joe
Illetve azt elfelejtetted, hogy a piacfelügyelet fogalma jogszabályban kötött, bár az tény, hogy a fogyasztók vagyoni biztonságának a kérdése is benne van, ennek realizálása azonban egyrészt más jogszabályok és jogrend korlátozó hatása (polgári peres ügyekben a bíróság kizárólagossága, egyéb rendeletek nehezen érthetősége), valamint az általad is említett létszámhiány ennek végzését háttérbe szorítja, vagy megszünteti.
A Termékfelelősséget, s annak gyártót megnevező gyakorlatát nemcsakhogy én állítottam, hanem egy jogszabály mondja ki, az úgynevezett termékfelelősségről szóló törvény, mely az 1993. évi 10. a sorban. A akkoriban azt is írtam, hogy ez nem magyar sajátosság, hanem egy uniós rendelet átültetése a magyar jogrendbe.
De ezt csak pontosításképpen írtam, mert megfogalmazásod megint egy kicsit azt sejtette, hogy ez az én magánvéleményem szemben a Tiéddel, pedig nem.
Már csak azért sem méllyednék bele, mert pont Te írtad, hogy átláthatatlan és bonyolult a fórum, ez pedig a feketelistákról szól itt, s nem a termékfelelősségről vagy a piacfelügyeletről:)
Helyes, maradjunk a fórum témájánál. Én csak a személyem beazonosítása és a többiek képbehelyezése miatt tartottam fontosnak ezeket kiegészítésképpen elmondani.
Persze, legyen feketelista, de mennyi, hol és mire vonatkozóan, ez itt a kérdés. Szvsz. az adminisztrátorunk által kezdeményezett Fogyasztói Kifogások Listája egy kicsit más lehetne, inkább valamiféle internetes, elektronikus minta (szabályzat + űrlap), egy jól definiált protokoll alapján végigvitt panasz-ügyintézési folyamat. A folyamat végén születhetne egy, a fogyasztónak vagy a forgalmazónak igazat adó vélemény, természetesen nem jogi érvényű. Ez a rendszer egyben feleslegessé tenné a Békéltető Testületeket, amelyeknek amúgy sem az Iparkamarák mellett lenne a helyük, ráadásul a jelenlegi keretek között kezdenek anyagilag ellehetetlenülni. Az egyetlen és igazi feketelistát - hogy az kellő nyomatékot is kapjon - a Gazdasági Versenyhivatal alá betagozandó FVF-nek kellene elkészíteni és működtetni.
Ariadne
2006.02.27, 12:39
(szszm @ 2006.02.27, 12:35)

Helyes, maradjunk a fórum témájánál. Én csak a személyem beazonosítása és a többiek képbehelyezése miatt tartottam fontosnak ezeket kiegészítésképpen elmondani.
Persze, legyen feketelista, de mennyi, hol és mire vonatkozóan, ez itt a kérdés. Szvsz. az adminisztrátorunk által kezdeményezett Fogyasztói Kifogások Listája egy kicsit más lehetne, inkább valamiféle internetes, elektronikus minta (szabályzat + űrlap), egy jól definiált protokoll alapján végigvitt panasz-ügyintézési folyamat. A folyamat végén születhetne egy, a fogyasztónak vagy a forgalmazónak igazat adó vélemény, természetesen nem jogi érvényű. Ez a rendszer egyben feleslegessé tenné a Békéltető Testületeket, amelyeknek amúgy sem az Iparkamarák mellett lenne a helyük, ráadásul a jelenlegi keretek között kezdenek anyagilag ellehetetlenülni. Az egyetlen és igazi feketelistát - hogy az kellő nyomatékot is kapjon - a Gazdasági Versenyhivatal alá betagozandó FVF-nek kellene elkészíteni és működtetni.
Te milyen világban élsz, már bocsánat? Mert nem ebben, az biztos...

Államformát nem szeretnél változtatni esetleg? EZ EGY FÓRUM, ahol magánvéleményeket írnak az emberek, legyen már ez a kiindulási alap! Ha megérted, amit írtunk eddig, akkor látod, hogy ez egy teljesen 100%-osan magánkezdeményezés itt, magánvéleményüket közlő emberekkel. Nem a világot akarjuk megváltani, csak kicsit segíteni, ahol tudunk...
A BT-k kamara mellőli elvonásával egyetértek, de most is sok az olyan része a hozzászólásodnak, mely elvonja a figyelmet a lényegtől. Az átalakítási terveket személyesen az államtitkár Úrnak add, hiszen ő biztosan szívesen fogadja ezeket!
Itt csak saját, fórumos hatáskörben lehet dönteni. Logikus lehetőség arra adott, hogy az ide feltett panaszokat összefoglaljuk egy táblázatba, cég és panasz témája szerint. Ezeket esetleg értékelheti egy ember, de ez már egy nehéz oldala a kérdésnek, mert illik másnak is lehetőséget adni erre.
Érdekes jelenség a fogyasztovedelem.hu, melyben a civil szervezet képviselője minden érdekeltet megkérdez, s ha küldenek véleményt, azt ki is rakja a honlapjukra. Sajnos kevesen reagálnak.
Ariadne:) Néha nekem is ez az érzésem, mármint az államforma-váltás igénye Szabó Úr esetében, de tényleg maradjunk a feketelistánál:)
Különben nyitok valami "fogyasztóvédelemmel kapcsolatos reformelképzeléseim" topicot, s átrakok oda minden ilyesmit. Talán nem is lenne rossz.
Bocs, ha ez tényleg csak egy ilyen fajsúlytalan önkielégítés, akkor már itt sem vagyok!
Ariadne
2006.02.27, 12:48
FVF:
A lényeget illetően: miért nem elég egy "itt jártam pórul" topik, ami ha kinövi magát, cégekre szedhető? Vigyázni kell ugyanis a jó hírnévvel és annak esetleges megsértésével kapcsolatos dolgokra is, szóval nem szabad hagyni, hogy általános sárdobálásig fajuljon a dolog, külön címkézve egyes cégeket.
Esetleg lehetne mondjuk egy nagy téma, "konkrét üzletekkel kapcsolatos panaszok" vagy hasonló címmel, ahol mondjuk gép- vagy cipővásárlás előtt megnézhetném, hol NE vásároljak. Ott lenne pár tucat cégnév topikként - bár ez utóbbitól kicsit fázok, a fent említett jó hírneves dolog miatt...
További fejlesztő célzatú ötletek?
Ami jó lenne, az az ötletedet továbbfűzve az, ha a cég neve, a történet röviden egy megjegyzéssel szerepelne. Fórumként működhetne a jelen megoldási keretek között, s hozzá lehetne szólni, de csak annak, akinek engedjük, hogy ne legyen benne kupleráj. Magyarán a panaszos kiegészíthet, vagy a kereskedő informálhat, más senki. Ezt ki is írnánk a fórumra. MInden cég egy topic lenne, s mivel valószínűleg sok lenne benne, kereséssel lehetne navigálni. Én ezt favorizálnám a táblázattal szemben, mert egy cég cipői még nem biztos, hogy rosszak azért, mert nem válaszolt a vásárlók könyvében tett bejegyzésre, vagy mert bunkó az eladó, s esetleg őt ki is rúghatja a kereskedő, ha fél a nyilvánosságtól.
Ejtsünk azért egy könnycseppet szszm távozásáért
Na ez is megvolt.
Az a baj az ömlesztettel
szerintem, hogy senki sem fogja megnézni és főleg átlátni. Ha van bejegyzés pl 5 féle cipőboltról de ez az 5 hozzászólás elveszik másik 100 között a köműveskanáltól a videokártyáig minden, akkor az nem sokat segít a vásárolni szándékozó embernek.
A jogászok túl parázósak ilyenben, szerintem nem kell a jó hírnév megsértésétől tartani.

Ha a cég bizonyítja, hogy az állítás valótlan, akkor lekerül, ennyi a fórum felelőssége, egyébként meg reagáljon rá, és a beíró emberke felelőssége, hogy meddig megy el a véleménynyilvánításban... szerintem
Ariadne
2006.02.27, 12:57
FVF: De akkor hogyan szólhatna hozzá új panaszos, aki ugyanannál a cégnél járt pórul? És amikor kiderül, hogy csak "elbénázta", és mégis a kereskedőnek van igaza? Attól még a "szégyentopikban" maradna a cég neve...

szerk: Joooe:

Parázós vagyok, ezt aláírom. És végülis ki van írva a fórum elején is, hogy csak saját felelősségedre írhatsz. Bár ez tulképp minden fórumon így van...
OFF: megyekeszem, de válaszolok.
Ariadne
2006.02.27, 12:59
(FVF @ 2006.02.27, 12:58)

OFF: megyekeszem, de válaszolok.
OFF: Jó ötlet, ÉN IS! Jó étvágyat mindenkinek, aki most táplálkozik.

Vááá, van egy témához illő smiley-m, és nem tudom csatolni - most elbénáztam, vagy tényleg nem megy most a csatolás?
Jó étvágyat!

OFF: Nem soká indulok haza, majd jól becsigázok az állomásnál , addig ki kell bírnom korgó gyomorral
Tényleg nem megy a csatolás

Azt hiszem erre csak admin tudja a magyarázatot...
Ariadne
2006.02.27, 13:19
(Joooe @ 2006.02.27, 13:14)

Jó étvágyat!

OFF: Nem soká indulok haza, majd jól becsigázok az állomásnál , addig ki kell bírnom korgó gyomorral
Találgathatok? Csiga pékség? Kakaós csiga, ami kívül csiga, belül eszeveszetten kakaós? Nyámmm, de szerettem...
Igen, ön nyert

Meg pizzás csiga, belül iszonyúan tömény és sokszor túlzásbavitt pizzaszósz, és az egészre ráolvasztva jó vastagon egy csomó sajt. Nyami. Éhes lettem.
Ariadne
2006.02.27, 13:34
OFF már megint: A pizzás, igen - na ez volt a másik, amit mindig ettem ott. Hétvégén megyek oda, azt hiszem, megrohamozom Csigáékat...

(nyáladzó csigaevő smiley helye)
Ha a jelenlegi keretrendszerben a hozzászólásokat lehetna kategorizálni, az is sokat segítene. Ha vlaaki hoz egy új problémát, az a nyitó. Ehhez kellene termék kategória, esetleg pontos tipus, és/vagy cégnév. Ezután a sok hozzászólásból azokat, amik az érdemi megoldásra törekszeenk hozzá lehetne kapcsolni, és végül lenen egy bezáró hozzászólás, amiben a végeredmény lenne. Ha ezeket ki tudnánk szűrni így a hozzászólásokból, akkor az új panaszos kereshetne a kezdő hozzászólásokban adot termékre, és ott látná a megoldást, a várható végereményt. Sajnos tudom, hogy ez túlmutat a programon és admin lehetőségein is, de azért leírtam.
A pontozást viszont szerintem egyszerűen meg lehetne oldani. Minden hozzászólást az alapján pontoznánk, mennyire segítette a megoldást. +5 a nagyon, -5 a fikázás. Az olvasó meg dönthetne, hogy a kezdő hozzászólásra csak +5 0 -5 vagy milyen szintű válaszokra kíváncsi. (A régi hozzászólások 0-t kapnának, aztán majd idővel az olvasók úgyis pontoznák.)
Micsoda öteltelés indult meg, tök jó
Bár ez konkrétan szerintem technikailag sem valósítható meg
Na már tényleg érdekel mit gondol a "főnők" a sok sok javaslatról. Admin te mire vagy nyitott, mik a terveid?
Ercsike
2006.06.23, 14:12
Kedves Ercsike!
Köszönöm a figyelemfelkeltést, ezeket a feketelistákat már ismerem, ezek csak a jéghegy csúcsait fedik le.
De ha már idecsöppentem, hadd kérdezzem meg tőletek, hogy az új kormányzati struktúrában hova került a FVF? Megszűnt? Beolvasztották valahová? Vagy netán visszakerült a GKM-hez?
Ariadne
2006.06.26, 08:35
(Ercsike @ 2006.06.23, 15:12)

Ez a feketelista sz*rt sem ér, saját tapasztalat. Olvashatatlan formában feltettek egyszerre pár békéltető testületi döntést, aztán annyi. Azóta sem frissítik, a tavaly őszi békéltetős ügyemben hozott döntés pl. nincs benne, csak a békéltető testület honlapján van fent. Nem sokat ér az a szervezet...