Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Vízálló Vagy Nem Vízálló
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
LJoco
Jóhírű építőipari- és bútorlapokat árusító boltban kerestem vízilabda dobófalhoz vízálló anyagot. Erős is legyen, tényleg vízálló legyen, rugalmas legyen, stb, stb. Úgy mentem be a boltba, hogy nem tudtam, hogy melyik terméket akarom, csak azt, hogy mik az elvárásaim.
Meggyőztek, hogy a náluk kapható "filmrétegelt lemez" a legjobb választás.
Megvettem (100 000 Ft).
A méretre szabásból visszamaradt hulladék kint maradt az udvaron, a falnak támasztva (1 napra). Hogy, hogy nem, megszívta magát vízzel. Jól megdagadt. Ez az anyag esztétikailag kellemes fényes sötét barna felületű - legalábbis, amíg vizet nem kap. Akkor, mint egy közönséges rétegelt lemez, azon a részen, ahol vizet kapott, felhólyagosodik, és hosszanti repedések keletkeznek rajta.
Megreklamáltam.
Erre a boltban csak azt bizonygatták, hogy vízálló ragasztóval van ragasztva, és vízálló. Nem fog szétmállani, erre 5 év garancia van.

Kérdések:
- Mit jelent általában az a fogalom, hogy vízálló - az építőiparban és a bútoriparban? (egy parketta pl tönkre megy, ha megdagad)
- Terheli e felelősség a boltot a fent leírt szituációban?
- Amellett, hogy számomra nem kérdés, hogy a filmrétegelt lemez nem vízálló (hiszen pl egy laminált papírlap is ezerszer jobban vízálló nála) a gyártó vagy a bolt milyen felelősséggel tartozik a "vízálló termék" állításával kapcsolatban?

Vagy ez úgy van, hogy holnap eladok vattacukrot 10x-es áron úgy, hogy azt mondom vízálló, és aki megveszi, azon jót röhögök, hogy "a balfék hogy bevette"?

toreki
Én abból indulnék ki, hogy fa nem lehet vízálló, már az alaptermészete miatt sem. Akárhogy ragasztják, mindig lesz olyan része a vágásoknál, ami nincs elzárva a környezettől. Azt, hogy mit tekintünk vízállónak, meg hasonlítsuk az órákhoz. Ott van vízálló (kézmosás, 10m, 50m... ) és van cseppenés álló (enyhe eső). Ha ezt akarnánk építőiparra vonatkoztatni, akkor a vízálló (pl ping-pong asztal) az udvaron, esőben sem mehet tönkre, mert valami üvegszálas epoxi a felülete. A cseppálló (pl szallagparketta) elvisli a nedves törlést, de nem szereti, és sok víztől tönkremegy.
A vizilabda dobófal tartósan ki van téve víznek, erre szerintem semmilyen rétegelt lemez nem alkalmas, max valami műanyag bevonattal, mint a konyhai munkalapok. Műanyag jobb lenne, de szerintem aranyárban van.
Pjotr
Mindegy, hogy mik a szabványok, te azzal mentél be, hogy elmondtad, hogy mire kell és vízálló anyagot kerestél, ráadásul ahogy kiveszem, nem is kismértékben kéne vízállónak lennie.
Egyszerűen be kell vinni a szétázott anyagot és visszakérni a pénzt.
Csaba_20
Azzal nem értek egyet, hogy a fa természeténél fogva nem lehet vízálló, mert itt van rögtön a parafa cáfolatnak. tongue.gif

Igazából a konkrét témára nem tudok olyan szabványt, ami ide vágna, csak a villamossági berendezések és készülékek esetében tudok a külső behatásokkal szembeni védettségi fokozatokról. Ezt IP fokozatoknak is szokták nevezni. IP xy, ahol x és y pozitív egész számok 0-tól 8-ig és x jelöli a mechanikai behatások elleni védelem- és y a víz behatolása elleni védelem szintjét.

IP68 a legnagyob védettséget jelentő osztály, mely esetében mechanikai védettséget tekintve finom por sem hatolhat a terméken belülre, víz behatolása elleni védettséget tekintve pedig tartós vízbe merülés sem okozhat gondot a terméknek. Természetesen ez az általános villamossági berendezésekre vonatkozik, bizonyára a mélytengeri készülékek esetében újabb megkötésekre van szükség.

Valamint ez nem vonatkozik az említett faanyagra...de ennél többet a témához nem tudok hozzáfűzni. Sajnos a vízállóság fogalmát konkrétan nem tudom megfogalmazni. Az általad elvárt igényeknek azonban biztosan nem felel meg.
Pjotr
Teljesen mindegy mit írnak elő a szabványok, ha bemegyek egy boltba és kérek egy vízálló terméket amiről kiderül, hogy mégsem vízálló, azt vissza kell venni, hiszen becsaptak.
Joooe
(Pjotr @ 2006.02.18, 19:04) *

Teljesen mindegy mit írnak elő a szabványok, ha bemegyek egy boltba és kérek egy vízálló terméket amiről kiderül, hogy mégsem vízálló, azt vissza kell venni, hiszen becsaptak.

Pontosan erről van szó szerintem is. Ilyen egyszerű az egész smile.gif
Csaba_20
Szóban egyeztek meg, amit nagyon nehéz bizonyítani. A normális kereskedő természetesen cserélne, de a bútorok terén is nehéz ilyet találni...
Pjotr
Tanuval kell menni a cserekor el fogják ismerni a dolgot.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.