Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ellopott Bankkártya
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
BG_25
Sajnos, megtörtént az eset, aminek több tnulsága is van, de most inkább azoka kérdések érdekelnének, hogy milyen lehetőségek vanak, hogy mérségelhessük a kárainkat mad.gif .
Dióhéjban:
Egy nagy bevásárlóközpontban ellopták a párom táskáját, benne minden irata, pénztárcája, telefonja, kártyái, kocsikulcs, forgalmi, szóval egy komplett női táska teljes tartalma.

Mivel a biztonsági őr nem tudott segíteni - később megtudtuk, hogy azért áll ott, hogy az áruház vagyonára vigyázzon - párom elrohant a OTP fiókba, hogy letiltassa a kártyáit. A fiókban nem segítettek, csak közölték, hogy ott van kinn a telefon, ahonnan afelhívhatja a OTP Direktet, és ennyi. Elfogadható egyáltalán ez a hozzáállás?
Telefon, nagy nehezen eljut az ügyintézőig, akinek mi az első kérdése: mi a kártyaszáma? (Na, ha ezt ilyen állapotban bárki kapásból elmondja... ), mindegy, hosszasabb azonosítási procedúra után a kártyák letiltva. Az telefonos hölgy mondott egy számjegyes azonosítót, hogy azt feltétlen írja fel, de ugye ha elloptak mindent, akkor mégis hová és mivel? Kiderült, hogy a kártyát közben használták.
1. Nem volt a PIN kód sehová felírva, így egy ATM-nél talán 3x lehet kísérletezni, utána annak be kell, hogy nyelje a kártyát. Igaz ez?
Szerintem roppant kicsi az esélye, hogy valaki kitaláljon egy 4 jegyű PIN kódot, 3 kísérletre.
2. Mikor mindent nagy nehezen elrendeztünk - tartalék kulcs, közben a kocsi őrzése - rendőrségi feljelentést tettünk. Ott is kérdezték a kártyát, ujra telefon az OTP Direktnek, ahol megerősítették - hosszas nyüglődés után - hogy valóban kétszer is használták a kártyát, egyszer 50eFt-ot, egyszer pedig 100eFt-ot vettek fel. Azt nem árulta el a hölgy, hogy most ez ATM volt, vagy vásároltak, egy azonosítót mondott, meg egy másik bank nevét. Ki lehet-e tudni, hogy ez a bizonyos azonosított berendezés mi volt? Ui. ha ATM, akkor hogyan lehet PIN kód nélkül használni, ha pedig nem, akkor hogyan lehetséges, hogy két, egymást 1-2 percel követő vásárláskor pont 50 és 100 ezer forintos volt az összeg?
3. Lehet-e érvelni azzal, hogy megtettünk mindent a kár elhírításáért, az is lehet, hogy pont az azonosítás alatt történt a kártyahasználat?
4. Hol, ilyen információt szerezhetünk be, hogy pontosan mi történt?

Kösz előre is, ha valaki ebben tanácsaot tudna adni...

BG_25
Ariadne
Szia!

Az OTP honlapja szerint link három módon lehet letiltatni a kártyát, az egyik: személyesen vagy telefonon bármelyik OTP Bank fiókban a nyitva tartási időben. Jellemző legnagyobb bankunkra, hogy ezt a gyakorlatban nem hajlandóak megtenni... mad.gif

Egy jó ötlet a bankkartya.hu-ról: Írjunk a kártyánkra, vagy tokjára hamis PIN kódot. A tolvaj, ha gyanakszik is, de biztosan beüti a helytelent, ezzel pedig csökkenthetjük a további próbálkozásai számát. Márpedig a pénzkiadó automaták többsége három rossz kód megadása után beszippantják a kártyát.

Szintén itt olvastam: a bankok nem csak a letiltás utáni károkat viselik, hanem a letiltás elõttieket is, a 45 ezer forintos 'önrészen' felül. Nem tudom, pontosan hol szerepel ez a szabály, de jó lenne tudni, itt a forródrótjuk link, szerintem biztosan meg tudják mondani.

OFF: Az OTP "kedves" hozzáállását magam is tapasztaltam már párszor, legutóbb háromszor kellett bemennem és kétszer telefonálnom egy egyszerű módosítás miatt, mert az ügyintézőnek fogalma sem volt arról, mit is kellene tennie, és lusta volt belenézni a számítógépbe... Speciel az ilyenek miatt szakítottam velük, na meg a magas költségek alacsony kamattal kombó miatt is. smile.gif

szerk: Hopp, megvan: 232/2001 (Xii. 10.) korm. rendelet 17. §-ában van, hogy a letiltás után bekövetkezett kárt a bank viseli, kivéve ha bizonyítja, hogy a kártyabirtokos a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegéssel okozta (pl. PIN kód mellette hagyása). Ha nem emiatt következett be a kár (vagyis ha nem tudja ezt bizonyítani a bank), akkor a letiltás előtti kárt a kártyabirtokos max. 45000 Ft-ig viseli! Juppííí, ezt jó tudni! smile.gif
BG_25
Szia!

Köszönöm a választ, sokat segítettél.... írtam a bankkártyásoknak, ha választ kapok, majd itt is közzéteszem.

A kártyatokra írt rossz PIN kód baromi jó ötlet, alkalmazni fogom, de remélem, ilyen tapasztalatok után, hogy soha se kelljen...

Szóval, egyenlőre várunk, meglátjuk, i lesz.

Kösz még egyszer!

BG_25
Ariadne
Remélem sikerül legalább a 45.000-en felüli összeget visszaszerezni a banktól. clover.gif

És írj tényleg, ha van valami haladás az ügyben, jó hallani, hogy mit sikerül elérni a kezdeti problémák után, visszajelzést kapni a végeredményről. smile.gif
BG_25
Szia, Ariadne,

még egyenlőre messze vagyunk ettől.... még ki kell deríteni, hogy hol és milyen formában kell majd megreklamálni a tolvajok által leemelt összeget... Te is ismered kicsit az OTP-t. dry.gif

Ígérem, jelentekezm a folytatással...

BG_25
BG_25
(BG_25 @ 2006.02.16, 19:46) *

Szia, Ariadne,

még egyenlőre messze vagyunk ettől.... még ki kell deríteni, hogy hol és milyen formában kell majd megreklamálni a tolvajok által leemelt összeget... Te is ismered kicsit az OTP-t. dry.gif

Ígérem, jelentekezm a folytatással...

BG_25

Hát újra itt!

Ígértem, ha van valami jelentkezem... sad.gif

Sok minden nem történt az ügyben... Ugye, februárban volt az eset, most kaptunk az OTP-től egy levelet, amelyben közlik, hogy a pénzt teljesen szabályosan, PIN kóddal vették fel - ebben csak két érdekes dolog van:
1. Nem volt PIN kód a kártya mellett
2. A rablás helyétől olyan messze, hogy szinte kizárt, hogy odaérjenek: A Camponában történt a dolog, és - állítólag - a Ferenc körúti K&H ATM-ből vették fel a pénzt...
Ja, és miért nem csökkentettük a limitet.

A dolog másik oldala még szebb: kaptunk a rendőrségtől egy határozatot, hogy megszüntették a nyomozást bla, bla. Jó, ebben ők a szakemeberk, de kíváncsiak voltunk, mit mutatott az ATM kamerája. Na, most jött a meglepi: nem kaptak az OTP-től erre információt. Minden esetre ez önmagában érdekes, hogy a rendőrség szó nélkül tudomásul veszi, hogy hivatalosan kér valamit egy banktól, és nem kap választ. Nosza, kérdés a bankhoz: miért nem? Ők bizony igen, az ilyen dolgokat azonnal megválaszolják. Vissza a rendőrségre: ja, lehet hogy rossz fax számra küldték a kérést...de most majd megismétlik...

Most, hogy az OTP-től kaptunk felvilágosítást - amit eddig állítólag nem volt szabad kiadniuk - most jön akkor a rendőrség, hogy hogy is volt ez... bash.gif

Azt még nem tudom, teszünk-e panaszt a bizonyíték beszerzésének elmulasztása miatt, de valamit teszünk, ha eddig sem léptek semmit... valakinek van ebben a dologban - végül is a rendőrség is egy szolgáltató, mi meg fogysztók vagyunk - némi gyakorlata, ötlete?

bg_25
Köszönöm a türelmeteket!
Pjotr
Azz illetékes ügyészségre kell bemeni, minden héten van egy panasznap ott lehet megreklamálni...
A bankok, biztosítók, minisztériumok gyakran nem válaszolnak a ügyészség, rendőrség megkeresésére, még akkor sem, ha őket károsítják meg!
A másik oldal, hogy a rendőrök között soka síkhülye, akinek hiába adnak nyomozati utasításokat az ügyészek képtelenek végrehajtani még a legegyszerűbb dolgokat sem.....
(Pl. a tanú azt mondja, hogy akit meg kéne még keresni az a Kossuth u. 9 vagy 11-ben lakik, na ott nem találja meg a rendőr, a telefonkönyvebn meg benne van, hogy a 10-ben lakik.....ez már meghaladja a képességeiket....)
BG_25
Szia,

kösz az ötletet, a kerület szerinti ügyészségre gondolsz? Nem igazán ismerem az ügyszségek illetékességi területeit...Gondolom, írásban is lehetséges a dolog, mivel a panasznap bizonyára egybeesik a munkaidővel, mert már miért is ne...

bg_25
Ercsike
Nekem ez nagyon zavaros. Sajnos ehhez a területhez nem értek és ezért vetődnek fel bennem kérdések. Szóval, hogy tudja bizonyítani a bank hogy valóban elsőre a kódot ütötték be??? Na meg miért nem elég nekik az letiltásnál, ha minden adatot megadsz vagy egy titkos kódot miért nem kérnek erre az esetre? Ami pl. lehetne Marcsika, Gizike, Teddy maci vagy akármi! Meg aztán, hogy van az hogy egy bankba bemész és nem tudja az ügyintéző, hogy mi is a teendője? Én biztosan a vásárlók könyvébe írtam volna be, hogy az ügyintéző nem a megfelelő módon intézkedett! Na meg a pszáf-nek is biztosan bejelentést tettem volna. Az ügyészség szerintem jó ötlet, de szerintem ne levelet küldj hanem menj be az szerintem mindennél jobb hátha kifogsz valaki olyat aki érti is a munkáját.

ui.: a rossz pinkódos ötlet frappáns azonnal teszek egy cetlit a bankkártyám mellé biggrin.gif
Pjotr
Persze hogy munkaidőben lehet menni....
Jobb lenne személyesen bemenni, elötte minden papírt beszerezni, a banktól kapott értesítővel, hogy mikor és mennyi pénzt vettek fel a kártyával.
Szerintem csak a letiltás utáni kárért vállal felelősséget a bank.
ATM-ből pénztt felvenni pinkód nélkül nem lehet, amnnyiben a bank igazolja, hogy pinkóddal vették fel akkor buktad, ha ezt nem tudja, akkor nem tudom...
AZért kéne személyesen bemenni, mert valószínűleg egy új nyomozást kell indítani, de mindjárt megkérdezem...
Pjotr
Továbbítottam illetékesebb helyre a problémát, a következő válasz jött:

1. hol tart jelenleg az ügy? (rendőrségi ügyszám?)
2. a nyomozás iratait a nyomozás bejezése (meszüntetés, felfüggesztés) esetén megnézheti (megjegyzem előtte is, csak akkor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem biztos, hogy megmutatják neki az egészet)
3. minden határozat ellen közléstől számított 8 napon belül panasszal élhet, akkor egy szinttel feljebb is megnézik az iratokat, utána már csak ellenvetésként bírálja el ugyanaz, akinek már előző körben sem volt kedve foglalkozni vele.
4. bankok - biztosítók - mobil cégek szeretik letagadni, hogy megkereséseket küldtünk nekik, és még inkább nem szeretnek válaszolni rájuk, ezért áll rengeteg ügyünk...
5.az ügyészségi panasznappal nem megy sokra (vsz. úgysincs itt az irat), inkább az előző pontban írtakat ajánlanám először, de látatlanba ...
6.az ügyeim jelentős részében azt mondják a sértettek, hogy nem volt ott a PIN kód, az elkövető szerint meg igen, vagy nem is mond rá semmit, de valahogy mégis levették a pénzt, a módszerre én is kíváncsi vagyok smile.gif)

Ezek szerint a lényeg, hogy a megszüntető levél kézhezvétele után hány nappal vagytok?
BG_25
Szia,

kösz a széleskörű tájékoztatást...

Igyekszem pontról pontra válaszolni:
1. van, de miven én most nem vagyok Magyarországon, nem tudom....
2. Pontosan a megszüntető végzés készhezvétele után szerettük volna - egészen pontosan - a párom szerette vona megtudni, mi a helyzet, ekkor mondták, hogy nem válaszolt a bank (OTP). Akkor hívta fel az OTP-t, hogy mi van, és ők mondták, hogy erre azért szoktak reagálni - ez persze lehet PR szöveg, természetesen. Telefonon a nyomozó megígérte, hogy visszahív, mi az eredmény. Még nem hívott...

3. A nyolc napon már jóval túl vagyunk. Viszont érdekes, hogy nem emlékszem, hogy a határozatban ez a bizonyos 8 nap benne lett volna. Azt tudom, hogy el is kezdetem egy levelet fogalmazni a kerületi kapitánynak, hogy a határozat alapján még csak azt sem tudni, kihez és mikor lehet fordulni... ha jól emlékszem államigazgatási múltamból, akkor minden határozathoz oda kellett írni, hogy eddig és eddig itt és itt lehet fellebezni, észrevételt tenni, stb. ez mintha a rendőrségi határozatról hiányzott volna...

4. Ezt el is tudom hinni, de mint már írtam, az OTP ennek az ellenkezőjét állítja... ugyan érteni nem értem, miért nem, mert esetleg nekik is segítség lenne...

5. Lehet, hogy mégis nekifutunk az ügyészségnek.... legalább valami történni fog, de az is lehet, hogy párhuzamosan a kerületi r.kapitánynak is írunk. Aztán meglátjuk...

6. Ez is bizosan így van... de: talán nem lehet véletlen, hogy a Camponából - ahol van egy pár ATM, elhúznak a Ferenc körútra. Ez alaltt az idő alatt nagy esély van rá, hogy észlelik a lopást, és letiltják a kártyát, és mégis... OK: de ez nekem gyanús...és az sem biztos, hogy ATM, lehet hogy valami kézi elektronikus lehúzó, amelyik nem minden esetben kér PIN kódot. Mostanában azt tapasztalaom, hogy pl. nem kell aláírás... Persze, ha kérnek, az sem jelent semmit, néha kísértésem van arra, hogy Mekk Mester-t vagy valami marhaságot írjak a slip-re, és utána a banknál reklamáljak, hogy nem az én aláírásom, de ekkor csak szerencsétlen pénztárossal szúrnék ki.... Ugyan kéréses, hogy nem kötelező-e az aláírást ellenőrizni, amit persze úgysem lehet megtenni. De ha írva vagyon..
Egyébként vannak ötleteim...

Szóval, sok nappal 8 nap után....

Köszönöm még egyszer a segítséged!

Amint valami újabb fejlemény lesz, ismét jelemtkezem...

bg_25
BG_25
(Ercsike @ 2006.08.09, 11:42) *

Nekem ez nagyon zavaros. Sajnos ehhez a területhez nem értek és ezért vetődnek fel bennem kérdések. Szóval, hogy tudja bizonyítani a bank hogy valóban elsőre a kódot ütötték be??? Na meg miért nem elég nekik az letiltásnál, ha minden adatot megadsz vagy egy titkos kódot miért nem kérnek erre az esetre? Ami pl. lehetne Marcsika, Gizike, Teddy maci vagy akármi! Meg aztán, hogy van az hogy egy bankba bemész és nem tudja az ügyintéző, hogy mi is a teendője? Én biztosan a vásárlók könyvébe írtam volna be, hogy az ügyintéző nem a megfelelő módon intézkedett! Na meg a pszáf-nek is biztosan bejelentést tettem volna. Az ügyészség szerintem jó ötlet, de szerintem ne levelet küldj hanem menj be az szerintem mindennél jobb hátha kifogsz valaki olyat aki érti is a munkáját.

ui.: a rossz pinkódos ötlet frappáns azonnal teszek egy cetlit a bankkártyám mellé biggrin.gif

Szia!

Elvileg minden ATM naplóz minden akciót, így követhető, mi is történt - elvileg még fényképez is, pontosan ezért hajtottuk, hogy a rendőrség nézze meg, mi is történt. U.i. az OTP azt mondta, hogy mivel nem az ő ATM-je, nekünk, mint károsultaknak nem adank információt.... mármint az ATM tulajdonos, csak a rendőrségenk.

Jó a kérdés, lécci a bankodnak tedd fel... a Call centerben ülő akárkit mérhetetlenül nme érdekli, hogy téged épen most raboltak ki.... ilyenkor aztán mindenki fejből vág sokjegyű számokat. Tök igazad van...
Melleseleg: a bankfiókból azzal "zavartak el" hogy ott a Telebank telefon, használja azt... 4 percen múlt a dolog!

A helyzet az, hogy a vaásárlók könyve igen-igen jó ötlet, de: képzeld magad egy kicsit abba ahelyzetbe, hogy MIDENEDET elleopták: ott vannak akulcsaid, és hozzá a lakcímed. Ott a slusszkulcs és a forgalmi, rendszámmal, ott a mobiltelefonod, kommunikáció képtelen vagy, egy filléred sincs, és SENKI SEM SEGÍT::: Hova kapj először... Biztos, hogy nem a vásárlók könyve jut eszedbe....

Nem traktálnálak a rémregény részleteivel, de ilyen mértékű kiszolgáltottségot még soha sem éreztem, pedig én ott volta, volt pénzem és mobilom, de 5 felé kellett volna szaldni, és ketten voltunk....

A PSZÁF-nak mit kellene mondani szerinted? Hogy nem vagyok elégedett az OTP letiltási rendszerével? vagy?

Szóval, attól óvjon az ég, hogy ilyen helyzetbe kerülj... a kamu PIN kód szerintem is jó ötlet, de félek, nem hatásos...

bgÜ25
Ariadne
Ez érdekes dolog, hogy azt mondja a bank, PIN kóddal vették fel, ezért nem felel érte. Ez ATM-nél elvileg elmegy, de vásárlásnál nem ilyen egyszerű a helyzet, erről eszembe jutott egy kérdés.

Egyes kártyáknál (bankfüggő tudtommal) vásárláskor nem is kell alapban kódot írni, mert az aláírás elég, azt úgyis köteles ellenőrizni a kereskedő (jártam már úgy, hogy a saját aláírásomat nem fogadták el egy üzletben, és kértek személyit - hja kérem, aki csúnyán ír, így jár biggrin.gif ). Ezen túl ha az üzlet akarja, kérhet kódot vagy igazolványt, de ha nem akarja, nem kell, viszont így könnyebben bukhatja az összeget, ha a bank szerint hamis az aláírás. Ezek szerint akkor jobban jár az ember, ha olyan banktól van kártyája, amelyik alapban nem kér kódot a fizetéshez? (Mert így az átlagos üzleteknél elég az aláírás, arról meg írásszakértő hamar megmondja, hamis-e vagy sem, míg a "mindigkódos" kártyánál ha valahogy mégis megszerzik, nehezen bizonyítom, hogy nem volt mellette a kód...)

Aláírást itthon eddig mindig kértek tőlem, hogy lehet, hogy van, ahol nem kérnek? unsure.gif

Ez csak most olvasgatva merült fel bennem, lehet, hogy hülyeség... rolleyes.gif smile.gif
Pjotr
Azt mondták, hogy sok ilyen ügy vaolt már, amiben azt állította a sértett, hogy nem volt ott a pinkód és mégis felvették a pénzt, de még soha nem derült ki, hogy hogyan csinálták.
Egy biztos automatából pinkód nélkül nem lehet pénzt felvenni.
Nagyáruházakban meg csak akkor van kamerakép ha őket károsítja meg valaki, ha a vevőt, akkor azt nem látja egy kamera sem....
Az otp meg azért állítja az ellenkezőjét, mert le se szarja, küldnek egy sablonlevelet, ha egyáltalán küldenek aztán hagyja őket békén a rendőrség.
Ez a legegyszerűbb nekik.
asdf
Ezt a tudja a pinkodot dolgot egyetlen esetben tudom elkepzelni, ha delikvensunk epp a vasarlas elott vett fel penzt a kartyajarol. Ekkor a szakosodott emberek figyelik az embert, kilesik a pinkodot, es ennek ismereteben -tutira menve- lopnak meg, eztan pedig pinkoddal veszik fel a lovet.
BG_25
(Ariadne @ 2006.08.10, 13:11) *

Ez érdekes dolog, hogy azt mondja a bank, PIN kóddal vették fel, ezért nem felel érte. Ez ATM-nél elvileg elmegy, de vásárlásnál nem ilyen egyszerű a helyzet, erről eszembe jutott egy kérdés.

Egyes kártyáknál (bankfüggő tudtommal) vásárláskor nem is kell alapban kódot írni, mert az aláírás elég, azt úgyis köteles ellenőrizni a kereskedő (jártam már úgy, hogy a saját aláírásomat nem fogadták el egy üzletben, és kértek személyit - hja kérem, aki csúnyán ír, így jár biggrin.gif ). Ezen túl ha az üzlet akarja, kérhet kódot vagy igazolványt, de ha nem akarja, nem kell, viszont így könnyebben bukhatja az összeget, ha a bank szerint hamis az aláírás. Ezek szerint akkor jobban jár az ember, ha olyan banktól van kártyája, amelyik alapban nem kér kódot a fizetéshez? (Mert így az átlagos üzleteknél elég az aláírás, arról meg írásszakértő hamar megmondja, hamis-e vagy sem, míg a "mindigkódos" kártyánál ha valahogy mégis megszerzik, nehezen bizonyítom, hogy nem volt mellette a kód...)

Aláírást itthon eddig mindig kértek tőlem, hogy lehet, hogy van, ahol nem kérnek? unsure.gif

Ez csak most olvasgatva merült fel bennem, lehet, hogy hülyeség... rolleyes.gif smile.gif

Szia!

Nekem igazán a következő dolog gyanús - már ha ezt egyáltalán lehet használni - szóval, akárhogyan is faggatuk az ügyfélszolgálatot - Telebank - mert ugye mással nem is nagyon lehet kapcsolatba kerülni - hogy legalább azt mondják meg, hol vették fel a pénzt? U.i. két kártya volt, az egyikel - állítólag - kísérleteztek, a másik meg jó volt? De ami érdekes, hogy kétszer használták, és pont a limit erejéig...
Szóval, először azzal jöttek, hogy nem mondhatják meg, de azt tudják, hogy nem az övék. Aztán nagy nehezen kibökték, hogy K&H , de hogy hol van, azt nem...

Most írtak egy levelet, hogy K&H és Ferenc körút...
Nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem ATM, de hát.... ha meg igen, akkor tényleg érdekes lenne, honnan tudák a PIN kódot...
Azért akartuk, hogy a rendőrség nézzen utána, mert az ATM - egy részük biztosan - képet is készít, ami esetleg segítene...

Tényleg furcsálom, hogy mi a bánatnak utaznak sok-sok kilométert, mikor az az idő tiszta veszteség, mert ha közben rájönnek és letiltják, akkor bukta. Ennek ellenére ezt tették...
Az nem jó ellenérv, hogy akkor az ATM-nél el lehet őket kapni, mert az csak rendőr tehetné meg, azt meg ugye tudjuk, hány van egy bevásárlóközpontban....

Azt viszont tudom, tapasztaltam, hogy bizonyos kereskedelmi terminálok (POS) nem kérnek PIN kódot... csak ennyi a gyanús... Bár volt olyan is, hogy PIN kellett, aláírás meg nem... Zavaros az egész, a Bankkártya szerint lehet olyan, hogy egyiket v. másikat nem kérnek... Azt meg ugye nem lehet elvárni senkitől, hogy írásszakértő legyen, és összehasonlítson két aláírást... különösen, hogy egy sokszor használt kártyáról le is kopik..

Én irgalmatlan rondán írok, az aláírásom sem minden esetben pontról-pontra azonos, de még soha sem volt ebből gondom...

Ja, még egy dolog. Az, hogy sikerült pénzt felvenni, önmagában, nem bizonyítja, hogy ott volt a kód.
1. Elromolhat bármi, bármikor...
2. Nem ATM, hanem POS, ami nem kér kódot
3. Ugyan kicsi, de van rá esély, hogy próbálkozással eltalálja
4. A berendezés több, mint három kísérletet enged meg - mint 1.... Szóval, a pénzfelvét ténye még nem bizonyít semmit, legfeljebb valószínűsít...
A helyzet meg szerintem igazán nem kezelhető: azt, hogy valamt nem tettem, hogyan lehet bizonyítani?
A jogszabály szerint "...súlyosan gondatlan vagy szándékos magatartás..." estén minden kár az enyém. A szándékos niylván kiesik. Akit kirabolnak az minden esetben súlyosan gondatlan? Nem gondolnám...

Most próbálkozunk, meglátjuk, mire lehet jutni!

De örömmel látom, legalább agondolat mindeki fejében megfordul, szóval VIGYÁZZATOK!!!
Bocs, hogy ilyen terjengős voltam!

bg_25

(asdf @ 2006.08.10, 16:41) *

Ezt a tudja a pinkodot dolgot egyetlen esetben tudom elkepzelni, ha delikvensunk epp a vasarlas elott vett fel penzt a kartyajarol. Ekkor a szakosodott emberek figyelik az embert, kilesik a pinkodot, es ennek ismereteben -tutira menve- lopnak meg, eztan pedig pinkoddal veszik fel a lovet.

Hát.... nem nyert. Épp vásárlás közben voltunk, kártya közel-távolban nem volt.
Mint már írtam, vannak elképzeléseim...

De persze biztosat nem tudok.

bg_25

(Pjotr @ 2006.08.10, 13:14) *

Azt mondták, hogy sok ilyen ügy vaolt már, amiben azt állította a sértett, hogy nem volt ott a pinkód és mégis felvették a pénzt, de még soha nem derült ki, hogy hogyan csinálták.
Egy biztos automatából pinkód nélkül nem lehet pénzt felvenni.
Nagyáruházakban meg csak akkor van kamerakép ha őket károsítja meg valaki, ha a vevőt, akkor azt nem látja egy kamera sem....
Az otp meg azért állítja az ellenkezőjét, mert le se szarja, küldnek egy sablonlevelet, ha egyáltalán küldenek aztán hagyja őket békén a rendőrség.
Ez a legegyszerűbb nekik.

Ha most azt mondom, hogy az áruházban sem volt kamera, akkor mit gondolsz? Ui. pont ott lopták el a táskát, ahol - mit ad Isten - egy fél kamera sem volt.

Mikor este visszamentünk, hogy akkor feljelentést tettünk, ha a képeket lehetne.... elhajtottak, és gyakorlatilag a következőket közölték: a biztonsági őrök nem a vevőkre vigyáznak, hanem az árukra. Ez tiszta beszéd volt legalább.
Még egy apró adalék: a bizonsági őr azt sem tudta, hogy ilyenkor mi a teendő...

Az, hogy rendőr a közelben sincs, természetes. A rendőrségen azt mondták, hogy nemrégen civil ruhás nyomozókkal razziáztak, szintén nagyaruházban, és közben ugyanezt - táskalopást - végre is hajtottak. Pedig ott figyeltek... Persze, lehet, hogy ez is marketing szöveg, de akár igaz is lehet...

Egy megodás van: VIGYÁZNI!

bg_25
Ariadne
(BG_25 @ 2006.08.10, 16:17) *

A helyzet meg szerintem igazán nem kezelhető: azt, hogy valamt nem tettem, hogyan lehet bizonyítani?
A jogszabály szerint "...súlyosan gondatlan vagy szándékos magatartás..." estén minden kár az enyém. A szándékos niylván kiesik. Akit kirabolnak az minden esetben súlyosan gondatlan? Nem gondolnám...

Szerintem az OTP-nél hátha lehetne még egy kis asztalcsapkodással menni valamire. Ahogy előbb is írtam, a 232/2001 (XII. 10.) korm. rendelet szerint a letiltás után bekövetkezett kárt a bank viseli, kivéve ha bizonyítja, hogy a kártyabirtokos a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegéssel okozta (pl. PIN kód mellette hagyása). Ha nem emiatt következett be a kár (vagyis ha nem tudja ezt bizonyítani a bank), akkor a letiltás előtti kárt a kártyabirtokos max. 45000 Ft-ig viseli.

No ez azt jelenti, hogy a letiltás után mindig a bank viseli a kárt (ha jól tudom, kártyatársaságonként eltérő lehet, menniy idő letiltatni), előtte pedig alapesetben a bank, kivéve ha bizonyítja a kártyatulaj súlyos gondatlanságát legalább. Ehhez pedig sztem nem elég, ha annyit mond, K&H, Ferenc körút... Én azt hiszem, küldenék valami jó magas szintű OTPs bankkártyás muftinak egy tértis levelet, ecsetelve, hogy követelem a nekem járó x Ft-ot (kár 45.000 feletti része) késedelmi kamatokkal együtt a rendelet x. § alapján, mivel eddig nekem semmilyen formában nem bizonyították, hogy súlyosan gondatlan módon jártam volna el, ezért ők kötelesek ezt megfizetni nekem, tegyék is meg 8 napon belül. Ha kell, megteszem a szükséges jogi lépéseket is az engem ért kárt megtéríttetésére. Minimum egy szintén tértis levelet kellene küldeniük válaszul az eset pontos adataival, vagy valamivel, ami bizonyítja, hogy nem is akárhogy, hanem súlyosan gondatlan voltál. Nem vagyok egészen biztos benne, hogy sikerülne nekik... rolleyes.gif
BG_25
Köszönöm az ötletet!

Eddig csak azon molyoltunk, hogy írunk egy választ az ügyfélszolgálattól kapott levélre, de akkor inkább átvisszük hivatalos síkra a dolgot...

Egyenlőre csak finoman, aztán meglátjuk, jön az asztal borogatás....

Bg_25
Pjotr
További tanács:

[i]"Ha nyomozati iratok alapján úgy látja, hogy ott van valami gebasz - pl. bank válaszának bevárása nélkül szüntették meg -, igaz, ugyan, hogy a panasz előterjesztési határidő lejárt és mint elkésettet el kell utasítani, de ha látnak benne fantáziát, akkor hivatalból intézkedni kell a folytatás iránt..."
L_Matyi
Annak a valószínűsége, hogy elsőre eltalálják a PIN kódot tényleg kicsi biggrin.gif, én is arra gyanakodnék, hogy korábban kifigyelték (nem biztos, hogy aznap). Az automata egyébként rögzíti a próbálkozásokat is. Tudtommal viszont már nem szívja be a kártyát (csak ha lejárt, vagy letiltott), mert abból gondjuk volt a bankoknak, vagyis amikor turistákat fosztottak meg kártyájuktól, akik nem szándékoztak volna megvárni a hétfői nyitást.

A számlakivonaton egyértelműen rajta kell, hogy legyen, hogy pénzfelvétel, vagy kártyás fizetés, és az is, hogy melyik automatánál, vagy melyik boltban. Ezt kikérheted akármelyik OTP fiókban.
BG_25
Szia,

kösz az ötletet, megnézem, mit is írtak a kivonatra.

Tény, hogy kicsi az esély a kitalálásra, - minden esetre, nagyobb, mint egy lottó 5-ösre, mégis van öttalálatos - de ha a ATM tényleg nem nyeli el a kártyát, akkor lehet próbálkozni...

A kifigyelés - úgy, ahogyan írtad - persze nem zárható ki. De ez ellen viszont nincsen védelem... ki fog nekiállni rendszeresen PIN kódot cserélni - én örülök, hogy meg tudom jegyezni....

Első körben már azt is angy sikernek értékelném, ha az OTP méltányosságból csak 45 eFt-ot "htk"-zna ránk...

Azon meg csodálkozom, hogy a bankok vagy a ATM üzemeltetők milrt nem műkörtetenek egy olyan rendszert, ami olyasmiket figyel, hogy próbálkozások, gyanús - később lopottnak vagy érvénytelennek minősített kártyával - felvétek, stb. Lehet, hogy érdekes dolgokat találnának...

bg_25
L_Matyi
(BG_25 @ 2006.08.11, 08:05) *

A kifigyelés - úgy, ahogyan írtad - persze nem zárható ki. De ez ellen viszont nincsen védelem... ki fog nekiállni rendszeresen PIN kódot cserélni - én örülök, hogy meg tudom jegyezni....

Azt szoktam csinálni, hogy elkezdem véletlenszerűen nyomogatni a gombokat, de nem mindig nyomom meg erősen, csak amikor pont annál a számnál vagyok, amelyik az aktuálisan következő jegye a PIN kódomnak, így már nehezebb kifigyelni, mert vagy a kijelzőt is látnia kell, hogy mikor jelenik meg a csillag, vagy hallótávon belül kell lennie, hogy mikor pityog a készülék. Ha ugyanezt két kézzel teszed, akkor már nem is lehet megtudni a kódodat, túl sok a lehetséges kombináció, de ennyire azért nem szoktam paranoiás lenni. biggrin.gif

(BG_25 @ 2006.08.11, 08:05) *

de ha a ATM tényleg nem nyeli el a kártyát, akkor lehet próbálkozni...
...
Azon meg csodálkozom, hogy a bankok vagy a ATM üzemeltetők miét nem működtetnek egy olyan rendszert, ami olyasmiket figyel, hogy próbálkozások, gyanús - később lopottnak vagy érvénytelennek minősített kártyával - felvétek, stb. Lehet, hogy érdekes dolgokat találnának...

Kicsit utánaolvastam, sajnos a bankok inkább a titkos folyamatokban látják a védelmet, és nem a nyíltan bizonyított eljárásokban. Az egyértelmű, hogy a PIN kódot központilag tárolják, és amikor vásárolsz vele, akkor lekérdezik a központot (a te bankodat?), azaz a központ elvileg értesül a hibás próbálkozásokról, és ideiglenesen/véglegesen letilthatja a kártyádat (talán ezt a bank döntheti el, de nem találtam igazán jó leírást így sebtiben).

Azok a helyek, amelyek nem kérnek PIN kódot, valószínűleg azért nem teszik, mert nem rendelkeznek folyamatos összeköttetéssel a bankkal, így nem is tudnák ellenőrizni, a kártyán nem lehet biztonságosan tárolni egy ilyen kódot, így marad az aláírás.
BG_25
Szia,

kösz a jó ötletet, hogy a levegőbe beírni a kamu PIN kódot.... alkalmazni is fogom!

A másik kérdést feltettem a Bankártya.hu-nak, a válaszukat ide másolom:
"Ezt a kérdést általában a kártyát kibocsátó bank szabályozza, de előfordulhat, hogy a kártyát elfogadó bank dönti el és ekkor érhetik Önt meglepetések.

A Cirrus-Maestro kártyákra nézve általában mindenhol kérnek PIN kódot, és aláírást, de velem is előfordult már, hogy például egy étteremben nem kértek PIN kódot, csak aláírást. Ilyen eseteken a kártyát elfogadó
bank felel mindennemű kárért, aki valószínűleg hárítani fog a kereskedőre.

Vagyis jogilag elegendő csak az egyik aláírás (a PIN kód elektronikus aláírásnak számít, hiszen azt csak Ön ismerheti), tehát abban, ami ma történt Önnel, minden szabályos volt, de az aláírás+PIN kód látszólag
erősebb biztonságot nyújt.

Azért írom, hogy látszólag, mert a vásárlás során kötelező PIN kód kérésének legalább akkora a támogató tábora, mint az ellenzőké. A támogatók érve az, hogy a kötelező PIN kód megnehezíti a kártyás
visszaéléseket, hiszen a négyjegyű kód minden esetben szükséges lesz a vásárláshoz. Az ellenzők viszont azt mondják, ha egy PIN kód egyszer bármilyen módszerrel is, de bűnözők kezére kerül (márpedig ezt a
kártyabirtokos tökéletesen kivédeni nem tudja), a bank automatikusan vissza fogja utasítani a kártyabirtokos tranzakciójának reklamációját azzal, hogy a PIN kód ismeretében végzett tranzakciók a kártyabirtokos
egyoldalú felelősségi körébe tartoznak."

Ajánlom, hogy olvasd a lapot, néha igen érdekes dolgokat találni ott - de persze nem szeretném reklámozni őket.

bg_25
BG_25
Bankártya helyett természetesen bankkártya ....

Bocs mindenkitől...

bg_25
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.