(Ariadne @ 2006.08.10, 13:11)

Ez érdekes dolog, hogy azt mondja a bank, PIN kóddal vették fel, ezért nem felel érte. Ez ATM-nél elvileg elmegy, de vásárlásnál nem ilyen egyszerű a helyzet, erről eszembe jutott egy kérdés.
Egyes kártyáknál (bankfüggő tudtommal) vásárláskor nem is kell alapban kódot írni, mert az aláírás elég, azt úgyis köteles ellenőrizni a kereskedő (jártam már úgy, hogy a saját aláírásomat nem fogadták el egy üzletben, és kértek személyit - hja kérem, aki csúnyán ír, így jár

). Ezen túl ha az üzlet akarja, kérhet kódot vagy igazolványt, de ha nem akarja, nem kell, viszont így könnyebben bukhatja az összeget, ha a bank szerint hamis az aláírás. Ezek szerint akkor jobban jár az ember, ha olyan banktól van kártyája, amelyik alapban nem kér kódot a fizetéshez? (Mert így az átlagos üzleteknél elég az aláírás, arról meg írásszakértő hamar megmondja, hamis-e vagy sem, míg a "mindigkódos" kártyánál ha valahogy mégis megszerzik, nehezen bizonyítom, hogy nem volt mellette a kód...)
Aláírást itthon eddig mindig kértek tőlem, hogy lehet, hogy van, ahol nem kérnek?
Ez csak most olvasgatva merült fel bennem, lehet, hogy hülyeség...

Szia!
Nekem igazán a következő dolog gyanús - már ha ezt egyáltalán lehet használni - szóval, akárhogyan is faggatuk az ügyfélszolgálatot - Telebank - mert ugye mással nem is nagyon lehet kapcsolatba kerülni - hogy legalább azt mondják meg, hol vették fel a pénzt? U.i. két kártya volt, az egyikel - állítólag - kísérleteztek, a másik meg jó volt? De ami érdekes, hogy kétszer használták, és pont a limit erejéig...
Szóval, először azzal jöttek, hogy nem mondhatják meg, de azt tudják, hogy nem az övék. Aztán nagy nehezen kibökték, hogy K&H , de hogy hol van, azt nem...
Most írtak egy levelet, hogy K&H és Ferenc körút...
Nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem ATM, de hát.... ha meg igen, akkor tényleg érdekes lenne, honnan tudák a PIN kódot...
Azért akartuk, hogy a rendőrség nézzen utána, mert az ATM - egy részük biztosan - képet is készít, ami esetleg segítene...
Tényleg furcsálom, hogy mi a bánatnak utaznak sok-sok kilométert, mikor az az idő tiszta veszteség, mert ha közben rájönnek és letiltják, akkor bukta. Ennek ellenére ezt tették...
Az nem jó ellenérv, hogy akkor az ATM-nél el lehet őket kapni, mert az csak rendőr tehetné meg, azt meg ugye tudjuk, hány van egy bevásárlóközpontban....
Azt viszont tudom, tapasztaltam, hogy bizonyos kereskedelmi terminálok (POS) nem kérnek PIN kódot... csak ennyi a gyanús... Bár volt olyan is, hogy PIN kellett, aláírás meg nem... Zavaros az egész, a Bankkártya szerint lehet olyan, hogy egyiket v. másikat nem kérnek... Azt meg ugye nem lehet elvárni senkitől, hogy írásszakértő legyen, és összehasonlítson két aláírást... különösen, hogy egy sokszor használt kártyáról le is kopik..
Én irgalmatlan rondán írok, az aláírásom sem minden esetben pontról-pontra azonos, de még soha sem volt ebből gondom...
Ja, még egy dolog. Az, hogy sikerült pénzt felvenni, önmagában, nem bizonyítja, hogy ott volt a kód.
1. Elromolhat bármi, bármikor...
2. Nem ATM, hanem POS, ami nem kér kódot
3. Ugyan kicsi, de van rá esély, hogy próbálkozással eltalálja
4. A berendezés több, mint három kísérletet enged meg - mint 1.... Szóval, a pénzfelvét ténye még nem bizonyít semmit, legfeljebb valószínűsít...
A helyzet meg szerintem igazán nem kezelhető: azt, hogy valamt nem tettem, hogyan lehet bizonyítani?
A jogszabály szerint "...súlyosan gondatlan vagy szándékos magatartás..." estén minden kár az enyém. A szándékos niylván kiesik. Akit kirabolnak az minden esetben súlyosan gondatlan? Nem gondolnám...
Most próbálkozunk, meglátjuk, mire lehet jutni!
De örömmel látom, legalább agondolat mindeki fejében megfordul, szóval VIGYÁZZATOK!!!
Bocs, hogy ilyen terjengős voltam!
bg_25
(asdf @ 2006.08.10, 16:41)

Ezt a tudja a pinkodot dolgot egyetlen esetben tudom elkepzelni, ha delikvensunk epp a vasarlas elott vett fel penzt a kartyajarol. Ekkor a szakosodott emberek figyelik az embert, kilesik a pinkodot, es ennek ismereteben -tutira menve- lopnak meg, eztan pedig pinkoddal veszik fel a lovet.
Hát.... nem nyert. Épp vásárlás közben voltunk, kártya közel-távolban nem volt.
Mint már írtam, vannak elképzeléseim...
De persze biztosat nem tudok.
bg_25
(Pjotr @ 2006.08.10, 13:14)

Azt mondták, hogy sok ilyen ügy vaolt már, amiben azt állította a sértett, hogy nem volt ott a pinkód és mégis felvették a pénzt, de még soha nem derült ki, hogy hogyan csinálták.
Egy biztos automatából pinkód nélkül nem lehet pénzt felvenni.
Nagyáruházakban meg csak akkor van kamerakép ha őket károsítja meg valaki, ha a vevőt, akkor azt nem látja egy kamera sem....
Az otp meg azért állítja az ellenkezőjét, mert le se szarja, küldnek egy sablonlevelet, ha egyáltalán küldenek aztán hagyja őket békén a rendőrség.
Ez a legegyszerűbb nekik.
Ha most azt mondom, hogy az áruházban sem volt kamera, akkor mit gondolsz? Ui. pont ott lopták el a táskát, ahol - mit ad Isten - egy fél kamera sem volt.
Mikor este visszamentünk, hogy akkor feljelentést tettünk, ha a képeket lehetne.... elhajtottak, és gyakorlatilag a következőket közölték: a biztonsági őrök nem a vevőkre vigyáznak, hanem az árukra. Ez tiszta beszéd volt legalább.
Még egy apró adalék: a bizonsági őr azt sem tudta, hogy ilyenkor mi a teendő...
Az, hogy rendőr a közelben sincs, természetes. A rendőrségen azt mondták, hogy nemrégen civil ruhás nyomozókkal razziáztak, szintén nagyaruházban, és közben ugyanezt - táskalopást - végre is hajtottak. Pedig ott figyeltek... Persze, lehet, hogy ez is marketing szöveg, de akár igaz is lehet...
Egy megodás van: VIGYÁZNI!
bg_25