A Kalandozó
2006.02.19, 23:36
Kedves FVF!
Sajátos problémához kérnék segítséget. Egy budapesti lakást vásárolnék meg, amelynek az eladója boldogan közölte, hogy amióta az adott területre felhúzták a "lakóparkot" (kb 10-12 éve), azóta ott senki sem fizet víz és csatornadíjat. Utánajártam, és kiderült, a hír igaz. Nincsenek vízórák, valószínűleg valahogy a terület kikerült anno a vízmű látkóköréből. De az is igaz, hogy már visszakerült a látókörbe, s a vízmű ezt a tartozást be is óhajtja hajtani, visszamenőleg. A lakás társasházban van, amelynek közös képviselete hamarosan megegyezik a tartozás mértékéről, és azt nyilván leosztják a tulajdonosok között. Új tulajdonosként nyilván nem fizetném ki az elmúlt tízenpár év tartozását, ha nem muszáj, de egyelőre nem látom annak a lehetőségét, hogy hogyan védhetném le magam teljesen, mivel a társasház nem tulajdonosokra, hanem tulajdoni hányadra fogja terhelni a tartozást, s ott édesmindegy, hogy mióta birtoklom az adott tulajdoni hányadot. A vízmű ugyanakkor nem ad nullás igazolást, sőt hallottam olyan új tulajdonosról, akitől a vízóra felszerelését is megtagadta a teljes területtel való megegyezésig.
A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha a vásárlás előtt megegyeznék a jelenlegi tulajdonossal arról, hogy ő rendezi a tartozást, de ő sem akarja a nyakába venni a sokéves hátralékot, mivel csak alig fél éve vásárolta a lakást..
Van-e bármilyen jogi lehetőség arra, hogy a vízmű és a társasház közötti megegyezést követően ne rajtam keressék ezt a hátralékot, hanem az előző tulajdonos(ok)on? Hogyan védhetem le magam teljesen?
Előre is köszönöm!
Ha nincs ráterhelve az ingatlanra semmilyen jog, és úgy írtad alá a papírt, hogy per és tehermentesen vetted meg, akkor nem kérhetik számon rajtad az előző tulajdonosok adóságait.
Olyat nem tehet a vízmű, hogy ráterheli a tulajdoni hányadodra önkényesen a tartozást, hiszen semmi közöd hozzá, ha mégis megteszi, akkor bíróság elött azonnal meg kell támadni.
De ismerni kéne azt is, hogy a társasház a fogyasztó vagy a lakók egyenként...
Egész egyszerűen be kell menni a vízműhöz és jelezni, hogy szerződést akarsz velük kötni, tegyenek fel neked egy vízórát.
Kéne valaki aki ismeri a ptk-t de közműszolgáltatást, vízszolgáltatást szerintem nem tagadhat meg szolgáltató.
De mindenképp ügyvédhez kell menned, tedd meg mielöbb mond el neki a problémát, majd megmondja mit tehetsz.
Esetleg tedd fel itt is a kérdést, ez nem igazán fogy. védelmi kérdés inkább jogi:
http://www.jogiforum.hu/forum/20.2.0
Ariadne
2006.02.20, 10:50
A jogifórumban én annyira nem bíznék, olyanokat írkálnak néha össze vissza - szóval ott is óvatosan és kritikával kell fogadni, amit írnak az emberek... Legjobb az ügyvéd, meg egyszerűen érdemes az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvédnek is elregélni ezt, és írjátok bele, hogy az esetleges előző időre utólag kiszámlázott víz- és csatornadíjat ő állja. Enélkül is így van, én is úgy tudom, ahogy Pjotr, de tuti ami biztos bele lehet írni, akkor tényleg nem szólhat egy szót sem. Mondjuk ettől még nem biztos, hogy nem lehet később pereskedés a dologból, de legalább egyszerűsíti a dolgot...
Nem tudom mennyi az elévülés, de azt is meg kell nézni, hogy a küldtek-e az elmúlt 12 évben felszólítást, meg mi tötént, ha most jöttek rá, hogy az elmúlt 12 évben nem fizetett a ház, akkor -szerintem- az 5 évnél régebbi számlákkal nem kell fogalakozni, vissza kell küldeni a vízműnek, hogy kenjék a hajukra
A Kalandozó
2006.02.20, 13:01
Sziasztok, és köszi a sok választ!
Szóval, a vízműnek eddig nem volt jogviszonya senkivel: sem a társasházzal, sem a tulajdonosokkal. Ugyanakkor - ráutaló magatartásként - a tulajdonosok használták a vizet.. A vízmű nyilván nem személy szerint rám terheli majd a tartozást, hanem a társasházra, aki a tulajdonhányad alapján leosztja majd a követelést a tulajdonosokra. Gondolom én, hogy lesz a háznak egy fővízmérője, s a vízmű ez alapján számlázza majd a későbbiekben a fogyasztást, s a tulajdonosok a mellékvízmérők szerint fizetnek, a fő és mellékmérők közti különbözetet pedig a ház állja. Az adásvételiben alighanem hiába veszem bele a per- és tehermentes sort, hiszen a lakás a szerződés megkötése pillanatában per és tehermentes, majd akkor lesz teher, ha a vízmű megállapodik a társasházzal, s onnantól már az én tulajdoni hányadomat terheli a követelés. Beszéltem ügyvédekkel, nem bíztattak sok jóval. Azért tettem itt fel a kérdést, mert azt nem tudom, hogy ha én megkeresem a vízművet, kötelesek-e szerződni velem, és hogyan tudok nulláról indulni náluk?
Előre is köszi!
Ariadne
2006.02.20, 13:04
Úgy tudom, szerződéskötési kötelezettség terheli őket. De az ügyvéde(i)d nálunk pontosabban meg tudja/tudják mondani...
Nem értek hozzá, de ha nem értem miért kell társasházként szerződni?
Nem egyszerűbb, ha feltesz a vízmű egy vízóráűt és az alapján fizet az ember?
Mondom nagyon nem értek hozzá....
Mi az, hogy nem volt jogviszony? Ez butaság. A vizet sem lehet csak úgy bekötni, s csak úgy használni...
Ám sok ízben előfordul, hogy a teljes terület használatba vételéig nem kötnek konkrét szerződéseket. Ezek csúnya zsákutcák, nekem ezt hallva nem egy ismerősöm állt el lakásvásárlási szándékától, s vett máshol.
Okosabbat nem tudok mondani, mint Ariadne: úgyis kell ügyvéd az adásvételihez, vele meg kell ezt beszélni, s megfelelő módon belevenni a szerződésbe. Az előző lakó ezt nem tette meg? Az az ő baja, a vízművek azonban Nálad fog kopogtatni. S eleve gyanús az is, hogy miért cserél egy ilyen fiatal lakás pár éven belül gazdát? Megérni biztos nem érte meg eladni...
Én azért átgondolnám a vételt. Elég nagy a kínálat.
Captain Crash
2006.02.20, 15:48
Lehet épp azért eladó ennyire, mert valakivel majd szépen kifizettetik a vízműves tartozást.
Még hozzátenném: akármit írsz tulajdoni lapra vagy a szerződésbe, ha a vízmű nem kapja meg a pénzét, a Te vizedet fogja elzárni, s Te leszel víz nélkül, ráadásul a hálózatról való lekötés és visszakötés összege együtt akár 100 ezer forintos is lehet. Én nagyon meggondolnám! 10 év alatt a teljes tartozás meghaladhatja az 1000000 ft-ot is... Tájékozódj ennek mértékéről, s akkor vedd meg, ha az összeget lealkuszod a vételárból.
Ez igaz, ha végigondolod, ha neked lesz igazad, hogy nem neked kell majd a korábbi tartozást kifizetni, amire ezt végigvered a bíróságon, meg leveszika terhelést az ingatlanról mennyi idő fog eltelni.
Ingatlant csak tiszta feltételekkel szabad megvenni.
Ariadne
2006.02.20, 16:33
És mindig lakat alatt kell tartani az összes közmű mérőórát, mert ha már a sajátod, és valaki belepiszkál, szintén gyakorlatilag menthetetlen a dolog...
Majdnem elolvastam a társasházi törvényt, mert a bartátnőm ebből fog beszámolni a jövő héten és ott hevert az ágyon....
De hosszú és unalmas....
Ami lejött belőle, az, hogy a közös képviselőnek nyilatkoznia kell írásban, hogy a megvenni kívánt lakásnak milyen közösköltségtartozásai vannak, valamint az eladáskor az eladónak ugye arról, hogy per, teher és igénymentes a lakás.
De a legbiztosabb, hogy menj abe a vízműhöz és mond nekik hogy egyedi kőzműszerződést szeretnél kötni, mert meg akarod venni a lakást, ha belemennek és megkötik veled, akkor vedd meg a lakást, a régieket nem tudják rádverni, ha nem, akkor gyorsan menekülj, mert sok évi pereskedés is lehet belőle!
Ariadne
2006.02.21, 10:18
(Pjotr @ 2006.02.21, 08:34)

Majdnem elolvastam a társasházi törvényt, mert a bartátnőm ebből fog beszámolni a jövő héten és ott hevert az ágyon....
OFF: A barátnőd vagy a társasházi törvény hevert ott?
(Ariadne @ 2006.02.21, 10:18)

a törvény hevert, a barátnőm beszámol, majd kicsit később a barátnőm is hevert, de arról a törvény nem fog beszámolni...
Ariadne
2006.02.21, 10:39
Vagy úgy...

Azért sejtettem, hogy ha a barátnőd hever, akkor nem a törvényt fogod olvasgatni...
Na jó, OFF vége.
Hát igen én nem vagyok jogász, hogy egy ágyon heverő nőnél csak egy ágyon heverő nő törvényt olvasgatva legyen izgatób...
Ariadne
2006.02.21, 12:34
(Pjotr @ 2006.02.21, 10:45)

Hát igen én nem vagyok jogász, hogy egy ágyon heverő nőnél csak egy ágyon heverő nő törvényt olvasgatva legyen izgatób...

Jogász vagyok, még sincs rám hatással egy törvényt olvasó nő...

Szóval ne általánosítsunk, kérem szépen.
Pjotr! Ráverni tényleg nem tudják a korábbi tartozásokat, de a vízhálózatról le fogják kötni, amit már neki kell fizetni, illetve ő nem kap vizet. Úgyhogy nem elég szerződést kötni, illetve valószínűleg a Vizmű nem is fog, a korábbi tartozások rendezéséig.
Akkor marad, hogy vegyen máshol házat....
Ezt a döntést tudja az ember a legnehezebben meghozni. Végre hosszas keresgélés után talál valamit, s győzködi magát, hogy a velejáró gond nem is olyan nagy. Utólag aztán szídja magát. Énvelem éppen történik ez, úgyhogy hiteles vagyok:(((
A Kalandozó
2006.02.21, 16:32
Sziasztok!
Végigolvastam mindent és hm... Vagy fél évig keresgéltem ingatlant... De lehet, hogy mégis másfelé keresgélek tovább..
Még a vízművel megpróbálok megalkudni, s ha nem megy, hát nem megy..
Köszi mindent!
Sziasztok!
Jajj, ez jo moka

Mi is koltoztunk mar be vadiuj lakasba /berlakas, amugy/, aram volt, nem foglalkoztunk semmivel. Aztan elso leolvasasnal /akkor meg volt ilyen

/ kitalaltak, hogy jogtalanul vetelezzuk az aramot, ugyanis nem volt villanyorank, munkasok vagy valakik siman osszecsavartak a drotot kint a szekrenyben

Mondjuk ez hasonlo meglepeteskent ert minket, mint ahogy a villanyorast

Illetve inkabb az, hogy egyik este a vaksotet lakasba mentunk haza, ekkor derult ki, hogy tulajdonkepp mi is a tortenet

. Aztan telefonalas, szerzodes, villanyorafelszereles, es lett villany. Met ugye ugy lett gondolva a dolog, hogyha egy berlakasba koltozik az ember, az ilyet mar lepapirolta a tulajdonos /ami a honvedseg volt amugy/. De ebbe a 10 eve nem fizettek vizet dologba en azt hiszem nem masznek bele. De tenyleg el kell menni egy ugyvedhez, o majd megmondja a frankot. Azzal a par ezressel nagyon sok idegeskedestol tudod megmenteni magad.
Még ügyvédhrez sem érdemes menni, egyszerűen keresni kell egy másik lakást és kész.
Semmit nem szabad megvenni ami nem tiszta.
Csak ha be mered vállani és anyagilag is megérheti, pl. jelen esetben akkor árengedményt ad a jelenlegi tulaj, hogy megérje a dolog.
lazurdeak
2006.02.23, 10:09
A fenti eset kapcsán én is megosztom veletek a nekem jutott, rendkívül hasonló e heti fejtörőt (bár lehet, hogy nem teljesen fogyasztóvédelmi, inkább jogi kérdés). A különbség az, hogy Kalandozóval ellentétben nem tudok nem beszállni az ügybe.
A lakásomban nincs vízóra, a víz- és csatorna díjat a közös költség részeként fizetem. A lakásban két helyen van vizesblokk: a konyhában és a fürdőszobában (a WC is a fürdőben van). A múlt hétvégén nem volt víz a fürdőben, miközben a többi lakásban nem volt ilyen probléma. Némi szaladgálás után a következők derültek ki:
A szomszédos bolt az önkormányzat tulajdona, egy társaság bérli. A boltos észrevette, hogy akkor is megy a vízóra, amikor ők nem használják a vizet, ezért a bolt zárásakor elzárták a vizet.
A közös képviselet szakembere a héten megnézte a bekötéseket, és szerinte annak idején sikerült úgy beszerelni a vízórát, hogy nem csak a bolt, de a mi fürdőszobánk is erről kapja a vizet, azaz a boltos fizette a mi fogyasztásunk nagy részét, (azért nem az összeset, mert a konyhánk úgy néz ki, jól van bekötve). Azt egyelőre még nem tudom, hogy mikor történt a hibás beszerelés, tehát hány hónapról vagy évről van szó.
Egyértelmű, hogy a bolt tulajdonosának (önkormányzat) kell helyreállítatnia a normál állapotot: a bolt fogyasztása külön óráról, az enyém a ház közös órájáról. Közölték, hogy ez több hónapba is telhet (az ő munkatempójukkal ez valószínű, egyébként néhány nap alatt lezavarható lenne a dolog). A boltos dühöng, hogy nem fizet helyettünk, és fenyegetőzik, hogy újra elzárja a csapot nyitvatartási időn kívül, ha nem fizetem ki a vízdíja felét.
Én a következőket gondolom, de kíváncsi vagyok a véleményetekre:
- A boltosnak nincs joga elzárni egy lakás vizét. (Ezt csak a Vízművek tehetné meg és ők sem könnyen.)
- Az átmeneti időszakra írásban meg kell állapodnia az érintetteknek (boltos, önkormányzat, közös képvislet és én) a vízfogyasztás valamilyen arányú megosztásáról, például én beszállok a vízóra által mért fogyasztásba, a közös képviselet ugyanerre az időszakra csökkenti a közös költséget. Ennek határozott, ésszerű határidőt szabunk, a tulajdonos önkormányzat vállalja, hogy eddig az időpontig elvégezteti az óra átkötését. Ennek nem teljesítése esetére szankciókat építünk be.
- A boltosnak kára származott az eddigi helyzetből. Ennek becsült értékét azon követelheti, aki a hibáért felelős. Szvsz. ha a bekötés a Vízművek által jóváhagyott tervek alapján készült, akkor ez az ő veszteségük mert rosszul bírálták el a tervet, ha a bekötés a jóváhagyott tervtől eltérő, akkor az önkormányzatnak kell megtérítenie a boltos kárát (és ha külső cég végezte a bekötést, akkor tovább háríthatja rá). Megállapodás hiányában ezek az igények valószínűleg csak polgári peres úton követelhetők.
- Az nem világos nekem, hogy a Vízművek követelhet-e valamit rajtam (szerintem nem), vagy a társasházon (talán a fürdőszobánk eddigi fogyasztásának becsült értékét igen, de büntetést, kamatot stb. nem).
A vizet szerintem sem zárhatja el. A kárt a társasházon kérheti számon, hiszen az volt a fogyasztó. Viszont kérhet kártérítést a kivitelezőtől, a költségeinek megtérítését, a kijavítás költségét... Én is találkoztam ilyen esettel, szerencsére ott az imerős szomszédja rakatott fel órát, és hamar kiderült az elkötés.
Miért ne zárhaná el a vizet?
Nem hiszem, hogy törvény kötelezne bárkit is arra, hogy a szomszédnak adjon vizet....
Ráadásul marad víz a lakásodban, hiszen a konyhában van.
A vízművek nem követelhet semmit, mert ami fogyasztás volt, az ki lett fizetve, nem történt szabálytalan víz vételezés.
A bolt fogja rajtad követelni, te meg követelheted a kivitelezőn.
De szerintem egyszerűbb kiegyezni a bolttal és fizetni neki.
De lehet, hogy bonyolultabb a helyzet, mert a társasház fogyasztó.
Nem tudom milyen bonyolult a fürdőszoba átkötése, ha egyszerű, akkor csináltasd meg, az a legggyorsabb....
Amire kiderül, hogy ki is a felelős és az fizetni fog, az nem két hónap lesz, hanem jóval több.
Szóval az én tanácsom az, hogy számold ki amennyi lehet a fogyasztásod és fizess a boltnak, valamint, hogy mikor történt a rossz bekötés, és az eddigi vízdíjat is fizesd ki neki.
Valamint csináltasd meg az átkötést és annak a költségét követeld majd a vétkesen.
Vagy egyez ki a bolttal, hogy amíg nem lesz meg az aki megjavítja a dolgot, addig fizetsz neki a vízért.
Ha nekiállsz ugrállni, meg megvárni a perek végét, akkor azt fogod elérni, hogy egyszer a bolt el fogja zárni a vizet és hónapokig nem lesz víz a fürdőszobában.
Nem azt mondom, hogy ne állj ki magadért meg nem fizetess ki mindent hibással, csak fontold meg mit ésszerű meg mi nem...
lazurdeak
2006.02.24, 19:05
(Pjotr @ 2006.02.24, 17:15)

Miért ne zárhaná el a vizet?
Nem hiszem, hogy törvény kötelezne bárkit is arra, hogy a szomszédnak adjon vizet....
Szerintem nem ő adja a vizet, hanem a Vízművek. A boltoson csak keresztülfolyik, igaz, szabálytalanul bekötve, amely szabálytalanságról nem én tehetek.
Na úgy látszik, ez érdekesebb eset, mint gondoltam...
"De szerintem egyszerűbb kiegyezni a bolttal és fizetni neki."
Hát ezt nem akarnám a többi fél bevonása nélkül, ez ugyanis azt jelentené, hogy dupla díjat fizetek: a közös költség részeként fizetem a ház vízfogyasztásának rám leosztott részét is. Ugyanez a helyzet a visszamenőleges vízdíjjal: ha én fizetek a boltnak, piszok rosszul járok, mert én folyamatosan fizettem vízdíjat (igaz, ezek szerint másokét, de ezt persze nem tudhattam).
"A bolt fogja rajtad követelni, te meg követelheted a kivitelezőn."
A bolt mi alapján tud rajtam bármit követelni? Semmilyen szerződéses vagy egyéb viszonyban nem állok vele, a hibás bekötéshez semmi közöm (nem az én ingatlanomon belül van), felelős nem vagyok a helyzetért...
A másik érdekes kérdés, hogy a bolt mekkora fogyasztást követelhet? Ki állapíthatja meg, mennyi volt az ő fogyasztása és mennyi az enyém?
"Valamint csináltasd meg az átkötést és annak a költségét követeld majd a vétkesen."
Biztos, hogy ez az én dolgom és nem az óra tulajdonosáé? (Az óra illeve a hibás bekötés nem az én ingatlanomon van, "mindössze" az enyémet is érinti, mert ott folyik keresztül az én vizem.) Annyit azért már megtapasztaltam ebben az országban, hogy követelni bármit lehet, de teljesen egyértelmű esetekben is évekbe telhet, amíg pénzt lát az ember. Márpedig ez most nem egyértelmű eset, mert nekem mutogathatják a tervrajzokat, nem fogom tudni megállapítani, hogy a Vízművek hibázott, a tervező vagy a kivitelező.
"Amire kiderül, hogy ki is a felelős és az fizetni fog, az nem két hónap lesz, hanem jóval több."
Hát ettől félek én is. Miért az én nyakamba szakadjon az ő megkeresése és a követelés behajtása?
"Nem azt mondom, hogy ne állj ki magadért meg nem fizetess ki mindent hibással, csak fontold meg mit ésszerű meg mi nem..."
Hát fontolgatom, de az nekem nem hangzik ésszerűnek, hogy álljak helyt egy általam ismeretlen X cég hibájáért (akit egy Y cég bízott meg egy munkával), aztán én próbálkozzak a bizonyítással, behajtással...
Szerintem az lesz, hogy az átkötésbe beszállok, ha kell, mert az érdekem, hogy ne tudják elzárni a vizemet, aztán pedig megvárom, hogy kiderítsék, ki a hunyó és elismeri-e a hibáját, esetleg megkérdezem a Vízművek véleményét is...
Persze, hogy nem ő adja a vízet, de rajta keresztül kapod, tualjdonképen lopod a vizet tőle, akár büntetőeljárást is indíthat ellened.
Miért ne lennél felelős a helyzetért, te vagy a tulajdonos...
Ezen az elven semmilyen lopás miatt nem lehet kártérítést követelni, mert nem áll a tolvaj szerződésben a meglopottal.
Nyilván nem tudtál a dologról, nem vagy tolvaj, nem azt akarom mondani.

Te használod a vizet amit ő fizet, vagyis ki kell fizetned a kárát.
EL kell már felejteni ezt a kommunizmusban beidegződött rossz szokást, hogy majd a házmeseter megcsinálja, meg a az IKV dolga, ez a Te lakásod, a Te vized, neked kell megcsinálni, ha baj van vele.
Nagyon szerencsétlen ez a közös vízvételezés is, nem hiszem, hogy nyugaton ismerik ezt a dolgot, azt kell elérni, hogy mindenki kapjon vízmérőt és ne a társasház legyen a fogyasztó, hanem a lakosok egyenként.
Ki fog próbálkozni a megoldással helyetted, ha nem kezdesz a tárgyalni a boltosal, akkor az szépen lekötteti a fürdőszobádat az ő órájáról és bíróságra megy vagy rendőrségre.
Szóval én továbbra is azt mondom, hogy keress egy szerelőt és kötesd át a vezetéket, vagy ha a bolt belemegy, akkor tetess be egy órát.
Nyilván nem a te hibád, de te vagy tulajdonos.
Ariadne
2006.02.27, 11:03
Ebből szerintem per lesz... Nem vészmadárkodni akarok, de ha nem megy másképp, akkor ezt kell tenni. Szerintem az lesz a hunyó, aki a rossz bekötést készítette, de nem tudom, ez biztosan az önkormányzat-e, mindenesetre érdemes elmenni az önkormányzathoz, az illetékes önkori szervhez vagy ha ott nem jó fejek, érdemes egy próbát tenni a jegyzővel (jogász...).
lazurdeak
2006.02.28, 17:50
Sziasztok!
Minden rendes fejtörőhöz jár megoldás is. Én most még nem tudok ilyesmit adni, de ha meglesz a "végeredmény", és tartogat bármi érdekességet, akkor megírom.
Most egy ideiglenes, (sajnos csak szóbeli) megállapodás született az érintettek között. Ez szerencsémre a lehető legtávolabb áll Pjotr álláspontjától, és egyelőre arra is jó esély van, hogy nem lesz per a dologból. A következőkben maradtunk:
- Megismerve a pontos helyzetet, a boltosnak nem áll szándékában korlátozni a lakás vízellátását.
- A boltos a tulajdonos önkormányzatnál követeli a bekötés megjavítását. Ehhez kívánok neki sok sikert: bár az önkormányzat elvben nem vitatja a kérés jogosságát, arra hivatkozik, hogy nincs jóváhagyott költségvetése a 2006. évre (február végén!!!) Kíváncsi vagyok, hogy ha az ő irodájukban kellene valamit megjavíttatni, akkor is ez lenne-e a szöveg. Szóval nem lesz könnyű dolga szegény boltosnak.
- A korábban többletként kifizetett fogyasztást a boltos a társasháztól fogja kérni (mind a ketten korrektnek és kompromisszumkésznek látszanak).
- Velem szemben jelenleg senkinek nincs semmilyen követelése (sóhaj, homloktörlés).
Köszönöm az eddig véleményeket, és ne fogjátok vissza magatokat, ha van még további ötletetek.