Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Egyedi építésű Autók
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Járművek
TheElf
Jogos-e külföldről megrendelt egyedi építésű autó esetén olyan kikötés, hogy az adott szerződésre, jogivszonyra nem a Magyar jog vonatkozik (a gyártó cég nem magyar).

Ha a közúti forgalomba helyezéshez szükséges engedélyeztetés feladata a vásárlóé (típusra vonatkozó engedélyeké is) akkor kiköthető e szerződésben, hogy ezért a gyártó nem vállal felelősséget?
localnet
Vigyázz mert egyedi építésű autókra nagyon költséges és hosszadalmas a procedúra forgalomba helyezésnél itthon. Ezt talán csak úgy lehet megkerülni ha külföldön forgalomba állítod az autót és úgy hozod be vagy rendelkezik kinti tipus engedéllyel.
TheElf
localnet: Szerencsére nem én szeretném behozni, ellenben a gyártónál akad ismerős, és ő kérdezte meg, utána tudok-e nézni ezeknek a kérdéseknek. smile.gif És pont a forgalomba helyezési procedúra az ami a kockázatot jelentheti smile.gif
localnet
Van egy fórum is erről azt hiszem az indexen, de itt sokmindent el lehet olvasni a magyarországi helyzetről: http://www.kitcar.hu/SVA/SVA_1.htm, az egyesület szerintem eltudja mondani neked/neki a pontos részleteket. Egyszer én is belevetettem magam, de a helyi KPM-nél már elakadtam úgyhogy marad az autó átépítés kompromisszumokkal.
Joooe
Nekem valami olyasmi rémlik, hogy nemzetközi szerződések esetén megegyezés kérdése, hogy melyik állam törvényei érvényesek a szerződésre.
Tudom, nem túl értelmes hivatkozási alap, hogy Joooe-nak rémlik biggrin.gif biggrin.gif Csak úgy mondom. De ha találok valamit akkor szólok.
TheElf
Joooe: EZ nekem is rémlik, de jobb biztosra menni. Nem kis pénzről van szó. smile.gif

Amúgy a kitcar amit a felhasználló maga rak össze, az lényegesen egyszerűbb eset, mint a valóban egyedi tervezésű, és egyedi építésű autók, amiket erre specializálódott cégek raknak össze. Az utóbbi elsősorban a versenyzést szokta szolgállni, nomeg néhány jó értelemben vett őrültet, filmeseket, stb.

A gond ott van, hogyha okos megrendelő kicsit túlzásba viszi a versenyautós jellegű igényeket, akkor a kész autó nem igazán lesz alkalmas a közúti forgalomra, valamint sok alkatrész bizony gyorsan elhasználódik... Ezért szerencsés esetben a vevő a felelős, ha ő volt a hülye, ennyit kéne elérni smile.gif
Ariadne
Én is úgy tudom, hogy egy szerződésben bármilyen jogot ki lehet kötni, ami a feleknek jól esik, ez a szerződési szabadság. Arra vannak szabályok, ha nem kötötték ki, akkor melyik lesz irányadó, de ha kikötötték és aláírták, hogy x, akkor az. smile.gif (De hivatkozási alap én sem szeretnék lenni, nem azért vagyok itt...)
TheElf
Hivatkozni nem kell majd senkire, egészen biztos, hogy amennyiben az ügy eljut odáig, hogy szerződés legyen akkor biztos lesz ügyvéd aki hivatalosan a nevét adja, csak tudod elég problémás az, amikor egy ilyesmivel foglalkozó cég nem akar eladni, felelősséget meg nem akar vállalni a termékért, jogosan.

Az egyedi autóépítéssel foglalkozó cégek jelentős része elsősorban versenyzésre szánt autókat épít, persze vannak közúti forgalomra alkalmas gépeik is. A gond ott van, ha a vevő olyan dolgokat kér, amik elvben megfelelhetnek a közúti forgalom kívánalmainak, gyakorlatban viszont nem.

Feltételezésre alapozva (és hivatkozva) vevőt elküldeni a fészkes fenébe nem éppen elegáns megoldás, nem szép dolog a piotenciális vásárlót megsérteni. Ugyanígy nem tesz jót az sem, ha mégis megkapja az autót a vásárló, amit nem tud engedélyeztetni, vagy ne adj isten, ha sikerül neki, egy olyan autóval kerül az utakra, amit nem tud megbízhatóan vezetni, ami nem igazán alaklmas közúti forgalomra (saját igényei alapján) pályán versenyzésre, szigorú előírások betartása mellett, megfelelő tudású versenyzővel a volánnál igen. Ugye az autó nem hibás, csak aki használja, meg aki "némi plusz haszonért" eladja akkor is, ha tudja ezzel mekkora bajt okozhat.

Elsősorban a megfelelő szerződéssel, stb. lehet ebből kijönni, úgy, ha szinte biztos, hogy nem kerülhet forgalomba az autó, ehhez viszont az kell, hogy ebből se lehessen balhét csinálni smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.