Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Sky Europe
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vendéglátás / Idegenforgalom
gmariann
2006. január 30-án 2 db oda-vissza repülőjegyet foglaltam a Sky Europe-nál Budapest-
London-Budapest útvonalra 2006. július 24-i odaúttal és 31-i
visszaúttal. A jegyek ellenértékét aznap átutaltam a légitársaság
részére, foglalásomat visszaigazolták.
2006. február 14-én elektronikus levélben értesítettek, hogy "a 2006--
os nyári szezon útvonalhálózatával és tervezett menetrendjével való
egyeztetés és harmonizáció következtében" a járatot törölték.
Kompenzációként ingyenes átfoglalást ajánlottak fel más járatra vagy a
jegyár visszatérítését.
Én ez utóbbi mellett döntöttem, a megfelelő banki adatokat aznap
elküldtem a légítársaságnak. Az ügyintéző tájékoztatása szerint az
összeg visszautalására 3-4 hetet(!) kell várnom.
Az összeg a mai napig nem került jóváírásra a számlámon.

Vagyis:
- a légitársaság kb. 1,5 hónapig kamatmentesen használja a jogtalanul
beszedett pénzt,
- ha foglaláskor azonnal le tudja emelni a jegyárat az utas számlájáról,
akkor a visszautalásról is a tőle telhető legrövidebb időn belül
gondoskodnia kellene, nem pedig belső adminisztrációra hivatkozva
hetekig késlekedni,
- a honlapjukon jelenleg közölt információ szerint az utolsó londoni
járat 2006. június 11-én indul, tehát a légitársaság olyan járatra
fogadott el foglalást, amelynek indulását már a foglaláskor sem
garantálhatta, hiszen "az egyeztetés és harmonizáció" még
nyilvánvalóan tartott,
- a légitársaság azzal is anyagi kárt okozott, hogy a foglalás
időpontjában érvényes konkurrens jegyárak azóta természetesen
megemelkedtek.

Kérem, tájékoztassatok, hogy a fenti esetben milyen jogorvoslati
lehetőséggel élhetek, illetve a hatóság milyen lépéseket tud tenni.

Várom válaszotokat.
FVF
Nézd át légyszíves a 261/2004/EK rendeletet, mely erről szól. A hivatalos uniós oldalon megvan, vagy beütöd a keresőbe a számot, esetleg rövid információs anyagot olvasol a google-ba ütött "légi utasok jogai" eredményei alapján.

Egyébként a 30 napos visszautalási idő más jogszabályok alapján normális, még akkor is, ha van egy olyan olvasata is a dolognak, amit Te írtál. A cég lehetőségeit is figyelembe kell venni.

Jogorvoslatra van lehetőség, a fenti rendelet is tartalmaz egy kitételt, mely szerint az itt felsoroltakon kívül bármilyen esetben lehetőség van adott országban polgári bíróság elé vinni az ügyet. Kártérítési igény esetében azonban el kell gondolkodni azon, hogy Téged milyen érvényesíthető kár ért. Mert bíróság előtt pontos indokkal kell fellépni, ha eredményes akarsz lenni.

A jogszabályban meghatározott kártalanítások (nem kártérítés) teljesülését a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek ellenőrzik, logikusan a Budapesti Felügyelőség, így náluk kell bejelentést tenni. 2005-ben 54 ügy volt, ezek közül csak 4 ügyben kellett bírságot kiszabni.
lazurdeak
A pénzedet elvileg 7 napon belül vissza kell kapnod, függetlenül "a cég lehetőségeitől" ezt a fent említett 261/2004/EK rendelet is tartalmazza (8. cikk 1.a.), tehát nem kell szó nélkül beletörődnöd a 3-4 hétbe! Azt viszont nem tudom, hogy a gyakorlatban milyen szankció jár nekik, ha ezt nem tartják be, mindenesetre hivatkozhatsz náluk erre a rendeletre mondjuk egy erélyes hangú levélben. Ha nem kapod meg időben a pénzedet, akkor valószínűleg követelhetsz kamatot, de ezzel kapcsolatban várd meg a többiek véleményét is.

Ezen túl kártérítésre nem hiszem, hogy számíthatsz. Teljesen szokásos a légitársaságoknál, hogy járatokat törölnek, és mivel jóval a járat indulása előtt értesítettek Téged, így szerintem nehéz lesz kárt igazolnod.

(Az más kérdés, hogy rendkívül tisztességtelen eljárásnak tartom, hogy hónapokkal előre pénzt söpörnek be egy nem létező járatra, de ezzel még kárt nem okoztak.)
gmariann
Köszönöm a gyors válaszokat, megpróbálkozom a dörgedelmes hangú levéllel.
Peres eljárást nem fontolgatok, az összeg nagysága sem indokolja, és nem kívánok ebbe az ügybe komolyabb pénzt és energiát fektetni.
Csak fontosnak tartom, hogy az efféle ügyeskedésekről másokat is tájékoztassak.
Véleményem szerint károkozás viszont történt, talán az "elmaradt haszon" jogi kategóriájába illik bele, hiszen ha abban az időpontban korrekt információk birtokában vagyok, akkor más légitársaságnál foglalok (a törölt járatnál drágább, de) a jelenleginél kb. 20e Ft-tal olcsóbb áron.
A lényeg, hogy nem azért foglaltam jegyet, mert olcsó, hanem mert abban az időpontban kell Londonba utaznom. Sem más időpont, sem más desztináció nem megfelelő.
Azt még nem említettem, hogy január közepén indított a fenti légitársaság egy akciót, melyben az alap jegyárra rakodó járulékos költségeket (=az általuk egyébként felszámított szolgáltatási díjakat) drasztikusan csökkentették. Így pl. az általam foglalt jegy ára egyik napról a másikra 51e Ft-ról 32e Ft-ra csökkent. Ezzel nyilvánvalóan több utast is sikerült elcsábítaniuk más légitársaságoktól.
Nem tudom, hogy más úticélnál is történt-e járattörlés, de ha csak Londont vesszük, amely elég népszerű desztináció, akár több százan is lehetnek azok, akik a pénzükre várnak.
Ariadne
Nem kötözködésképp, de tudom ajánlani nemzeti légitársaságunkat, ha csak egyetlen időpont jó és mindenképp menni kell. Nyilván a fapadosok legolcsóbb jegyáraival nem vetekedhet árban, de szvsz nem is olyan nagyon drága, és legalább biztos, míg a fapadosok a borzasztóan sok késéssel és járattörléssel nem mindig érik meg az árukat, ha tutira kell menni...

A Skyeurope-pal speciel nekem elég pozitív tapasztalataim voltak, bár pár éve az első járatok egyikével utaztam Párizsból pozsonyi megállóval (!), és akkor vettem jegyet a járatra, amikor még nem volt leszállási engedélyük Budapestre. biggrin.gif Sajnos a több órás késések viszont azóta is előfordulnak... sad.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.