Nagyon sokat bringázok.Terepmaratonokra járok.
Ezért tavaly decemberben vettem egy neves gyártótól teleszkópot a bringába 99.990.-ért.
A márkát nem említem.Nem akarom a nevét rontani.
A teló azonban elromlott.Roppant bosszantó,mert most fogom harmadjára visszavinni ugyanazzal a problémával a 30 kilóméterre lévő szervízbe. (Folyik belőle az olaj.) A kérdésem a következő lenne:
Kérhetem-e a javítás helyett a cserét?
Illetve ha nem hányadik javítás után áll ez jogomban?
Válaszukat előre is köszönöm.
Jó sportolást!!!
A jogszabályok nem kötik meg a kereskedő (jótállásra kötelezett) kezét ilyen dologban, annyi esetben javíthat, amennyiszer akar. A rendeletek és a Ptk kijavítást vagy kicserélést, s ha ez nem lehetséges, akkor árengedményt vagy szerződéstől való elállást írnak.
Én azonban pont a márkára hatnék. Hiszen egy komoly brand-nek nincsen értelme úgy, ha a fogyasztó bizalma megrendül benne. Éppen ezért a megfelelő lelki és jogi szöveggel meg kell próbálni hatni rájuk, hogy cseréljék ki, hiszen mindannyian tudjuk, hogy amit rövid időn belül többedszerre kell javíttatni, az nem jó.
Normális esetben a gyártó vigyáz márkás termékére, annak a nevére, ezért féltve vigyáz arra, hogy ezen a márkanéven ne essen csorba.
Shia-ko
2004.06.10, 08:04
Én kérném az üzletben a cserét, amennyiben nem mennek bele, feékeresném közvetlenül a gyártót, és tőlük kérném.
Nagynevű cég sokszor még az üzletet is leszúrja, hogy miért szívótak veled ennyit.
Right:)
Csak én azért mégiscsak inkább a szabályos elintézési módokat írom... Ez már az üzleti felfogás.
Közben találtam egy irományt ezen a homepage-en.
Ez ebben az esetben nem igaz?
"Egyrészt az új szabályozás alapján a fogyasztó már első körben választhat, hogy kijavítást vagy kicserélést kér, tehát a kicserélés, mint igény teljesítésének nem feltétele a javíthatatlanság. Vagyis: a fogyasztó akkor is igényelhet cserét, ha az áru javítható. A fogyasztó választási lehetősége csak akkor korlátozott, ha a kicserélés lehetetlen (pl. nincs azonos vagy hasonló termék a kereskedő készletében) vagy ha a csere aránytalan többletköltséget eredményezne (pl. azonnal és minimális költségigénnyel járó javíthatóság esetén)."
Nem jár -e aránytalan többletköltséggel az, ha adnak egy új teleszkópot, mint ha javítgatják? - költői kérdésnek szántam, de válaszolhattsz persze.
Az idézett rész írója szárazon a jogszabályt veszi, s elfelejti, hogy a jogszabályok alkotói elsősorban a két fél (fogyasztó és kereskedő) közti megegyezést tűzték ki célul. Kettejük vitájában pedig csakis a bíróságok hozhatnak kötelező érvényű határozatot. A bíróság valószínű megítélné az új alkatrészt pár javítás után, de addig ezt nehéz megkövetelni a kereskedőtől...
Igen az új teleszkóp biztosan drágább lenne nekik,mint a javítás.
Az idézetben így írják:
"Azonnal és minimális költségigénnyel járó javíthatóság esetén"
Szóval én Békés megyében lakom.
Kiveszem a telót a bringából,beviszem a 30km-re lévő üzletbe.Ő általában még azon a héten feljuttatja Budapestre a szervízbe,ami a "javítás" után majd valamikor leérkezik. (Összekarcolva!!!! De ez nem lényeg.Maximum csere esetén azt mondják,hogy én karcoltam meg,és ezért nem cserélik.) Addig nincs mivel eddzek a versenyekre. Szóval itt pedig az "azonnali" jelző nem stimmel.Na mindegy...
Megpróbálom felvenni a kapcsolatot a nagykerrel.
Köszönöm a segítségét
(FVF @ 2004 Jun 10, 12:44 PM)
Nem jár -e aránytalan többletköltséggel az, ha adnak egy új teleszkópot, mint ha javítgatják? - költői kérdésnek szántam, de válaszolhattsz persze.
A csere sok esetben nem a vásárló, hanem a gyártó érdeke: Ha a hiba valós oka egy rejtett hiba ez nem derül ki, a javítási, szállítási költségek előbb utóbb az egekbe szöknek: Célszerű cserélni. Ugye a terepmaratonokon való intenzív használat viszont könnyen lehet, hogy a csere után az új darabot is tönkretenné, többet várna el a fogyasztó a terméktől mint amit annak tudnia kell a gyártó szerint. Kérdés, hogy a versenyszerű intenzív használat esetén mennyi a termék várható/tervezett élettartama...
Szerintem egy százezer forintos telónak többet kellene bírnia egy terepmaratonnál,vagy fél év használatnál.
Ugyanis eddig csak ennyit volt használva.
Vannak ismerőseim,akik nállam sokkal durvábban,és intenzívebben használják ki kétkerekű járgányaikat.És az ő telóikkal semmi baj.
Illetve bocsánat rosszul mondtam.
A hiba jelentkezésekor egyetlen versenyen sem voltam még vele!