Úgy néz ki, hogy új lakást vásárolnánk. Érdekel, hogy mire figyeljek a szerződés megkötésekor. Minden ötlet jöhet. Nem szeretnék utólag meglepetéseket.
Szerk: A lakás annyira új, hogy az üres telek van meg, és pontos árat csak pénteken a Lakásvásáron tudnak majd mondani. (belépő Kupon a Metró újságban

)
Ariadne
2006.02.28, 10:26
Hű, nagy fába vágtátok a fejszét!
Először is utána kellene nézni az építtetőnek, kérni tőle referenciákat, pontosan hol és mit épített már, és el is menni megnézni néhányat ezekből. Aztán egy ügyvédnél megnézni tuti ami biztos alapon, hogy mit lehet tudni a cégről (pl. remélhetőleg nem egy hónapja alakult 3 millió jegyzett tőkével - bár szoktak létrehozni kifejezetten egy-egy építkezésre is külön projektcéget, de ha az megszűnik, mikor kész az épület, akkor ki fogja kijavítani az esetleges hibákat?). Sajnos többször is hallottam olyan esetről, amikor sosem készült el a ház, mert meglépett a cég a pénzzel...
Mindenképpen legyen saját ügyvédetek, ne bízzatok meg a máséban. Ha átnézi szerződéskötés előtt a szerződést, akár az is előfordulhat, hogy azt mondja, ilyen feltételekkel inkább ne menjetek bele.
(Ariadne @ 2006.02.28, 10:26)

Hú ha ez szerencse kérdése, akkor mégsem veszünk

Köszi a gyors választ.
Az
épület, és a
lakás.
Mi legyen a szerződésben? Mit ellenőrizzünk?
Ariadne
2006.02.28, 11:41
Azért anélkül nem megy...
Szééép, jó nagy a terasz!
Saját tapasztalatom alig van lakásvásárlással kapcsolatban, ezért tényleg annyit tudok csak mondani, hogy jó ügyvédet keressetek, aki megnézi konkrétan a szerződést, mielőtt aláírnátok.
Persze én paranoiás vagyok, ezt is számítsd be, ilyen téren meg különösen hajlamos vagyok túlbiztosítani a dolgokat - bár úgy érzem, ha milliók forognak kockán, na meg az ember lakhatása, akkor "túl" azért mégsem lehet biztosítani a dolgot...

szerk: Emlékszem mondjuk, hogy nagyobb projekteknél gondot okozhat, ha jelzáloglevél kamattámogatásos hitele van az embernek, mert ha jól tudom, használatbavételi engedélyt sokszor csak akkor kapnak, amikor az egész készen van már, addig viszont magasabb kamatokat kell fizetni. Találtam egy ilyet, nézd:
link.
Lehetőleg ne akkor fizessetek amikor még csak gaz van a területen, hanem, amikor elkészült, pénzbe kerül, de érdemes saját szakembert felfogadni, aki mondjuk hetente egyszer kimegy és megnézi, hogy mit is csinálnak az emberek, mivel ez egy társasház érdemes összefogni a többi leendő tulajdonossal, akkor olcsóbb a dolog.
Nem tudom az árakat, de ha sikerül mondjuk 5 lakót erre rávenni, akkor szerintem fejenként 100.000ből megvana dolog.
Nincs ingyen, de hosszútávon ez a legolcsóbb megoldás.
Az átadás-átvételkor sem szabad elfelejtkezni, arról, hogy ne te vedd át és írd alá, hogy átvettem, hanem szakember...
A probléma: az újépítésű nagyobb ingatlanokat építő cégek 90%-a projektcég. Ez azt jelenti (az ingatlanszövetségtől tudom amúgy), hogy semmit ne remélj ezek nagy részétől, ha elromlana, vagy nem megfelelő bármi is. Nagyon sok isme5rősöm ruházott be hasonló lakásokba, s valamilyen probléma mindegyikkel van. Az általános probléma atúl gyors építés, a felhasznált anyagok (beton, fa, stb) nedvessége és a tökéletes szigetelés miatti penészedés, melynek eltüntetésére nem egy jófej cég félóránkénti 10 perc szellőzést javasol.
MIt lehet akkor tenni? Rábízhatod esetleg magad a minőségbiztosítási rendszerekre, s olyanoktól vásárolsz, akik az ingatlanszövetségnél, az ÉMI-nél, vagy egyéb helyen tagsággal, tanúsítvánnyal rendelkeznek.
Tényleg - én sem javaslom - hogy olyan lakást vegyél, ahol még az alapfalak sem állnak. Több okból sem, a referenciák elmaradása mellett az a veszély sem elhanyagolható, hogy a körbetartozások miatt esetleg csúszik pár hónapot, évet a lakás átadása, vagy egyáltalán fel sem épül. Tudom, hogy így olyat kapsz biztosan, amilyet akarsz, de túl nagy a tét.
NAgy baja az újépítésű nagyberuházások többségének, hogy egy egész emeletet spórolnak épületenként, így a hangszigetelés és a födémvastagság, evvel összefüggésben a belmagasság is károkat szenved.
Tehát megtekintett készház, referencia, a cég korábbi tevékenysége, céginfóban utánanézni végrehajtásnak, alapításnak, tulajdonosnak, s meg kell nézni, milyen tanusítványuk van.
A konkrétat nem néztem meg, a véleményem anélkül áll.
Ariadne
2006.02.28, 15:33
A sok rossz dolog miatt, amit hallottam, én már csak használtban gondolkozom. Sajnos sokkal kevesebb a támogatás, de nagyon rizikósnak érzem ma és különösen itt Bp új építésű lakás vásárlását. Rossz minőségűek, bizonytalan a kivitelezés határideje is - és mégis egyre csak építik és építik...
Kedden voltam náluk, nagyon segítőkész az üzletkötő. Még az engedélyeztetés előtt álló tervekbe is belenézhettem. (Van a ház mellett egy másik régi, és a szintek magasága érdekelt, hogy mennyire árnyékolja le az erkélyt.) Ma hívom Önkit, hogy mi a tervük a régi épülettel, mi lesz helyette. Meg felírtam egy oldal kérdést... Pénteken megyek a Lakásvásárra is.
kaktusz
2006.03.02, 11:18
Megnéztem a linket a lakásról és az épületről is.
Az épületről nem sok minden derül ki, mondhatni semmi, de tudjuk ezt be annak, hogy még csak tervezés szintjén van az egész.
Ha jól látom, a kiválasztott lakás a legfelső emeleten van. Én félnék a lapostetőtől ez esetben.
A másik dolog, ami szembetűnt, hogy a lakást 56,34 nm területűnek tüntették fel, míg összeadva a helyiségek alapterületét csak 45,03 nm jön ki. A rajz is más, mint a részletes felsorolás. Melyik a valós?
kaktusz: Jogos, tényleg nme egyeznek a méretek. Viszont a papiron,a mi nálam van már egyeznek. A lakásról kirakott link még hivatalosan nem érhető el az oldalról, ugyhogy lehet, hogy holnapig javítják (nincs benne a lakáslistában).
A tényleges méretek a nálam levő papiron már jók (mindhárom szoba), bár nem tudom, hogy a falak bele vannak-e számolva.
Lakásvásárlás elhalasztva. Közben összeírtam egy egész oldalas kérdés listát, ami jó lesz majd később, amikor tényleg venni fogunk.
Azért köszi az ötleteket.
Ariadne
2006.08.26, 17:51
Régebbi téma ez, de némi saját tapasztalatot szereztem benne mostanság, és szeretném figyelmeztetni az esetleg erre járókat pár dologra.
Mindenképpen, feltétlenül, iszonyúan és hihetetlenül fontos, hogy
saját ügyvéddel (is) intézze az ember az új lakás vásárlását. Az építtető által megbízott vagy általa ajánlott ügyvéd ugyanis iszonyúan szemérmetlen módon az építtető javára képes formálni a szerződést, ami mindent biztosít neki, a vevő pedig örülhet, ha valamikor lakható lakást kap a feje fölé egyáltalán.
Figyelni kell többek között arra, hogy a telek az építtető tehermentes tulajdona legyen, aki jobb esetben nem projektcég (pl. Kiselefánt utca 666. Kft.), hanem referenciákkal rendelkező, azt ténylegesen be is mutató, nagyobb múltú cég. Nem szabad aláírni olyat, ahol önként kizárjuk, hogy később mondjuk a műszaki tartalom vagy a lakás nagyságának változása miatt "igényt érvényesíthessünk".
Mindig számoljuk ki magunk is a négyzetmétereket, hivatalosan a nettó négyzetmétert kell(ene) eladniuk nekünk, ami a vakolt, festett falakkal határolt helyiségek összterületét jelenti, az oszlopok, belső falak, strangok nem számítanak bele. Sőt, hivatalosan az erkély sem számítható be, max. negyedáron... A falak minimális vastagsága tudtommal 25cm körüli, nyilván nem célszerű olyat venni, ahol ennyi szerepel a műszaki adatokban.
Igyekezzünk a vételár minél nagyobb részét a használatbavételi engedély birtokában való átadásig kihúzni, hiszen ennek visszatartása biztosítékot jelenthet rossz kivitelezés esetén. Egyes cégek már zárolt számlára fizettetik a vételárat, ami plusz biztonságot nyújt.
Figyeljünk arra is, mi van a benne a vételárban, pl. konyhabútor, tűzhely, közműfejlesztési hozzájárulás benne van-e - az igazán lényeges persze az, mi nincs benne. Például a kötelezően megvásárolandó 2 millás garázs...
Feltétlenül nézzük meg, milyen végső dátumot vállal a cég a kivitelezés befejezésére, mert itt van pl. a kezemben egy olyan szerződés, amely szerint 90 nappal büntetlenül túlléphető a határidő (háromhavi lakbér...), de juhéj, a 91. naptól van kötbér, havi 1000 Ft/m2, max. 45 napig... Rövid fejszámolás után ezen csak röhögni lehet, meg eldobni a szerződést, erősebb idegzetűeknek nekiállni egyezkedni.
A szavatosság, jótállás is fontos, érdemes megnézni, nem akarja-e az eladó cég átdobni ezt a terhet a kivitelező cégre, aki nagy valószínűséggel egy még kisebb cég, akin nem sok pénzt lehet behajtani, ha beüt a legrosszabb eset.
És az ügyvédi díj szokásos mértéke a vételár 0,5% százaléka szokott lenni. A kezemben lévőnél 1% egy tizenmillás lakásra, az ő ügyvédjüknél, muhaha....
Szóval lényeg, hogy saját ügyvéd nélkül ne kezdjetek neki, a fentieken kívül még rengeteg probléma és zsákutca lehet, ezeket egyetlen borzalmas szerződéstervezet alapján írtam. Ja, a ház 72%-át már értékesítették, elvileg ezzel a szerződéssel... Naivan remélem, mind a 72% vitte a saját ügyvédjét és nekiállt egyezkedni...

Én mindenesetre inkább keresek másik lakást, ahol van ablak legalább a konyhán, ha a fürdőszobán nem is. Azért ez nem egyszerű.
Ariadne
2006.08.29, 11:42
Ha valaki véletlenül tud korrekt cégről, aki kis társasházakat épít, ne kíméljen, minden kis információt hálásan fogadnék az "ők nagyon jók"-tól a "na hozzájuk soha"-ig.
Pénteken aláírtuk a szerződést. Persze ez már nem az a lakás, amit először kinéztünk.
Vicksilver
2006.11.23, 15:25
Szia!
Egy olyan kérdése volna hogy hol tudok utánanézni egy cég minősítésének, és ha utánanéztem egyártalán melyik a jó?

üdv,
Viki
(Pjotr @ 2006.02.28, 12:08)

Lehetőleg ne akkor fizessetek amikor még csak gaz van a területen, hanem, amikor elkészült, pénzbe kerül, de érdemes saját szakembert felfogadni, aki mondjuk hetente egyszer kimegy és megnézi, hogy mit is csinálnak az emberek, mivel ez egy társasház érdemes összefogni a többi leendő tulajdonossal, akkor olcsóbb a dolog.
Nem tudom az árakat, de ha sikerül mondjuk 5 lakót erre rávenni, akkor szerintem fejenként 100.000ből megvana dolog.
Nincs ingyen, de hosszútávon ez a legolcsóbb megoldás.
Az átadás-átvételkor sem szabad elfelejtkezni, arról, hogy ne te vedd át és írd alá, hogy átvettem, hanem szakember...
Ariadne
2006.11.27, 09:31
Sehol. Elvileg kezdeményezett egy szervezet ilyen listát, most nem jut eszembe a nevük, de összesen csak egy vagy két cég van rajta. Tkp nincsen gyakorlatilag ilyen lista, sajna csak az ismerősök meg fórumozók tapasztalatára lehet hagyatkozni... Meg a jó szerencsére.
Ariadne
2006.11.28, 15:42
Megtaláltam közben a listát, Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. a szervezet, és azóta többen vannak a listán:
1. Fodor és Molnár Építőipari és Szolgáltató Kft.
7000 Sárbogárd, Tinódy u. 43/B.
Tanúsítási terület: Kivitelezési tevékenység
Tanúsított munkák és munkafolyamatok: Építészeti munkák, Épületvillamossági munkák, Víz- és csatornaszerelés, Fűtésszerelés, Klímaszerelés, Út-, tér- és járdaburkolatok készítése, Gépkocsibejárók és parkolók kialakítása, Vezetéképítés
Száma: ÉMI-VM-1/9/2006.
2. SZ+C Stúdió Kft.
7100 Szekszárd, Tartsay V.u.12.
Tanúsított munkák és munkafolyamatok: Homlokzati hőszigetelések munkafajta, ragasztott hőszigetelések munkanem
Száma: ÉMI-VM-1/6/2006.
3. QUADRAT Építőipari és Kereskedelmi Kft.
1094 Budapest, Liliom u. 36.
Tanúsított munkák és munkafolyamatok: Építészeti munkák, Épületgépészeti munkák, Épületvillamossági munkák, Külső munkák
Száma: ÉMI-VM-1/1/2006.
4. Békés Megyei Általános Építőipari és Vállalkozási Rt.
5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 4.
Tanúsítási terület: Kivitelezési és tervezési tevékenység
Tanúsított munkák és munkafolyamatok: Építészeti munkák, Épületgépészeti munkák, Épületvillamossági munkák, Külső munkák, Fa szerkezetű nyílászárók gyártása
Száma: ÉMI-VM-1/21/2006.
5. Bien-Zenker Hausbau Hungária Kft.
link link
Hol tudnék reklamálni,kérdéseket felvtenni az uj házunkkal kapcsolatban?
A kivitelezőnél vagy bíróságon.
Ariadne
2007.01.09, 11:17
Aki a házat építette, konkrétan akivel szerződtetek, annál érdemes tértivevényes (!) levélben jelezni a hibákat (gondolom ez a helyzet), majd ha nem javítja ki ezeket, békéltető testülethez is lehet menni, végső soron pedig ügyvédet kell fogadni és bíróságra menni. Csak kifejtettem, amit Pjotr írt.
Meg még esetleg itt a fórumon el lehet mesélni, hogy mi a baj, hogy más okuljon
Holnap nyitom az új bankszámlát. Hitelszerződés még mindig nincs.
Aztán majd én is mesélek egyszer, de az hosszú lesz.

Ja tegnap elindult a munka, csinálják ezerrel a tetőt.
Sziasztok!
A ház hibái :bandázsháló hiánya,amire azt mondta az épitő ,jo pénzért beteszi.Megrepedt a főfal,a tetejénél ,nem a dilettácios mozgás miatt,a teraszajtonál mindkét oldalon szökik a meleg,de ami még a legjobb,a tetőn nincs szellőzőcserép,a lecsapodott víz áztatja a deszkákat,a gyapotot,,alatta már vizes a gipszkarton.A padlásra felpakolt motyónk szétázott,ja és az elosztószekrényből 2 helyen folyamatosan folyik a viz a falon.Azt mondta az épitő,menjünk fel,és szilozzuk be a csöveket.Ja és a kapuhoz november óta nincs kulcsunk,a lakatos elfelejtette odaadni,igy berugdossuk ha jövünk megyünk.A hitelt mostanában fogják megkapni,de szeretnénk visszatartani egy részét,a hibák javitásáig.
Ariadne
2007.01.10, 10:44
A pénz visszatartása nagyon jó ötlet, arányos részt mindenképp érdemes. Esetleg ezt előre lehet jelezni nekik tértivevényes (!) levélben, megjelölve, mely hibákat kell még (saját költségükön) kijavítani. Ennek lehet, hogy lesz hatása, és egy ilyen írásbeli felszólítás később is jól jöhet, ha esetleg nem javítják ki a hibákat - bizonyítja, hogy bejelentettétek azokat.
Ariadne!
Mi az a békéltető testület,hogy irhatok nekik?
Ariadne
2007.01.10, 16:25
Ez a budapesti, megyénként vannak egyébként tudtommal...
link
Ha hitelből fizetsz nekik, tájékoztast a hibákról a bankot is, nehogy a használatbavételi átadása után "véletlenül" automatikusan utaljanak.
Viszont kérdés, hogy mi van a szerződésetekben. Van, ahol a vételárat nem lehet visszatartani a hibák miatt, csak reklamálni, és utólag lehet kártérítést/árcsökkentést kérni, ha a hibákat nem javították ki.
Volt műszaki ellenőr az építkezésnél? Aláírta, hogy a munka megfelelően lett elvégezve?
Ariadne
2007.01.11, 09:25
Van, ahol a vételárat nem lehet visszatartani a hibák miatt, csak reklamálni, és utólag lehet kártérítést/árcsökkentést kérni, ha a hibákat nem javították ki.
Na igen, ez az a szerződés, amit nem szabad aláírni...

Gyakorlatilag a legerősebb eszköztől foszt meg, ahogy az igényedet érvényesíteni tudod, helyette mehetsz bíróságra, aztán mire vége az eljárásnak, megszüntetik a projektcéget, ami építette...
(Ez nem konkrétan neked válasz, Töreki

, hanem általános megjegyzés, erre szerintem nagyon kell figyelni.)
Nincs még befejezve a ház,a beszinezést el sem kezdték.A szerződésben nincs arról szó hogy a pénzt nem lehet visszatartani.Sajnos a mi határidőnk járt le,de ügyvédünk azt mondta nem ködbérezhet,mert nincs a szerződésben.Mégis a hasára ütve azt mondja,500000e FT-ot adjunk mert neki a mi csúszásunkból anyagi veszteségei lettek.Ugy tudom az éves banki kamat 6%-a járhat neki,havi kb 40.000ft.Tegnap irtam a fogy.véd.nek,hátha segitenek,mert jogtalannak tartjuk ezt az egész hozzáállásukat.
Ariadne: Nekem is válasz. Müszaki átadásról szóló részben (nem szó szerint): ...vevő az átvételt nem jogosult megtagadni, ha a rendeltetésszerű hesználatot nem befolyásolja... kisebb hibákat jegyzőkönyvbe... 30 nap alatt javíthatja, amire kötbért nem kérhet a vevő... 31. nap után napi 2000Ft, max vételár 1,8%a... a kisebb hibák javításának elvégzése nem feltétele a teljes vételár kifizetésének.
Ez azért így van, mert a jótállást, szavatosságot nem az eladó adja, hanem a generálkivitelező.
Sengá: ha azért nem fizetsz, mert nem tudsz, vagy nem akarsz, akkor kötbérezhet (T-vel). viszont ha felszólítod a hibák javítására, és ettől teszed függővé a fizetést, akkor szerintem nem kérhet kötbért. Arányosan annyit kell visszatartani, amennyi a munka teljes elvégzéséhez és a javításokhoz kell. Vagyis ha csak a festés hiányzik, nem mondhatod azt, hogy a teljes összeget visszatartod. Ezt az ügyvédnek kellene tudnia. Meg nem értem, hogy a szerződésbe miért nem íratott az ügyvéd kitételeket a hibás teljesítésre, vagy a ti késedelmes fizetésetekre vonatkozóan. Ezek olyan alapvető dolgok, aminek még szerintem is benne kell lennie. Pedig én csak egy laikus vagyok.
Ha az építőnek kára keletkezik a késedelmes fizetésből, az valójában az ő hibás teljesítése miatt keletkezik és nem a ta hibádból.
Szerintem mindenképpen üljetek le az építővel és ügyvéddel egyezkedni, minél hamarabb. Rögzítsétek a tényállást, a megoldási javaslatokat, és a végleges megoldást, amit minden fél elfogad. Ha az építő erre nem hajlandó, akkor vegyetek fel valami jegyzőkönyvet, amit aláír, hogy nem hajlandó egyezkedni a fizetés átütemezéséről, visszatartásáról. Ez később még jól jöhet.
Ariadne
2007.01.11, 12:03
Az ügyvédeteknek tudnia kellene, hogy lehet ilyenkor eljárni, ő többet kell tudjon, mint a fogyasztóvédelem, aki itt pláne nem járhat el - ez a te ügyed az építő céggel...
Nem kell feltétlenül kötbért kérni, elég, ha visszatartod a pénz arányos részét. Ahhoz pedig jogod van, ebben nem kell előre megállapodni...
Ügyvédi letétbe teljesíthetsz egyébként, ez jó megoldás arra, hogy később ne követelhesse rajtad a késedelmes fizetésből eredő kárát az építő cég. De persze ehhez az is kell, hogy mondjuk tértis levélben elküldve meglegyen a bizonyíték arra, hogy felszólítottad a konkrétan meghatározott hibák kijavítására.
A ti ügyvédetek egyébként valóban a ti ügyvédetek, tehát ti választottátok? Nem a cégé, akivel szerződtetek? A kijelentése minenesetre eléggé ez utóbbira utal... Mert ha tényleg ez az utóbbi eset áll fenn, akkor nagyon gyorsan el kell menni egy másik ügyvédet keresni, aki valóban a ti érdeketekben jár el...
szerk: Törekivel egyszerre, de egyetértek...
Töreki: de ki mondja meg, mi az a hiba, ami még nem akadályozza a rendeltetésszerű használatot? Ez simán vita tárgya lehet konkrét esetben sajnos...
Azzal pedig szintén nagy gondjaim vannak, amikor az van a szerződésben, hogy a jótállást/szavatosságot a kivitelező adja, nem az eladó. Most olyan csúnya kipontozott szavakat írnék legszívesebben, hová tegyék az ilyen kikötéseket. Ugyanis az eladó felel feléd, hajtsa be ő a kivitelezőn, ha gond van - vevőként én nem állok szerződéses kapcsolatban a kivitelezővel... Ilyen feltétellel sem írnék alá szerződést...
Nekem nem a ház szinezésével van a problémám,inkább a tető hiányosságaival.Átázik minden,a fireléből folyamatosan két csíkban folyik a víz,leveri a sütőt,stb stb.Az a bosszantó hogy 10 percre dolgoznak,kérjük hogy jöjjenek javítani,hiába.Kedden reggel 20 db szellőzőcserepet raktak le az udvarba,másnap jönnek,javítanak,de melyik másnap?A régi lakáspincénkből nem merjük elhozni a padlásra a cumóinkat,mert itt megrohad.Most is csapkodja a szél a kaput,remélem elröpül,akkor észreveszik magukat.
Ariadne
2007.01.12, 12:10
Senki nem írta itt, hogy a színezéssel lenne problémád, nagyjából érthető, mi a gond. Válaszoltunk is, pár tippet is adtunk, meg néhány kérdés is szerepel, ha visszaolvasod, mit írtunk. Szóval nem igazán értem a hozzászólásodat...

szerk: Biztos írtam már, tértivevényes levélben fel kell szólítani azt, akivel szerződtetek, hogy javítsa ki a hibákat (ezeket meg kell nevezni), illetve vissszatartani a vételár arányos részét. De az ügyvédetek (már hatényleg a tiétek, lásd fent) ebben tud segíteni, hiszen arra van, nem? Olyan hivatalt nem találsz, ami elintézi helyetted ezt a problémát...
Igen nagyon köszönöm a jo tanácsokat,csak egy kicsit szétcsusztam,ma volt itt az egyik kisgóré,nyomatékosan elbeszélgettem vele,azt igérte,jövő héten mindent elintéz,elég pökhendien állitott be,de miután rájött hogy nem igazán tud sarokba szoritani mindent megigért.Összeirjuk a hibákat,elkezdik javitani.Csak az a baj,nem igazán hiszek neki.Ha nem történik semmi a jövő héten,megirom a tértivevényes levelet.Az ügyvédünk bármikor a segitségünkre áll,de amikor a szerződést irtuk,ő nem volt ott.Tudom,elég nagy hiba,de utólag elvittük neki a szerződést,ő mondta,nem jár nekik kötbér,csak a banki kamat évi 6%-a.Az biztos,a végleges elszámolásnál viszem magammal.Ha nem tud eljönni,addig nem irunk alá semmit, amig ő el nem olvassa.Kötbért nem én akarok kérni,hanem az épittető 500.000e ft-ot mert csúszott a hitelünk.Azért most délután történt egy kis jó dolog:felrakták a szellőző cserepeket!Fog ez menni!
Írjátok le a tényállást és amiben megegyeztetek minél hamarabb. Az is jó, ha a tértis levélben megírod azt is nekik. A lényeg, hogy papír legyen róla. Ha nem vitatja, azzal elismeri a hibát is, és elfogadja a rendezés módját.
Kártérítés járhat neked, ha valami kár keketkezett a hibás munkavégzés miatt (anyag tönkrement, ujra kell csinálni valamit, kénylemetlenséget okozott). És késedelmi kamat, ha nem készülnek el időre. Ha ő kötbérezni akar, mert nem fizettél, megegyezhettek, hogy 1:1, ő sem kér kötbért, és ti sem késedelmi kamatot vagy kártérítést.
Jó lenne, ha mostantól az ügyvédetek jelenlétében tárgyalnátok. Többet vesztesz azon, ha valami számodra hátrányos dologban egyeztek meg, mint az ügyvéddi ktg.
Ja és most egyezzetek meg, hogy ha kijavítja a hibát, mennyi időn belül fizettek. Nehogy utána az legyen a baja, hogy hiba nincs, te meg 1-2 héttel később fizettél.
A véleményem szeritn hagyjátok ott az ügyvédeteket és keresetek egy másikat aki ért is ahhoz amit csinál.
Araidne leírta, hogy nem kötbérről van szó, hanem visszatartod a pénz arányos részét és ügyvédi letétbe helyezve.
Nem tudom, hogy írta-e valaki, de nektek érdemes összeírni a hibákat.
Keressétek meg az ÉMI-t vagy másik hatóságot (valahol itt megvan, hogy kiket érdemes) és kérdezzétek meg őket, hogy mi a teendő, kit kérjetek fel szakértőnek stb.
Hopsz most olvasom, hogy az építettő akar kötbért kérni...
Na ilyenről még nem hallottam....
Mindegy ha nincs kifizetve az egész, akkor ügyívédi letét stb.
Pjotr, én hallottam. Ezért pl a bank beleíratja a szerződésbe, hogy késedelmes fizetés esetén a hitelből nem lehet kötbért fizetni. Konkrét példa: eladó felveszi a projekthitelt, a bank meg küzd a vevők hitelével (azt is ugyanannál banknál kell felvenni). Emiatt az eladónak kára keretkezik, nem is kicsi. Szerződés szerint csak a vevőtől kérhet kártérítést. (A vevő meg perelheti a bankot. Csak nem sok sikerrel, mert a bank nem vállal határidőt a folyósításra a PSZÁF
ajánlása ellenére sem.)
Ide elkezdem összegyűjteni, mire érdemes figyelni vásárlás előtt. nemsokára jön...