Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Jótállás-javítás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
papiking
Szia Mindenki smile.gif
2004 júniusában vásároltam egy házi vízművet. Nem a legolcsóbbat, épont azért, mert inkább hosszútávon reméltem a megoldást. 2005 decemberében a készülék elromlott. Felhívtam a jótállási jegyen feltüntetett szervízt, hosszas egyeztetés után ígérték, kijönnek, megnézik, ha lehet a helyszanen javítják, he nem, elviszik.... No persze hogy nem jöttek! Többszöri telefon- és ingerült szóváltás után kiderült, hogy a készülék nem is tartozik a cég garancia-körébe, menjek vissza az eladóhoz (OBI). Kiderült, valóban nem a megfelelő garancia-jegyet kaptam, de néhány óra alatt kiderítették, kié is ténylegesen a gép. Sőt! Fel is hívták a javító cég vezetőjét, aki felajánlotta, ha beviszem a készüléket ( kb 30 kg) az OBI-ba ők onnan elszállítják, kijavítják, visszaviszik és akkor hazavihetem és szerelővel visszaszereltethetem a házi-vízművet. A készülék 2005 december 10-én romlott el, végül is 2006 január 17-én került el az OBI-ba.
Ma - február 28-án még mindíg nincs vízművem....
A múlt héten beszéltem a javító cég vezetőjével, aki közölte, ténylegesen egy kb 20 perces javítani-való hiba keletkezett, hívnak telefonon, ha elkészült....
Azóta sem semmi, a leadástól eltelt 40 nap, a javítás időigénye 20 perc, a ki és beszerelés, a szállítás kb 10 ezer Ft. (egy szerelő kiszállási díja 3-4000 Ft, taxi az OBI-ba és vissza...)
Kérhetem jelen körülmények között a vételár azonnali visszatérítését? Már nincs bizalmam sem a készülék, sem a garanciális javító sem az eladó felé... Érhető, nem?

Érdemi segítséget várva, mindenkinek ennél jobb gépeket

Papiking
Joooe
Fordulj a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez, egyértelműnek tűnik, hogy a reklamáció kezelésekor megsértették az ide vonatkozó szabályokat.

151/2003 korm. rendelet:
6. § (1) A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.

Az én véleményem szerint a PTK szavatosságra vonatkozó szabályai alapján, az okozott jelentős kényelmetlenségre hivatkozhatsz és elálhatsz a szerződésről, azaz visszakérheted a vételárat.

Konkrét jogszabályokat és összefogalókat találsz az Információk a fogyasztóvédelemről részben "Gyakori Kérdésesk: ..." kezdetű címekkel
mistvan
Az első kérdésem: Ha december 10-én romlott el, mikor tudtad meg, hogy nem a jótállásijegyen szereplő szervíz az illetékes? Mikor mentél az OBI-ba? (ez a dátum eggyezik a beszálítás napjával?)
És - bocs Joooe - én először ezek után az OBI-ban kérném a termék cseréjét, vagy elálllnák a vásárlástól, merthogy először is ők tévedtek, amikor nem megfelelő szervízt jelöltek meg számodra a tévesen kiadott garanciajeggyel. Ezzel meglehetős kényelmetlenség elé álítottak "Felhívtam a jótállási jegyen feltüntetett szervízt, hosszas egyeztetés után ígérték, kijönnek, megnézik, ha lehet a helyszanen javítják, he nem, elviszik.... No persze hogy nem jöttek! Többszöri telefon- és ingerült szóváltás után kiderült, hogy a készülék nem is tartozik a cég garancia-körébe, menjek vissza az eladóhoz (OBI)."
Másodsorban rémlik, hogy a be és kiszállítás költségei őket terheli - erre ne igyál mérget.
Harmadsorban, törekedniük kell 15 napon belül megjavítani a készüléket, ami itt ugye nem történt meg. S ha emiatt azóta nem tudod lehúzni otthon a WC-t, ugyebár jelentős kényelmetlenség.
Laikus vagyok, itt kupálódok a saját ügyem kapcsán, de én elolvasnám a fogyasztovedelem.com oldal elején található jogszabályi hivatkozásokat - pl. gyakran feltett kérdések, vagy a fórum oldalán az Információk a fogyasztóvédelemről rovatot - és így felkészülve, holnap bemennék az OBI-ba és kérném, vagy a vételárat, vagy a cserét. (Én a cserét gondolom, hogy hamarabb meg kéne tenniük.)
Az ajánlott fórumoldalon, az Információk a fogyasztóvédelemről részben egyébként a korábbi válaszadó Joooe gyújtéséből is olvashatsz (És bocs de ez nem tartozik a tárgyhoz, csak Joooe-nak szól - remélem elégedett vagy. tongue2.gif )
ÉS csak ha az OBI nem lép számodra megfelelően, és a jótállási jegy értelmében, csak akkor zaklatnám a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget. Van dolguk elég - sajna.
Joooe
(mistvan @ 2006.02.28, 18:45) *
Az első kérdésem: Ha december 10-én romlott el, mikor tudtad meg, hogy nem a jótállásijegyen szereplő szervíz az illetékes? Mikor mentél az OBI-ba? (ez a dátum eggyezik a beszálítás napjával?)

"végül is 2006 január 17-én került el az OBI-ba" smile.gif

És - bocs Joooe - én először ezek után az OBI-ban kérném a termék cseréjét, vagy elálllnák a vásárlástól, merthogy először is ők tévedtek, amikor nem megfelelő szervízt jelöltek meg számodra a tévesen kiadott garanciajeggyel. Ezzel meglehetős kényelmetlenség elé álítottak

Persze, én nem ezt mondtam? blink.gif
A jelentős kényelmetlenségben benne van még, hogy nem ők szállították (már ha a rendelet hatálya alá tartozik a termék, de én úgy értelmezem, hogy igen), valamint hogy január 17 óta eltelt több mint egy hónap.

Másodsorban rémlik, hogy a be és kiszállítás költségei őket terheli - erre ne igyál mérget.

Pont azt idéztem be, amiből ez következik! wink.gif

Így felkészülve, holnap bemennék az OBI-ba és kérném, vagy a vételárat, vagy a cserét. (Én a cserét gondolom, hogy hamarabb meg kéne tenniük.)

Egyetértek. Kérni kell a vételárat, aztán egy cserében vagy levásárlásban valószínűleg kompromisszumként könnyebb megkérdezni.

ÉS csak ha az OBI nem lép számodra megfelelően, és a jótállási jegy értelmében, csak akkor zaklatnám a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget. Van dolguk elég - sajna.

Nem a főfefülgyelőségre, hanem a helyi felügyelőségre gondoltam, nem tudom megítélni, hogy történt-e olyan szabálysértés amiben el tudnak járni, ezért javasoltam megkeresni őket, végül is elég durva az eljárás. Hogy mennyi dolguk van legyen az ő gondjuk, legalább "fönn" is látják, hogy több forrás kéne rá, ha nem bírják devil.gif

papiking: Egyébként ha nem tudsz megegyezni velük, írj a vásárlók könyvébe, és Békéltető Testülethez fordulhatsz. Erről már sokat írtunk a fórumon.
mistvan
Gondolom azért érdekes, hogy mennyi idő után derült ki, hogy nem a jótállási jegyen szereplő szervíz az illetékes, mert ha pl. már náluk is állt a dolog vagy két hetet, sokkal természetesebb az azonnali csere igény. Viszont ha 1-2 nap után szótak, hogy szori máshová kell vinni, azért ez mégis más helyzet. Hiszen a 2 hetes első késés eleve az OBI hibájából keletkezett, akik nem megfelelő garanciajegyet adtak.
A fogyasztóvédelemhez fordulás és a csere kérésének a sorrendjét javasoltam csak megfordítani.
A beszállítással kapcsolatban: Nem csak arra gondoltam, hogy nekik kell ki és beszállítani a hivatkozott jogszabály miatt, hanem arra is, hogy ha viszont már bevitted a készüléket a szállítás költségét kérheted. PTK "309. § (1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek — ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket — a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis."
Captain Crash
Ó én nem szaroznék, szépen elállnék a szerződéstől. Vételár vissza, terméket pedig intézzék!
Igaz, hogy a törekvés megítélése bírói jogkör, de mondja nekem bárki is, ha úgy gondolja, hogy 40 nap alatt egy 20 perces hibát ne lehetne orvosolni, mindenféle szállítással együtt. Szerintem nem törekedtek, hibáztak, nem úgy tűnik, hogy bárki is foglalkozna az üggyel, és igen-igen nagy kellemetlenséget okoztak az ügyfélnek.
Jogosan érzi az ügyfél, hogy nem akar többet az üggyel foglalkozni és nem akar hasonló helyzetbe kerülni.

Más esetben szorgalmaznám a szerződésszerű állapot visszaállítását, de ebben az esetben szerintem erősen túllépték azt a határt, amivel engem biztosan kihoznának a sodromból. Joggal gondolnám, hogy egy fél éven belül meghibásodott termék - vízmű - esetén többszöri problémáim lehetnek, és a 40 nap túl sok, hogy minden félévben szívjak a kötelezett miatt.

starwars.gif
Ariadne
Csatlakozom Kapitányunkhoz, nekem különösen a beszállíttatás szúrja a szememet, az nagyon pofátlan dolog... Vigyék csak ők a 10 kg felettit, ha egyszer kötelesek rá, és ne szívatgassák itt a jónépet. mad.gif
Joooe
(mistvan @ 2006.03.01, 04:00) *
PTK "309. § (1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek — ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket — a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis."

Ügyes! smile.gif Ezzel most picit zavarba hoztál, én úgy gondolom, hogy ez a szerződésszerű állapot helyreállítására irányul, szóval ez alapján még megkövetelhető lenne a vásárlótól, hogy a vásárlás helyére szállítsa. És az idézett rész arra vonatkozik, amikor már az átvétel után szállítják ide-oda, anyagot használnak, munkát fordítanak rá, stb. De itt most lehet megtévedtem kicsit geek.gif

Vélemények?

valószínűleg kompromisszumként könnyebb megkérdezni

megegyezni. Hogy az ilyet hogy lehet elírni? eek.gif
Ariadne
A jótállásos rendelet "előbbrevaló", mint a Ptk ilyenkor, és abban feketén-fehéren (jogtár tulajdonosoknál sárga alapon kéken) az szerepel, hogy az üzemeltetés helyén kell megjavítani a 10 kg-nál súlyosabb vagy rögzített bekötésű cuccokat - a házi vízmű gondolom még rögzített bekötésű is a tetejébe...

Na, elvágtam a gordiuszi csomót? sorcerer.gif

szerk: Nem hiszem el, hogy egy háromsoros hsz-t sem tudok elütés nélkül leírni... Pedig így van. crybaby.gif
Joooe
Ja igen ezt még én is le akartam írni, hogy a 151-es alapján ... stb., csak úgy pörögnek a témák, hogy rohangálok csak ide-oda biggrin.gif

De érdekes kérdés amit mistvan feldobott, egy picit meglepődtem.
papiking
Ma beszéltem telefono a budapesti felügyelőség egyik kolléganőjével.
Nagyon kedves és megértő volt, de közölte, jogaim mennyisége erősen közelíti a nullát, a 15 napos javítási határidőre "törekedés" úniós előírás, a készülék elküldése a szakszervízbe ezt magvalósítja....
Ennek ellenére irgum-burgum levelet küldök az OBI-nak, és válaszukat elküldöm a konkurrenciának, hogy hirdessenek vele....
Majd jelentkezem, mit sikerült tenniük....

Üdv mindenkinek és köszönet az értékes hozzászólásokért
Papiking
Joooe
(papiking @ 2006.03.03, 11:03) *

Ma beszéltem telefono a budapesti felügyelőség egyik kolléganőjével.
Nagyon kedves és megértő volt, de közölte, jogaim mennyisége erősen közelíti a nullát, a 15 napos javítási határidőre "törekedés" úniós előírás, a készülék elküldése a szakszervízbe ezt magvalósítja....

Ez így számomra elég nagy butaságnak tűnik... A kötelezett felelősséggel tartozik a szerviz tevékenységért is, szóval az, hogy elküldte, aztán bocsi nem tehetek róla, az k*rvára gyenge érv...
Fenntartom, hogy elállhatsz a szerződéstől, kiváncsi lennék mások véleményére is...

Én megpróbálnám a helyedben a békéltető testületet. Írásban közölni a forgalmazóval (OBI), hogy elállsz a szersződéstől (ezen nyilatkozatod, mivel jogszabály biztosítja az elállási jogot fel is bontja a szerződést), beírni a vásárlók könyvébe, aztán majd a BT döntést hoz... amit elmondtál, az alapján nem érzem valószínűnek, hogy nem a te javadra...
Ariadne
Felsorakozom Joooe mögé (mellé?) a kérdésben, szerintem is így van, lényeg, hogy tértivevényes ajánlott levélben állj el, pontosan jelöld meg, mikor vásárolt milyen típusú és árú termékről van szó, és mellékelj (fénymásolatban) valamilyen dokumentumot (jóti jegy, számla), ami igazolja is a vásárlás tényét.

Aztán irány a békéltetőkhöz, ha erre nem válaszolnak, a helyi kereskedelmi és iparkamarák mellett működnek. Esetleg az is segít valamennyit, ha leírod, milyen típusú házi vízművel volt ez a gond, hogy aki most vásárolna ilyet, meggondolhassa, ilyen javítási háttérrel is bevállalja-e. smile.gif
Captain Crash
blink.gif Nem tudom ki volt az a fapina, de ha igaza lenne, akkor akár évekig is ülhetne a szerviz a terméken, merthát a forgalmazó mindent megtett, a szervizt meg ezek alapján senki se vonhatja felelősségre...

U.i.: A fapináért elnézést, de ez volt az első, ami eszembejutott az után, hogy elolvastam. Biztos kedves és megértő hölgyemény, én csak tévedek.
Joooe
"Fapina"
mistvan
Szóval csak ezért próbáltam korábban megkérdezni, hogy "mennyi idő után derült ki, hogy nem a jótállási jegyen szereplő szervíz az illetékes", mert ha már ott állt két hetet, akkor a z OBI elemi tévedésével - rossz jótállási jegy kiadása - megakadályozta, hogy létrejöjjön a törekvés. Sőt. Tehát, kérném a cserét az OBI-ban. És csak azért nem felszólítnám erre őket, hanem csak megkérdezném, nem gondolják-e, hogy ezek után illene azonnal kicserélni, mert így udvariasabb. Meg amúgy is könnyen ráfogják az emberre, hogy hőbörög. S ha azt válaszolják, hogy nem, akkor kérdezném, hogy ismerik-e a vonatkozó rendeletet, stb...
Nekem az OBI nem tűnik úgy általában rossz cégnek. Nekem már volt, hogy kapásból cseréltek. Tehát még az is lehet, hogy azt mondják, hogy kicserélik.
Joooe
(mistvan @ 2006.03.04, 07:04) *
És csak azért nem felszólítnám erre őket, hanem csak megkérdezném, nem gondolják-e, hogy ezek után illene azonnal kicserélni, mert így udvariasabb.

Egyetértek, hogy törekedni kell a békés megoldásra, én is így szoktam. De ahhoz, hogy tudjon egyezkedni, tudnia kell mik a jogai.

Azért tartom lényegtelennek, hogy jan 17 előtt ki hova vitte, mert az azóta eltelt idő, és a körülmények már bőven megalapozzák az elállást az ilyen részeltek nélkül is.
ityam
bocsika rossz helyre irtam. igy kiszerkesztettem.
Joooe
blink.gif izéé, ezt nem a rezgős/nem rezegős cucc topikjába szántad? tongue.gif
ityam
upsz.
szerkesztem:)
papiking

Hár ezt a levelet adtam le - és vették át pénteken az OBI vevőszolgálatán, most kíváncsian várom a reakciót.
Vélemény??? Írjatok!!!

Papiking

OBI Áruház vezetőjének
1095 Budapest, Soroksári út 33.
2006-03-17

Tisztelt Hölgyem / Uram,

2004 július 17-én vásároltam áruházukban egy VARIOLUX 1100 HW típusú házi vízellátó berendezést, 34.990 Ft értékben.
Nem a legolcsóbb darab volt, úgy gondoltam azonban az ár és a minőség összefügg, s így a vízellátás gondját hosszú időre megoldottam.
Sajnos nem ez történt, a berendezés a 2 éves garanciális időn belül, 2005 december 10.-én elromlott. Felvettem a kapcsolatot a jótállási jegyen megjelölt szervizzel, akikkel többször időpontot egyeztettem a helyszíni javítás miatt, de a szerelő a jelzett időpontokban nem jelent meg.
Harmadszorra kissé ingerülten hívtam a szervizt, ahol közölték, ez a készülék nem is tartozik a garanciális körükbe. Nem tudom persze, ezt miért nem közölték az első alkalommal. Közben Karácsony lett, elutaztam, így végül csak ez év januárjában tudtam felkeresni az Önök áruházát, ahol kiderült, valóban rossz jótállási jegyet adtak ki a készülékhez.
Ez az Önök hibája, emiatt késett a vízmű javítása, de nem az utolsó hiba!
Munkatársuk közölte, hogy csak akkor foglalkoznak a készülékkel, ha azt én beszállítom az áruházba. Jóllehet felhívtam a figyelmét az előírásokra, miszerint:

151/2003 korm. rendelet:
6. § (1) A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.

munkatársuk közölte, neki sem ideje, sem embere erre a feladatra nincs, beszéljem meg az új garanciális szolgáltatóval. Beszéltem. A cég telephelye Siófok, s szintén nem foglalkozik a készülék helyszíni javításával.
Végül is, mivel alapvető szolgáltatásról – vízellátás – van szó, saját költségemen kiszereltettem a készüléket és elszállítottam az áruházba, ahol azt 2006 01 17-én átvették javításra.

1 hónap elteltével felhívtam a szervizt, ahol csak annyit kérdeztek, milyen körülmények között volt a készülék beépítve, mert egy alkatrésze tönkrement, ki kell cserélni. Ezt eddig is tudtam, ezért került a vízellátó a műhelybe, szó sem esett arról, hogy ez bármiféle akadályba ütközne!

A javítás elvárható maximális időtartama 15 nap. Az eltelt időben sem Önöktől, sem a javító cégtől semmiféle értesítést nem kaptam a késedelem okáról, bár az értesítés ebben az esetben jogszabályi előírás!

Tekintettel arra, hogy az elromlástól számítva több, mint 3 hónap, az átvételtől számítva 2 hónap telt el – az előírásos 15 nap helyett – érthető, hogy a bizalmam mind a termék, mind a forgalmazó ( OBI Áruházak) mind a garanciális javító tekintetében megszűnt, ezért ezennel felmondom az adásvételi szerződést és a vételár azonnali visszafizetését kívánom. Kijelentem, hogy a vételár visszafizetésével egyidejűleg az elromlott készülékről lemondok.

Figyelembe véve, hogy Önök, mint forgalmazó, nem teljesítették kötelezettségüket, hibás garanciajegyet adtak ki, minimális mértékben sem gondoskodtak a készülék szállításáról, javításáról, időbeni visszaszállításáról és ismételt üzembehelyezéséről, evvel részben anyagi kárt okoztak, részben nagymértékű kényelmetlenséget (súlyos porckorong-kopással kell naponta többször 3 hónapja emelgetnem a vizesvödröt Magyarország fővárosában, a XXI. Században, ha le akarom öblíteni a WC-t!), - ezért 50.000 Ft anyagi és nem anyagi kártérítés kifizetését kérem.

Amennyiben levelemre rövid időn belül nem kapok érdemi választ, megteszem a megfelelő lépéseket, részben a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, részben az Iparkamara, részben az Önkormányzat Kereskedelmi Osztálya felé, valamint követeléseimet jogi úton is érvényesíteni fogom, természetesen a kártérítés mellett az evvel kapcsolatos költségek (ügyvéd, perköltség, munkaidő, stb) egyidejű felszámításával. A nyilvánosság minden eszközét felhasználom, mindent el fogok követni, hogy vásárlóik az esetemet megismerve eldönthessék, akarnak-e Önökkel üzleti kapcsolatba kerülni.

Válaszát várva
Joooe
(papiking @ 2006.03.19, 09:03) *
Tekintettel arra, hogy az elromlástól számítva több, mint 3 hónap, az átvételtől számítva 2 hónap telt el – az előírásos 15 nap helyett – érthető, hogy a bizalmam mind a termék, mind a forgalmazó ( OBI Áruházak) mind a garanciális javító tekintetében megszűnt, ezért ezennel felmondom az adásvételi szerződést és a vételár azonnali visszafizetését kívánom. Kijelentem, hogy a vételár visszafizetésével egyidejűleg az elromlott készülékről lemondok.

Upsz egy baki. A szerződés felmondása nem ugyanaz mint a szerződéstől való elállás. Azt kell közölnöd velük, hogy a szerződéstől elállsz, ennek okát(a határidő túllépésével és a szállítási kötelezettség nem teljesítésével okozott jelentős kényelmetlenség), és jogcímét ( Ptk 306. § + 151/2003 korm. rend. 6. §, 49/2003 gkm. rend. 4. §) megjelölve.
papiking
Újabb fejlemények....
Múlt szombattól számítva háromszor is hívott az áruház ügyfelese, érdeklődött, hogy ők kinek is adták tovább javításra a gépet. Megmondtam!
Ígérték, még a héten írásban válaszolnak.
Meglepi! A szervíz vezetője írt, az aki február közepén érdeklődött, milyen körülmények között használtuk a szivattyút. Mondtam neki akkor, hogy kb 2 m mély aknában volt stabilan telepítve, tehát ha arra gondol, szétfagyott, akkor ma Budapesten minden vízvezeték darabokban.... Egyetértett velem. Ennek ellenére közölte most a levélben, nincs garancia, mert a szivattyú szétfagyott, de van akciós szivattyújuk, vegyek abból egyet. Kár volt ötleteket adni!!! S persze gondolom ezt nem 75 nappal az átvétel után illik közölni s persze van még az országban igazságügyi szakértő aki ért is hozzá és végül, de nem utolsó sorban és a szervízzel nem vagyok semmilyen kapcsolatban, csak az áruházzal.... szóval miért is írt nekem?
Most várom az OBI levelét, majd ami abban van, arra reagálok tisztességgel, kíváncsi vagyok mikor és mit írnak.

No jó hétvégét minden kíváncsinak)))))

Papiking
(Pártos György)
papiking
Ma választ kaptam az OBI-tól...
szó szerint idézem, mert érdemes:

Tisztelt .........
Örömmel értesültem a szervíz munkatársától, hogy a házi vízellátóval kapcsolatos panasza az Ön számára kedvezően oldódott meg.
Hogy az ezzel kapcsolatban elszenvedett kellemetlenségén enyhítsünk engedje meg, hogy felajánljak Önnek 5000,- - azaz ötezer forint értékű ajűándékutalványt, amit áruházunk vevőszolgálatán vehet át.
Üdvözlettel: ........vevőszolgálati ov.

Esküszöm, ha nem kellene sírni ezen, hangosan röhögnék!!!
Kérdéseim csupán: miért kedvező megoldás nekem, hogy a szevíz hazug módon megtagadja a garanciális javítást. Mindezt több, mint 70 nap elteltével, mely idő alatt a géppel bármit tehetett.... s még csak vissza sem adta!
Ha én 50000 Ft kártérítést követeltem, miért gondolják, hogy ötezerrel kitolhatják a szemem...

S végül sürgős segítséget kérek, javaslatot, hol kezdjem a továbblépést...

Köszi mindenkinek a segítséget

Papiking
Joooe
1. Véleményem szerint elég egyértelmű, hogy ilyenkor már nem hivatkozhatnak az általuk feltételezett nem rendeltetésszerű használatra. Amikor átvették nem volt ilyen kifogás, utólag - még ha van is szétfagyásra utaló nyom a cuccon - ennyi idő eltelte után lehetetlen bizonyítani, hogy ez nem náluk keletkezett, márpedig ha nem bizonyítják, akkor ezt az érvet a hajukra kenhetik smile.gif

2. A szerződéstől elálltál. (Bár nem ezt írtad nekik, ami szerintem egy kisebb hiba, de talán egyértelmű a nyilatkozatod lényege a levélből, akkor is ha nem a megfelelő szót használtad. - ugyanis felmondás elvileg csak a jövőre nézve szünteti meg a szerződést, mig az elállás megkötéséig visszamenőleg. Neked itt jogszabály elállási jogot biztosít.) Nincs többé dolgod a szervizzel. A terméket se vedd át többé, innentől a forgalmazónak van pénzbeli tartozása feléd, és ennyi. Egyrészt a termék vételára, másrészt szerintem a kártérítési igényed sem alaptalan.

Azt javaslom menj be az obiba, közöld velük mit követelsz, ha nem tudtok megegyezni, írj be a vásárlók könyvébe, ezután igényed érvényesítésével békéltető testületnél vagy bíróságon próbálkozhatsz.

A békéltető testületek a kereskedelmi és iparkamarák mellett működnek, kifejezetten fogyasztói jogviták eldöntésére vannak. Eljárásuk gyors, és ingyenes. Döntésük viszont nem kötelező, csak ajánlás jellegű, kivéve ha a forgalmazó aláveti magát még a tárgyalás előtt. De ha nem teljesítik a bt döntését, fekete listára kerülnek, nekik az kellemetlen lehet, szóval van remény, hogy így is rendeződhet a dolog.

Ha a bt döntése számodra kedvező, de nem hajtják végre, akkor érdemes elgondolkodni, hogy bíróságon fizetési meghagyást adj be, és akár pert indíts.
toreki
Ha a békéltetőre készülsz, ne flejtsd el az ügyben keletkezett és igazolható költségeidet sem (szállítás, telefon, stb.).
papiking
Sziasztok)))

Íme legújabb levelem - válasz a válaszra - remélem sikerült jól megfogalmaznom álláspontomat és kijavítani a korábbi hibás - felmondás-elállás - fogalmazást.

Tisztelt Hölgyem,

2006 március 31.-én kelt levelét a tegnapi napon kaptam kézhez.
Azóta keresem a megfelelő szavakat-kifejezéseket, amelyekkel véleményemet megfelelően tolmácsolhatnám. Nem biztos, hogy ez sikerült.
Levelére reagálva a következőket kívánom közölni:

1. Mint azt levelemben írtam, az Önökkel kötött adásvételi szerződést meg kívánom szüntetni, attól elállok, tehát az eredeti helyzet visszaállításához ragaszkodom. Ez véleményem szerint azt jelenti, hogy Önök a meghibásodástól számított immáron majd 4 hónap után a hibás készülékkel szabadon rendelkeznek, nekem pedig KÉSZPÉNZBEN visszafizetik a vételárat.
2. Idézem levelének első mondatát:„Örömmel értesültem a szerviz munkatársától, hogy a házi vízellátóval kapcsolatos probléma az Ön számára kedvezően oldódott meg.” Lehet, hogy Önt a szerviz munkatársa másképpen tájékoztatta, mint engem, vagy Ön másik szervizzel áll kapcsolatban – ez a hiba egyszer már előfordult Önöknél – ezért mellékelem Imely János Úr (Termékfelelős –Laquatec) hozzám írt levelének másolatát Kérem, azonnal jelezze, ha továbbra is fenntartja véleményét, miszerint ez számomra kedvező döntés. Evvel kapcsolatban megjegyezni kívánom, hogy Imely Úr majd 2 hónappal ezelőtt telefonbeszélgetésünk során is elismerte, hogy a jelzett hiba az adott körülmények között nem is jöhetett létre, valamint kétszer is ígéretet tett a javított készülék AZONNALI leszállítására lakcímemre. Csodálkozom, hogy ezt a levelet több, mint 2 hónappal a készülék elszállítása után képes volt megfogalmazni. Remélem érthető, hogy a termékkel és a szervizzel kapcsolatos fenntartásaim miatt a felajánlott „kedvezményes” vásárlási lehetőséggel nem kívánok élni.
3. Nagyon kedves Öntől, hogy az elszenvedett kellemetlenségek enyhítésére 5000,- Ft (ÖTEZER Ft.) értékű vásárlási utalványt ajánlott fel. Talán elkerülte figyelmét, hogy levelemben anyagi és nem anyagi kártérítés címén Önöktől 50.000 Ft (ÖTVENEZER FT.) kifizetését követeltem. Ezen követelésemet továbbra is fenntartom, illetve az idő múlásával és további költségeim felmerülésével emelni is fogom. Remélem érthető, hogy az Önökkel kapcsolatos fenntartásaim miatt a vásárlási utalvány lehetőségével nem kívánok élni, nem szeretném ezt az összeget kötelezően az Önök áruházában elkölteni.
4. Kérem fentiek sürgős tudomásulvételét és azonnali intézkedését. Amennyiben ez nem történik meg, követelésemet jogi úton fogom érvényesíteni.
5. Végezetül. Örömmel olvastam honlapjukon, hogy a céget kitüntették a SUPERBRAND címmel. Idézet a honlapról: „A Superbrand címet az a márka kaphatja meg, amely a fogyasztóknak a konkurens márkákhoz képest olyan érzelmi és kézzelfogható előnyöket nyújt, amit a vevők elismernek és elvárnak.” Kíváncsian várom ezeket az érzelmi és kézzelfogható előnyöket, bár már a jogszerű és gyors ügyintézéssel is kiegyeznék.

Hát ennyi, véleményeteket várom, jó hétvégét mindenkinek

Papiking
Gyuri

Joooe
Várjuk a fejleményeket rolleyes.gif
papiking
Kedves Mindenki :-)

Idézet: Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.
Módosított idézet: Kemény és kitartó munka idővel meghozza házi víművét.... Azonnal???? hmmm!

A lényeg: az eltelt idő és a Budapesti Békéltető tárgyalása után végre sikerült személyes kapcsolatba kerülni a cég ügyfélszolgálati vezetőjével. A végeredmény: egy rendkívül gyors, ámde udvariad és profi megbeszélés eredményeképpen számomra is elfogadható megállapodásra jutottunk. Sajnálom, hogy a hölgyet nem értem el 3-4 hónappal ezelőtt, mennyi-mennyi időt, fáradtságot, idegeskedést, gyalázkodást takarítottunk volna meg.

A hölgyet - Ő tudja kiről van szó - ezuton is üdvozlöm, ha a jövőben gondom lesz én már tudom, kihez forduljak. (Haha-haha! azért nem szeretném, ha kellene!)

Szal mindenkinek vízben bővelkedő ( alulról jöjjön, vagy csapból, ne felülről!!!) nyaralást kívánok, s legyetek rosszak, ha tudtok!

A témát a magam részéről imígyen bezártam....

Papiking
Joooe
Gratula clap2.gif

Ezek szerint ez azon esetek egyike, ahol a békéltető eljárás eredményes volt? rolleyes.gif
urfika
Sziasztok!!

Nem tudom, hogy jó helyre írom-e a gondomat, de remélem segít valaki!
9 hónapja vettem az autómhoz egy riasztót, amit ott a helyszínen be is szereltek. ( Hivatalos műhely) Kb. egy hónap múlva vittem vissza először az autót a műhelybe, mert a riasztó nem működött jól. Kiszerelték, 1 hónap alatt megjavították, és vissza szerelték. Azóta még 2-szer vissza kellett vinnem, és most megint nem jó, pedig két hete rakták vissza, javítottan. A kérdésem az, hogy ezek után kérhetem-e a riasztó végleges eltávolítását, és a vételár visszadását?? Vagy ha nem, akkor mi a teendő?
Captain Crash
Elsősorban választásod szerint a termék kicserélését, vagy javítását kérheted. Amenniben az látható, hogy a javítás nem oldotta meg a problémát, - ugyanazzal a hibával kell többször javítatni - akkor is nyugodtan kérheted a cserét. Elállni a szerződéstől - tehát elállni, nem felmondani a szerződést (jogilag nem ugyanaz a felmondás és az elállás) - és a vetelárat visszakövetelni csak akkor van lehetőséged, ha jelentős a másik két igényedet nem tudják, nem akarják teljesíteni, ill. a termék kijavítása, ill. cseréje jelentős kényelmetlenséget okozott. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

A helyedben mindenképpen kérném a kicserélést, mert amit leírtál, egyértelmű, hogy a javítás nem oldja meg a problémát. Kicserélés esetén a jótállás újraindul.
papiking
Hy Urfi )))

Mindenképp ragaszkodj a cseréhez és a jótállás újraindulásához, hoszem a termék egyértelműen használhatatlan...

Csak javaslat: fenyegetőzz a Fogyasztóvédelemmel, a nyilvánossággal, ilyenkor hajlamosak jobban odafigyelni arra, amit mondasz...

Sajnálkozó megjegyzés: a fogyasztóvédelmi törvény egyre inkább felejtkezik meg a védtelen fogyasztóról. Arra gondolok, hogy a törvénybetartása esetén (sic!) sincs szinte semmi joga a fogyasztónak, térdre, imához, ha szerencséd van, sikerül. Csak egyetlen példa: a panaszodra nincs meghatárizva válaszadási határidő, vagyis évekig gondolkozhatnak, mit is mondjanak, miért nincs igazad.... Ne hagyd!

Papiking
Captain Crash
dry.gif papiking: Amennyiben a vásárlók könyvébe tett bejegyzésre adott válasz határidejéről beszélsz, hogy nincs, akkor kérlek érdeklődj utána a jelenleg hatályos jogszabályoknak! Merthogy határidő igenis van. Légyszíves ilyen ostobaságokat és egyértelmü valótlanságokat ne terjesz!
toreki
Szerintem elég jelentős kényelmetlenség, hogy az autóban azért nincs riasztó, mert hónapokig javítják. Addig vigye fel a lakásba, hogy el ne lopják? biggrin.gif Már csak a cím és a rendszám hiányzik hozzá.

Viszont ha cserélik, vagy elállsz a szerződéstől, átadáskor és átvételkor nézzétek át, hogy mindne működik-e a kocisban. Nehogy "véletlen" meglepetések érjenek, mert valamit cserébe elrontanak.

Mi a konkrét hibája a riasztónak?
urfika
(toreki @ 2006.07.04, 23:54) *

Szerintem elég jelentős kényelmetlenség, hogy az autóban azért nincs riasztó, mert hónapokig javítják. Addig vigye fel a lakásba, hogy el ne lopják? biggrin.gif Már csak a cím és a rendszám hiányzik hozzá.

Viszont ha cserélik, vagy elállsz a szerződéstől, átadáskor és átvételkor nézzétek át, hogy mindne működik-e a kocisban. Nehogy "véletlen" meglepetések érjenek, mert valamit cserébe elrontanak.

Mi a konkrét hibája a riasztónak?

Ma voltam a beszerelőknél, megadták az importőr számát (tel) , beszéljek vele. Már 3-szor volt nála a riasztó, és azt mondja, semmi baja. Az én autómban mégsem működik normálisan. Azt mondták, vigyem oda a kocsit 17.-e után, és átnézik, miért nem műk. Legrosszabb esetben kicserélik egy másik tipusú riasztóra. Ezzel csak az a gáz, hogy pont azért került ez a riasztó a kocsiba, mert semelyik másikat nem tudták hozzáhangolni az autóhoz. ( Az autó fedélzetije mindegyiket felülbírálta). Vödörből csöbörbe...
Iván
Szedess ki mindent és rakass be egy váltózárat, jobban jársz vele az semmibe sem fog belekavarni.
Mozigépész
Riasztóval kapcsolatban van egy kérdésem.
Az autóban gyárilag nincs a bal ajtóban központizárhoz motor, csak egy kapcsoló, mivel a bal oldalon zárható csak be a kpzár kulccsal. Riasztó beszerelésekor lett betéve, hogy ez az ajtó is záródjon. Alap esetben ez nem tartozik a riasztóhoz, de a motor elromlott. Szerencse a szerencsétlenségbe, hogy szó nélkül ki lett cserélve a motor, de érdekelne, ilyen esetben mi az irányadó?
niki24
Sziasztok!
Még áprilisban vásároltam a debreceni Cora áruházban egy Fujitsu Siemens L1310 Amilo laptopot. A garanciajegy azóta sem jött meg, hosszas reklamálás után (sok huzavona, szerencsétlenkedés az üzlet részéről, mert igazából senki sem tudott semmi infot) ma 2006. július 11-én megkaptam volna a garijegyeket 2880Ft-ért. Úgy tudom, a jótállási jegy ingyen van. Kétszer is beutaztam érte, egyszer sem tudták ideadni. Szerintem nem szabad ilyesmit ilyen helyen venni, csak úgy hoztam el, hogy vásárláskor felirták az adtokat????? (kérdéses, hol tárolják, meg minek) és postázzák. Persze amint fizettem, ez elmaradt. Mi ilyenkor az eljárás? A jótállási jegy ingyenes?
A választ előre is köszi.
Niki
Iván
(niki24 @ 2006.07.11, 22:55) *

Sziasztok!
Még áprilisban vásároltam a debreceni Cora áruházban egy Fujitsu Siemens L1310 Amilo laptopot. A garanciajegy azóta sem jött meg, hosszas reklamálás után (sok huzavona, szerencsétlenkedés az üzlet részéről, mert igazából senki sem tudott semmi infot) ma 2006. július 11-én megkaptam volna a garijegyeket 2880Ft-ért. Úgy tudom, a jótállási jegy ingyen van. Kétszer is beutaztam érte, egyszer sem tudták ideadni. Szerintem nem szabad ilyesmit ilyen helyen venni, csak úgy hoztam el, hogy vásárláskor felirták az adtokat????? (kérdéses, hol tárolják, meg minek) és postázzák. Persze amint fizettem, ez elmaradt. Mi ilyenkor az eljárás? A jótállási jegy ingyenes?
A választ előre is köszi.
Niki

Az bizony, én visszamennék és beírnék a Vásárlók Könyvébe, merthogy azt a vásárláskor meg kellett volna kapnod, az pedig hogy még fizettél is érte elég pofátlan dolog.
asdf
Beirsz a vasarlok konyvebe helyben, es a helyileg illetekest egyben tajekoztatod az eljarasrol. Elso korben en ennyit tennek. Masodikban pedig nalam garjegy nelkul vasarlaskor olyan gyorsan csinalnak a stornoszamlat, hogy csak na smile.gif Ha nincs garijegy, kenjek a hajukra a termeket (mert erted, megveszed egy szamtechboltban, azon mondjuk a szamlan nagy esellyel van egy gyari szam, de egy coraban kikop a penztargep egy szalagot az arral, oszt csokolom).
Ercsike
Most nem azért, de akkor a számláért miért nem kértek pénzt ennyi erővel. Lassan már ezt is megcsinálják! dry.gif
.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.