Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Fogyasztóvédelmi Világnap
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Információk a Fogyasztóvédelemről
tibu
"Március 15-én tartják meg a Fogyasztóvédelmi Világnapot annak emlékére, hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatot. Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően került nemzetközileg elismerésre a kormányok és az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik. Az évek folyamán ezeknek a jogoknak száma nyolcra szaporodott, alapját képezve a Fogyasztóvédelmi Világszervezet, valamint Magyarországon az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkájának.
Fogyasztó Védelmi Világnap Március 15.

A fogyasztóvédelmi jogok a következők:

Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog.

A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga.

A megfontolt választáshoz szükséges tények ismeretének joga.

A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

A kormány irányelveinek meghatározásába és a végrehajtásba való beleszólás joga.
A jogos panaszok tisztességes rendezéséhez való jog.

A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.

Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez."
Captain Crash
Ha ez idézet, akkor írd le kérlek, hogy kitől/honnan idéztél! sorcerer.gif Pl innen? http://www.kkmk.hu/vilagnap/fogyaszt.htm
Március 15.-e mellesleg több is, mint Fogyasztóvédelmi Világnap... biggrin.gif nekünk magyaroknak.
FVF
S akkor egy kis reklám is: mi magunk tartunk is rendezvényt evvel összefüggésben, mondjuk általában kicsit elkrüljük 15-ét, mert ugye Nemzeti Ünnepen nem fogyasztóvédünk.

Szóval 9-én rendezvényünk van a Hotel Stadionban, délelőtt.

Sajtónyilvános esemény lesz a kerekasztal, ahol a különböző hatóságok, minisztérium, s ombudsman fejtik ki, hogy mi a véleményük a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatosan
Ariadne
(FVF @ 2006.03.01, 12:01) *

Sajtónyilvános esemény lesz a kerekasztal, ahol a különböző hatóságok, minisztérium, s ombudsman fejtik ki, hogy mi a véleményük a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatosan

Ez nagyon jó téma, kár, hogy hétközben délelőtt lesz, amikor legtöbben dolgoznak - így max a híradóból lehet majd megtudni, mi volt. Másfelől meg rendes a hivatal, hogy nem akarja elvenni a szabadidőtöket... biggrin.gif

Én nyilvánosságrahozatal-párti vagyok (remélem jól írtam )... smile.gif
Captain Crash
Engem érdekelne, hogy készül-e valamilyen felvétel az egészről egészében, hogy lehetőségünk legyen - persze csak akiket érdekel - megtekinteni az egészet. Engem mindenképp érdekel, de főállásban vagyok és nem tudok elszabadulni. biggrin.gif
schcsabi
Csak érdeklődnék, hogy eredményes volt-e a rendezvény ?
FVF
Szerintem eredményes volt, elég sok meghívott jelen volt, vagy 80%-os volt az arány. Előadóknál is csak nagyon kevesen voltak, akik nem jöttek el. Az előadásokat főigazgatónk, Göncz Kinga miniszter asszony, VPOP, valamint Baranovszky FEOSZ-vezető mondták, szerintem mindenki elégedett volt velük.
Utánuk került sor a sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetésre, ami szintén érdekes volt. A fő viták a szaloncukorral kapcsolatosan robbantak ki, szegény FVM-es szóvivőt nagyon földbedöngölték páran.

Péterfalvy Attila több ízben is állást foglalt, hogy a közérdekű adatokat nyilvánosságra kell hozni, s hogy a cégeknek nincsen személyiségio joguk, tehát arra nem kell tekintettel lenni. Jó hírnév sértése miatt támadhatnak, de azt is megbeszéltük, hogy nem nagyon fognak. Már csak azért sem, mert a nyilvánosságrahozatalkor már terjedt a rossz hír, ha megtámadnak, akkor ismét szóba kerül, míg számukra pozitív határozat alkalmával is csak annyi jön elő, hogy: "na, megtámadta a fogyasztókat védő hatóságot, mert átverte az embereket, de a bíróság neki adott igazat". Nem is nagyon fordult még elő.

Igazából ezekről volt szó. Jelen volt a PSZÁF, az NHH, a GVH, az FVM, az ÁNTSZ, az OFE, a FEOSZ, az ICSSZEM, mi, s Dombóvári Gábor vezette a kerekasztal beszélgetést. Képek vannak, de felvétel nem készült.
Captain Crash
A többit D-* jelentésekből elolvashatjuk.. biggrin.gif A sajtótól kik voltak jelen?
FVF
Érdekes módon inkább írott sajtó... Talán választások előtt sok volt nekik 2 politikus.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.