Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Szerintem Hibas, Szerintuk Nem
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
1, 2, 3, 4
ityam
Egy regi topicot talaltam amiben egy flashdriveos eset volt, es gondoltam azt mar nem hozom fel ujra es bovitem ki minden termekre.

Szoval a kerdes valojaban: Mi szamit hibas termeknek? elvileg mindenki azt mondja hogy ami nem a leirasnak megfeleloen mukodik az hibas. Csakhat szamtek cuccoknal elegge sokminden bizonytalan es foleg sokmindent nem is tartalmaz a leiras(meg ha lenne is hozza akkor sem).

veszem a mostani esetem az alaplapommal: eddig hasznaltam 2X512 MB ramot es arra gondoltam hogy veszek hozza egy 1GB os ramot, es akkor azzal elleszek egy jo ideig. meg is vettem az 1GB os ramot, belerakom a gepbe es lass csodat osszesen 1.5 GB-ot ismer fel. mint rutinos informatikus gondoltam kicsit atvarialom a ramfoglalatokba a memoriakat es jo lesz. hat valtozni valtozott, volt hogy csak fel gigat ismert fel volt hogy el sem indult a gep. de a 2 GB ot sehogy sem sikerult felismertetni a gepel.
Namost akkor hibas a ram? vagy az alaplap?vagy esetleg a proci(A64 nel a prociban van a memoriavezerlo)?
persze azt mondanom sem kell hogyha kivettem a 2 db 512 es ramot akkor az 1 GB os modult egyedul szepen felismerte es vettem melle meg egy 1 GB os modult es ugy mar szepen felismerte 2 GBnak a 2 db 1GB os modult. persze ha belerakom most meg a 2DB 512 es ramomat akkor is max 2.5 GB os tudok felismertetni vele.
szoval akkor most hibas az alaplap vagy sem. a leirasaban csak annyi van hogy max 1 GB os modulokat tud kezelni. akkor most hibas e vagy sem az alaplap?

vagy teszem azt ha megnezunk egy alaplap biosfrissiteseit hogy milyen hibakat javitanak ki bennuk akkor ameddig nem volt meg az adott biosfrissites addig ha valaki visszavitte az adott alaplapot a kiskerbe akkor mit kellett volna csinalnia a kiskernek? kijavitani nem tudja(nem perfect biosirasban a kisker), ha kicsereli az nem jo mert masiknal is egyanilyen problema lesz. penzt visszaadni meg nem fog mert jelentektelen hiba miatt nem lehet elallni a szerzodestol.

vegyunk masik esetet van egy dvd olvaso ami nem hajlando olvasni valamelyik markaju DVD lemezt, de a tobbit igen. hibas e a dvd olvaso ha nem irtak benne hogy nem tudja azt a dvd lemezt olvasni.

van egy jatek ami nem indul el az egyik videokartyaval amivel pedig el kellene indulnia a minimalis rendszerkovetelmenyek szerint.

tegyuk fel(ami valoszinuleg igy is van) hogy a csere azonos tipusra nem oldja meg az adott problemat .

szal kerdesem hogy hibasak ezek a termekek vagy sem? a boltos azt fogja mondani hogy nem hibas, a vevo meg azt fogja mondani hogy hibas.
mi az igazsag?
crix

Nem akarlak megsérteni szakmai önérzetedben, de bizony ma is komoly kompatibilitási problémák vannak, gyakorlatban. Egészen a "kártya nem fér el a memóriától" problémáktól elkezdve, az "MSI alaplapok a vastagabb memmodulokat szeretik"-ig. Ráadásul a memóriavezérlők különösen hisztisek a különboző modulokra. Sajnos a kvázi szabványoktól való eltérések okozzák ezt.

Igen az A64-ben benne van a vezérlő. Nem hibás, csak hisztis.

Egyik pcboltos sem cseréli be... csak a jóindulatú, aki azt szeretné hogy máskor is nála vásárolj.
ityam
(crix @ 2006.03.14, 15:25) *

Nem akarlak megsérteni szakmai önérzetedben, de bizony ma is komoly kompatibilitási problémák vannak, gyakorlatban. Egészen a "kártya nem fér el a memóriától" problémáktól elkezdve, az "MSI alaplapok a vastagabb memmodulokat szeretik"-ig. Ráadásul a memóriavezérlők különösen hisztisek a különboző modulokra. Sajnos a kvázi szabványoktól való eltérések okozzák ezt.

Igen az A64-ben benne van a vezérlő. Nem hibás, csak hisztis.

Egyik pcboltos sem cseréli be... csak a jóindulatú, aki azt szeretné hogy máskor is nála vásárolj.

ertem en. de ezek akkor nem hibak szerinted(szerintem nem)?
mi szamit hibanak? ha egy termek minden peldanya rendelkezik egy hibaval akkor nem hibas szerintem.

Vagy irok meg egy erdekes dolgot amire nagyon kivancsi vagyok hogy mit mondtok:
Regi melohelyemen az emberke vett egy vezeteknelkuli bill+eger kombot. aztan visszajott hogy amikor jaccik akkor ahogy nyomja a gombot nem folyamatosan megy elore az emberke, hanem szaggatottan. ez most hibas vagy sem? gepelni teljesen jol lehet a billentyuzettel , de jatszani nem az igazi. azt meg hozzateszem hogy 5-6000 Ft os termekrol van szo ami ugyebar az olcso gagyi kategoriaba tartozik a vezeteknelkuli bill+egerek kozott.
Csaba_20
(ityam @ 2006.03.14, 15:34) *
ha egy termek minden peldanya rendelkezik egy hibaval akkor nem hibas szerintem.

Ha a tejespulton minden tej romlott, akkor egyik sem hibás. Értem én...
crix
(ityam @ 2006.03.14, 15:34) *

ertem en. de ezek akkor nem hibak szerinted(szerintem nem)?
mi szamit hibanak? ha egy termek minden peldanya rendelkezik egy hibaval akkor nem hibas szerintem.

nem hiba, de ha jóindulatú a boltos cseréli... de másodszorra nem...
ha minden termék hibás az szériahiba smile.gif
szóval ez nem hiba. kompatibilitás... erről szvsz nem tehet a boltos... kb olyan mintha 1 számmal kisebb a lábad, de csak otthon veszed észre hogy nemjó... ha rendes boltos kicseréli... ha nem...

viszont a dvd olvasót vissza lehet vinni. Ha jól értem dvd drive és nem asztali. Annak mindent be kell olvasni, kivéve talán a flexkorongot. drive megfog nem olvasott lemez megfog bevisz letesz elmond

alaplap: ha elég loozer a bolt cseréli, ha nem flessel. általában megpróbálják megoldani a gondot
ityam
csaba: nem a tejespulton kell az osszesnek romlottnak lenni hanem mar a gyarban. eloalitott minden termekben. egyebkent ez jelentos hibanak minosul es nem jelentektelennek.
egyebkent meg elektronikai dolgokrol beszelunk bangin.gif

crix: szal akor szerinted az alaplapos eset kulombozik a dvd olvasos esettol? ugyanugy kompatibilitasrol van szo nem?

a jatek vs VGA eset is csak kompatibilitas es nem hiba hogy nem megy a jatek? pedig erre is sokan azt mondanak hogy HIBA hiszen leiras szerint kellene hogy menjen vele. vagy itt a jatek a hibas es nem a VGA? vagy semmi nem hibas csak nem megy es ez termeszetes.

amugy alaplapos esetre tetelezzuk fel hogy meg az adott pillanatban nincsen hozza olyan bios ami megoldana a problemat.

billentyuzet esete a jatekkal mar kicsit masabb kerdes. ott mar a mi varhato el egy termektol es hogy az olcso arkategoriaba belefer e egy ilyen hiba hogy nem fogyamatosan kuldi a billentyuzet a jeleket a gep fele es ezert szaggatva megy csak az emberke.
Csaba_20
(ityam @ 2006.03.14, 16:10) *
csaba: nem a tejespulton kell az osszesnek romlottnak lenni hanem mar a gyarban. eloalitott minden termekben. egyebkent ez jelentos hibanak minosul es nem jelentektelennek.
egyebkent meg elektronikai dolgokrol beszelunk bangin.gif

Akkor a már a gyárból kijövet romlott az összes tej. Szerinted akkor nem hibásak? Ok. Nem írtad egyébként, hogy jelentéktelen hibáról lenne szó, amit ráadásul ki is kéne fejtened. Ugyanúgy meg kéne ezek alapján vitatnod, hogy mi és kinek minősül jelentéktelen hibának.

De legyen elektronikai a példám: A TV-k legördülnek a futószalagról és jéé, mindegyiknek recseg a hangja. Akkor ez nem hiba, hanem feature? Korrekt.

Szerintem egyszerű logikával gondold végig a kérdésed:

Ha mind hibás, akkor egyik se számít hibásnak?
crix

billentyuzet esete a jatekkal mar kicsit masabb kerdes. ott mar a mi varhato el egy termektol es hogy az olcso arkategoriaba belefer e egy ilyen hiba hogy nem fogyamatosan kuldi a billentyuzet a jeleket a gep fele es ezert szaggatva megy csak az emberke.

naná hogy különbözik: a dvd ha valamit nem olvas rossz kidob
játék vs vga: hehe mi lenne ha nem a játékfejlesztésben dolgoznék (nem fórumoznék ennyit? biggrin.gif )
a játék a hibás, de ha Te levered az engine kóderen, hogy menjen??? fel kell venni a kiadóval a kapcsolatot... de egy játék a minimumkonfigon mindig ronda és élvezhetetlen.
ha nincs új bios ami megoldja a problémát akkor nincs megoldva a probléma: rossz... ha nem kompatibilitási probléma: tehát ha nem megy rajta a floppivezérlő rossz, ha nem megy a zmzna gyártmányú dzsunka rammal akkor kompatibilitás.
billentyűzet: ha olcsó vackot veszel tönkreteszed a kezed. én az alapján választok hogy mi kényelmes
Csaba_20
(crix @ 2006.03.14, 16:21) *
billentyűzet: ha olcsó vackot veszel tönkreteszed a kezed. én az alapján választok hogy mi kényelmes

Egy programozónál ez érthető. biggrin.gif
ityam
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 16:20) *

De legyen elektronikai a példám: A TV-k legördülnek a futószalagról és jéé, mindegyiknek recseg a hangja. Akkor ez nem hiba, hanem feature? Korrekt.

Szerintem egyszerű logikával gondold végig a kérdésed:

Ha mind hibás, akkor egyik se számít hibásnak?

nah az ilyenekre keresem a valaszt pontosan. ha mindegyik recseg akkor hibas e, vagy ez a TV ezt tudja es ez a termeszetes?
mondjuk kerdes hogy milyen hangosan recseg.egy bizonyos ideig en azt mondom hogy elfogadhato de egy bizonyos hangerotol folfele mar nem fogadnam el. nade hol van meghuzva a hatar? sehol es te ezert mondod hogy mind hibas es mindnek vissza kell adni az arat. mert hat javitas az ketseges csere ugyanolyanra az nem jo, de a penz az jo lenne vissza.
akkor visszaterve az alaplapos esetemre: szerined akkor hibas az alaplap? vagy a proci? vagy a memoria?
nyugodtan verhetem az asztalt a boltban ahol vettem oket?

(crix @ 2006.03.14, 16:21) *

naná hogy különbözik: a dvd ha valamit nem olvas rossz kidob
játék vs vga: hehe mi lenne ha nem a játékfejlesztésben dolgoznék (nem fórumoznék ennyit? biggrin.gif )
a játék a hibás, de ha Te levered az engine kóderen, hogy menjen??? fel kell venni a kiadóval a kapcsolatot... de egy játék a minimumkonfigon mindig ronda és élvezhetetlen.
ha nincs új bios ami megoldja a problémát akkor nincs megoldva a probléma: rossz... ha nem kompatibilitási probléma: tehát ha nem megy rajta a floppivezérlő rossz, ha nem megy a zmzna gyártmányú dzsunka rammal akkor kompatibilitás.

ez a jatek vs vga egy valos esetet ir le ugyancsak: valamilyen autos maszkalos jatek volt aszem a GTA3 valamelyik valfaja, es ha jol emlexem az Expert Vision 9800SE vel nem akart menni, ennel joval regebbi kartyakkal is ment teljesen jol sot mas markaju 9800 SE vel is ment de az Expert Vision 9800SE vel fagyott par perc utan. szal nem azert nem ment mert a mimimum konfigot eppencsak suroltuk, hanem valami masert. masik tappal is probaltuk hatha kicsi annak a VGAnak de nem. amugy masik ugyanilyen vgaval sem ment. de ha tegyuk fel hogy masik ugyanilyennel ment volna akkor mar hibas lett volna? tegyuk fel hogy az osszes tobbi jatekkal teljesen jol ment.

billre OK hogy olyat veszel ami kenyelmes de ez megint mas kerdes. Jogosan verte az asztalt a bilentyuzetes esetes emberke vagy nem?
Csaba_20
Ugye milyen rossz, amikor a f*sz rossz végén vagy?
ityam
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 16:37) *

Ugye milyen rossz, amikor a f*sz rossz végén vagy?

biggrin.gif a kerdesemre valaszolj. verhetem az asztalt vagy sem(jogosan)?
crix

szerintem mindegyik jó, de:
memtest86 nevű progi minden modulra külön abban extended test baromi sokáig tart
sajna a boltos is ezt csinálja
procira+lapra+memre prime95 stresszteszt (egyébként remek tuningellenőrző szoftver, tuning csak saját felelősségre, ha segítség kell keress privátban)
semmiképp ne verd az asztalt, jóra nem vezet

egy jó tanács: vegyél márkásat és jó lesz
másik: ha egy boltban rendesek voltak veled menj vissza máskor is oda, a support többet ér, mint két fillér

Tv: ha recseg ki kell hívni a szervízt. Ha nem javítják adnak róla papírt. Itt is érvényes: ha márkásat veszel nem leszel szarban a garival.
ityam
(crix @ 2006.03.14, 16:39) *

szerintem mindegyik jó, de:
memtest86 nevű progi minden modulra külön abban extended test baromi sokáig tart
sajna a boltos is ezt csinálja
procira+lapra+memre prime95 stresszteszt (egyébként remek tuningellenőrző szoftver, tuning csak saját felelősségre, ha segítség kell keress privátban)
semmiképp ne verd az asztalt, jóra nem vezet

egy jó tanács: vegyél márkásat és jó lesz
másik: ha egy boltban rendesek voltak veled menj vissza máskor is oda, a support többet ér, mint két fillér

Tv: ha recseg ki kell hívni a szervízt. Ha nem javítják adnak róla papírt. Itt is érvényes: ha márkásat veszel nem leszel szarban a garival.

tudom mit csinalnak a boltosok. mar majdnem 3 eve dolgozok szamtekboltban:D. amugy kulon kulon mindegyik jo smile.gif
ezek ilyen elmeleti kerdesek amiket felteszek.a Vitazzunk a jogszabalyok joszagarol topic altopicja melyben azt probalom kifejteni hogy nem lehet egyertelmuen azt mondani hogy hibas vagy nem hibas egy szamtekalkatresz.
amugy az 1 GB os ram amit vettem az Infineon volt es az 512 eseim meg Kingstonok. az alaplapom meg egy abit an8 fatality. szal egyikre sem mondanam hogy tul gagyi lenne.
Csaba_20
crix: A márkás, nem márkás dolgot sose fogom tolerálni. A Sony márkának számít, de a TV-ik szándékosan úgy vannak megtervezve, hogy garantáltan tönkre menjenek. Ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény. Amelyik tervező szándékosan a melegedő alkatrészek mellé rakja az elektrolit kondenzátorokat, az direkt csinálja. Aki hosszú életűre tervez egy egységet, az nem csinál ilyet. Sokkal inkább szeretem a minőségi és nem minőségi megnevezést használni, mert ez valóban azt takarja, amit kell.

ityam: Már többször kifejtettem a témában a véleményem, nem változott azóta se semmit. A konkrét esetet nem ismerem eléggé ahhoz, hogy arról mondjak véleményt. De amennyiben a fogyasztó nem megfelelően lett tájékoztatva, akkor ott a forgalmazó követett el hibát és neki kell viselnie érte a felelősséget is.
crix
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 16:48) *

crix: A márkás, nem márkás dolgot sose fogom tolerálni. A Sony márkának számít, de a TV-ik szándékosan úgy vannak megtervezve, hogy garantáltan tönkre menjenek. Ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény. Amelyik tervező szándékosan a melegedő alkatrészek mellé rakja az elektrolit kondenzátorokat, az direkt csinálja. Aki hosszú életűre tervez egy egységet, az nem csinál ilyet. Sokkal inkább szeretem a minőségi és nem minőségi megnevezést használni, mert ez valóban azt takarja, amit kell.

ityam: Már többször kifejtettem a témában a véleményem, nem változott azóta se semmit. A konkrét esetet nem ismerem eléggé ahhoz, hogy arról mondjak véleményt. De amennyiben a fogyasztó nem megfelelően lett tájékoztatva, akkor ott a forgalmazó követett el hibát és neki kell viselnie érte a felelősséget is.

well ki mit tekint márkának, én pl sem a sony-t sem a thomsont nem tekintem márkának ha tv-ról van szó
viszont ha teszem azt a sony-d tönkremegy elméletileg korrekt lesz a gari
szóval márka, amit bejárattál megbízol benne.

ityam: kingston és infineon biggrin.gif miből gondoltad, hogy menni fog együtt? biggrin.gif

csaba:Te az a pcboltos aki kikérdezi az embert, hogy mi van a gépében... hmm ;
az a vásárló aki tudja fejből az meg két hmmm
ityam
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 16:48) *

hat pedig itt nem sok korulmeny volt ezzel kapcsolatban. leiras nem irja hogy nem fog menni a boltos nem mondta. mert is kellett volna neki tudni? ertem en hogy rendes boltos az en esetemben azt mondja hogy visszaadja a penzt vagy kevesbe rendes boltos azt mondja hogy vegyel meg 2db 512 est mert azzal fog menni vagy ha azzal sem megy akkor visszaadja tenyleg a penzt.
de itt most jogilag a kerdes hogy kell eljarnia egy boltosnak az ilyen esetekben.pontosabban mit kell jogilag lenyelnie a vevonek.

(crix @ 2006.03.14, 16:55) *

[ityam: kingston és infineon biggrin.gif miből gondoltad, hogy menni fog együtt? biggrin.gif

hogy a leirasban nem irjak hogy nem fog menni biggrin.gif
amugy raadasul a kingstonbol is az egyik kingston a masik infineon chipes, szal azok sem egyformak. de ez lenyegtelen tenyezo.
amugy remenykedtem hogy fog menni.vegul kis maceraval megoldom a dolgot mert eladom a 2 512 esem es veszek meg egy 1 GB ost es meg penzben is jobban jovok ki. szal nem gaz a dolog. itt csak a jogi kerest vizsgalom, mely szerint nem irtak sehol hogy nem fog menni es megsem megy. es akkor most ez hiba vagy nem.

billentyuzetnek vegulis nem derult ki hogy hibas e vagy sem ha jol latom sad.gif csak az lett tanacsolva hogy vegyen markasat az ember es jo lesz. szal akkor szerintetek ez nem hiba?
Csaba_20
hat pedig itt nem sok korulmeny volt ezzel kapcsolatban. leiras nem irja hogy nem fog menni a boltos nem mondta. mert is kellett volna neki tudni?

Hát kinek kell tudnia szerinted, ha nem a boltosnak? Talán a fogyasztónak kell ismernie töviről hegyire a terméket? (Ezen is vitatkoztunk már, nem értettünk egyet...)

de itt most jogilag a kerdes hogy kell eljarnia egy boltosnak az ilyen esetekben.pontosabban mit kell jogilag lenyelnie a vevonek.

Újabb körök...nem fogom sokadszor leírni ugyanazt. Ismered az álláspontom.
ityam
amugy TVs esetre visszaterve. ez ilyen termekeket adott esetben be szoktak tiltani, es nem egyesevel foglalkoznak ezzel vagy nem? nem tudom hogy megy ez.
amugy recsegeses(pontosabban pattogasos) problemam volt ugyanigy a telefonommal. hogy minden zeneszam elejen pattan egy nagyot a hangszoroja, de nem csak az enyim hanem az osszes SE k700i amit edig meghalgattam az pattant, de mas telonal nem hallottam ilyet. es annak sem lett tul egyertelmu a vege, mert vegulis hiba de jelentektelen hiba igy nem lehet vele mit kezdeni. es marmajdnem 2 eve van forgalomba ez a telefon es nem tiltottak be a forgalmazasat.
de mondjuk jobb lenne inkabb szamtekdolgokrol beszelgetni itt.
Csaba_20
well ki mit tekint márkának, én pl sem a sony-t sem a thomsont nem tekintem márkának ha tv-ról van szó
viszont ha teszem azt a sony-d tönkremegy elméletileg korrekt lesz a gari
szóval márka, amit bejárattál megbízol benne.

Pont ezért ne az alapján akarj megkölönböztetni dolgokat, hogy márkás, vagy nem márkás. Egy időben pl. egyik bolt se ismerte az Elixir márkájú RAM-okat és a noname termékek közé volt besorolva. Azóta valahogy kikerült onnan és bekerült a márkásak közé. Ehh, mindegy egy termékről, hogy ki a gyártója, a termék leírásában szereplőket tudnia kell és kész. Jótállás tekintetében pedig ugyanolyan feltételek illetik meg mindkét termék vásárlása esetében is a fogyasztót.

csaba:Te az a pcboltos aki kikérdezi az embert, hogy mi van a gépében... hmm ;
az a vásárló aki tudja fejből az meg két hmmm

Talán egy állítmányt hiányolok a mondatodból, de az asszociációs képességeim még azt hiszem működnek annyira, hogy be tudjam helyettesíteni a megfelelő igét. A forgalmazónak nem kell tudnia, hogy mihez fogja használni a fogyasztó a terméket. A forgalmazónak csak azt kell tudnia, hogy mihez nem jó. Ha olyan termékhez is nem jó, amiről ő nem tudott, akkor az az ő hibája. Ha eladok valamit, akkor ismernem kell, hogy mit adok el.
TheElf
ityam: Nézzünk pár kérdést / választ.

Miért jó a márkás termék? Mert állandó minőséget képvisel, közel állandó üzletpolitikával, ha megveszed tudod mit veszel. A Sony tökéletes példa, részben azért amit Csaba mondott, részben a rootkit ügyben (ha a legtöbb felhasználó nem érti, hogy okoz ez neki kárt nem kell vele foglalkozni), minimális utánajárással a kiderül egy ismert márkáról, mit is jelent az... És az ember úgy tud dönteni, hogy Sonyt biztosan nem.

Ilyen szempontból egy üzlethálózat is lehet "márkás": Pl. Mistral Computer World. Akadnak kisebb gyártóhoz tartozó ismert márkák: JNC, vagy nagyobb gyártóhoz tartozók: Mercury, Codegen, Abit

De jelentős piaci részesedésű gyártó: ATI... Ettől még nem lett stabilabb a driver egyik kártyájukhoz sem smile.gif

Mi is a hibás termék? Volt itt egy recsegő tévé példája, lenne egy jó kérdésem: Képzaj a digitális fényképezőgépek esetén? De akad sok más kérdés amit fel lehet tenni, hiszen szinte semmelyik eszköz sem tökéletes.

1. Ha az adott eszköz olyan helyzetben hibázik ahol az adott típusra ez nem jellemző, akkor bizony megáll a hibás teljesítés
2. Ha az adott eszköz egyetlen példánya sem teljesít egy olyan dolgot amit a specifikációja szerint kellene: Akkor szintén hibás teljesítés
3. Ha az adott eszköz egyetlen példánya sem tud valami olyat, amit a hasonló célú / kategóriájú termékek tudnak, és erről nem tájékoztatnak előzetesen, szintén hibás teljesítés
4. Szabványoknak, jogszabályoknak való megfelelés hiánya is lehet hivatkozási alap...

De a mérhető képzaj, a nem tökéletes hangvisszadás, stb. nem
ityam
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 17:16) *

hat pedig itt nem sok korulmeny volt ezzel kapcsolatban. leiras nem irja hogy nem fog menni a boltos nem mondta. mert is kellett volna neki tudni?

Hát kinek kell tudnia szerinted, ha nem a boltosnak? Talán a fogyasztónak kell ismernie töviről hegyire a terméket? (Ezen is vitatkoztunk már, nem értettünk egyet...)

Újabb körök...nem fogom sokadszor leírni ugyanazt. Ismered az álláspontom.

ezek szerintem megjosolhatatlanok. egyik fel sem tudhatja. es szerintem egyik sem feleloz ezeket. megertettem hogy a te velemenyed szerint az osszes altalam felhozott peldaban a vevonek van igaza, es a boltos K@pj@ be. tobbet veled szerintem nem erdemes errol vitatkozni de nem biztos hogy masnak is ez lesz a velemenye.
pl crix mar nem osztja teljesen ezt a velemenyt, aminek orulok smile.gif

szerk:TheElf hsz ebol is azt olvastam en ki hogy minden felsorolt esetben jogos a vevo panasza es kezelni kell valamilyen modon. HA jol ertelmeztem.
Csaba_20
ityam: Amennyiben veled csak az vitatkozhat, aki osztja is a te véleményed, akkor én tényleg nem kívánok veled vitatkozni. Egyrészt azért, mert nem lehet. Másrészt pedig azért, mert nem akarok.
TheElf
Csaba: Azért ne feledd, egy márkás eszköz esetén sok szempontból más lehet a helyzet megítélése, annak tekintetében, hogy a hasonló célú, kategóriájú eszközök mit tudnak általában. Ez első sorban a márka általános megítélésétől függ.

ityam: Nem csak crix nem osztja ezt a véleményt, és nem csak a te példáidnál viselkedik így Csaba. Hogy érdemes-e vele vitatkozni az egy kérdés, amit mindenkinek magának kell megválaszolni. (pl. mennyire érzed hasznos információnak azt, hogy mikor milyen érveket hoz) De akad egy sokkal fontosabb kérdés_ Ha különböző esetek között nem tesz különbséget Csaba, akkor ilyen kérdésekben mennyire mérvadó a véleménye?

A vitának akkor is lehet értelme, ha Csaba ahogy szokta minden névelőbe beleköt, de csak hajtja a magáét: Mert ha a véleményében nincs különbség, az érveiben van is, és ezzel a te véleményedre és a többi olvasó véleményére is hatással van.

A véleményét nem feltétlenül kell elfogadni de az érveire érdemes odafigyelni.

Mi következik a mostani érveléséből: A vásárlók tájékoztatásán kell elgondolkodni.
Csaba_20
Ki az a Csaba? Nincs itt, hogy így beszélgetsz róla? Amennyiben személyemet szeretnétek támadni, annak nem fogok táptalajt teremteni. Rossz célpontot választottatok, be lehet fejezni.
TheElf
A táptalajt nem azzal adod, hogy válaszolsz, hanem azzal, amilyenek a hozzászólásaid, a fórumon egyre többen látjuk úgy, kicsit egyoldalú vagy, kb. mint mistral és társai csak a másik oldalon.
Csaba_20
ityam: Egyébként mondhattam volna azt is, hogy "Nem, te nem élhetsz azokkal a lehetőségekkel, amik a törvény szerint megilletnek téged. Te csak azokkal élhetsz, amiket te hajlandó voltál a fogyasztóknak megadni." És ezzel teljesen igazságos lettem volna, mert csak azt kapod, amit adtál. Ugyanakkor pont ez alapján mondtam neked, hogy nem rossz-e a f*sz rossz végén állni? És láthattad mennyire nem tetszett neked.

(TheElf @ 2006.03.14, 17:35) *

A táptalajt nem azzal adod, hogy válaszolsz, hanem azzal, amilyenek a hozzászólásaid, a fórumon egyre többen látjuk úgy, kicsit egyoldalú vagy, kb. mint mistral és társai csak a másik oldalon.

A hozzászólásaimban a fogyasztók érdekeit képviseltem mindig is. Amennyiben ez szúrja a szemed, az a te bajod. Abban pedig, hogy a fórumon hányan és hogyan látják, nem lehetsz biztos, úgyhogy érvként tessék csak elfelejteni. Különben is ez nem a sok lúd disznót győz játék!
TheElf
Csaba 20: Több dolog nem korrekt abban amit most mondasz.

1. az adott témában más hozzászóló is jelezte, így látja a veled való vitákat. Úgy gondolom, ezt ezek után nyugodtan kezelhetjük tényként.

2. a fogyasztó az is, aki pontosan tudja, a garanciáért fizet, és képes kellő körültekintéssel eljárni, és nem szeretne mások felelőtlensége miatt többet fizetni.

Őket képviseled? Nem.
De a felelőtlen és könnyen kötözködő embereket igen.

3. Nem szúrja a szemem, és senki sem bántani akar, de jelezzük, ha bizonyos hozzászólásaidat, stb. fölöslegesnek érezzük. Biztos van jobb dolgod is, mint olyan kérdéseket megválaszolni, ahol a válaszodat a kérdező személy nem fogja új érvként tekinteni.

Jelezted te bizony minden esetben a fogyasztók érdekeit képviseled, és úgy gondolod, ha az a jó, ha nekik mindig mindenki igazat ad. Ezt tudjuk, ha 100* elmondod akkor sem lesz 100 új érv.

4. A fogyasztók érdekeit akkor tudod képviselni, védeni, ha a hozzászólásaid a kereskedők méltányosnak, igazságosnak fogadják el, és úgy gondolják érdemes az igényeidhez, véleményedhez alkalmazkodni, azzal, hogy egyoldalúan értékeled a helyzeteket ez a lehetőség elveszett.

De mint mondtam, az egyes kérdésekben elmondott érveid számából, stb. lehet következtetni, és aki nem egyoldalúan értékeli a helyzetet elvitatkozik, ennek pedig lehet hasznos tanulsága is smile.gif
ityam
en mondtam hogy az en esetemben en nem erzem jogosnak azt a kovetelesem mely szerint vagy a ramot vagy az alaplapot vegyek vissza tolem, es nem is szandekoztam tenni ezert semmit. csak szerintem masnak sem kellene jogosnak lenni az ilyen eseteknel.
ezenkivul ha egy termeknel minden peldany rendelkezik egy bizonyos hibaval akkor nem a kiskerrel kell talan veszekedni hanem a gyartonal. pl csinaljon biosfrissitest az alaplaphoz. es nem a kiskernek mondani hogy csinaljal egy biosfrissiest amivel megoldodik a ramfelismeres problema. mert biztos vagyok benne hogy meg lehetne biosfrissitessel oldani hogy felismerje 2 giganak a 2x512mb+1gb ramot. de ezert ne a kiskert kelljen mar felelosse tenni.
szal vannak szerintem olyan esetek aminel a kiskernek koze sincsen a dolgok alakulasahoz, igy ne vele hadakozzon a problemas ember. es az altalam felsorolt peldaknal alltalaban ez a helyzet.
szal ez a mindent a kiskeren verjunk mert o a hibas nem jo meglatas szerintem.
Csaba_20
Adott egy helyzet. A fogyasztó vett 2 terméket, mindkettőre az volt írva, hogy egymással működnek. Ezt az biztosította, hogy az alaplapra rá volt írva, hogy bele lehet rakni 1 GiB-os DDR SDRAM-okat, a memóriára rá volt írva, hogy ő egy 1 GiB-os DDR SDRAM. Egyikre se volt odaírva, hogy a másikkal nem fog megfelelően működni. Erről a fogyasztó sehonnan nem győződhetett volna meg 100%-osan. Nyilván valóan ha tudja, hogy nem fognak együtt megfelelően menni, akkor nem veszi meg valamelyiket.

A hiba fenn áll, jelen van.

A forgalmazók egymás között dobálják a fogyasztót, hogy ők hibátlan terméket adtak el és ezért nem hajlandóak cserélni. Az alaplap forgalmazója azt fogja kérdezni, hogy "Hát mi honnan tudhattuk volna, hogy milyen memóriát fog bele rakni? Különben is az egy fos memória, amit vett bele.". A memória forgalmazója meg azt, hogy "Hát mi honnan tudhattuk volna, hogy milyen alaplapba fogja bele rakni? Különben is az egy fos alaplap, amibe vette.".

A helyzetet nem a fogyasztó teremtette. A forgalmazó akkor se tudta volna megmondani, hogy biztosan lesz-e ilyen hiba, ha előre elmond mindent a fogyasztó. Ha megtudta volna mondani, akkor egyértelműen ő hibázott, mert nem írta le a termék tájékoztatójában. A tájékoztató többekközt erre is van.

És ti azt mondjátok, hogy én vagyok a szemét, amiért a fogyasztót védem, mikor ő az egyetlen olyan a körben, aki végképp nem tehet a hibáról? Nyilván valóan venni szeretne egy olyat, ami működik és nem pedig csak jót akart szórakozni a forgalmazókon.

Ha a forgalmazó egy listán vezetné, hogy mely termékekkel volt inkompatibilis az adott termék, akkor azt a listát odaadhatná vásárláskor a fogyasztónak. Amennyiben olyan inkompatibilitási hiba derülne ki, amiről addig nem tudott, akkor feljegyezné stb...Ennek viszont olyan terhei vannak, amit a forgalmazók nem hajlandóak felvállalni, hiszen már így is el tudják hajtani a fogyasztókat, minek végezzenek plusz munkát? Ez viszont nem fogyasztóközpontú kereskedelem, amit én szintén nem tartok megfelelőnek.

Vessetek meg ezért, ha akartok, nem fogok ezen változtatni, mert nem érzem, hogy baj lenne ezzel a szemlélettel.

(TheElf @ 2006.03.14, 17:49) *

Csaba 20: Több dolog nem korrekt abban amit most mondasz.

1. az adott témában más hozzászóló is jelezte, így látja a veled való vitákat. Úgy gondolom, ezt ezek után nyugodtan kezelhetjük tényként.

2. a fogyasztó az is, aki pontosan tudja, a garanciáért fizet, és képes kellő körültekintéssel eljárni, és nem szeretne mások felelőtlensége miatt többet fizetni.

Őket képviseled? Nem.
De a felelőtlen és könnyen kötözködő embereket igen.

3. Nem szúrja a szemem, és senki sem bántani akar, de jelezzük, ha bizonyos hozzászólásaidat, stb. fölöslegesnek érezzük. Biztos van jobb dolgod is, mint olyan kérdéseket megválaszolni, ahol a válaszodat a kérdező személy nem fogja új érvként tekinteni.

Jelezted te bizony minden esetben a fogyasztók érdekeit képviseled, és úgy gondolod, ha az a jó, ha nekik mindig mindenki igazat ad. Ezt tudjuk, ha 100* elmondod akkor sem lesz 100 új érv.

4. A fogyasztók érdekeit akkor tudod képviselni, védeni, ha a hozzászólásaid a kereskedők méltányosnak, igazságosnak fogadják el, és úgy gondolják érdemes az igényeidhez, véleményedhez alkalmazkodni, azzal, hogy egyoldalúan értékeled a helyzeteket ez a lehetőség elveszett.

De mint mondtam, az egyes kérdésekben elmondott érveid számából, stb. lehet következtetni, és aki nem egyoldalúan értékeli a helyzetet elvitatkozik, ennek pedig lehet hasznos tanulsága is smile.gif

Kérlek fejezd be a személyem elleni támadást, mert nem fogom sokáig tolerálni!

(ityam @ 2006.03.14, 17:53) *
szal vannak szerintem olyan esetek aminel a kiskernek koze sincsen a dolgok alakulasahoz, igy ne vele hadakozzon a problemas ember. es az altalam felsorolt peldaknal alltalaban ez a helyzet.
szal ez a mindent a kiskeren verjunk mert o a hibas nem jo meglatas szerintem.

Tudod ezzel csak az a baj, hogy az egyszem fogyasztóka nem tud semmilyen hatást gyakorolni a gyártóra. Egyetlen terméket vett tőle, az alapján nem tud arra hivatkozni, hogy szériahibáról van szó. Ráadásul szerződésben is csak a forgalmazóval áll, de talán ez a legkisebb probléma.
Captain Crash
A fogyasztó a kiskerrel köt szerződést, csak ő rajta lehet bármilyen hibás teljesítés kapcsán a jogaidat érvényesíteni, illetve javítással közvetlen meg lehet bízni a szervizt is. Tehát bármilyen problémád van, a jogaid a kiskernél kell érvényesíteni.
Sajnáljam a kereskedőt, mert ő nem tehet róla, hogy már a gyártásnál szar a termék? Nem, sajnálni a hülyéket szokták. Oh, istenem, megint a kereskedők sírnak...a fogyasztók meg le vannak szarva...

Érdemes vitázni? Hát úgy tényleg nem, hogy a másikat le akarjátok győzni. A vita akkor is lehet eredményes, ha cseppet se közelednek az álláspontok.

"A fogyasztók érdekeit akkor tudod képviselni, védeni, ha a hozzászólásaid a kereskedők méltányosnak, igazságosnak fogadják el"

A fogyasztó érdekei sokszor nem esnek egybe a kereskedő igazsságérzetével, hát még nem tartják méltányosnak. Ettől függetlenül vannak jogszabályok, melyeket akkor is be kell tartaniuk, ha azokat nem érzik méltányosnak és igazságosnak, de ezt KURVA NEHÉZ felfogni a legtöbb kereskednőnek. biggrin.gif Így a véleményem az, hogy a fogyasztók érdekeit lehet anélkül is képviselni, hogy a kereskedő igazságosnak, vagy méltányosnak tartaná.

Az effajta bunkó, "tönj innen", "ne szólj hozzá" mert éveid ugyanazok, meg "nem kellenek a fórumra" kéretik mindenkitől mellőzni. Főleg tőled TheElf! Minden más szerintem akkor is érv, ha a témához tartozik és ugyanazt fejezik még, ha másként mondva is.

Lehet nektek is igazatok, de lehet neki is. Én ezt látom, és nem azt, hogy felesleges TheElf, vagy crix a fórumra. Ha ő leírja 10x ugyanazt, akkor én is, ez van.
TheElf
(Csaba_20 @ 2006.03.14, 18:13) *

A helyzetet nem a fogyasztó teremtette. A forgalmazó akkor se tudta volna megmondani, hogy biztosan lesz-e ilyen hiba, ha előre elmond mindent a fogyasztó. Ha megtudta volna mondani, akkor egyértelműen ő hibázott, mert nem írta le a termék tájékoztatójában. A tájékoztató többekközt erre is van.

És ti azt mondjátok, hogy én vagyok a szemét, amiért a fogyasztót védem, mikor ő az egyetlen olyan a körben, aki végképp nem tehet a hibáról? Nyilván valóan venni szeretne egy olyat, ami működik és nem pedig csak jót akart szórakozni a forgalmazókon.

Ebben a kérdésben amúgy majdnem egyetértünk, a többi a nehezebb ügy: Inkompatibilitás esetén valóban nehéz kideríteni mi és mivel inkompatibilis, és valóban nem lehet a fogyasztó erre felkészülve. Mi erre a megoldás? Sokféle megoldás lehet, és ezt kellene megtalálni, és nagyon jól látni, hogy ityam fogyasztóként sem a kereskedőt hibáztatja, én is tudok sok olyan esetet amikor a fogyasztó ilyen kérdésben nem veri ki a balhét. Miről is van szó?

Alapvetően arról, hogy egyetlen módon kerülhető el a hiba: Ha kész, tesztelt, összereszerelt gépet veszel, illetve annak bővítéséért fizetsz. Ekkor nem merülhet fel inkompatibilitás, és addig nem fizetsz amíg nincs tesztelve az eszköz. Ettől sok ember tért el:

1. fogyasztó
   a.) Alkatrészenként akar vásárolni, hiába tudja, hogy kockázatos (fölösleges kockázatvállalás)
   b.) Sok esetben jó teljesítményt, gyors fejlesztéseket, stb. akar akkor is, ha ez a kompatibilitás rovására megy
   c.) Sok esetben meg sem próbál tájékozódni, figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetéseket
2. kisker:
   a.) Teljesíti a fogyasztó igényét / forgalmaz így alkatrészt
   b.) Sok esetben nem hívja fel a vásárló figyelmét a problémára
3. Nagyker
   a.) Hiányzó tájékoztató
   b.) Az árképzés és a szerződések segítenek fenntartani ezt a helytelen gyakorlatot
4.) Gyártók
   a.) A fenti módon lévő piaci igényeket elégítik ki
   b.) a fejlesztések iránya, stb. nem mindig megfelelő
5.) Szabványalkotók, stb
   a.) Nem megfelelő szabványok
   b.) Nincs megfelelő ellenőrzés

Amint látod, a probléma a piaci igényekkel indul, és ennek egy része magyar sajátság, bűnbakot keresni, egymásra mutogatni, hogy ki fizesse a cehhet értelmetlen, mert minden költség előbb utóbb a fogyasztóknál jelenik meg, így az ilyen vita sem a fogyasztók, sem mások érdekeit nem védi. Azt kell megvizsgállni, ki és mit tehet a probléma megelőzése érdekében.

A fenti pontok közül mi az ami kiküszöbölhető. Akkor lenne métlányos, és mindenki számára hasznos a véleményed, ha megoldást keresnél, és mérlegelnéd azt is, hol kell a fogyasztónak változnia, hol kell a jogszabályoknak változnia, hol kell a nagykernek, gyártónak, és megoldást keresnél.

(Captain Crash @ 2006.03.14, 18:51) *

Az effajta bunkó, "tönj innen", "ne szólj hozzá" mert éveid ugyanazok, meg "nem kellenek a fórumra" kéretik mindenkitől mellőzni. Főleg tőled TheElf! Minden más szerintem akkor is érv, ha a témához tartozik és ugyanazt fejezik még, ha másként mondva is.

Lehet nektek is igazatok, de lehet neki is. Én ezt látom, és nem azt, hogy felesleges TheElf, vagy crix a fórumra. Ha ő leírja 10x ugyanazt, akkor én is, ez van.

Nem kell eltűnnie, felőlem leírhatja, senkit nem zavar: Neki kell eldöntenie, hogy azt óhajtja kommunikállni, hogy "Csaba számára mindegy, hogy mi történt a kereskedő a hibás ezt most is elmondta" vagy érvelni akar, megoldást akar a fogyasztók problémájra. smile.gif Az elsőt én nem tartom túlzottan hasznosnak, és megértem azt, ha ityamnak, vagy bárki másnak nincs rá energiája, ha valaki így akar hozzászólni, szíve joga, de tudnia kell, ettől semmi nem változik.

ityam: Kereskedőként meg lehet próbálni azt mondani, hogy emelni az árat mondjuk 5%kal, és 5% kedvezményt adni annak aki nálad szerelteti össze a gépet, nálad oldja meg a bővítést, stb.?

Az 5% fedezné az új eszköz inkompatibilitása esetén felmerülő problémák megoldásának költségét, a beszerelés, tesztelés megelőzné a problémát.

Amihez gyárilag nincs tájékoztató, ahhoz ugye magyar nyelvű tájékoztatón mindegy, hogy mi van, érdemes lenne néhány általános tájékoztatót csinálni (lásd TFT kezdeményezés)...

A RAM modulokhoz adni egy A5 méretű (vagy esetleg A6) tájékoztatót, ami felhívja a figyelmet az esetleges inkompatibilitásra, felajánlani vásárlás előtt a tesztelést, beszerelést, pl. megoldja a problémát.

Videokártya: 1 ATI kártya van a környzetemben azzal nagyságrendileg több a baj, mint az összes többivel.

Játékok: No itt a DirectX 9 kompatibilis videokártya és hasonló igények megjelölése nagyon sokszor valótlan. Ezért elő kell venni a fejlesztőt. Vagy legalábbis a következő termékét nem megvenni, ha a support nem segít a probléma megoldásában.
ityam
Tudod ezzel csak az a baj, hogy az egyszem fogyasztóka nem tud semmilyen hatást gyakorolni a gyártóra. Egyetlen terméket vett tőle, az alapján nem tud arra hivatkozni, hogy szériahibáról van szó. Ráadásul szerződésben is csak a forgalmazóval áll, de talán ez a legkisebb probléma.

a kisker meg vett tole 5-10DB ot az sem mondhato tetemes mennyisegnek de meg az 50-100 db sem.
ez a forgalmazoval all szerzodesben meg olyan dolog hogy a papiron az van hogy Mistral computer de a termeken megsem az van hogy Mistral computer hanem az hogy ABIT. szal akkor csak van valami koze az ABIThoz. szal elvileg nem tunik el a gyarto mert az is szerepel a szerzodesben. ugyanugy jelen van a szerzodesben az gyarto is attol meg mert nincsen kiirva neki a cime meg adoszama. ott van hogy ABIT xw83zd alaplap. tehat valami koze van a gyartonak is a termekhez barmennyire is ugy tunik a jogszabalyok szerint hogy nincs.

hu de hosszu lett ez a resz pedig ezt gondoltam rovidebbnek sad.gif . na mind1

Ha a forgalmazó egy listán vezetné, hogy mely termékekkel volt inkompatibilis az adott termék, akkor azt a listát odaadhatná vásárláskor a fogyasztónak.

HA keszulne egy ilyen lista, es az adott dolog meg nem szerepelne rajta akkor ugy veszem ki a szavaidbol hogy akkor nem lenne bunos az elado sem. es leven hogy nem tul gyakoriak az ilyen jellegu problemak(legalabis eleg keveset hallani roluk) azzal az esettel kell legtobbet foglalkozni hogy nem tudott errol meg az elado.

amugy az en esetemnel szerintem nem az van hogy azert nem megy mert nem kingston 1GBosat vettem hanem azert mert kulombozo meretu a memo es a dualchaneles ramvezerlo bezavarodik emiatt. de ha crixnek lenne igaza hogy amiatt van akkor szep kis lista lenne amit at kellene adni, ha minden valtozatot le kellene irni ami nem megy.
amugy az en esetemnel az alaplaphoz vagy a memoriahoz kellett volna adni ilyen tajekoztatot? csakmert meg amikor az alaplapot vettem akkor nem nagyon volt jellemzo hogy 1 gigas ramok lettek volna benne foleg kissebbel parositva, szal ilyen tapasztalat akkor meg nem lehetett.

Azt meg jarhato dolognak latom hogy ha most valaki vesz egy ramot es az nem megy akkor legyen visszaadva a ram ara, de azt nem hogy egy 1 eve vasarolt alaplap erteket adjak vissza, ami tulajdonkeppen nem is hibas, azt nem.de ahogy en kiveszem az itteni allaspontokbol az utobbi esetnek is be kellene kovetkeznie.

És ti azt mondjátok, hogy én vagyok a szemét, amiért a fogyasztót védem...

ugyebar kiindulunk abbol hogy nem tudott rola a forgalmazo sem akkor megallapithatjuk hogy sem o sem a fogyaszto nem bunos. es ezutan en nem azt mondom hogy azert vagy szemet mert a fogyasztot veded hanem azert mert azt mondod hogy a forgalmazo a hibas.es ot akarod megbuntetni ezert.
en azt mondom hogy ezert ne a forgalmazot perelgesd hanem a gyartot, mivel itt a 2 illetekes a gyarto es te. es semmi koze a kiskernek a nagykernek az importornek se a julcsineninek. szal ezeket kellene kihagyni.

de nagyon meszzire kanyarodtunk az eredeti tematol, de hogy megprobaljam visszaterelni monduk az en esetemhez: hol kell az asztalt verni? ahol a ramot vettem vagy ahol az alaplapot vettem vagy ahol a procit vettem? szal melyik a hibas szerintetek?
ityam
Hu de sokat irtatok amig en szoszmorogtem:
Játékok: No itt a DirectX 9 kompatibilis videokártya és hasonló igények megjelölése nagyon sokszor valótlan. Ezért elő kell venni a fejlesztőt. Vagy legalábbis a következő termékét nem megvenni, ha a support nem segít a probléma megoldásában.

en is ezt mondom hogy nem a boltot kell elovenni ha baj van a jatekkal hanem a fejlesztot. magyarul a gyartot.
TheElf
ityam: Amit mondasz, abban akad némi igazság: A fogyasztó tőled egy adott típusú eszközt vásárol, nem te mondod meg neki, milyen legyen az, ő hoz döntést. Tőled két dolgot várhat el: Amit kér azt odaadd, és a legjobb tudásod szerint tájékoztasd. Mást nehéz lenne elvárni. A gond egyfelől a tájékoztatással van, másfelől azzal, hogy ami neki kell azt te oda tudod-e adni neki.

Van-e arra készleted, hogy aki egy régebbi, de kiforrott tesztelt típust szeretne, az meg tudja nálad vásárolni? Ajánlod-e ezeket? Ha a fogyasztói igények eszerint változnak, akkor képes vagy-e a nagykernél eszerint rendelni, ha a nagykerek eszerint rendelnek (tömegesen) akkor az hat a gyártó üzletpolitikájára is.

Amíg az emberek pár százaléknyi sebességkülönbség alapján újabb és újabb videokártyát vásárolnak, nem érdekli őket, hogy a driver stabil-e, tartós, jó megoldás-e a kártya, csak 2vel több fps, és te sem tájékoztatod őket arról, hogy ez nem a jó irány, addig komoly gondok vannak.

Érdekes módon, én vallom azt, érdemes fél év - 1 év lemaradást elfogadni és ugyanezt a softwarek beszerzésénél is: Akkor veszem meg a dolgokat amikor már teszteltek, amikor tudom milyen az adott softwarehez járó támogatás, és nem is mérgelődök túl sokat smile.gif

Ha te a boltban nem tanúcsolod ezt, akkor ki fogja?
Hidd el, ha egy család 200000Ftot szán számítógépre egy évben, akkor azt értelmesen is elköltik, ha te ebben segítesz, támogatod őket, örülnek a jó támogatásnak, akkor megmaradnak mint vevők. Lehet, hogy több softwaret fogsz eladni, lassabb de jobb minőségű hardwaret, de meglesz a hasznod. Ha te nem szólsz nekik ki szóljon?

De másik oldalról is igaz: Ha minden fogyasztó szart akar venni, akkor a tehéntrágya drágább lesz mint az arany... Gondolkodni kell és csak utána vásárolni smile.gif

ityam: Vigyázz, a software az elég más tészta, hiszen ott igazából jogokat és a fejlesztő által nyújtott támogatást vásárolsz és nem a kezedbe vett csomag tartalmát (adathordozó)
ityam
en nem egy nagymuffti vagyok a boltban, szal tul sokmindent en nem tudok tenni.
amit tudom azt megteszem, alltalaban a markasabb dolgokat rendelgetem, es legtobbszor azokat is ajanlom. de ettol fuggetlenul inkabb megveszik az olcsobbat a legtobben ha van. persze nem mindig. tapasztalataim szerint en eleg sok hasznos informaciot adok es en inkabb azt mondom hogy nem biztos hogy fog menni mint azt hogy ah hat persze hogy fog menni csak vigye mar el.en inkabb tulbiztositom magam de ez nem tartozik annyira ide.

ityam: Vigyázz, a software az elég más tészta, hiszen ott igazából jogokat és a fejlesztő által nyújtott támogatást vásárolsz és nem a kezedbe vett csomag tartalmát (adathordozó)

de a szerzodest akkor is a boltal kotom biggrin.gif
szal ha a szerzodes targyaval van baj akkor a szerzodes targyanak a gyartojaval van a baj es nem az eladoval. es nem szabadna kulombseget tenni hogy most egy szoftver/licence/support vagy hardverelemrol van szo. mind2 esetben a szerzodes targyaval van a baj.
TheElf
Tévedés: A bolt nem jogosult neked licencet eladni, a szerződés így mindenképpen a fejlesztővel/kiadóval van a software esetén.
ityam
(TheElf @ 2006.03.14, 20:06) *

Tévedés: A bolt nem jogosult neked licencet eladni, a szerződés így mindenképpen a fejlesztővel/kiadóval van a software esetén.

rendben.
De ha a szerzodes a fogyaszto es a gyarto kozott van akkor mi a bolt a szerzodesben? egy olyan tenyezo akinek koze sincs a dologhoz?o csak elerhetove teszi a termeket?
TheElf
ityam: Ez nem egy egyszerű eset, és azt hiszem, nem visz közelebb a megoldáshoz. Engedelmeddel felvetnék két-három ötletet.

1. kevésbé megbízható termékek ára: Nagyobb kockázat nektek, nagyobb árrés, csökken az árban a különbség a jobb és a rosszabb termék között. Ha a korrekt jótállás, tájékoztató, stb pótlása miatt a noname ram nem lesz lényegesen olcsóbb mint a márkás, akkor az emberek többsége márkás ramot fog venni. (vedd még hozzá a beépítés / nem beépítés esetére vonatkozó megoldást is nyugodtan)

2. Egy bolthálózatnak nem muszály egységes néven, egységes üzletpolitikával működni, hatékonyabb, ha több üzlet több különböző jellegű vásárlói igényt tud kielégíteni. Meg kell próbálni jobb szolgáltatást (is) nyújtani.

3. Megfelelő weboldalt, tájékoztatókat kell készíteni

4. Ha már PCket árulsz, legyen a boltban 1-2 PC amin a vásárló számos hasznos informűciót, termékismertetőt tud elérni, stb. várakozás alatt. smile.gif
ityam
(TheElf @ 2006.03.14, 20:35) *

ityam: Ez nem egy egyszerű eset, és azt hiszem, nem visz közelebb a megoldáshoz.

ettol fuggetlenul ha igazad van akkor meg erdekes a kerdes de ezt a vitazzunk a jogszabalyok josagarolban kellene kitargyalni es ha lesz idom akkor atirom oda.

ehhez a temahoz visszakanyarodva:akkor most vegulis oda lyukadtunk ki hogy minden altalam felvetett problemara az eladonak kell talalni megoldast?
vagy vannak esetek ahol nem beszelunk hibarol. velemenyeket kerek hogy ki szerint melyik tartozik a hiba es melyik a nem hiba(csak kompatibilitasi problema, szal nem kell foglalkozni vele jog szerint).

Csaba_20 szavazatat bejeloltem az elso ponthoz. tobbiek?

a vitatott kerdesek:
-alaplapba nem megy valamelyik memoria valamilyen felallasban
-egyik jatek nem megy egy olyan videokartyaval amelyikkel kellene
-olcso vezeteknelkuli billentyu nem alkalmas jatekra
-dvd olvaso nem olvassa az egyik markaju dvd lemezt.

melyiknel hol kell reklamalni es miert pont ott?
minden esetben az elado nem tudott az adott problemarol es nem direkt sunnyogta el.
Csaba_20
ityam: Kérlek őszintén és ne érdekeket nézve válaszolj a kérdésemre!

Úgy érzed hibáztál, amikor megvetted a memóriát?

Segítek a válaszadási lehetőségben:
a) Igen.(úgy érzem hibáztam)
b) Nem.(nem érzem, hogy hibáztam)

Ezt most nem kifejtendő kérdésnek szántam, tehát nem kérek hozzá kommentárt. Eldöntendő kérdésről van szó.
TheElf
ityam:: Engedelmeddel nagyon leegyszerűsűsítem a dolgokat, alapvetően kétféle módon lehet elképzelni azt, hogy hogyan is jut el hozzád a termék:

1. "Tervgazdaság": Eldöntik mit kell termelni, azt a gyártó valéamilyen minőségben elkészíti, majd eljut a nagykerhez, kiskerhez, te pedig szereted, nem szereted nem kapsz mást. Bizonyára akad a fórumon nem egy rendszeres hozzászóló aki látott ilyet.

Bizonyára vannak elképzeléseid, hogy ez hova vezet, nem akarok azon vitatkozni, hogy mennyi korrupció, stb. kellett ennek a módszernek a kudarecához, és hogy önmagában is halálraítélt ötlet-e.

Csabának ilyen helyzetben azonban 100%ig igaza lenne.

2. A fogyasztói igényekre reagáll a szolgáltató, kereskedő, ezek piaci igényeire pedig a gyártó, az egyes folyamatok mozgatórugóját a fogyasztói igények jelentik, amiket reklámokkal, tudatos képzéssel, stb. lehet valamennyire formálni.

Ilyen esetekben viszont a fogyasztó felel a saját döntéseiért, hosszú távú következményeiért, fontos szerepe van az oktatásnak, a megfelelő objektív tájékoztatásnak, civil szervezeteknek, sajtónak, stb.

Az, hogy az alaplapok és a memóriák közötti kompatibilitás olyan amilyen, az bizony piaci folyamatok következménye, fogyasztói igényekhez alkalmazkodunk.

Kik formálják ezeket a fogyasztói igényeket? Mi magunk, fogyasztók, az oktatás, a civil szervezetek, a sajtó, az állami kommunikáció, és a piacon jelenlévő egyes szolgáltatók, keredkedők részéről érkező tájékoztatás.

Próbáljuk meg meghatározni, hogy kinek mi a szerepe, feladata az adott részben, ki mennyire hibás az egyes folyamatok beindulásában?

Általános piaci folyamatokból eredő általános problémáknál nem az adott termékkel a kézben kell vitatkozni, hanem meg kell próbálni megszüntetni a probléma forrását.

Csaba kérdezett valamit, én is kérdezek valamit:

Miért jelent meg a hiba?
a.) A gyártó direkt hibásra tervezte az egyik eszközt?
b.) A gyártó ezen spórolt, hibázott?
c.) A kereskedő hibázott?
d.) Gyorsan kihozott tuning termékre van igény, tesztelésre nincs, a gyártó alkalmazkodott...

Ha esetleg a d.) a válasz, akkor 2. kérdés miért alakult ki ez az igény?

a.) fogyasztó elsősorban a tesztekből, sajtóból tájékozódik ezeket ajánlják
b.) softwarek igényeihez alkalmazkodunk
c.) mert gyorsat akarunk és olcsón
d.) mert csak ez van

Itt meg a b-re lehetne tovább kérdezni smile.gif
ityam
(Csaba_20 @ 2006.03.15, 03:42) *

a) Igen.(úgy érzem hibáztam)
cool.gif Nem.(nem érzem, hogy hibáztam)

Ezt most nem kifejtendő kérdésnek szántam, tehát nem kérek hozzá kommentárt. Eldöntendő kérdésről van szó.

mint mar mondtam : nem.
De azt is mondtam hogy az elado sem hibazott.

az a fura hogy meg mindig nem tudom hogy melyik problemanal kinel kell reklamalni, mert arra egyikotok sem valaszol. szep torteneteket irtok hogy ilyen meg olyan a piac, ez meg azert tortenik mert... stb stb stb.

TheElf
ityam: Reklamálni jogszerűen a szerződésre hivatkova 2 helyen tudsz: Elsősorban a kereskedőnél, másodsorban ha valakivel KÜLÖN is szerződésed van (nem csak a termék megnevezésében szerepel a neve) akkro annál.

Nyilván a gyártónál is verheted az asztalt, de ez csak az ő üzletpolitkájából, stb. következik.

Vagy amit még tehetsz, és ami okosabb: Megírod a történetedet, akár ilyen fórumon, akár nyomtatott vagy elektronikus sajtó számára, akár egy saját honlapot üzemeltetve. Így segítve elkerülni másoknak a szar terméket, és ha magad is körülnézel ilyen honlapokon, neked is jobb lehetőségeid vannak.
ityam
magyarul amikor visszajott a csavoka hogy nem megy a jateka az expert vision 9800sejevel akkor nekem fel ev utan vissza kellett volna vennem a videokartyat? mert csere ugyanolyanra nem jo mert ugyanugy nem ment es javitani sem tudom. szal nalam teljesen jogosan reklamal?
vagy ahol a jatekot vette ott reklamal jogosan es ott kell a jatekot visszavenni vagy patchol gyartani hozza?

azt mondjatok hogy mind2 teljesen jogos es mind2nek vissza kell adnia a penzt ha nem akar buntetest ebbol?
TheElf
ityam: Nem. Azt mondom, hogy a probléma törvényszerű, és nem nagyon van használható, jogszerű megoldás rá. VAGY a mai jog szerinti lehetőségeket nézed, akkor bizony a kereskedőhöz lehet menni. VAGY megoldást keresel a problémára.

Az utóbbiban is komoly szerepe van a kereskedőnek smile.gif
ityam
nah alakul a dolog.akkor most vegulis kiderul hogy nem kell visszaadni az ilyen esetekben a vetelarat? szal akkor megsem hibas egyik termek sem a jelenlegi jogrend szerint?

en pont arra akartam ravilagitani ezzel a topiccal hogy a szamtekpiacra nem jok a jelenlegi jogszabalyok.azert eroszakoskodok hogy valaszoljatok a kerdesre hogy hol kell verni az asztalt hogy megoldodjon a problema. vagy esetleg az a helyzet van hogy barhol verem az asztalt nem leszek elorebb, sehol nem kell visszaadniuk a penzt.
TheElf
Ha mindegyik termék a szabványon belül van, és mgésem kompatibilisek, akkor nem hibásak, ekkor ugye a kérdés: miért nem voltak együtt tesztelve... Mert nem konfigurációt vettél.

Ha az egyik termék nem felel meg a szabványoknak akkor hibás, és a hibás teljesítés megtörtént, ilyenkor kérhetsz vissza pénzt smile.gif
Csaba_20
(ityam @ 2006.03.15, 10:30) *

(Csaba_20 @ 2006.03.15, 03:42) *

a ) Igen.(úgy érzem hibáztam)
b ) Nem.(nem érzem, hogy hibáztam)

mint mar mondtam : nem.
De azt is mondtam hogy az elado sem hibazott.

az a fura hogy meg mindig nem tudom hogy melyik problemanal kinel kell reklamalni, mert arra egyikotok sem valaszol. szep torteneteket irtok hogy ilyen meg olyan a piac, ez meg azert tortenik mert... stb stb stb.

Köszönöm, hogy képtelen voltál teljesíteni a kérésem. ermm.gif De tényleg, hanem írtam volna, hogy nem kérek hozzá kommentárt, akkor rendben lenne. Erre egyből úgy válaszolsz, hogy "Nem...deeee.....". Kegyetlenül odafigyelsz te rám. sad.gif
TheElf
Csaba: A válasza korrektebb mint a kérdésed: a vásárló nem csak a vásárláskor, hanem előtte is elkövethet hibát smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.