Tisztelt Siklósi Úr!
Hétfőn (06.07.) megdöbbentő esett történt velem az egyil bp-i üzletközpont illatszer üzletében.
Bementem az üzletbe, majd a kitett teszt parfümöket elkezdtem szagolgatni. Kb. 6-ig jutottam el, mikor már az orrom tele volt az illatokkal. Ekkor egy kicsit körülnéztem az üzletben, majd visszatértem a parfümökhöz. Elkezdtem szagolgatni ismételten, találtam kettőt is, ami elnyerte a tetszésemet. Mivel rögtön nem akartam megvásárolni (gondolván arra, hogy a következő nap megint megszagolgatom tiszta orral), elővettem a kis határidőnaplómat, hogy felírom a nevüket, ill. az árukat.
Ekkor odarobogott a biztonsági őr, majd ezt mondta: "Hölgyem, itt nem szabad írni!"
Hirtelen nem tudtam mit kezdeni a szituációval, csak visszakérdeztem:"Tessék?"
Ő: "Itt nem szabad írni!"
Én: "Miért? Nem látom sehol sem kiírva."
Ő: "Akkor sem szabad."
Én:"Akkor szeretnék beszélni az üzletveztővel."
Kihívta az üzletvezetőt, aki megerősítette, hogy nem szabad árakat írni az üzletben. Kérdésemre, hogy ez hol van kiírva:"sehol" - választ kaptam. Mondtam, hogy mutasson egy szabályt, vagy valamit, ahol ez le van írva. "Nincs, ez íratlan szabály".
Teljesen ledöbbentem, ill. megalázottnak éreztem magam, a többi vevő igen csak nézegetett, hogy mi történt. Gondoltam jobb ha itthagyom az üzletet. Aztán inkább visszafordultam, és kértem a panaszkönyvet. Erre azt választ kaptam, hogy megkaphatom, de sokat nem érek vele.
Megkérdeztem megint, hogy ez milyen szabály, ilyennel még nem találkoztam. Erre elkezdett arról beszélni, hogy a konkurencia, stb. (Gondolom, azt akarta elmondani, hogy előfordulhat, hogy itt csak "kiszagolom", de máshol vásárlok.)
Aztán kérdezte, hogy milyen mennyiségben akarok vásárolni (nem értem még most sem az összefüggést), majd mondta, hogy 1-2 adatot azért felírhatok. Mutattam a 2 nevet és 2 árat, hogy ez belefér-e az 1-2-be?
Majd mondtam neki, hogy most sikerült elérniük, hogy itt többet nem fogok vásárolni és többfelé elfogom ezt mesélni. (Az már lényegtelen, hogy azt válaszolta, hogy nyugodtan tegyem úgy.)
Más üzletekből kiindulva, még sehol sem találkoztam ilyen "szabállyal", illetve sehol sem szóltak, hogy nem szabad írni.
Aztán kérdés, ha írni nem szabad, diktafont, mobiltelefont szabad-e használni? Jó, ez már csak dühömbe jutott utána eszembe, de a fenti esett kicsit elgondolkodtató, hogy ezt tényleg megtehetik az üzletek, biztonsági őrök, üzletvezetők? Tényleg nem lehet terméket és árat felírni egy üzletben? Ha nem lehet írni, ezt nem kellene kiírniuk, hogy a vevők is lássák?
Sajnos az interneten nem találtam meg az üzlethálózat magyar honlapját. Nem tudtam panaszt tenni, ezért gondoltam, hogy Önökhöz fordulok.
Köszönettel: Cs.A.