Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Valasztas 2006
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
1, 2, 3, 4, 5, 6
ityam
Halika

Remelem nem kovetek el hatalmas hibat ha nyitok egy ilyen topicot. remelem nem utkozik semmilyen helyi szabalyba.ha meg igen akkor majd Joooe majd intezkedik biggrin.gif
Sajnos en a politikat olyan szinten nem figyelem hogy realis kepet tudjak megfogalmazni hogy kire jobb szavazni. de ez talan nem olyan foben jaro bun mivel egyik sem jobb annyival mint a masik hogy hatalmas baklovest kovessek el a szavazatommal. leven hogy mind a fidesz mind az mszpnek nagyon sok tamogatoja van, ezert biztos hogy mind2nek vannak jo otletei. ha nagyon rosszak lennenek akkor nem lenne ennyi tamogatojuk. nalunk a csalad nagyon mszp parti(hogy miert azt ugyebar annyira nem tudom leven hogy mint mondtam nagyon nem vagyok otthon a politikaban) es ma(tegnap)jottem be egyik ismerosommel vonaton aki tortenetesen fideszparti volt, es hat persze probalt meggyozni hogy hat az mszp a legrosszabb amire szavazhatok. ha nem tetszik az orban akkor szavazzak barki masra csak ne az mszpre. persze elhangzott egy par erv hogy mit terveznek meg hogy az mszp mit akar, es hogy az milyen rossz. szal elgondolkodtam hogy vajon most kinek lehet igaza es mivel voltam olyan elorelato hogy felvettem a ma esti vitamusort, es gondoltam hogy megprobalok az alapjan valasztani hogy ott mi hangzik el ha mar nem nezem vegig a partoknak visszamenolegesen 8 evre a tevekenyseget.
nekem a Gyurcsany az mondjuk meggyozobb volt de azt hozza kell tenni hogy o tobbet szapulta az Orbant mint amennyit illett volna.szal tobbet forditott az Orban kormany szapulasara mint a sajat uj programjara. Ettol fuggetlenul a statisztikai adatok amiket a Gyurcsany mondott ot tamasszak ala jobban, es akkor az a jobb. Azt mondjuk nem tudom hogy ezek az adatok mennyire vannak kiforditva,de mindenesetre azt latszolag tukroztek hogy jobb mint az ami az Orban kormany alatt volt. Es vegulis nem az a fo kerdes szerintem hogy sikerult a valasztasi igereteiket jobban betartani az egyiknek mint a masiknak hanem hogy az egyik jobb volt e mint a masik. Mint tudjuk egyik sem tokeletes es nem is lesz soha, de aki tobbet tud hozni felfele az orszagon az legyen hatalmon szerintem. minden igeretet ugysem tudja betartani egyik part sem, mert nincs az a penz, hiaba mondta mind2 minden vitakerdesnel hogy penzt szan az adott kerdesre, elhiszem hogy valamit/valamiket mellozni kell mert nincs ra penz, de azt megsem mondhatja egyik part sem a valasztasok elott hogy hat az elkovetkezo 4 evben nem lesz penz az iskolakra ugyhogy azt most kihagyjuk a fejlesztesbol, mert a masik meg beigeri ugyanugy. persze aztan lehet hogy az is kihagyja az iskolakad de lehet hogy a korhazakat fogja eppen kihagyni. szal sajnos beigerni mindent be kell, mert igy mukodik a rendszer, aztan amit fontosabbnak tart abba invesztal jobban. szal lehet jobban jarnank hogy ami volt 8 vitapont most aktualisan abbol 4 re koltenenek penzt a masik 4 et meg hagynak ugy ahogy van, aztan majd 4 ev mulva elovennek a kimaradt 4 pontot. csak sajnos ez sem teheto meg mert akkor biztos bebukna a kovetkezo valasztast aki nem foglalkozott a kerdeses 4 pontal.
Attol fuggetlenul hogy en az mszpre fogok szavazni amit a fidesz programjaban jonak talaltam hogy meg akarjak novelni a minimalbert drasztikusan, illetve hogy jobban tamogatjak azt hogy tobb gyerek legyen, mivel hosszutavon az kifizetodo. kivancsi lennek mondjuk egy olyan statisztikara is hogy a fidesz 4 eve alatt hany gyerek szuletett es az mszp 4 eve alatt mennyi gyerek szuletett. errol nem szolt Gurcsany. lehet hogy azert mert ebben a statisztikaban nem jobbak. gondolom a fidesznek is sok olyan statisztikaja van amiben ok ertek el nagyobb sikereket igy nem biztos hogy ez a par szam alapjan amit a Gyurcsany elmondott az a helyes hogy en az mszpre szavazzak.
Visszaterve a drasztikus minimalbernovekedesre: sokan mondjak hogy az biztos nem oldana meg semmit mert minden megdragulna es igy a nagy inflacio miatt nem erne semmit. de szerintem kissebb lenne az inflacio mint amitol tartanak sokan. Leven hogy ha azoknak adunk tobb penzt akinek keves van azt a tobb penzt ok el is fogjak kolteni, szal nagyobb lesz a kereslet is, mig akinek sok penze van az igy is ugyis ugyanannyit kolt, szal oket annyira nem zavarja az ha valamennyivel tobbe kerulnek a dolgok. ezenkivul magavalhuzna azt is hogy kissebbek lennenek az emberek kozott a jovedelemkulombsegek ami sok tarsadalmi problemat is megoldhatna. De mivel nem vagyok kozgazdasz igy lehet hogy ezt en abszolut rosszul latom, csak en gondolom igy(nameg a fidesz:D ). abban csak remenykedni tudok hogy az mszp is tervez ilyesmit.

velemenyek masnak?kivancsi vagyok a velemenyetekre, foleg mert akikkel meg anno a talalkozon talalkoztam azok sem tul idosek, igy jobban meg tudom itelni magam hogy csak en vagyok ennyire lama a pilitikahoz vagy mas is ugy van vele hogy halad az arral aztan valahol csak partot erunk.

szerkesztes: huuudehosszulett, jo kis kihivas amig ezt igy elolvassatok ekezetek es ertelmes mondatszerkesztes nelkul biggrin.gif
szal igy vegszora megegyszer amit leirtam: nagyon rosszul talan nem szavazhat senki ha a fidesz vagy mszp kozott szavaz leven hogy mind2nek elegge nagy a tabora igy valszeg mind2 tabor mellett sok hozzaerto ember van. es biztos hogy mind2 oldalon rengeteg az arral uszo emberke.mint pl en is.
Joooe
Ha erre igény van, én nem hiszem, hogy probléma lenne egy politika topik. Mutassuk meg, hogy mi erről a témáról is tuduk értelmesen beszélni, és akkor nem kell, hogy tabu legyen sorcerer.gif Végülis aktuális, és talán sokakat érdeklő dolog. rolleyes.gif

Véleményem szerint mindkét nagy párt kampánya rossz. Egyrészt, hogy "rosszabbul élünk-e mint négy éve" sem pusztán azon múlik, a kormány hogyan végzi a munkáját. Ez lehet egy ténymegállapítás, ezt nem tudom eldönteni, de nekem ez nem segít a kormány teljesítményének megítélésben. Vannak a kormányoktól független folyamatok. Abban, hogy az én életem hogy alakul elég kevés szerepet szánok a kormánynak. Az "igen, megcsináltuk" sem mond semmit, csak pénz elköltéséről szól, nagy dolog, azt mindenki tudja, nem saját pénzükről döntöttek, hogy ilyen büszkék legyenek az elköltésére. Kb mintha találnék egy ezrest, beülök belőle a kocsmába és megiszom 3 sört. Nekem is jó, a kocsmárosnak is jó, igen, megcsináltam, de bárki más is meg tudta volna csinálni grog.gif grog.gif grog.gif
De persze nyilván a kampány csak szlogenekről szól.

A statisztikával és számokkal is vigyázni kell, mindent fel lehet használni így is, úgy is. Azt hiszem Orbán vicce a statisztikailag halott nyúlról nagyon találó, a nyúl politikai hovatartozásától függetlenül smile.gif Ez persze mindkét oldal által előkotort szépen kicicomázott számokra igaz. A statisztikai számok könnyen keltik azt a benyomást, hogy jól döntesz, egészen addig amíg nem hallasz legalább olyan megalapozott számokat, amik egy kicsit más megvilágításból már teljesen más képet festenek fel. És az ilyen ide-oda vágás jó sokáig folytatódhatnak, egyszerűen nincs meg az információd ahhoz (senkinek sincs), hogy a felhozott adatokat megfelelően értelmezd. Kivéve néhány nagyon egyszerű dolgot esetleg.
Kb egy fizikus szerintem simán bebizonyítja neked tételekkel, mérésekkel, hogy ha földhöz vágsz egy gumilabdát, nem pattan vissza. Ha nem láttál még olyat el is hiszed, nem találsz a bizonyaításban hibát. De ha fogsz egy labdát és földhöz vágod, rögtön kiderül, hogy a számok (bármiylen meggyőzőek voltak is) mégsem a valóság téged érdeklő részét mutatták smile.gif
Még az előző választás idején, egy haverommal aki pont az ellentétes oldalt támogatta mint én (még nem mondom meg melyiket tongue.gif) egy egész utat végigvitáztunk szegedtől kecskemétig, senki sem fogyott ki az érvekből és ellenérvekből és végül senki sem győzött meg senkit.

Ez tipikusan az a helyzet, mikor úgy kell döntést hoznod, hogy nem vagy az összes információ birtokában ami ehhez szükséges. Ezért nincs is olyan megoszlás, hogy az okos, tájékozott emberek ezt a pártot támogatják, a buta, tájékozatlanok meg azt. Némileg elkülöníthető a két párt értékrendjében, világnézetében a különbségek, legyen szó gazdaságpolitikáról, külpolitikáról, nemzetpolitikáról, stb. A két miniszterelnök jelölt jelleme is nagyban különbözik. Szerintem ha más kiugró dolog nincs, egyszerűen ezek alapján kell dönteni, hogy melyik párt elképzelései állnak közelebb a tiedhez, a te világnézetedhez. Ez némileg intuitív döntés, a tisztán racionális érveléseknek sosem lenne vége.

Nem hiszek abban, hogy a korrupciós és hasonló ügyek jobban ott lennének az egyik oldalon mint a másikon, és abban sem, hogy a választási ígéretek be nem tartása lenne a legkomolyabb érv, a választási program (tetszik, nem tetszik) mindig nagyban különbözik a kormányok tevékenységétől. Ezek - ugyanúgy mint az ügyesen kiválogatott statisztikai adatok - csak arra jók, hogy az előbbi szempontok alapján intuitív módon meghozott döntésben önigazolásként megerősítsenek... vagy akár elbizonytalanítsanak. unsure.gif

OFF: tök jó filozófiai meg kognitív pszihológiai dolgokat olvastam ilyenekről, mármint, hogy hogyan hoz az ember helyes döntéseket, úgy hogy racionális indoklásra nem képes. Úgy konkrétan mesterséges intelligenciához kötődően jöttek elő ilyen dolgok. A géppel megvalósítható illetve az emberi gondolkodás szembeállítása, meg ilyenek... Érdekes volt rolleyes.gif

Ja a vitának nem láttam minden részletét, néha elkapcsoltam, de mivel (ha jól számoltam) vagy 9 csatorna közvetítte, mindig visszataláltam biggrin.gif A vita formája nem tette lehetővé, hogy bármi értelme legyen, főleg Gyurcsánynál láttam, hogy akkor jött elő a durvább beszólásokkal, amikor arra már nem lehetett reagálni. Ez így nem az érvekről szólt, mindkettő szimpatikusnak akart csak látszani, mindkettő máshogy, ennyi volt. Így nekem egyik sem volt szimpatikus biggrin.gif
Joooe
Most olvastam:
Ha Chuck Norrisnak szavazati jogot adnánk, akkor itt 500 évre minden eldőlne...

laugh.gif

Egyébként mitől lett hirtelen tele a zinternet Chuck Norris-szal? unsure.gif
toreki
Ha jól emléxem, akkor kezdődött, amikor egy fórumban valaki megreklamálta, hogy az egyik kereskedekni adó kivág a filmeiből bizonyos részeket, hogy 16-os karikával délután is lehessen nyomatni.
ityam
csaknoriszt keretik mellozni itt.
Helyette esetleg nem tudjatok hogy hol lehet megnezni neten hogy az allam az mire mennyit kolt, es milyen adokbol, illetekekbol mennyi penz jon be?
Ariadne
Esetleg Pénzügyminisztérium honlapja? Csak úgy tipp... Arra emléxem tanulmányaimból, hogy a legtöbb állami bevétel a személyi jövedelemadónkból van, nem is tudom, 40 vagy 60%? Inkább a 60 rémlik.
toreki
Ez az oldal csak távolról kapcsolódik a témához, de nagyon jó.
Joooe
Jujj. ph34r.gif
Ez nem is jó sad.gif

Vagyis az információ nagyon hasznos
Captain Crash
Nekem az igencsak tetszett, amikor Magyar Bálint és a koalíciós partner nevét kínosan kerülve kitért a válaszadás, mitöbb a megválaszolás elől a miniszterelnök és ezt Orbán gúnyosan meg is jegyezte, hogy vajon hol volt, amikor 4 éven keresztül ez az ember az ámokfutását végezte.
A fészekrakó és a családtámogatási rendszer körül is velős volt, amikor rávilágított Orbán, hogy kinek mennyit kell keresni és kit tekintenek gazdagnak, amikor igazságosabbnak nevezik a családtámogatási rendszerüket.
Azt is érdekesnek találtam, hogy amíg Orbán folyamatosan a tévénézőkkel és a stúdióban tartózkodókkal tartotta a kapcsolatot, addig Gyurcsány folyamatosan Orbánnal tette ugyanezt, és csak a záróbeszédben fordult a nézők felé.
A kulpitus természetesen Orbánnak megfelelő aránnyal meg volt emelve, hogy egyforma magasnak tünjön a két vitapartner. És ennek tükrében nevetséges volt, amikor Baló arról mondott monológot, hogy na vajon hova fog állni a miniszterelnök. biggrin.gif Sebaj, az MTV E.T. figurája megint kitett magáért....
Az is egy ésszerű fogás volt, hogy Orbán szürke öltönyben és vörös nyakkendőben jelent meg, Gyurcsány pedig a környezethez öltözött, valószínüleg meg volt mondva neki, hogy milyen lesz a háttér.

Mindketten eleget beszéltek és mindketten egymás mellé, Gyurcsányból kibújt az ördög és már-már nehezen tudta leplezni az idegességét, de Orbán testartásán látszott, hogy idegeskedik azért Ő is. Feszültek voltak, megmérettettek. Sajnos kifejtésre nem volt esély, így csak azok tudthatták miről beszélnek, akik napi szinten otthon vannak a politikában. Gyakorlatilag 1 éve megmerevedtek az álláspontok.

Nem sokat számított abban, hogy kire fogok szavazni, mert még most sem tudom. biggrin.gif
Joooe
(Captain Crash @ 2006.04.06, 11:22) *
Nekem az igencsak tetszett, amikor Magyar Bálint és a koalíciós partner nevét kínosan kerülve kitért a válaszadás, mitöbb a megválaszolás elől a miniszterelnök és ezt Orbán gúnyosan meg is jegyezte, hogy vajon hol volt, amikor 4 éven keresztül ez az ember az ámokfutását végezte.

Na most mért mondod, a Bálintkát mindneki annyira szereti biggrin.gif biggrin.gif

Nekem nem tetszett a vita szabályozása, egy kötetlenebb érdekesebb lett volna. (mondjuk amolyan puritán, Horn-Orbán retro biggrin.gif )
Ariadne
Az egyetemen okítottak nekünk politikai pszichológiát, vagyis Politikai folyamatok társadalomlélektani vonatkozásai című tárgyat. Választások idején mindig megpróbálom felidzéni, miket olvastam akkor, mert nagyon érdekes volt politológiai és pszichológiai elemzéseken át semleges nézőpontból figyelni a politikát, sok minden letisztult akkor.

Arra kifejezetten emlészem, hogy fontos elmenni szavazni - ha nem szavazol, azzal a számodra kevésbé szimpatikus pártot/pártokat támogatod, és átadod a döntést azok kezébe, akik elmennek szavazni.

Másrészt a kampányokat én nem követem speciel, mert ilyenkor mindenki ígér mindent, aztán úgysem az lesz belőle. Tudom, hogy ha nézném, a végén még el se mennék szavazni, mert berágnék mindegyikükre... biggrin.gif A lényegen nem változtatnak a kampányok sem: minden párt a saját, meghatározott társadalmi réteghez tartozó szavazóbázisát célozza meg (ez látszik a plakátokon, reklámokon is), feléjük próbálja közvetíteni az üzenetét. A pártok hagyományos bal-jobb skálán való elhelyezkedése is elég stabil dolog, és meghatároz egyfajta irányvonalat, amit várhatóan követni fog a párt, meghatározza a főbb értékeket.

Szombaton azért előtúrom a régi jegyzeteket, hátha találok még valami okosságot bennük. Úgy emléxem volt szó a különböző meggyőzési és manipulációs technikákról, a politikusok személyiségtípusairól meg ilyenekről is. smile.gif
schcsabi
Én így ebben a formában nem is nevezném vitának. Mindegyik elszavalta 3-3 percben a témával kapcsolatos kampányszövegét, és ennyi.

Elég kiábránditó, undoritó ez a mai politika. Régen azt néztem hogy kinek van jobb programja, melyik mit ténykedik, most meg arról szól az egész, hogy melyik a sz@rabb, ocsmányabb. Össze kéne szedni az egész bandát, és exportálni kínába. Ott fele ennyiért is lógattak már fel embereket.
Joooe
(Ariadne @ 2006.04.06, 11:51) *
Tudom, hogy ha nézném, a végén még el se mennék szavazni, mert berágnék mindegyikükre... biggrin.gif

Ez jó. smile.gif Ezért bizonytalanodok én is mindig el, mert azért oda-odanézek kampányidőszakban is. Ne nem azért mert annyire jól kampányol a másik, hanem mert annyira rosszul a kiválasztott. biggrin.gif Aztán amikorra szavazni kell, már mindig csak egy nagy sóhaj, hogy na jól van, valakire azért szavazni kell, hát marad az eredeti elképzelés biggrin.gif

Most ezt a kampányt már úgy néztem végig, hogy volt egy határozott döntésem már az elején, és a technikákra próbáltam figyelni, hogyan próbálják megnyerni a bizonytalanokat / erősíteni a saját tábort / gyengíteni (elbizonytalanítani) az ellenfél táborát. Érdekes rolleyes.gif

szerk.: "mindig"... biggrin.gif másodszor fogok szavazni, a népszavazásokat meg az EU választást nem számolva rolleyes.gif
ityam
talaltam egy ilyet:
http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/portala...2005_11_nov.pdf

itt nagyjabol le vannak irva mibol mennyi bevetel van es mire mennyit koltenek.
csak azt nem tudom hogy a kiadasi reszben ott mi az a Költsegvetesi szervek kiadasai es a Szakmai fejezeti kezelesu eloiranyzatok kiadasai. csak mert ez a 2 a legtobb, abbol miert nem lehet lefaragni? mik vannak ebben a 2 pontban? ha ezeket ketharmadolnank akkor maris nem lenne koltsegvetesi hiany biggrin.gif
Ariadne
Hú, ezt valaha pontosan tudtam... Most már elfelejtettem, ciki...

A költségvetési szervek kiadásai mondjuk magától értetődik: minisztériumok, meg mindenféle állami szerv és hivatal fenntartásának a költségei, a fizetésektől a fűtésig. A másikat már nem tudom, és nem találom azt a könyvemet, amiben ez benne van. sad.gif De hétvégén csakazértis megkeresem és leírom. smile.gif Mindenesetre kb. az egész államháztartás működési költségei ebben vannak, tehát szvsz nem igazán teszi egyszerűbbé a döntést...

szerk: Bár gondolom nem újdonság senkinek, hogy a minisztériumokban nem dolgozzák halálra magukat az emberek...
Joooe
Aztán nehogy késő legyen...
Vasárnapig meg kell tudni, hogy felírjam-e a szavazólapra, hogy "Ityam" és beikszeljem tongue2.gif
Ariadne
A jelenlegi helyzetben lehet, hogy ez lenne a legjobb döntés. Még nem volt hatalmon, ismeri a nép igényeit, fogyasztóvédelmileg tájékozott - kell ennél több? tongue2.gif Szavazzunk Ityamra! smile.gif
Joooe
Hűűha... kicsit késésben vagyunk az Ityam For President pólókal biggrin.gif
ityam
kovetkezo valasztasokra csinalok egy partot, szep programmal:) es oszinten megmondom hogy mire nem lesz penz es nem igerem azt hogy mindenbe nyomom a penzt.
megyek alairasert hozzatok biggrin.gif
schcsabi
Tényleg ! Egy szavazós témát nem lehet utólag bebiggyeszteni a topikba ? ( természetesen Ityammal az élen ) biggrin.gif
Ariadne
(ityam @ 2006.04.06, 14:31) *

kovetkezo valasztasokra csinalok egy partot, szep programmal:) es oszinten megmondom hogy mire nem lesz penz es nem igerem azt hogy mindenbe nyomom a penzt.

Na ez az, amivel úgy tűnik, eddig még senkinek nem jutott eszébe kampányolni, pedig sikere lenne... smile.gif Bár nem is tudom, egy igazmondó politikus?! Kicsit gyanús... whistling1.gif

szerk: Schcsabi, de jóóó az aláírásod! clap2.gif
Joooe
(ityam @ 2006.04.06, 14:31) *

megyek alairasert hozzatok biggrin.gif

Na vávává, először tisztázzuk milyen posztot kapunk az ityam-kormányban rolleyes.gif
Csaba_20
Szerintem ami nagyon ocsmány, az ez: Rekordhiány lehet a kölcségvetésben és ezt titkolják az első forduló utáni időszakig

Erre Orbán is kitért a beszédében. Ilyen lépést egyetlen kormánytól se tudok elfogadni... mad.gif mad.gif mad.gif

Ezen a linken a 3. vitatémában, ami a kölcségvetésről szól, Orbán a 3 perc második felében beszél róla. Mikor említi, hogy 5-e van... Orbán - Gyurcsány vita 3. vitatéma, a kölcségvetésről
Ariadne
A linkeket még nem néztem meg, de azt azért jó tudni, hogy nem csak négy éve megy költekezés, hanem már az előző kormány idején is irdatlan méretű volt (vagyis ezt két ciklusban hozták össze, nincs kire mutogatni...). Számomra így ez sem döntő, sokkal inkább az, vajon ki az, aki végre abbahagyná ezt, és rendesen gazdálkodna - ezt viszont nem lehet előre tudni. Mert az ígéretekben továbbra is adócsökkentés, minimálbérnövelés és egyéb nyalánkságok szerepelnek, ami persze mind pénzbe kerül - spórolásról nem sokat beszél senki...
Csaba_20
Véleményem szerint az idei hiányt nem 4 vagy 8 éve hozták össze, hanem most. Nézd meg a linket!
kaktusz
Szerintem jó hogy csinált ityam egy ilyen topikot. Mivel lassacskán itt egy jó kis társaság verődött össze, teljesen érthető, hogy a hétköznapi élet gondjait, bajait is meg akarjuk egymással osztani, egymás véleményére is kíváncsiak vagyunk. A szakmai része a topiknak ezáltal nem sérül.

Én is néztem tegnap a vitának nevezett valamit. Szerintem az minden volt, csak nem vita. Mindketten hozták a show bizniszben rájuk osztott figurát, az összes olyan elemmel, ami a tudatos gondolkodásra és a tudatalattira is hat. Néhol a ripacskodásba hajlón, de a forgatókönyv szerint szerepeltek szerintem, bár az Oszkár díjra való jelölésre még van mit tanulniuk. smile.gif

Jómagam nem értek a politikához, sem a közgazdasági kérdésekhez, de ettől függetlenül érdeklődve figyelem a választással kapcsolatos napi híreket, és a kampányolást.
A mondandó tartalmán általában átsiklok, mert sosincs olyan valóságalapja szerintem, amit fenntartás nélkül el lehetne hinni. A híreknek is, mint az éremnek, mindig meg van a két oldala, és általában csak az egyiket hozzák napvilágra, azt is tupírozva.

Nem tudok mit kezdeni a Fidesz hangzatos dumájával, mert nincs konkrét kézzel fogható tartalma számomra. Racionálisan tudok csak gondolkodni, aminek az lenne a lényege, hogy miből és mire költünk. A szolidaritás és a népegyesítés, vagy mi… megjegyezni se tudom, számomra, ha gazdaságról van szó, nem jelent semmit. Ugyanis nem mond számomra az MSZP happynewyear programja sem.

Én jobban élek, mint négy éve, de nem tudom milyen áron. Ha annak a fizetésemelésnek és jutalomnak, amit kaptam, és amiből jobban élek az az ára, hogy fejenként ötször akkora államadósággal vagyunk terhelve, akkor inkább köszönöm, nem kértem volna belőle.
Azt gondolom, a közgazdászok is kapkodják a fejüket, mikor egyik másik állítást kell számadattal alátámasztani, helyeselni vagy megcáfolni, mert gyanítom, mindkét pártnak igaza van, mikor számokkal példálózik, és az eltérés abból adódik, hogy ki hogy számolta ki, és mi is a konkrét feltett kérdés, amire választ akartak kapni. (pl. foglalkoztatottság)

Függetlenül attól, hogy úgy érzem, nincs jó választás, mégis ki kellett találni magamnak valami elvet, ami szerint döntök. Azt gondolom, jó pár cikluson át hinta-palinta játék volt. Egyszer a jobbosok kormányoznak, egyszer a balosok. Kormányváltás után két, három évig mindig a másikra való köpködés folyik, utána pedig az új kampányra való felkészülés előkészületeként gyakran az elv nélküli osztogatás és ígérgetés. Sosem fogom már megtudni, mi lett volna, ha hagyjuk még négy évig a Fideszt 2002-ben. Szerintem hagyni kellett volna, hogy vagy dőljön saját kardjába, vagy vigye végig, amit kitalált, bevezetett.

Ebből az elgondolásból én az MSZP-re fogok szavazni. Azt hiszem, ez az egyetlen módja annak, hogy megtudjam, hazudtak –e négy éven át, és hogy most felelőtlenül ígérgettek –e a jövőre vonatkozóan, vagy valami tényleg van a tarsolyukban. Ha hazudnak, 2010-ben nyugodt szívvel fogom azt mondani, hogy én ezeket nem akarom, hanem teljesen más irányba kell elindulni. Szerintem már nem ezen a plusz négy éven fog múlni a gazdasági helyzet visszafordíthatatlansága, ha ne adj Isten, addig jutnánk.

Ityam pártja nekem is tetszik! smile.gif
Szivesen vállalnék benne tisztséget, csak ne a pénzügyminiszter szerepét osszátok rám. smile.gif
Ariadne
(Csaba_20 @ 2006.04.06, 15:20) *

Véleményem szerint az idei hiányt nem 4 vagy 8 éve hozták össze, hanem most. Nézd meg a linket!

Az tény, hogy az egész évre tervezett hiány felét összehozták már - ez tényleg gáz. De ez nem ment másképp az előző 4 évben sem, kb. a Bokros csomag utáni gazdasági javulás óta eszeveszettül költekezik, aki kormányon van. Én már az előző ciklusban is fogtam a fejem, hogy ne már, hagyjátok már abba - most csak folytatódott sajnos. A gazdaság azért nem olyan egyszerűen működő dolog, kell jópár év, míg igazán kellemetlenre fordulnak a dolgok, és ez mostanában van, de nem kizárólag a mostani költekezők miatt.

(Azon ne hördüljön fel senki, hogy VAN hiány, sőt tervezett, mert ez így működik. A költségvetést mindig 0-ra kellene kihozni ideális esetben, de a gyakorlatban ez nem nagyon megvalósítható, ezért szokták hiányra tervezni, ez teljesen normális dolog - persze ezzel nem mondom azt, hogy negyedév alatt az éves felét teljesíteni olyan nagyon jó...)
Csaba_20
Aki tanult egy kicsit közgazdaságot, annak tisztában kell lennie azzal, amit Ariadne írt. Hiány volt, van és lesz is. Ami számomra nagyon aggályos, hogy ennyire képtelenek megbecsülni a mértékét. Ebben két dolgot lehet sejteni:

-Nem értenek hozzá
-Kampánycélok miatt mondtak kevesebbet

Egyik se jó számunkra.
Ariadne
Hát igen, ez a "szép" a politikában, ha rosszat mondanak, ha jót, sosem tudhatjuk, valójában mennyi igaz belőle... És soha nem is fogjuk megtudni, vagy csak esetleg 50 év múlva, amikor közgazdászok kielemzik a 21. század fordulója körüli évtizedek gazdaságát. Remélem megérem, hogy elolvashassam ezeket... biggrin.gif

szerk: Azt hiszem, a PSZÁF honlapján számoltam ki egyszer egy kalkulátorral, mennyi lesz a nyugdíjam, ha majd 204X-ben nyugdíjba megyek - állítólag 700.000 Ft körül. Na gondolom annyiért lehet majd akkor venni egy kiló kenyeret meg egy liter tejet... devil.gif (A számolás nagyon torzít, ha csak néhány éve dolgozik az ember.)
Csaba_20
Én nem is számítok arra, hogy nyugdíjba fogok menni. Hogy is gondolhatnám reálisan, hogy megérem, amikor a nyugdíjkorhatár az átlag életkorhatár felett van? sad.gif
Joooe
Hát igen, ez a "szép" a politikában, ha rosszat mondanak, ha jót, sosem tudhatjuk, valójában mennyi igaz belőle... És soha nem is fogjuk megtudni, vagy csak esetleg 50 év múlva, amikor közgazdászok kielemzik a 21. század fordulója körüli évtizedek gazdaságát. Remélem megérem, hogy elolvashassam ezeket...

Pont ezért mondtam, hogy racionálisan nehéz megindokolni bármelyik döntést. (Szinte) senki nincs annyi információ birtokában, hogy megalapozott döntést hozzon, melyik párt gazdaságpolitikája a jobb.

Nekem tetszik Kaktusz nyílt színvallása, egy jó társaság van itt kialakulóban, úgyhogy talán ez is belefér, remélem a politikai nézeteltérések ellenére továbbra is szeressük egymást gyerekek

Na tehát én is csatlakozom: én a fideszre fogok szavazni.
Kicsit azért félve mondom ki, mert nem vagyok teljesen meggyőződve döntésem helyességéről. A kampány kezdetéig egyérteléműnek tűnt. Azóta annyi baromságot összehordtak, hogy elbizonytalanodtam. Főleg ez a nagy ígérgetés... csak az vigasztal, hogy egyrészt úgysem fogják mindet betartani, de már csak emiatt sem szavaznék az mszp-re akik szintén a mindent felülmúló pénszórásról híresültek el (költekező bajnok: megyó smile.gif kiütéssel nyer... )
Összességében én a fidesz állásfogalalásáit érzem a magam álláspontjához közelebbinek(különösen elvi, nem gazdasági kérdésekben, de azért gazdaságban is) az utóbbi szűk 10 évben mióta a politikát úgy-ahogy figyelem. Az országot egyik oldal sem fogja tönkretenni, mindenki volt már kormányon, egy kicsit talán gyorsítják/lassítják a a dolgokat az egyes korményok ügyetlenkedései, vagy átmeneti sikerei, de azért ilyen veszély nem fenyeget.
Személyes szimpátiát nézve is jobban kedvelem a Viktort, mint a Fletót.
Na abba is hagyom, mert utálom hogy egy rakás szerencsétlen (fidesz) támogatását kell kifejeznem, abban a reményben, hogy talán egy picivel jobbak a többi rakás szerencsétlennél. smile.gif

Fúj, politika crybaby.gif
Joooe
kicsit off:
South Park 808 - Douche and Turd, látta valaki?
(Elég beteg sorozat egyébként, csak erős idegzetűeknek ermm.gif )

Igaz az amerikai választásokat figurázzák ki, de sajna mitőlünk sem áll olyan távol unsure.gif
Egy iskolai szavazáson Stan nem akar szavazni, mert egy genny meg egy redva között lehet választani. Aztán a végén mégis szavaz, tudomásul véve, hogy választani mindig csak egy genny meg egy szar között lehet biggrin.gif

( sleeping.gif na tessék felébredek és erre ilyenekkel jövök... bármit csak dolgozni ne kelljen ph34r.gif )
Joooe
Ja a négypárti vita milyen volt? Elfelejtettem nézni...
ityam
sajnos en is elfelejtettem beallitani igy en sem tudtam megnezni:(
nah mind1.nem ezen fog mulni magyarorszag sorsa.
toreki
Töltsd le. Csaba_20 korábban írta a linket.
schcsabi
Túl sok mindenről nem maradtatok le.
Vitának ezt sem nevezném, inkább 8x3 perces kampánybeszédnek.

Szerencsére néhány hét múlva talán lecsendesedik az egész ( mert ugyebár mint szok lenni, választások után jön a csalt-nemcsalt, számoljuk újra-mégse mizéria ) . De hát ez van.

Aki még mindig bizonytalan, az válasszon ezek közül : --> LINK <--
grog.gif grog.gif
Joooe
Nagy sörszagértő vagy te Csabi, szerintem ilyen tehetséggel ott a helyed a következő talin... grog.gif
schcsabi
(Joooe @ 2006.04.07, 10:43) *

Nagy sörszagértő vagy te Csabi, szerintem ilyen tehetséggel ott a helyed a következő talin... grog.gif

Fiatal koromban nagy gyakorlatom volt, most márcsak hobbi szinten - szinten tartom a tudásom
( és az a szint a korsóm 0,5l -es vonala biggrin.gif )
Ha ezt vehetem meghívásnak, köszönöm, majd a távolságot leküzdjük valahogy..

szerk:
az előző linknél maradva : Borsodi Sör hozzászólásai biggrin.gif biggrin.gif
erről egy vicc ju eszembe:

Nemzetközi turistacsoport megérkezik a világ legnagyobb
vízeséséhez:
* ...ooo God, it’s wonderfuuuuul...
* ..ooo mein Gott, das is wuuuuunderbar...
* ...Gospoooodin, eto priekrasnoooojeee...
* ...baaaaazzeeeeeeg, ez kuuurva jo...

Na ide jól beleoffoltam.
Joooe
Nagyon rossz modi vagyok, mert nekem ez meg teccik biggrin.gif

szerk:
Ja és még ráadásul én is offolok blush.gif
Ariadne
(Joooe @ 2006.04.07, 12:20) *

Nagyon rossz modi vagyok, mert nekem ez meg teccik biggrin.gif

szerk:
Ja és még ráadásul én is offolok blush.gif

Ejnye, no. bangin.gif

biggrin.gif (Olyan rég kalapáltam már...)
Csaba_20
Aki lemaradt volna és feltétlenül úgy érzi, hogy látnia kell a 4 párti vitát: A 4 párti vita
schcsabi
Dávid Ibolya hozzászólásai teccettek. Nem bánnám, ha bekerülnének a parlamentbe.

szerk : Éjféltől kampánycsend ! Végre egy kis nyugi. Már a reklámoktól is elkeztem remegni, meg habzott a szám.
Joooe
Jóvan, én azért nem hiába mentem el, itt megfordult az első forduló óta smile.gif
BÁCS-KISKUN megye 02 .számú egyéni választókerületi eredmény
Kis öröm az ürömben.
A kampányban kétségtelen sokkal jobb volt a koalíció, fél éve el nem tudtam volna képzelni, hogy megnyerhetik. Reméljük a kormányzásba is belejönnek lassan és akkor nem olyan nagy baj rolleyes.gif
Joooe
Hopsz unsure.gif
Lehet én még mindig nem vagyok túl rajta...
ityam
a nyertes minek akar reklamalni? hogy a vegen kikapjon az ujravalasztasnal? biggrin.gif
Joooe
Mégsem kell megismételni a szavazást Kecskeméten
Jóvanakkor vasárnap maradhatok a seggemen biggrin.gif
Érdekes, hogy a választási bizottságok mszp javára szóló döntéseit rendere felülbírálják a bíróságok rolleyes.gif Áááá nem feltételezem én a választási bizottságok elfogultságát, biztos a magyar bíróság mint olyan az valójában a fidesz tagszervezete, ez sokkal valószínűbb whistling1.gif

Nekem egyébként furcsa kicsit a választási rendszer ezzel az átjelentkezésekkel meg minden... Főleg, hogy a második fordulóban is lehet másol szavazni... ezek szerint egy győri ember mondjuk simán beleszólhat Kiskunvilágvége képviselőjének megválasztásába, mikor lehet hogy akkor jár ott először? Mert hogy országos listára bárhol le lehet adni a szavazatot az jól van, de hogy a helyi képviselők megválasztásakor is van átjárás, az nekem furcsa...
Joooe
Kaptam egy forwardolt levelet egy haveromtól, nekem nagyon tetszik smile.gif
És mivel az van a video végén, hogy ha "Ha tetszett add tovább" hát én most így továbbadom smile.gif

Köcsög paraszt Gyurcsány!

Annak szeretnék gratulálni, aki erre a görényre szavazott!

Lásd bejött!

http://www.szmm.hu/video/bestofcsomag/best.html
Joooe
Örülök, hogy jól döntöttem abban, hogy kire nem szavazok dry.gif ( fletó1 fletó2 fletó3 )

(Biztos ismeritek már, de nekem még új smile.gif )
Captain Crash
Ha ez egy beismerés lett volna, és tényleg szembenéztek volna azzal, hogy hazudtak, akkor ezt nem most, hanem akkor kellett volna beismerni és nyilvánosságra hozni, de nem ez történt, az egész nyáron át lapítottak és sumákoltak tovább. És természetesen az is szörnyű, hogy vannak akik szerint ilyen trágárságot le lehet nyelni és elfogadják, hogy így beszél egy miniszterelnök. Merthogy "csak" 200 ember előtt beszélt így. Én nem beszélek így senki előtt, akkor sem, ha sokan vannak, akkor sem, ha kevesen.
Joooe
A büntetőjogász szerint Gyurcsány nem bűnös

Nem értem, miért nincs ott a hivatali visszaélés? eek.gif
Az a legegyértelműbb... Nekem igazából csak az jutott eszembe, amikor halottam az ilyen visszaélést lényegében beismerő beszédet, de nem igazán gondolkodtam rajta, gondoltam úgyis lesz aki feljelentést tesz... de pont EZ miatt nem tettek feljelentést? Vagy valamiért ez miniszterelnökre nem vonatkozik?

"225. § Az a hivatalos személy[Gy. F., mint a Kormány munkájáért felelős személy], aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen [választási eredmény befolyásolása], hivatali kötelességét megszegi[kötelessége pl. az Alkotmány szerint: 35. § e) biztosítja a társadalmi-gazdasági tervek kidolgozását, gondoskodik megvalósulásukról;], hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

"E bűncselekmény jogi tárgya az államapparátus törvényes, szabályszerű működésébe, valamint az állami szervekbe és hivatalos személyekbe vetett bizalom."
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.