Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Új Lakást Akartam Venni.
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
uci
Segitséget szertnék kapni az alábbi ügyben. Könnyű szerkezetes 3 lakásos sorházban, akartam lakást venni.A céget leinformáltuk sok kész házat megnéztünk, ennek ellenére, becsaptak minket.
Az építő cég irodájában mindaddig rendesen viselkedtek velünk amíg nem adtuk oda az előleget. Ehez nem készítettek előszerződést, csak bevételi pénztárbizonylaton anyag előleg címen vették át a pénzt. Attól fogva beszélni sem nagyon óhajtottak.Többször kimentünk az építkezésre és sok műszaki hibát véltünk felfedezni. Felfagyott beton. Tötött cserepek. Görbe a fal és nyílászárók síkja. A fa anyagot nem inpregnálták. stb. Nem az előírásoknak megfelelően készítik a házakat. Kértünk pár hiba kijavítását, de nem reagáltak semmit. Kivülálló építőipari szakemberrel is megnézettük az épülő házat ő is talált híbákat, minőségileg sok téren nem felel meg. Erre az építő cég vezetője úgy reagált, hogy ő nem köt velünk üzletet visszaadja a pénzt. Az előleget már 1 hónapja nem kaptuk vissza mindig csak hiteget minket most is eltolta az időpontot egy héttel. Sajnos még az elzavarásunk előtt a villanyszerlőnek és a riasztó szerelőnek is kifizettük a munkáját. Az építőnek ezt nem is áll szándékában kifizetni. Kérem segítségüket. Hova fordulhatok jogorvoslatért? Mit tehetek?
toreki
Előleget adtál, vagy foglalót? Van valami más is a kezedben, mint a pénztárbizonylat? Mondjuk előszerződés tervezete, vagy valami, ami alapján tudod bizonyítani, hogy mit ígértek?
Ariadne
Egyébként egyetlen lehetőség van: beperelni (polgári bíróság előtt) az építő céget, ha lehet, minél hamarabb. A villany és riasztószerelőt meg miért fizettétek ki ilyenek után, nem értem...
toreki
Ariadne: Nem küldhet neki egy levelet, hogy hibás teljesítés miatt eláll a szerződéstől, és mellé egy fizetési meghagyást? Egyszerűbb lenne, mint a bíróság. Hátha reagálnak.
Ariadne
Persze, ilyet lehet, de egyrészt talán arról sincs papír, hogy egyáltalán szerződtek, másrészt eleve fmh-val kezdődnek az ilyen dolgok, ha jól emléxem 200k alatt nem is lehet rögtön perelni, csak fmh, amiből ha ellentmond a másik fél (pl. de nem tartozom neki, mert ezmegaz), akkor lesz per. Egy ilyen ügynél ezt mindenképp meg kell beszélni ügyvéddel még a fizetési meghagyás előtt, mert látnia kell egyáltalán az esélyeit, hogy érdemes-e belekezdeni.
uci
(Ariadne @ 2006.04.13, 10:36) *

Egyébként egyetlen lehetőség van: beperelni (polgári bíróság előtt) az építő céget, ha lehet, minél hamarabb. A villany és riasztószerelőt meg miért fizettétek ki ilyenek után, nem értem...

A villanyszerelőt és a riasztó szerelőt még az előtt fizettük ki mielőtt elzavart volna minket az építő mikor még úgy gondoltuk, hogy ez a mi házunk lesz. Egyébként az építő cég tulajdonosának a mi előlegünknek nagyon sokszorosa megy át minden nap a kezén, szóval nem azért nem fizet mert nem tud.
Ariadne
Remélhetőleg van papírotok arról, hogy fizettetek nekik, egyébként bottal üthetitek a nyomát a pénznek. Továbbra is fenntartom, hogy nincs más megoldás, mint keresni egy jó ügyvédet, elmondani és megmutatni neki mindent, aztán hajrá. És minél hamarabb, mert a vállalkozók, pontosabban az építőipari vállalkozások igen gyorsan változnak manapság, alakulnak, eltűnnek...
kaktusz
Laikusként: Ha "anyagelőleg" a bűvös szó a pénztárbizonylaton, akkor azt szerintem visszakövetelheted. Formáját tekintve valahogy úgy csinálnám, hogy tértivevényes levelet írnék a cégnek, amiben leírnám a történteket, és arra hivatkozva közölném, hogy nem fogok ott lakást venni, ezért az ekkor és ekkor kifizetett anyag előleget kérem vissza.
A villanyszerelőnek és a riasztósnak fizetett összeget szerintem elbuktátok. sad.gif
Eső után köpönyeg, de akkor is... nem akarom elhinni, hogy ennyire naívak és jóhiszeműek voltatok. sad.gif
uci
(kaktusz @ 2006.04.13, 18:09) *

Laikusként: Ha "anyagelőleg" a bűvös szó a pénztárbizonylaton, akkor azt szerintem visszakövetelheted. Formáját tekintve valahogy úgy csinálnám, hogy tértivevényes levelet írnék a cégnek, amiben leírnám a történteket, és arra hivatkozva közölném, hogy nem fogok ott lakást venni, ezért az ekkor és ekkor kifizetett anyag előleget kérem vissza.
A villanyszerelőnek és a riasztósnak fizetett összeget szerintem elbuktátok. sad.gif
Eső után köpönyeg, de akkor is... nem akarom elhinni, hogy ennyire naívak és jóhiszeműek voltatok. sad.gif

Nem hinném, hogy naívak lettünk volna. Max jóhiszeműek. Már évek óta működik ez az építőipari cég. Leinformáltuk, sok kész házat megnéztünk. Külsőleg semmi hibát nem lehet felfedezni, csak ha látod a munkafolyamatokat, és azokat akik készítik( nem hinném, hogy szakemberek, valószínüleg "vendégmunkások") Akkor látni igazán a hiányosságokat. Akik megveszik töbnyire már csak a kész házat látják.Sajnos vagy nem sajnos túl korán mentünk. Az üzletet pedig nem mi mondtuk fel hanem az építő. Ma azt mondta jövőhéten fizet.(hiszem ha látom). A villanyszerelőt pedig muszáj volt kifizetni, ha nem csak egy konnektort és egy kapcsolót akartunk volna egy helységbe, mert az árba csak egy van benne. A villanyszerelő is az építő cég megbízottja. Ezt már valószínüleg buktuk, evvel tisztában vagyok, de nem nyugszom bele!!! Ha visszakapom az anyagelőleget, akkor se bánnám, ha műszakilag ellenőriznék az épületek minőségét.
kaktusz
Nem hinném, hogy naívak lettünk volna. Max jóhiszeműek. Már évek óta működik ez az építőipari cég. Leinformáltuk, sok kész házat megnéztünk. Külsőleg semmi hibát nem lehet felfedezni, csak ha látod a munkafolyamatokat, és azokat akik készítik( nem hinném, hogy szakemberek, valószínüleg "vendégmunkások") Akkor látni igazán a hiányosságokat. Akik megveszik töbnyire már csak a kész házat látják.Sajnos vagy nem sajnos túl korán mentünk. Az üzletet pedig nem mi mondtuk fel hanem az építő. Ma azt mondta jövőhéten fizet.(hiszem ha látom). A villanyszerelőt pedig muszáj volt kifizetni, ha nem csak egy konnektort és egy kapcsolót akartunk volna egy helységbe, mert az árba csak egy van benne. A villanyszerelő is az építő cég megbízottja. Ezt már valószínüleg buktuk, evvel tisztában vagyok, de nem nyugszom bele!!! Ha visszakapom az anyagelőleget, akkor se bánnám, ha műszakilag ellenőriznék az épületek minőségét.
[/quote]

A korrekt építőipari cég szerintem nem kér előleget úgy, hogy még egy előszerződést sem köt a vevővel. Azon kívűl az építkezés során többször egyeztet a vevőkkel, és általában a belső válaszfalak elhelyezése, konektorok, kapcsolók helyének meghatározása is az ésszerűség határain belül maradva bele szokott férni a megállapodott árba.
Azt sem értem, hogy ha a villanyszerelő az építőipari cég alkalmazásában áll, és néhány plusz konektorról volt szó, miért fizettétek ki neki zsebbe a villanyszerelés teljes árát?

Ha az épület érvényes építési engedéllyel épül és az abban foglaltak szerint építik meg a házat, nagy valószínűséggel a használatba vételi engedélyt is ki fogják rá adni.
toreki
Ha az építtető eladja a házat, akkor vele adja a kész konnektorokat is. Legyen az ő dolga, hogy a villanyszerlő pénzét behajtja az új vevőn. Vagy elbukja, de az úgyis az ő hibájából történt. Pont a multkor beszélgettünk valahol ugyanitt arról, hogy minden, a másik hibás teljesítéséből keletkező kárt meg kell térítenie.

"Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti, kivéve, ha a kötelezett bizonyítja, hogy a hibátlan teljesítés érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. (Ptk. 310. §.)"

Majd Ariadne megmondja, hogy igazam van-e. Remélem.
Ariadne
A ház dolga szerződéstől függ, ahogy megállapodnak. Itt a legnagyobb gond, hogy nem is volt szerződés, mármint írásban nem, ha jól vettem ki, és hatalmas hiba enélkül nagyobb összegeket kifizetni... Könyörgöm, szerződés nélkül, ügyvéd nélkül házat venni, ki hallott már ilyet? mad.gif Helyesbítek, én hallottam ilyenről - bírósági tárgyalóteremben...

Lassan papagáj-feelingem lesz tőle, de egyetlen megoldás elmenni ügyvédhez szépen. Nem tudom, milyen más választ vár a kérdező...
uci
Az ügyvéd csak a legvégsőbb esetben. Azok csak leszedik a sok pénzt, évekig elhúzzák a pereket. Aztán ha vesztesz csak bocs és mégis fizethetsz neki ( van a családban ilyenre példa). Egyébként az építőipari cég vállalta volna az összes ügyintézést (földhivatal, ügyvéd, kölcsön ha kell stb.) . Másnak aki nem kifogásolta a minőséget mind ezt meg is teszik.
Ariadne
Ahogy gondolod... A pereket nem az ugyvedek es nem a birak huzzak el, hanem a kedves ugyfelek meg tanuk, akik nem jelennek meg az idezesre. ermm.gif Azt kotve hiszem, hogy az epitoipari ceg vallalja az ellene inditott per koltsegeit, ha meg az adasvetelrol van szo, egy jo tanacs: sose bizz meg mas ugyvedjeben, legkevesbe azeban, aki ellenerdekelt (mint az epito ceg...).

Barmelyik rendorsegre bemehetsz feljelentest tenni, de valszeg nem lesz sok eredmenye - de nem a korrupcio miatt, amire utaltal, hanem mert nem biztos, hogy egyaltalan tortent itt buncselekmeny (szvsz nem). A penzedhez meg biztos, hogy nem juthatsz hozza feljelentessel, ez egy nepszeru tevhit sajnos. A penzt csak polgari perrel tudod megszerezni, de mivel papir alig van, ugy sem biztos, ezert kellene az ugyved. Es mi a vegso eset, ha nem ez, azt sem tudom. En tobb tanacsot nem tudok adni, reszemrol ehhez az ugyhoz ennyit tudtam hozzatenni. Minden jot.

Mindenesetre erdemes lenne talan elgondolkoznod azon, hogy megbizol az epito cegben es az o ugyvedjukben, de nem bizol az ugyvedekben, ha te fogadod fel, meg a rendorsegben sem... Erdekes hozzaallas.

(Bocs az ekezetek hianyaert, most nem tudok maskepp irni.)
toreki
Erre a helyzetre még inkább érvényes amit itt írtam. Nem tanulunk a múltban élt emberektől.
uci
Szerintem nem az én hozzáállásommal van baj, hanem evvel a csaló világgal. Van papírom, hogy átvették tőlem a pénzt. és legalább 4 tanu van rá, hogy az átadtam. Az üzletet nem én mondtam vissza, szóval visszajár. Túl sokat láttunk, és túl sokat tudtunk meg az építtetőről, ezért az ő érdeke is hogy visszaadja a pénzt. Csak mivel neki túl sok pénze van de esze annál kevesbb azt hiszi, hogy mi most megijedünk. Szereti éreztetni a vagyoni különbségeket. Egyébként a cég vezetőjével nem is találkozik az ügyfél a legtöbb esetben. Mindent az ügyintézők intéznek. ( Utánanéztem másik 5 építőipari cégnél, ott is ők intézik az ügyvédet, kölcsönt, földhivatalt. stb) Szóval nem tudom miért ne lettem volna körültekintő.
Egyébként meg nem erre kértem segítséget, hanem arra, hogy hova lehet fordúlni, hogy minőségileg felülvizsgálják az épületeket, és nem undok beszólásokat kértem, hanem tanácsot.
Ja és az ügyvédekről: Nem igaz, hogy az ügyfelek húzzák el a pereket. Pár órás munkáért elkérnek annyi pénzt mint másnak 1-2 havi fizetése. Tőbb példát tudok, mint az ellenkezőjéről.
Ariadne
(foli @ 2006.04.18, 17:40) *

hova lehet fordúlni, hogy minőségileg felülvizsgálják az épületeket

Megbízhatsz vele egy műszaki ellenőrt, és valószínűleg az FVF honlapon talált Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. is végez hasonló tevékenységet. sorcerer.gif

szerk: Azt hiszem, tényleg félreértés lehet itt valahol. Az első hozzászólásodból (legalábbis nekem) úgy tűnt, már megnézettétek
Kivülálló építőipari szakemberrel is megnézettük az épülő házat ő is talált híbákat, minőségileg sok téren nem felel meg.

és ezt kérdezted
Hova fordulhatok jogorvoslatért? Mit tehetek?

mi meg elmondtuk. whistling1.gif Segítő szándékkal...
kaktusz

Szivesen meghallgatnám az építő cég verzióját is a történtekről. Nem undokságból, hanem kíváncsiságból. smile.gif
uci
A kívül álló szakember egy 25 éve dolgozó építőipari munkás aki már egy pár házat felépített itthon és külföldön is. Ő hiába bizonygatja, hogy mi nem jó. . FVF-el már felvettem a kapcsolatot.
Ariadne
(foli @ 2006.04.19, 20:29) *

Nekem hivatalos minőségellenőrzés kell. Akik kemény büntetéseket szabhatnak ki a hibákért. FVF-el már felvettem a kapcsolatot.

Tudtommal ilyen nem létezik, kivéve ha az építési engedélynek nem felel meg a ház (pl. alapot arrébb ásták 20 centivel), mert akkor az önkormányzat megfelelő hivatalán át lehet tenni valamit, azért szoktak bírságolni.

A fogyasztóvédelemtől viszont bírságolásra nem nagyon számíthatsz, "csak" korrekt tájékoztatásra a jogaidról.

Nézd, ezek a fogyvédelem hivatalos "bevizsgálói" link FVF, náluk lehet szakvéleményt kérni, de nem tudom, teljes házra is adnak-e vagy csak az építőanyagokkal foglalkoznak.

Remélem megoldódik az ügyed valamilyen módon, majd írd meg, hogy sikerül. smile.gif
uci
Vége!?
Iván
Nézd meg a Munkaügyi Főfelügyeletnél, de ha ki is mennek és összeszednek pár szerencsétlent másnap úgyis lesz utánpótlás.

asdf
Valaki legyszi javitsa ki a topikcimet, hidegrazast kapok, ahanyszor meglatom (fordúlhatok)...
Elszántvagyok
Sajnos belevágtam egy lakóparki lakás megvásárlásába.
Nos, a helyzet nem túl fényes, még az elején tart, de már látszik, hogy ebből nem lesz semmi.

Szeretnék kiszállni, de a meghiúsulási kötbért nem akarom kifizetni, hiszen ők nem építik - enyhén szólva - megfelelő ütemben, nem tájékoztatnak, időről-időre leáll az építkezés, mert az alvállalkozók lelépnek a tartozások miatt.
Most már tudom, hogy a műszaki leírás elnagyolt, építési ütemezést sem kaptunk, pedig azzal tudnám bizonyítani, hogy már most több hónapos csúszásban vannak.
Talán egy hozzáértő ügyvéd talál valami kapaszkodót? Nem akarom elhinni, hogy egy nyilvánvalóan halálra ítélt lakásvásárlás miatt évekre adósságba kell vernem magam, ráadásul úgy, hogy én mindenben betartottam a szerződést.

Mit tehetek??? Illetve tehetünk, merthogy sokan vagyunk már, akik kétségbeesve próbálunk megszabadulni tőlük.

Köszönöm!

Joooe
Nem egyszerű a kérdés, valószínűleg vannak idevágó speciális jogszabályok, én ezeket nem (sem rolleyes.gif ) ismerem.
Természetesen, ha ők nem teljesítik amit a szerződésben vállaltak, biztosan meg lehet támadni.

De ehhez látni kell a szerződést, meg ismerni a vonatkozó jogszabályokat. Szerintem keress egy ebben jártas ügyvédet, tekintve, hogy nagyobb összegről van szó, megéri rászánni az időt és pénzt.
Pjotr
Mindenképpen keress ügyvédet, azzal max. pár ezer forintot bukhatsz, míg a rossz lakással milliókat...
Ariadne
Ha többen is hasonló cipőben jártok, ugyanazon céggel szemben ugyanazzal az építkezéssel kapcsolatban van gond, akkor közösen is fogadhattok ügyvédet, úgy megoszlanak a terhek.
csicsó
(Ariadne @ 2006.04.13, 09:36) *

Szia nem értem , a villanyszerelő és a riasztós is hanyag,rossz munkát végzett??
Blade
(csicsó @ 2008.03.07, 14:12) *

(Ariadne @ 2006.04.13, 09:36) *

Szia nem értem , a villanyszerelő és a riasztós is hanyag,rossz munkát végzett??

Miért, ez olyan elképzelhetetlen?? biggrin.gif
Rapesz
Sziasztok!
Új építésű lakásra kötöttünk szerződést amely még épül.
A műszaki egyeztetésen derült ki, hogy a kivitelező mindössze egyfajta burkolólapot tud felajánlani. Ha ez nem tetszik, akkor hozhatunk sajátot. Ez esetben levonják az eredeti árát: 970 Ft/m2-t. Ez azért nagy piszokság mert az átlag falburkolat ára a boltban 2000 Ft körül kezdődik...
Tehetek-e ilyenkor valamit? Persze a szerződés ilyenre nem tért ki, és a műszaki leírásban sincs konkrétum az anyagra.
Köszi
Laca
Blade
(Rapesz @ 2008.05.22, 11:41) *

Új építésű lakásra kötöttünk szerződést amely még épül.
A műszaki egyeztetésen derült ki, hogy a kivitelező mindössze egyfajta burkolólapot tud felajánlani. Ha ez nem tetszik, akkor hozhatunk sajátot. Ez esetben levonják az eredeti árát: 970 Ft/m2-t. Ez azért nagy piszokság mert az átlag falburkolat ára a boltban 2000 Ft körül kezdődik...
Tehetek-e ilyenkor valamit? Persze a szerződés ilyenre nem tért ki, és a műszaki leírásban sincs konkrétum az anyagra.

Nem hiszem, hogy a fenti kettőn kívül mást érdemes lenne tenni... egyébként könnyen lehet, hogy nekik tényleg 1000 forintba kerül az, ami a boltban 2000 (ÁFA, engedmények...).
Ez legyen a legnagyobb bajod az építkezéssel... smile.gif
Picur
(kaktusz @ 2006.04.13, 18:09) *
[...]A villanyszerelőnek és a riasztósnak fizetett összeget szerintem elbuktátok. sad.gif

Ősöreg hozzászólás, de talán nem baj. smile.gif
Legjobb tudomásom szerint ilyen esetekben az építtetőnek ki kell fizetnie a vevő részére ezeket a költségeket (jogalap nélküli gazdagodás).
Pontosan így történt nálunk is, mikor az én kontómra megcsináltuk a konyhabútort az akkor még épülő lakásban. 2 évet csúsztak az átadással, majd kijelentették, hogy nem fogják nekem átadni a lakást, mert már olyan összegre rug a kötbér. blink.gif
Végül mindent megfontolva megegyeztünk abban hogy visszafizetik a foglaló kétszerese + annak kamatai + saját költségemre végzett munkák értékét. Azóta is csak örülök neki.. Igaz itt már milliós volt a kötbér és egy percet sem alkudoztak a visszafizetendő összegen. Ők meg a következő vevőtől megkapták a 3 év alatt drágult ár közötti nyereséget...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.