Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Grundig tv
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Vaslemez
2002 végén vettem egy nagyméretű Grundig tv-t a Corában 250 e Ft-ért. Másfél év után meghibásodott a képcső (a garanciajegy szerint a jótállás 1 év volt). A szervízben azt mondták, hogy képcsövet nem cserélnek, mert nem éri meg. (Ill. ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor kicserélik, de annyit fognak kiszámlázni, amennyibe egy új tv kerülne.) Tudok valamit tenni, vagy dobjam ki a tévét???
FVF
Sajnos ebben az esetben nem lehet sokat tenni. A jótállási idő lejártával tulajdonképpen kimerültek a lehetőségeink, mivel 2002-ben vetted, akkor még a szavatossági idő is csak fél év volt - általánosan.

Két lehetőség mégis van: az egyik, hogy magát a céget keresed meg, s apellálsz a márkanevükön bekövetkező csorbulásra, evvel rávéve őket valami segítségre, kedvezményre. Nem árt tudni, hogy csak felsőbb beosztású embernek van odabenn ebben az ügyben döntési jogosultsága.

A másik jogi vonal. A tartós fogyasztási cikkekre a szavatosság 3 év volt. A szavatosság sajátja, hogy a bizonyítás a fogyasztót terheli. MAgyarán be kellene bizonyítanod, hogy a készülék nem a nem megfelelő (rendeltetésszerű) használat következtében romlott el, hanem eredendő hiba okozta a kárt. Ehhez kellene egy szakvélemény. Ezt beszerezheted tőlünk is ( 15 000 Ft, 12 000+ÁFA), vagy más vizsgálati helytől. Ezt aztán vagy elfogadják, vagy nem. Amennyiben nem, úgy bírósághoz is fordulhatsz, a végén a szakvéleménnyel a zsebedben nyerhetsz.

Rizikó persze a 15 000 Ft, mert amennyiben nem rendeltetésszerű használat volt, akkor azt az összeget kidobtad. De még mindig jobb, mint a 250 000...

Én utánajárnék mindkét lehetőségnek, mert ennyi felesleges pénzt azért ne dobjon ki az ember... Mellesleg meg felháborítónak találom egy ilyen értékű tv ilyen hamari meghibásodását.
HA további tanácsra van szükséged, írj ide!!!
Vaslemez
Köszi a választ!

Az nem teljesen világos, hogy a szavatosság tévére 6 hónap vagy 3 év. Az fvf.hu-n is próbáltam elolvasni a jogszabályokat, de mindenhol csak az új van fent, és ha jól gondolom a 2002-es vásárlásokra még a régi az érvényes.

Szakvéleményt kaptunk a szervíztől.

Még két kérdés:
- A szavatossághoz mindenképpen kell a számla, a jótálláshoz viszont most már (elvileg) nem. Ezt jól értem?
- Ha fő alkatrész csere történik, akkor arra megint van kötelező jótállás vagy ezt az eladó dönti el?
FVF
A régi érvényes. Az idevonatkozó részeket nem rendelet, hanem a Polgári Törvénykönyv tartalmazza. Még most is van a tartós fogyasztási cikkekre 3 év, s ez korábban is így volt.

A szavatosságot számlával, blokkal, a jótállást jótállási jeggyel lehet érvényesíttetni, de a 2003 nyara előtti esetekben mindenképpen kell a számla vagy a blokk.

Az egy dolog, hogy milyen szakvéleményt adott az ő szervizük, mert nem okvetlen független. De ha kiadott, azt nem írtad, mit írtak?

Utolsó kérdés: a régi esetében volt, most már nincsen.
Vaslemez
Pardon, nyaraltunk! Köszönöm az eddigi válaszokat.

A szervíztől kapott szakvélemény szerint a képcső javíthatatlan és azt mondták, hogy ez alapján a magyarországi szervízközpont szavatosság keretében vállalni fogja a javítást, csak minden papírnak meg kell lenni, mert arra "nagyon adnak".

Közben kissé elbizonytalanodtunk, mert kiderült, hogy a tévét cégnévre vásároltuk. Akkor ez nem is tartozik a fogyasztóvédelem körébe? Attól még jár a szavatosság?
FVF
Jár, de csak a korábbiakra. A megváltozott jogszabályok alapján most már nem kötelesek a nem fogyasztói szerződés keretében vásárolt termékekre szavatosságot adni.

A Főfelügyelőség mindenesetre nem illetékes az ilyen esetekben, tehát nem kell Veled foglalkozni:)
Mindezeket persze nem kell elmondani a forgalmazónak.
Vaslemez
Aha, akkor kasztonkívüli vagyok, értem! Azért még elárulod, hogy ha 2002 decemberében vettem a tévét, akkor jár-e a szavatosság vagy sem?

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy kicsit rosszul néz ki a hosszú ó-val írt, kék betűs "Fógyasztóvédelem" szó a nyitó lapon. Nem lehetne javítani?)
FVF
Én is jeleztem már a honlap fenntartójának, még maradt... De köszi.

Akkor még nem ezek voltak érvényben, tehát mindenképpen érvényes rá mind jótállás, mind szavatosság.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.