Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Gépkölcsönzés
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
Szisz
Kedves fórumozók!!

Örülök, h van ez az oldal, és ahogy olvasom, az itt megnyilatkozóknak már van némi tapasztalatuk a fogyasztói jogok gyakorlásában. Úgy néz ki, én még nagyon kezdő vagyok.... sad.gif

A mi (férjemmel) esetünk egy piros-sárga barkácsáruházban kezdődött Bp-en. Egy benzinmotoros láncfűrészt béreltünk kerti munkára egyik péntek este. Kauciót kellett fizetni, 40e ft-ot, amiből a visszavétel után a kölcsönzési díjjal csökkentett összeg visszajár, azaz 36e Ft. Emellett azért lemásolták a személyinket is, biztos ami tuti alapon...
Egyből adtak is hozza kétféle olajat, amit meg kellett vásárolni. A kis flakon ment a benzinbe (1:50 keverékkel működik a gép) nagy flakon volt a láncolaj. Ezt elmagyarázták szóban, a lánchoz adtak egy kulcsot, ha leesne. Megértettük.

Másnap egész nap használtuk, párszor leesett a lánc, visszaraktuk, közben szépen olajoztunk, majd nap végén egyszercsak leállt. Visszavittük. Mondták oké, elviszik a szervízükbe, addig kaució marad náluk. Mivel van rá garancia, vsz nem minket terhel a javítás költsége. Mondtuk jó, várjuk a hívást. Nem hívtak. Mi hívtuk, mondták két-három hét, amíg a szervíz megjavítja. Na ezen már bepipultam: engem csak az érdekel, mi a baja a gépnek, nem az, mikor lesz jó. Az kiderült már? hát..izé..., majd megkérdezik, visszahívnak. Persze megint nem hívtak. Elegendő telefonálás után megkaptuk a szervíz telefonszámát is, de mire felhívtuk őket, már úgy adták elő, hogy ők már mindent megbeszéltek az áruházzal, és hát sajnos, elvesztettük a kauciót, mert a gép azért romlott el, mert nem volt jó az üzemanyag, nem volt benne olaj. És ez nem garanciális hiba. Mondtam volt olaj, mert adtak hozzá a boltban és bele is öntöttük, olyan arányban ahogy mondták. Akkor biztos az arány volt rossz-volt a válasz. (Hallottam a hangján, hogy közben mosolyog, és élvezi, h ezt a hírt ő közölheti velem...)

Ezután hívtam megint az áruházat, ők is elmondták ugyanezt, és hozzátették, hogy a javítási költség 37e Ft, úgyhogy sajnos a kaucióból nem jár vissza semmi. De konkrétat majd akkor tudnak, ha a szervíz elküldi a jelentését a gépről.

Itt tartunk most. Mi tudjuk, h jól használtuk, ráadásul ugyanez a gép volt már nálunk előtte hétvégén is, akkor két napig tökéletesen működött. Csak azt az olajat használtuk, abban az arányban. De ők is állítják a magukét.

Azóta beszéltem a fogyasztóvédelemmel, kaptam tippeket: vegyünk fel jegyzőkönyvet, írjunk az áruházigazgatónak, menjünk békéltető testülethez, stb. Beszéltem másik szervízzel, ahol megtudtam, ők egy ilyen hibát 25e-ért javítanak meg. Érdeklődtem a márkakereskedőnél, aki azt mondta, h ez a típusú láncfűrész újonnan 40e Ft-ba kerül...

Mit tehetek? Biztos fogunk írni a vásárlók könyvébe, meg mindent, amit tanácsoltak megteszünk amint megjön a papír. Vagy addig is léphetünk??

Teljesen az az érzésem, hogy a szervíz meg az áruház összefogtak, és direkt ezt hozták ki, hogy a mi nyakunkba varrhassák a dolgot. De ezt persze nem tudom bizonyítani, mint ahogy azt sem, hogy a benzin jó volt, mert nem lehet megállapítani utólag, mennyi olaj van benne, mégha maradt is a keverékből. sad.gif
Elég bizonyíték az, hogy egy szervíz (nem független!) azt állítja, ez a baja a gépnek?? Kérhetem másik szervíz véleményét?
Milyen jogok illetik meg a vásárlót egy ilyen kölcsönzős ügyben?? (azt már tudom a FVF-től, h írásbeli tájékoztatót kellett volna adniuk, a szóbeli nem elég ilyenkor sem)

Várom a tippeket, tanácsokat, és előre is köszi smile.gif

Joooe
Úgy látom kellően tájékozódtál, én hozzátenni nem tudok, csak ennyit:
Sok szerencsét clover.gif

smile.gif

Békéltetőkig mindenképp menj el, ha máshogy nem megy...
Ariadne
Remélem nem mondok újat, de ilyen esetben ha másként nem állapodtak meg (pl. írásban), akkor nem felel a bérlő a "rendes" használat során bekövetkező kárért, ugyanúgy a szavatosság bizonyítási szabályai állnak, tehát bizonyítania kell a cégnek, hogy nem szabályos használat miatt romlott el, csak akkor követelheti a javítás költségét... (lásd Ptk. 423.) Szerintem...
toreki
Mivel nem azért állt le, mert kifogyott az üzemanyag, a gépben ott van az üzemanyag, amivel haszánltad, aimkor bedöglött. Abból lehet mintát venni, és bevizsgáltatni. Azzal tudod bizonyítani, hogy jó volt a keverései arány.
Ariadne
Nekik kell bizonyítaniuk, mármint az üzletnek, hogy nem volt jó, és ezért romlott el...
Joooe
(toreki @ 2006.05.26, 10:40) *

Mivel nem azért állt le, mert kifogyott az üzemanyag, a gépben ott van az üzemanyag, amivel haszánltad, aimkor bedöglött. Abból lehet mintát venni, és bevizsgáltatni. Azzal tudod bizonyítani, hogy jó volt a keverései arány.

gépben ott van volt az üzemanyag
smile.gif
Szisz
Köszönöm a hozzászólásokat! biggrin.gif

Azóta az történt, h férjem bement az áruházba, ahol elég hosszan elbeszélgetett állítólag az igazgató helyettessel, aki felajánlotta a Vásárlók könyvét reklamáció céljából. Lett is egy sűrű 2 oldalas bejegyzés benne. tongue.gif Ezen kívül más nem történt, továbbra is mondták a magukét: ők csak azt tudják mondani, amit a szervíz mond. starwars.gif

Ez a bevizsgálós dolog nekem is eszembe jutott. De mikor beszéltem a másik (független) szervízzel (ahol 25e-ért megjavítják ezt a hibát) ott rákérdeztem erre is: be lehet-e vizsgálni egy keverék üzemanyagot, hogy mennyi olaj van benne, van-e benne egyáltalán. Azt mondták, ezt sajnos nem lehet, illetve nem tudják. Szerintem lehetne, de biztos ez is jó költséges. sad.gif
(Amúgy volt papír is arról, hogy mi kibéreltük a gépet, és azon volt egy általános szerződés, mely szerint felelősséget vállalunk a bérelt gépért, meg a szakszerű használatért. Vagy valami ilyesmi.)

Ami pedig a bizonyítást illeti, lásd feljebb. Nekik a szervíz által mondottak a szent és sérthetetlen. Azaz ők a szervíz állításával "bizonyítják", hogy nekik van igazuk. Egyenlőre még írásunk nincs a szervíztől, hogy mi volt a baja a gépnek, milyen javításokat eszközöltek rajta, stb. ha az megvan, talán okosabbak leszünk. whistling1.gif
Illetve most még egy zavaró momentumra derült fény, ami igazolhatja, hogy mégis nekünk van igazunk. Ezt most nem írom le, hátha valaki onnan is olvassa...

Amint megvan a papír a szervíztől kérünk róla másolatot, és a Vásárlók könyvébe beírtakkal együtt küldjük a Fogy.Véd-hez. smile.gif Aztán meglátjuk. rolleyes.gif

Amúgy meg elkezdtem terjeszteni az áruház "jó hírét" az ismerőseim között, azaz senki ne menjen oda vásárolni, kölcsönözni meg pláne ne, stb. és félelmetes, hogy mindenki mond valami apróságot, amiből lassan összeáll egy kép... Egyre jobban meg vagyok győződve róla, hogy az áruház összejátszik a szervízzel, és a gépnek nem is az volt a baja, amit mondtak... sad.gif

clover.gif Pozitívum: azóta találtunk egy másik kölcsönzőt (Szentendrén), és láss csodát, ott nem kérnek kauciót, elég a személyi meg két közüzemi számla, rendes a kiszolgálás: ők adják a bekevert üzemanyagot és láncolajat(!), mindent töviről-hegyire elmagyaráznak, kedvesek, érzed, hogy ők vannak érted és a gép úgy karban van tartva, hogy öröm volt vele dolgozni!! biggrin.gif

Szóval egy újabb rossz pont a multik ellen, és éljenek a kis- és középvállalkozások, helyi iparosok! clap2.gif (már amelyik becsületes, de nekem vannak jó tapasztalataim!)
Ariadne
A fogyvédelem sajna nem fog tudni segíteni rajtatok, nem járhatnak már el egyedi ügyekben. Viszont a helyi kereskedelmi- és iparkamarák mellett működő békéltető testületek igen, ingyen járnak el, bár sajna nem kötelező a döntésük. A vásárlók könyve bejegyzés másolatával lehet hozzájuk fordulni. smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.