Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Vízóra Hitelesítés
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
Peregin
Sziasztok!

A problémánk a következő: Pécsett vettünk egy lakást 4 évvel ezelőtt és most jött egy értesítés a Pécsi Vízműtől hogy a vízóránkat bizony hitelesítetni kell, különben ők nem tudnak kiállítani számlát nem hitelesített vízórára. Meg is adnak egy telefonszámot ahol időpontot lehet egyeztetni velük a hitelesítésre. Ám kiderült hogy egy vízmérő cseréje típustól függően 6-7000 Ft, és mivel nekünk kettő van a lakásban ez bizony 12-14000 forintba fog kerülni. Van ám más lehetőség is, közölték!!!! Szereljük le a hitelesített és plombált vízórát MI, majd menjünk ki KOMLÓRA mert Pécsett ilyennel már nem foglalkoznak, ott hitelesíttessük az új órát, majd szereljük vissza MI. ELsősorban azért nem értem a dolgot, mert a szolgáltatás nyújtásához tartozik a fogyasztás mérése is, így annak költségeit (üzemeltetés, karbantartás, hitelesítés...) is a vízműnek kéne állnia, persze a fogyasztó jóhiszemű magatartásával párhuzamosan.
Kis adalék a történethez hogy a házban (4 emeletes társasház) évek óta probléma hogy a fővízmérő, ami a ház fogyasztását méri rendre többet mutat, mint a lakások mellékvízórái összesen, így mindig hiány keletkezik, amit évről évre a közös költségből kell kipótolni. Na most kérdem én, ha a lakásokban hitelesített vízórák működnek, akkor hogy lehet az hogy a fővízmérő többet mutat, még pedig jelentős mennyiséggel???? Itt valami bűzlik...
Ha van ötletetek kérlek segítsetek!
Üdv
schcsabi
Ha a le- és felszerelést és a hitelesítést te oldod meg, attól még nem fogadják el hitelesnek, ugyanis még van egy blomba amit felszerelés után a fízmű nyom rá a vízóra anyájára ( természetesen nem ingyér ) , hogy ne lehessen kiiktatni a vízórát.
Pjotr
Le ne vedd!
Még véletlenül se nyúlj a plombához ami rajta van!
Akármit is mond a ügyfélszolgálat.
Több kérdés is felemrül, Te vagy a fogyasztó vagy a társasház?
Mi alapján fizettek?
A társasház fizeti be egyben és utána az osztja le a mérők alapján?
Ebben az esetben nincs rajta plomba és leveheted elviheted hitelesíteni.
A hiány okát meg meg kell vizsgálni, de ez a ti magánügyetek, nektek kell megoldani egy szerelőt hívni aki átnézi a hálózatot, megállapítja mi az oka, eztt senki nem fogja megtenni helyetetek.
toreki
Minden óra úgy hiteles, hogy egy bizonyos szórása van. A főóra a vízműé, azt ők cserélik, de a lakásban levőt neked kell hitelesíttetned. Mi ugyanebben a cipőben járunk. Az eljárás: cég jön, őrát kicseréli egy ideiglenesre. Régit hitelesít. Visszahoz, beszerel. Na most ezt egy 400 lakásos háznál nem lehet megoldani, Ha a felének van órája (2 db) az is 400 db. Ennél egyszerűbb venni két új hiteles órát, és fele annyiért felszereltetni.

A nagy óra alapján fizettek, csak az elosztást intézék a saját órák alapján. Vagy ahol nem mindenkinek van vízórája, ott az egyéni fogyasztók óráját levonják a nagy órából. Akinek nincs vízórája, az fizeti a különbséget. Ha túl sok lesz a különbség, akkor ő is felrak inkább egy órát.

Nálunk két óra van, ami alapján a VM elszámol, de egyik sincs leplombálva. Soha nem is volt, ennek ellenére a VM elfogadta. (Bár csak az egyik meg mindig, mert a két oldal össze van kötve egy csővel. A másik óra csak tartalék, arra, ha valaki lezárja a vizet az egyik strangon.)
Peregin
HAli!

Köszi a tanácsokat, azóta beszeltem a vízművel és valmivel vilagosabban latok. A helyzet az hogy a vízórákat egy elég gyalázatos kormányrendeleti rendelkezés alapján a fogyasztónak kell hitelesíteni. Kiváncsi lennék hogy ezzel a bekezdéssel mekkora összeget töm évente a kormány a vízművek zsebébe, és amennyiben az állami tulajdon akkor közvetve a sajátjába...
Sajna a mi hazunk nem 400 lakásos hanem 12 ezért mindenki egyénenként fizet, és van mind2 vizoran(egy a konyhaban, 1 a WC-ben)plomba:(
Hat ennyi...
Persze a vizmuvek ügyfélszolgija azt mondja hogy nyugodtan levehetem, de amikor megkérdeztem hogy ezért a cselekedetemért ő személyesen minden felelősséget vállal-e és írásba adja-e az engedélyt dühös morgást kaptam. A másik probléma, hogy miért kell nekem hitelesíteni az órámat, ha azt ők maguk sem ismerik el hitelesnek, csak a fővízórát ami azonban a mi házunkban sajna tobbet mutat mint a mellékvízmérők összege, ezért évről évre lehúznak minket jó sok pénzzel. Mert van olyan okossag is hogy ha ovatosan nyitod ki a csapot akkor kevesebbet mutat a vízmérő mint a fogyasztás....
Na mind1, ez van buktam 14 rugót crybaby.gif

Üdv
kicsijuci
Olvassa még ezt a fórumot valaki???

A problémám a következő lenne:

Lejárt a vízóránk. December végéig kell kicseréltetnem és hitelesíttetnem őket (4 db!, tehát nem kis összeg), ez áll a társasház közös képviselőjétől kapott levélben, valamint a cég!, akivel ezt kizárólagosan végeztethetem!!!
Valóban csak a megadott céggel intéztethetem ezt? Vagy megkereshetem a kedvezőbb ajánlatokkal rendelkezőt is, aki kicseréli és a hitelesítést is ugyanúgy intézi? rolleyes.gif

A másik probléma az lenne ezzel kapcsolatban, hogy egy hónapja eladtuk a lakást (!) és január végén történik a birtokbaadás.
Nos, ebben az esetben én intézzem és fizessem mindezt, vagy átháríthatom a lakás új tulajdonosára?
Az adásvételi szerződésben az áll ugyan, hogy a lakás terheit mi viseljük birtokbaadásig, de ebben az esetben talán érthető, hogy egy hónap használatért (mivel januárban úgyis megtörténik a vízóra átíratása az ő nevükre) nem szívesen adnék ki ennyi pénzt. sad.gif Mit tegyek?
Segítene nekem valaki?
Nagyon köszönöm! smile.gif
Blade
(kicsijuci @ 2007.11.27, 10:19) *

Az adásvételi szerződésben az áll ugyan, hogy a lakás terheit mi viseljük birtokbaadásig, de ebben az esetben talán érthető, hogy egy hónap használatért (mivel januárban úgyis megtörténik a vízóra átíratása az ő nevükre) nem szívesen adnék ki ennyi pénzt. sad.gif Mit tegyek?

Először is menj be a szolgáltatóhoz, és kérdezd meg, hogy milyen opcióid vannak. Én arra tippelnék, hogy téged át akarnak vágni: igazából nincs is szükség semmilyen hitelesítésre, csak egy XY Kft. le akar venni téged néhány tízezerrel. blink.gif
Ha mégis kell, akkor lehet, hogy lezárathatod a vízórát, ami nem kerül pénzbe... de ezt is a szolgáltató fogja megmondani. Javaslom, hogy ne is próbálkozz telefonnal, többnyire nem veszik fel.
Persze ha lezáratod a vízórát, azzal a vevőnek teszel keresztbe... amivel egyrészt lehet, hogy szerződésszegést követsz el, másrészt nem feltétlenül szép dolog... de hát át akarsz hárítani rá egy költséget, ami a jelek szerint téged terhel. crybaby.gif
UFO
A vízóra ügy maffia ügy. A fővízmérővel lopják a pénzt tőlünk. Ebből ugyanis kihagyják a visszacsapó szelepet. Emiatt és a vízoszlop lengése miatt a fővízmérő állandóan pörög. Akkor is pörög, amikor nincs fogyasztás, csak a rajta lévő vízoszlop befelé pörgeti az órát, de kifelé visszafelé már nem. A visszacsapó azért lenne az óra mellé szerelve, hogy ne tudjon a vízoszlop belengeni, és így hamis értéket produkálni a főmérőn.

Hogy ne legyen feltünő a dolog a mellékvízmérőkből is kihagyják a visszacsapó szelepet.
Hogy van-e ilyen nálunk beépítve, könnyű ellenőrizni.
Húzzuk le a dömötör víztartályt /ha ilyenünk van, ha nem, ami van smile.gif/ és figyeljük a vízórát, ha a tartály feltöltött és lezárt az órának meg kell állnia, ha túlpörög, nincs visszacsapó szelepünk. Azt is megfigyelhetjük, hogy ha semmilyen vízfogyasztásunk nincs, pörög-e az óra, a mellékmérő. Ha pörög, időnként forog egy kicsit biztosra vehetjük, hogy nincs meg a visszacsapó szelep. Ez a mérő csatlakozó csonkjában kell legyen.

A fogysztóvédelem a bejelentésre nem intézkedik, mert szerinte nincs fogyasztói megkárosítás....???
toreki
Ha a szerződést úgy kötötték, hogy a mellékvízmérőket is be kell jelenteni, akkor hitelesíttetni is kell. Ekkor a Víizmű a nagy óra és a kicsik aránya alapján számláz. Viszont egyszerűbb venni egy hiteles óráz, felrakatni, és azt plombázni, mint az órát levenni és hitelesíttetni (kiszállás, hiteles csere óra, hitelesítés, felrakás, állások bejelentése, mind-mind költség).

Ha csak a főóra ven bejelentve a Vízműnél, akkor a ház elszámoltat saját magán belül, de ekkor is ajánlott az órákat hitelesíttetni, és plombálni, hogy ne lehessen csalni vele. Illetve ha valaki nem fizet, nem hivatkozhat arra, hogy nem hiteles az órája.

UFO
http://hvg.hu/itthon/20110907_vizora_csere...kereso_2011_9_7

2008-ban már jeleztem a problémát.
Látható, hogy a hatóságok semmilyen intézkedést nem tettek, mintha bűnpártolás lenne a tehetetlenségük mögött. Most már jó lenne a problémát megoldani.

A fogyasztónál a hitelesítést pár liter víznek egy hiteles mérőn átengedésével is megoldható, ez kb 200 Ft-os költséget jelentene. A munkabér kb. ugyanennyi. A kiszállás, ha társasházról van szó nem lehet vízmérőnként 1500 Ft, hanem mivel 1 kiszállás történik pl. 50 mérőhöz, a díjat meg kell osztani; egy mérőhöz 1500/50, azaz 30 Ft lehet!

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.