Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Aszbesztes Hullámpala Az Országban
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
Aladar
Üdvözlet mindenkinek!

Lenne egy kérdésem. Megtiltották hazánkban az aszbesztes hullámpala forgalmazását. Én egy kereskedő vagyok, Ukrajnából importáltuk anno kereskedőkön keresztül. Kérdésem az lenne, ha nekem tilos forgalmazni, akkor miért nem tilos (Tiszabecsnél például) a kishatáron behozni magánszemélyeknek. 10-20-30 sőt több darabjával hozzák be az országba. mennyivel különbözik ez attól, amit én forgalmaznék, ha lehetne...

Köszönettel, egy kereskedő
Captain Crash
Szia Aladár!

Véleményem szerint a forgalmazás és a behozatal nem ugyanaz. Valahol azonban megértem a problémafelvetésed, de nem tudnék párhuzamot vonni, hogy megmondjam miért ne. Ha te meg tudod indokolni, hogy miért tíltsák meg a behozatalt, és kellő támogatottságot szerzel magadnak, akkor van esély rá, hogy módosítás történjen a jogszabályokon. Bár így elsőre elfogadtam tényként, hogy az aszbeszt forgalmazása idehaza tilos, jogszabályt, amely ezt kimondja nem találtam. Nem lehet, hogy csak beépíteni nem lehet épületbe?
Mellesleg szintén elsőre, nekem az jutott eszembe, hogy az aszbeszt-mentesítés "nagyiramban" megkezdődött és többször is szó volt róla, hogy a veszélyes hulladéknak számító aszbesztet nem lehet csak úgy útszélen hagyni, hanem megfelelően kell gondoskodni az elszállításáról egy veszélyes hulladéktározóba.
Egyetlen dologban vagyok biztos: forgalomba hozni már nem kellene, és lehetőleg beépíteni sem. smile.gif
toreki
Persze, de akinek a tetőjén ilyen pala van, inkább vesz 10-20 darabot, mindhogy ujracserepezze az egész tetőt. Viszont én úgy módosítanám a törvényt, hogy ami jelenleg az országban van, az eladható legyen, de egyszerre max 25-50 db, hogy csak javításra lehessen felhasználni, új tető építésére ne. Ezzel a kereskedők is jól járnak, és a vevők is. Viszont a törvény célja be lenne tartva anélkül, hogy lejentős kényelmetlenséget és költséget okozna mindenkinek.

Aladár: lobbizni kell a megfelelő helyeken, mást nem tudsz csinálni. Vagy építesz egy boltot a határ túloldalától 5m-re és eladod ott. biggrin.gif
Captain Crash
Én biztos nem építeném be veszélyes hulladékkal a tetőmet, akkor már inkább cserép. dry.gif
toreki
De ha már az volt fenn 40 éve, mert nincs pénze kicserélni az egész tetőt, akkor inkább vesz 10-20 új palát amivel javítja.
asdf
Ja, kapja magat, egy szal rovidgatyaban 2 sor utan felmegy a tetore, lekapja a rosszat, berakja az ujat, mikozben par szaz kilometerrel arrebb urhajosruhaban teszik ugyanezt wink.gif Talan be kene tiltani a francba, nem?

ui topiknyitonak: ha mar forgalmaztad, legalabb leirni tudd tongue.gif: azbeszt
Ariadne
Azbeszt tájékoztató
Hmmm...
Captain Crash
(asdf @ 2006.06.15, 23:01) *

Ja, kapja magat, egy szal rovidgatyaban 2 sor utan felmegy a tetore, lekapja a rosszat, berakja az ujat, mikozben par szaz kilometerrel arrebb urhajosruhaban teszik ugyanezt wink.gif Talan be kene tiltani a francba, nem?

ui topiknyitonak: ha mar forgalmaztad, legalabb leirni tudd tongue.gif: azbeszt

Én se tartom elfogadhatónak, hogy cserép helyett aszbesztes hullámpala. smile.gif

U.i.: Az aszbeszt tudtommal a görög asbestos szóbol ered, lényegében az anyaga magnéziumszilikát, maga az aszbeszt amfibol (aktinolit és tremolit) féleség, amfibolos kőzetekben fordul elő. Én a Révai lexikonban néztem utána. De lehet, hogy te jobban tudod és azbeszt. smile.gif De szeritnem nem az a lényegi kérdés, hogy hogyan írják.
Ariadne
OFF: A világért sem akarok senkit megbántani, de megjegyzem: azbeszt a helyes változat... Egészen tuti 100%... Végülis a "szerviz" helyesírását is kiveséztük anno. biggrin.gif
asdf
OFF
Mivel nem szeretek beegni biggrin.gif, mielott beirtam, termeszetesen megneztem a helyesirasi szotarban wink.gif
ON
Ariadne
(asdf @ 2006.06.16, 12:52) *

OFF
Mivel nem szeretek beegni biggrin.gif, mielott beirtam, termeszetesen megneztem a helyesirasi szotarban wink.gif
ON

grog.gif wink.gif
Aladar
Köszönöm a hozzászólásokat. Lehet (sőt biztos) nem fogalmaztam elég világosan. Tehát a probléma a következő.

Régebben forgalmaztuk az a(z)besztes hullámpalát 1000forintos megközelítő áron. Most hogy betiltották, ugyanúgy jön, ugyanaz a méretű hullámpala, aszbeszt nélküli. Ezt már csak 2000Ft körüli áron tudjuk adni. Ezzel ki is békülnénk, de ha egyszer nem engedik be a "rákkeltőt" az országba, akkor miért engedik be a kishatáron 10-20 darabjával.
Tehát az én üzletemet rontják, mivel aki behozza el tudja adni (egyértelműen feketén, mert magánszemélyekről van szó) jóval olcsóbban, mint én az újfajta palát.
Magyarul: így egyértelműen nem tőlem vásárolnak sokan, hanem megjátszva ezt a lehetőséget külföldről hozzák be.

Azon egyértelműen nem akarok vitázni hogy ki a tököm fed palával, és ki nem. Ha ez kell a népnek, akkor ez kell. Én azt árulom/árulnám, amit vesznek.

Törvényszerű ez tehát, hogy pár darab bejöhet az országba, vagy nem. Szvsz pár darab ugyanolyan rákkeltő mint 100000 darab.
A "rákkeltésről" meg annyit, hogy a magánszemély, aki megveszi a 100darabot a házára, egyszer felrakja, és egyszer fogja meg ugyebár, azt teljesen hidegen hagyja hogy mi van vele.
Azt már inkább érdekelheti, aki a gyárban dolgozik egész nap, és a tüdőre lélegzi a porját. Mert tudtommal az a rákkeltő benne.

Az meg hogy azbeszt, vagy aszbeszt nem érdekel. smile.gif

Köszönöm hogy végigolvastatok
asdf
Nekem lejott elsore is mirol van szo. Es mar akkor is logikatlan dolognak gondoltam, hogy valaminek a forgalmazasa tiltott, de a maganimportja meg nem (keretik ellenpeldakent nem felhozni a matricas/nem matricas dvd-ket, attol nem leszunk rakosak). Mert ugye ha valakinek javitania kell a meglevo tetojet, akkor ha vesz ket tablat, akkor lenyegeben k-ra mindegy, hogy 2k huf-ot fizet, vagy 4-et. De azert hadd ne fedjenek mar be meg most is tetoket azbeszttartalmu anyaggal, mert igy-ugy be birjak szerezni az olcsobb, egeszsegkarosito verziot.
Captain Crash
Szerintem a behozatal továbbra sem egyenlő a forgalomba hozatallal. A beépítés úgy tudom, hogy pedig tilos már, építésnél amúgy is rengeteg előírás van. Azt pedig nem értem, hogy hogyan ronthatnák a te üzleted, ők az elmondásod szerint kis mennyiségben hozzák be a rákkeltő aszbesztes hullámpalákat, te pedig nagy mennyiségben hozol forgalomba nem rákkeltő hullámpalákat. Szerintem az elmúlt években elég nagy marketinget megspórolhattál azzal, hogy az emberek fejében elültették azt, hogy az aszbeszt rákkeltő. Többek között két éve a Széchényi könyvtár felújítása során is elég sokat lehetett a médiában hallani. A te dolgod, hogy jó helyre pocízionáld a terméked, s nem több.

Nem lehet beépíteni, nem lehet forgalomba hozni. De ha azt szeretnéd, hogy megtiltsák a behozatalt, akkor lobbidznod kell felsőbb körökben szerintem, vagy civilek támogatását megnyerned. Szerintem nem az kell legyen az elsődleges érv, hogy rontják az üzleted, a piacon nincs monopolod, vagy igen? smile.gif
Aladar
Nem nagy mennyiségben forgalmazok. Sok "keveset" adok el. Kis tüzépről van szó. Ugyebár mostmár nem tőlem veszeik azt a 10-20darabot, hanem behozzák.
Nem mondom hogy hatalmas kiesésem lenne, nem is kevés, kis pénzeket is meg kell fogni. Itt szerintem az elv a lényeg.
Ha tilos forgalmaznunk magyarországon az aszbesztest, azt jelenti, hogy tilos behozni is a több ezer darabot. Akkor szvsz a 30darabot is tilos behozni.
Egy lehet a bökkenő, hogy ők ugyebár nem forgalmazzák...
toreki
(Aladar @ 2006.06.16, 17:32) *
Tehát az én üzletemet rontják, mivel aki behozza el tudja adni (egyértelműen feketén, mert magánszemélyekről van szó) jóval olcsóbban, mint én az újfajta palát.
Estleg VPOP-t tudnád ezzel megtalálni, csak sajnos többet kaszálnak drogon, cigin, hamisított ruhán meg informatikai cuccokon, mint ezen. De azért meg lehet próbálni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.