Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Postai gondok
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
Ercsike
Kb. pár napja történt velem, hogy kaptam egy értesítőt hogy levelem érkezett. Úgy gondoltam majd holnap bemegyek és felveszem meló után csak elfelejtettem magammal vinni az értesítőt.

Amikor odaértem kb.10 percet vártam és persze az ablaknál áltam már mert senki nem volt előttem. Tudni kell ahol felveszem ezt a levelet ott árulják az újságokat is és a nő épp rakosgatta az újságokat. Gondoltam valamit még be akar fejezni ez még nem nagy gond 1-2 percet várni, de szerintem több volt mint 10 perc.

Na mindegy ezzel nem is annyira törődtem. Kérdezi tőlem bunkó módon: Mit akar?
Felelem hogy levelet szeretnék felvenni!
Van értesítője
Felelem nincs
Neve, címe?
Hát elmondtam. Ekkor mutatnám neki a személyimet hogy nézze meg valóban én vagyok ... Erika, de nem semmi. Akkormár rákérdeztem, hogy nem nézi meg a személyimet. Azt mondja majd oda írom. Szóval bárki felvehette volna az APEH-os levelem aki nő. Azt mondja 2 helyen írjam alá.
Erre kérdezem ,hogy mégis hol erre mondja ahol elfér. Nos aláírtam Erre mondja hogy mehet. De azt tényleg megint említem se azt nem nézte mit írok hova és tényleg én vagyok-e. És a pláne még az egészben az, hogy ott hagytam az újságokon a személyi igazolványom számát és az aláírásomat. Nem hiszem hogy veleki is vissza élne ezekkel, de azthiszem ezt az adatvédelmet most megszigorították. Hát dühös voltam de nem akartam balhézni mert elég fáradt voltam és haza szerettem volna érni hamar. Na amúgy várom a sztorykat a kézbesítők bunkóságáról és dícséretéről meg az ellenpéldákat erre!!!! Meg ami apostával kapcsolatos!!!!
crix
Ellenpéldaaaaa???
jó vicc.

1 alkalommal sikerült eddig rendesen elintézni valamit a postán:csekkbefizetés, minden ablak ment, mert gyakorlati vizsga volt. Egyébként katasztrófa, lassú, töketlen ügyintézés.
Az elveszett levelekről ne is szóljak (akkori kedvesnek írt 10-12 oldal)
toreki
Pár éve adtam fel egy CD-t bélelt borítékban Ausztráliába. Semmi légiposta, semmi ajánlott, csak sima levél. Három nap múlva jött az emil, hogy megérkezett. A Mo-ra feladott CD-k közül azonban sok nem érkezett meg.

Ercsike
Jaj de jó hogy hozzászóltatok azt hittem senkit nem érdekel ez a téma. Amúgy az ilyen elveszett leveleknél mi a fogyasztóvédelem álláspontja? Amúgy a párom egy ideig 60 km-rel arrébb volt és 1 hét kellett hogy megkapja a levelem teljesen katasztrófa. Na meg amikor küldenek valami hivatalos levelet határidővel és már rég lejárt a határidő amikor te készhez kapod a levelet.
asdf
Nalunk az eddigi rekord a /ceges/ cimre kuldott, cimzettel megegyezo keruletben feladott level, mely ropke 2.5 hetig vandorolt. A gebasz csak annyi, hogy eskuvoi meghivo volt benne, es ofcoz az eskuvo utan 2 nappal erkezett wink.gif. De ez meg valamikor az OLK megnyitasa kornyeken volt, azok voltak a "szep" idok biggrin.gif
Sajat tapaszalat csak olyan van, hogy egyszerre 5 level a postaladaban, es az OLK-s pecsetnek ugy 5-6 nap szorasa van /gy.k. mintha a mai nap egyszerre erkezne egy 06.14., egy 06.15. ket 06.16., es egy 06.19-ei OLK pecsetes level/
kisjucc
Sziasztok!
Csak annyit szólnék "abszolut" friss témátokhoz, hogy az anyukám kb.2 hónapja föladott nekem egy levelet és lássatok csodát 100km távolságot még most is járja, járja... Elsőbbségivel adta fel, amiről azóta kiderült ez a hülyeség egyik adója.
Magyarán, ha tutti levelet akar küldeni az ember 2x annyiba kell kerülnie ( R ), és akkor vállalja a felelősséget.
Miért nem mondja eleve hogy 250 Ft és tuti a szolgáltatás, a levet megkapják,boldog emberek stb...
( milyen hülye vagyok, tudom) blush.gif
Mika
Egyszer (2004-ben valamikor) véletlenül magammal vittem párom bankkártyáját összevonós (4 napot igénybevevö) suliba. Persze kellett volna neki, ezért expressz-ajánlva feladtam, még aznap. Én szombat este hazaértem. A levelem hétfön....
lazurdeak
Sziasztok!

Megpróbálom összegezni a tapasztalataimat a Postával kapcsolatban. A téma nyilván mások számára is fontos, ezért kérem, hogy mások is írják meg a saját tapasztalataikat, hiszen én csak egy felhasználó vagyok a sok közül. Igyexem nem egy konkrét esetből kiindulni, hanem az összesből az utóbbi pár év során.
Szóval 1-5 skálán a szubjektív osztályzataim:

Belföldi normál levelek kezelése: 3 (A levelek többsége odaér, de sokszor lassan, megbízhatatlanul, a szomszédnak kézbesítve, sárosan, tépetten stb. Jellemző, hogy kb. száz éve még használtak érkezési bélyegzőt, azaz nemcsak a feladás ideje volt megállapítható, ma ezt már nem merik. Az akkori és a mostani sebességet szúrópróbaszerűen összehasonlítva látható, hogy száz év alatt semmit sem gyorsult a kézbesítés, sőt inkább lassult. A megbízhatóságról nincsenek adataim, de nem hinném, hogy javult volna.)
Belföldi emelt díjas levelek kezelése: 4 (Egy elsőbbségi ajánlott levél legtöbbször gyorsan és megbízhatóan célba ér. Garancia azonban nincs rá. Az ezzel járó ügyfél-adminisztráció macerás, főleg ha több levelet akar küldeni az ember.)
Belföldi készpénzes utalványok kezelése: 5 (Legalább olyan megbízható, mint a bankok, de inkább megbízhatóbb. Általában kicsit lassabb, mint a bankszámlák közötti utalás, de a legtöbb esetben még elfogadható, néhány napos átfutási idejű.)
Belföldi csomagok kezelése: 5 (A legtöbbször másnap megkapja a címzett még a "sima" csomagot is, bár erre garanciát nem vállalnak. Az alapdíj tartalmaz egy kisebb összegű biztosítást is, ezért kisértékű csomagoknál ezért nem is kell külön fizetni. Bár hallottam elveszett csomagokról, ezek gyakorisága alacsony.)
Belföldi szolgáltatások díjai: 4 (Biztosan lehetne olcsóbban is nyújtani ugyanezt a szolgáltatást, de összehasonlítva más szolgáltatókkal - pl. taxi, bankok - nem szörnyűek a tarifák. Nem tudom viszont, kap-e és mennyi állami támogatást, mert csak így lehetne korrektül értékelni az árakat.)

Külföldi normál levelek kezelése: 2 (Az alapdíjas levelek rettentő lassan érnek oda még nem túl távoli országokba-országokból is, a megbízhatóságról nincsenek adataim, mert éppen a lassúsága miatt évek óta kerülöm a szolgáltatást.
Külföldi emelt díjas levelek kezelése: 3 (Ajánlott légiposta viszonylag megbízhatóan ideér/odaér, de azért figyelembe véve, hogy a XXI. században járunk, ez a sebesség általában már nem elég.
Külföldi csomagok kezelése: 1 (A külföldi csomagok jelentős részét ellopják, ha nincsen rajtuk értékbiztosítás. Tapasztalatom szerint több, mint a fele felbontva vagy egyáltalán nem érkezik meg. Biztosan persze nem lehet tudni, hol tűnnek el a csomagok, de felteszem, hogy nem a német postások dézsmálják a Magyarországra induló küldeményeket... Értékbiztosítással pedig általában annyira drága a csomag, hogy nem éri meg bármit is küldetni külföldről.)
Külföldi készpénz utalás: Budapesten 4, Vidéken 2 (A "rózsaszín csekk" megbízható, olcsó, és az EU-n belül nem sokkal lassabb, mint a banki utalás: egy héten belül oda szokott érni, bár ezt nem garantálják - megjegyzem, a bankok sem vállalnak semmilyen határidőt. EU-n kívül nincsen tapasztalatom a szolgáltatásról. Azonban kényelmetlen az adminisztráció (mindent háromszor le kell írni az űrlapon, nagyobbb összegnél külön nyilatkozni kell a rendelettéséről stb.) és csak néhány postahivatalban elérhető a szolgáltatás, tehát az ország nagy többsége számára lényegében nem létezik.)
Külföldi szolgáltatások díjai: 2 (Nem tudom felfogni, hogy Budapestről Bécsbe vagy vissza miért kerül sokkal többe egy csomag, mint Budapestről Debrecenbe. Az, hogy át kell adni egy másik cégnek a küldeményt, nem indokol ekkora eltérést. Valószínűleg arról van szó, hogy az egyik szolgáltatással keresztbe finanszírozzák a másikat, amit tisztességtelennek tartok.

Nyitvatartás: Budapesten 4, Vidéken 3 (Ahhoz képest, hogy állami cég, elég jó a nyitvatartási ideje, sőt a bankokat is magasan veri - próbáljon meg valaki bankszámlát nyitni szombaton - de a XXI. században ez már sokszor kevés.)
Reklamációk kezelése: 1 (A címzettel eleve szóba sem állnak, csak a feladónak adnak ki bármiféle felvilágosítást, ami elég érdekes, ha az ember külföldről vásárolt valamit és szeretné megtudni, hogy megérkezett-e egyáltalán az országba - kiderül ugyanis, hogy semmi köze hozzá. clap2.gif Általában lassú a válaszidejük. Ha az elveszett küldeményen nem volt értékbiztosítás, akkor a kártérítési lehetőségek korlátozottak.)
Személyzet viselkedése, ügyintézés sebessége: 4 (Általában viszonylag gyors, de időnként nagyon le tud lassulni, nem készülnek kellően az előre látható rohamokra - pl. adóbevallás.)

Összességében én információtovábbításra csak kivételes esetben javaslom a Magyar Postát (pl. ha mindenképpen bizonyítani kell tudni, hogy odaért a küldemény, vagy ha a címzett így kéri), egyébként ott az e-mail, a fax, a telefon...
Fontos küldeményeket (pl. esküvői meghívó) tessék ajánlott elsőbbségiként küldeni, és utána rátelefonálni a címzettekre, hogy megkapták-e. (Mellesleg ugyanazon a kerületen belül sokkal ildomosabb lenne egy esküvői meghívót személyesen átadni...) biggrin.gif
Csomagküldéshez belföldre mindenképpen ajánlom a Postát (komolyabb értéknél értékbiztosítással), külföldre/külföldről csak túlbiztosítva az értéket (hogy a banki költségeidet, külföldi telefonálgatást stb. is fedezze), de inkább még úgy sem: a DHL és a GLS jobbak és nem drágábbak.
Pénzküldéshez belföldön érdemes használni a Postát, külföldre EU-n belül feltétlenül őket javaslom - ha van a közelben olyan posta, ahol ezt intézik.

"Disclaimer": Nem vagyok a Magyar Posta alkalmazottja, szerződött partnere, vagy előbbiek rokona, ismerőse. A fentiek a saját tapasztalataimat tartalmazzák, nem jelentenek garanciát a szolgáltatás jövőbeli minőségére nézve, elképzelhető, hogy nem minden esetben szakszerű és pontos a fogalmazás, nem vállalok felelősséget a fenti tanácsok helyességére vonatkozóan, semmiféle felelősséget nem vállalok semmiért.... biggrin.gif
asdf
(lazurdeak @ 2006.08.14, 11:51) *

Nyitvatartás: Budapesten 4, Vidéken 3 (Ahhoz képest, hogy állami cég, elég jó a nyitvatartási ideje, sőt a bankokat is magasan veri - próbáljon meg valaki bankszámlát nyitni szombaton - de a XXI. században ez már sokszor kevés.)

Videki nyitvatartas reszemrol rogton korrigalnam 1-re. Videken lakom /pestrol 40 km/, a posta H-P:8-16, hetvegen zarva uzemmodban mukodik. A falu dolgozokepes lakossaganak min 70%-a pestre jar ingazni meloba, ergo eselytelen, hogy pl at tudjon venni egy tertivevenyes ajanlottat. Mi is csak azert tudjuk megcsinalni, mert harmunkbol egyikunk kesobb megy dolgozni, es reggel be tud ugrani a postara /ami nem neki jon, azt hamisitott meghatalmazassal veszi at, mert egy atveszi, egy a meghatalmazo, es a ket tanut harom emberbol mar csak egyet tudok bevillantani wink.gif/. Termeszetesen a kiralyi posta fejeben meg sem fordul az, hogy hetkoznap csak 6 orat legyen nyitva a posta, mert egy 4000-es faluban boven eleg az is /akar 8-14 es 10-16 valtogatasaval/ es ennek megtakaritasaval tuloraberrel kijonne egy szombati 8-12 nyitvatartas.
Ercsike
Nos én 120 km-re lakok Bp-től és én megvagyok vele elégedve 19:00-ig nyitva tart és szombaton is (nem tudom meddig) szóval a leveleket mi fel tudjuk venni, de nem igen tudnánk ha 16:00-ig lenne nyitva ugyanis addig dolgozok én is biggrin.gif
mycso
Hali, eddig nekem a postával különösebb bajom nem volt, csak annyi, hogy elfeljt a postás értesítést hagyni a ládában sőt néha fel sem hozza az ajánlott küldeményt.

Az egyik alkalommal volt egy ilyen, hogy vártam egy ajánlott küldeményt, aztán mikor 2-3-4 nap eltelt /se postás se értesítő/ hát lementem a postára, hogy miujság.
Ahol közölték, hogy a postás 3 alkalommal kíséreltem meg a csomag kézbesítését és értesítést is hagyott.
Na ezen a héten pont otthon tartózkodtam, és se a postással se az értesítéssel nem találkoztam.

Most szerdán /tegnapelőtt/ feladtak pécsről, ajánlottan, asszem elsőbbségivel, bubis borítékban egy videókártyát /20k/.
A feladónak elis utaltam az árát.
Ám tegnap nem kaptam meg, így ma besétáltam a postára, hogy érdeklődnék a küldemény iránt /küldeményazonosító, stb. nálam volt/.
Kb. 10-15-perces keresgélés után, egy hatalmas információval ajándékozott meg a pult mögött ülő hölgy: A küldeményt tegnap előtt a pécsi xx posta felvette.
Mondom szupi, ezt eddig is tudtam, de hol van a küldeményem???
Ezt ő nemtudja.
Mondom, ez jó sőt nagyon jó, és most mit csináljak???
Majd érdeklődjek, vagy ha a feladást követő 15 napon belül nem kapom meg, akkor indítványozhatom az ügy kivizsgálását.

Tehát ha jól értelmezem, ha nem jön meg akkor integethetek a pénzemnek és a vga-nak is.

Bár, mivel a feladónál vannak a küldemény dokumentumai /én nem vettem át, tehát nincsen róla semmilyen hivatalos papír, hogya birtokomba került/ neki kellene utánanéznie.
Szerintetek, ilyenkor mi a teendő, utaltassam vele vissza a pénzem 15 nap múlva, ha nem érkezik meg a csomag???
Gondolom a posta nem fogja kifizetni biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Neki meg lehetett volna annyi esze, hogy értéknyilvánítással, biztosítva adja fel.

Vagy elvileg vissza kéne, hogy adja a pénzem, vagy nem????

Vélemények erről????
Borka
Hát mi is megjártuk... Persze még szerencsések vagyunk, mert hozzánk megérkezett a Vaterán vásárolt gyerekbicaj, nem úgy, mint némelyeknek, akiknek aztán a kártérítés sem... blush.gif
De azért mi sem örülhetünk felhőtlenül, vagy legalábbis anyai aggódás megmarad, ugyanis a drága Magyar Posta, hogy egyem a zúzájukat, a biciklit úgy hozták ki, hogy megrepedt a tanulókerék (nem tudom, hogy hívják hivatalosan, de gondolom, értitek) tartója.
Nem vészes, de azért könyörgöm, ne így szállítsanak ki! Főleg, mert nem volt olcsó, sem a bringa, sem a csomagküldés ára, mi meg nem vagyunk gazdagok... blink.gif
Persze, Naiv Ügyfél mikor bont csomagot: miután eliszkolt a postás... Kábé 10 másodperccel utána.
Most már hiába pattognánk... blush.gif
Tanulság: postást ott tartani bontásig az ajtóban vasvellával, atomrakétával stb., vagy csomagküldő szolgálatokra bízni a feladatot, mert úgy látszik, ebben az országban semmi nem működik, ami közszféra... Na, de ebbe bele se megyek.... alien.gif starwars.gif
Mozigépész
Londonban él haverom, ő vett az Ebay-en hangfalakat, biztosítva volt a csomag. Hever várja a futárt, és arra lesz figyelmes, hogy az utca felől pufogás hallatszik. Kiment megnézni, hát az ő hangfalait DOBÁLTA ki a futár a kocsiból! Megrepedt a hangfal doboz több helyen, amit le is fényképeztek, de a futár cég nem akarja kifizetni a kárt csak egy kis töredékét. Ráadásul ez nem az első eset!

Visszatéve a hozzászóláshoz, én azért jelezném a Magyar Királyi Posta felé az ügyet!
norbeurg
Amikor már a Magyar Posta sem olvasni és kézbesíteni...

Esetem a Magyar Postával kapcsolatos, egész konkrétan egy értékküldemény kalandos, ám annál inkább bosszantó kézbesítésével.

A munkáltatóm minden hónapban postán keresztül, értéklevél formájában küldi meg számomra a megérdemelt étkezési utalványaimat.
Az elmúlt 3 évben ezzel nem is volt semmi probléma, egészen idáig.

Augusztus 10-én jó szokás szerint el lettek postázva részemre az utalványok. (mellesleg jegyzem meg, már az ezért elkért 840 Ft-ot is
irreálisnak tartom, főleg a későbbiek tudatában) Teltek múltak a napok, közben el is utaztam egy rövidebb vakációra, így nem is foglalkoztam
vele, hogy merre kóborolhat. Elérkezett a 23.-a amikor már villámként hasított belém, hogy miért is nem ért el hozzám 2 hét alatt az elsőbbségivel
feladott értékküldemény?! Éppen aznap, hazaérve egy értesítés fogadott a postaládámban, melyen feltüntették, hogy sérült, mellétűztek egy névjegyet
(a minőségbiztosítási ellenőr), hogy átvétellel kapcsolatban hívjam fel. Ezt meg is tettem nyomban, de nem is tudom, hogy gondoltam, hogy délután
5 óra táján be legyen kapcsolva ennek a hölgynek a mobilja.
Másnap mikor sikerült elérnem őt, közölte, hogy rossz helyre lett kézbesítve, menjek be, jegyzőkönyvezik, és ellenőrizzem le, hogy minden meg van-e benne.
Ez így is lett, másnap reggel bementem a zuglói nagypostára. Természetesen ide-oda küldözgettek, a hölgy nem volt bent, mire végül egy másik főnök, egy férfi
fogadott.
Első mondata máris az volt, hogy mennyire nagyon sajnálja, és elnézést kért. Aztán máris belekezdett a sztoriba, hogy rossz helyre kézbesítették, valamilyen
okból kifolyólag, üdülési csekknek vélték, és a Nemzeti Üdülési Szolgálatnak vitték ki. Kérdésemre, hogy hogyan lehet rossz helyre kikézbesíteni, mikor egyértelműen
rajta van a címzett, azaz én, azt felelte, hogy ők is emberek, hibáznak, de nagyon sajnálja. A vétkesre pedig megfelelő szankciókat alkalmaznak.
A levél persze fel volt bontva, de hiánytalanul meg volt benne minden. Majd visszaadta a névjegyet (ami persze nem az övé), hogy ha bármilyen postai szolgáltatással
ezt jóvá tudják tenni, feltétlen keressem őket. Ezek után, hogyan is bízhatnék bennük, hogy még én keressem őket...
Őszintén szólva már az állandó bocsánatkérése, nyájassága is gyanús volt, gondoltam, hogy valami svindli van a dologban. Mint aki azt próbálja megelőzni, hogy
balhét csináljak, mert valljuk be, ez a sztori erősen sántít.
De milyen embereket alkalmaz a Magyar Posta?Szerintem ahhoz 8 általános sem kell, hogy egy levelet oda kézbesítsenek, ahova megfelelően (!) címezve van.
Hogyan feltételezhetnek bármit a levél tartalmáról, és mi közük van hozzá? Ők tegyék a dolgukat, és helyesen, hiszen azért fizetek a szolgáltatásért.
Ha pedig már egy ajánlott értékküldeményt sem tudnak a címzetthez szolgáltatni max. 2 nap alatt (nemhogy 2 hét!), akkor mi lehet a simán feladott levelekkel?
Viszont ami a legfelháborítóbb számomra az egész történetben, hogy nem elég, hogy önhatalmúlag egy teljesen más címre vitték ki, még át is adták, holott
személyi igazolvánnyal tanúsítani kell, hogy én vagyok a címzett! Mellesleg megjegyezném, hogy ezt akkor sem kérték, mikor már én vehettem a kezembe, a nekem
címzett küldeményt!
Arról nem is beszélve, hogy az ő hülyeségük, és hibájuk miatt, a saját időmből, a saját költségemen telefonálgassak, menjek el a postára, és valahogy szerezzem meg azt,
ami az enyém, és fizettünk azért a szolgáltatásért, hogy időben és épségben megkapjam.
Mi naiv, jóhiszemű emberek pedig bízunk a postában, küldünk velük mindent, és mindezért borsos árat is fizetünk.
Történetem pedig étkezési utalványokkal zajlott, ami nem sürgős létfontosságú, de mi lett volna ha ez egy S.O.S levéllel esik meg...?
Azonkívül, hogy fórumokban megírom, illetve panaszlevelet küldök a Magyar Postának, lehet-e tenni még valamit? Mert ez már nem az első ügyem a postával....
L_Matyi
Sajnos semmit se lehet tenni. Én rendszeresen megkapom a szomszéd banki(!) értesítőit. Természetsen átdobom neki, de azért nem kellemes, hogy valószínűleg mások meg az enyémet kapják meg. Az elmúlt egy évben négyszer tettem hivatalos bejelentést, és mindig nagyon elnézést kértek, és továbbra se történt semmi se. Az ajánlott küldeményekről csak egyszer kapok értesítőt, a leveleim egy része eltűnik, és van, hogy egy hétig semmit se kapok, majd egyben az összeset. Így dolgozik az a cég, amelyiknek nincsen konkurenciája.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.