Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Discman
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Smiley
Van egy kis problémám smile.gif
Áprilisban vásároltam egy discmant, ami májusban tönkrement. crybaby.gif Elvittem a hivatalos/kijelölt márkaszervízbe, ahol több mint egy hónapja csücsül a készülék. mad.gif Többször érdeklődtem telefonon és személyesen is, minden alkalommal azt mondták, megrendelték a szükséges alkatrészt, és amint megérkezik, megjavítják a készüléket. A múlt héten pénteken épp a látogatásom reggelén érkezett meg az alkatrész, azt mondták, a következő hét elején érdeklődjek.

Ma ismét elmentem a szervízbe, ahol azt a választ kaptam, hogy nem történt előrelépés. (A múlt héten kaptam ugyan egy kölcsönkészüléket, de azt ma visszavittem, mivel néhány perc után egyszerűen rázni kezdte a lemezt aztán leállt). Elkértem a panaszkönyvet, leírtam bele a problémát.

Alig értem haza, az egyik munkatársuk felhívott. Először is leteremtett, hogy ezért igazán nem kellett volna a panaszkönyvbe írnom, elmondta, hogy kicserélték az alkatrészt, de újabb hibát találtak; aztán tett egy "ajánlatot": kifizeti a discmant zsebből. Mondtam neki, inkább egy csereutalványt kérnék (többek között azért is, mert nem biztos, hogy a három hónappal ezelőtti áron kapok ilyen készüléket). Erre azt válaszolta, ezt meg kell beszélnie a főnökével, majd visszahív. Azóta is hív.

Szeretném tudni mik a lehetőségeim? Nem azért vettem a discmant, hogy a szervízben üdüljön, gondolom ez logikus. Mennyi idő után kötelesek csereutalványt adni, ha nem tudják javítani a készüléket? Mit tehetek, ha nem adják ki?

Előre is köszönöm, üdv,

Smiley smile.gif
TheElf
Első tipp: Megírod a történetet gyártónak, nála biztos van alkatrész és meg is tudja sürgetni a javítást. Természetesen, ha ez nem megy, érdemes egy kis nyilvánosságot csapni az eset körül, előbb utóbb olcsó lesz nekik a csereutalvány, mint minduntalan válaszolni, fizetett reklámidőben a felmerült problémákat firtató fogyasztónak.
FVF
Elsősorban cserét írnak elő a jogszabályok, de kifejezetten ugyanolyan készülék cserélhetősége esetén. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a vételár visszatérítése lehetséges.
TheElf
(FVF @ 2004 Jun 22, 05:12 PM)
Elsősorban cserét írnak elő a jogszabályok, de kifejezetten ugyanolyan készülék cserélhetősége esetén. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a vételár visszatérítése lehetséges.

FVF: nem teheti meg a szervíz hogy azt mondja: "javítgathatom én hónapokig, de felajánlom, hogy inkább kifizetem az árát, mert akkor ezzel már nincs gond, remélhetőleg másmilyent veszel?" Ő felajánlott egy megegyezést. Ő is engedett a jogiaból, mert húzhatná az időt, te is engedsz egy kicsit alapon. Mellesleg, ha a csere nem tetszik nekik a levásárlás igen, akkor gyanús, hogy az adott típus szériahibás, és így te is jobban jársz, ha elfogadod a készpénzt.
FVF
Szerintem is, de neki is igaza lehet akkor, ha a készülék igen erősen akciós volt. Persze olcsó húsnak...
A megegyezés mindig lehetséges, de a jogszabályok a fenti sorrendet írják elő, így - ha netalántán bíróságra kerülne az ügy, ezt a sorrendet támogatnák.
TheElf
(FVF @ 2004 Jun 23, 08:37 AM)
Szerintem is, de neki is igaza lehet akkor, ha a készülék igen erősen akciós volt. Persze olcsó húsnak...
A megegyezés mindig lehetséges, de a jogszabályok a fenti sorrendet írják elő, így - ha netalántán bíróságra kerülne az ügy, ezt a sorrendet támogatnák.

Na ja, de egy discman ügyében nem gazdaságos bíróságra menni... Amúgy érdekes dolog, hogy a garancia az a hibás teljesítésre vonatkozik, ha pedig a termék leírásában közlik a két meghibásodás között eltelő várható időtartamot, stb. akkor a hibás teljesítés kérdés megvalósul-e egy előre is jelezhető hiba esetén, ha a kis méretű "apróbetűs" érték ott van a szerződésben akkor ez jó kör. Főleg, ha a garancia feltételeit leírják és ott végig jelzik, hogy mire nem vonatkozik emiatt a garancia.

Jó példa: Evo 7... Rallyra találták ki de eladják a kötelező 5000 példány miatt szériaautóként is, de rendszeresen javítani kell mint egy Rally autót.

Ugyanezt nem csak autónál lehet eljátszani, és ez mindig kellemetlen meglepetés lehet.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.