Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Farlan Entertainment
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
faBuLouS
Tisztelt Fogyasztóvédelem és fórumozók!

Segítséget kérek egy erősen félresikerült online vásárlással kapcsolatban. Vásároltam két MMO(csak online játszható) játéko programot elővételben még tavaly decemberben és csak az egyiket kaptam meg mai napig. A játékok digitális letöltés formájában érhetőek el, tehát nem kap a vevő dobozt, csak egy "account"-ot, azaz felhasználói azonosítót, aminek segítségével csatlakozni tud a játék szervereihez és ott online játszani. A játék eredtileg Április 28-ikán indult volna, de eltolták egy hónappal a kiadást, így május 30-ikán nyitott. A játékért az első ingyenes hónap után havidíj ellenében lehet folytatni.
A játék körül a helyzet nagyon bonyolult. Több cég éríntett, alábbiakban részletezem, milyen módon, így átláthatóbb.
- Birworld Technologies - játékadatbázis fejlesztők
- NPCube - designerek, fő fejlesztők, tervezők
- Farlan Entertainment - értékesítés, Customer/Technical Support(vásárlói és technikai kiszolgálás), Accounting(játékazonosító ügyintézés)
- Alchemic Dream(AD) - Közösség menedzsment, kapcsolat fenntartás a vásárlókkal
- Click and Buy(C&B) - számlázás, internetes pénzforgalom ügyintézés

Tehát vásároltam két játékot a Click and Buy rendzserén keresztül a Farlantól - ez technikailag úgy néz ki, hogy regisztráltam a C&B-nél egy számlát, ahova személyes és kreditkártya adataim bekerültek, majd engedélyeztem, hogy a Farlan a C&B rendszerén keresztül levonja a credit kárytámhoz tartozó számláról a pénzt. VISA típusú kreditkártyámról nem sikerült levonnia a C&B-nek a pénzt, ezért MasterCardra váltottam és a tranzakció sikeres volt.
Idén áprilisban észrevettem, hogy nincs rendben valami, rögtön kapcsolatba léptem a Customer Supporttal. Erről annyit kell tudni, hogy a webes felületet az AD alkalmazottjai kezelik, az adatokat rendszerezik és küldik tovább a Farlannak. Nos ekkor ért az első sokk, közölték velem, hogy az egyik játékot visszamondtam még decemberben és, hogy refund, azaz pénzvisszatérítési státuszban van. Mind a C&B, mind a saját bankom számlatörténete alapján világos, hogy a pénz átutalásra került a C&B-nek és vissza nem kaptam egy fillért sem. Emellett a C&B hivatalosan el is ismerte, hogy kifizettem mindkét játékot. Soha nem kaptam semmilyen értesítést arról, hogy visszamondtam volna a megrendelésemet, avgy hogy vissza akartak volna nekem fizetni bármit is.
A Farlan a fenti tényeket egy darabig figyelmen kívül hagyta és egyszerűen nem válaszoltak, azóta sem válaszolnak semmit érdemben. Annyit sikerült elérni egy AD-s vezető segítségével, hogy valamit megpiszkáltak a saját adatbázisukban, aminek következményeképpen egy harmadik terhelés érkezett a bankkártyámra és félhivatalosan az AD elismerte, hogy számlázási gondok vannak a Farlannál.
A harmadik terhelésre én nem adtam engedélyt - a C&B biztonsági rendszerében világosan látszik, hogy ún. Easy Collect Authorizationt két termékre adtam a Farlannak, még decemberben és azokat ki is fizettem.
A C&B most behajtással fenyegetőzik - hát ettől nem félek nem is ez a gond - hanem az, hogy máig nem tudok a játékkal játszani.
És most jön a pláne, részt vettem egy ügyességi játékban, amelynek eredményeképpen pont erre az accountra(játék azonosítóra), amelyre most azt mondják nincs kifizetve, életem végéig szoló ingyenességet nyertem a havi előfizetési díjra.

És végül, hogy még egyet tekerjek a történeten, a Farlan Mauritiuson van bejegyezve, telefonszámuk nincs, csak az AD segítségével érhetőek el. Az NPCube a Reunion Islanden tevékenykedik, ami francia felségterület.
nyílvánvalóan adó elkerülési szándékkal jegyezték be a Farlant Mauritiuson. A cég tulajdonképpen az eddigi információ-foszlányok alaján Párizsban tevékenykedik, esetleg a Reunion-szigeteken. Az AD Párizsban és Canadában is rendelkezik központtal.

Kusza egy ügy. Mind a mai napig nem történt semmi bíztató, az az AD manager akit korábban említettem próbál segíteni, de eddig számára is érthetetlen módon hiába...
Prómlémám nem is egyedi másoknál is előforult, akik nem tudtak elsőre valamilyen okból fizetni, pl. üres hitelkártyaszámla, van kompatibilitási hiba, mint az én esetemben a C&B-vel.

Elnézést ezért a hosszú történetért, a kérdésem az, hogy mit lehet tenni, kihez lehet fordulni, hol kell ezeket a sunyi cégeket feljelenteni. nem remélek bármilyen kárpótlást, csak annyit szeretnék, hogy legalábbis kellemetlenséget szerezzek nekik, amiért ilyen tisztességtelenek.
Az egyetlen megoldás, ami eddig eddig az eszembe jutott a francia és mauritiusi hatóságoknál tett feljelentés és több online és nem online újságnak elküldeni a sztorit.

Előre is köszönettel várom javaslataikat,

Szalai Zoltán
Ariadne
A francia céggel kapcsolatban eszembe jutot, hátha az EU-n át segítséget kaphatsz. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó főigazgatósága link biztosan foglalkozik legalább áttételesen ilyen panaszokkal, találtam is egy panaszbejelentő lapot, bár angol változata fura módon nincsen... link Ennyit a 25 hivatalos nyelvről... ph34r.gif
Na még egy link, ennek a hálózatnak tagja a magyar fogyvédelem is, úgy tudom. Hoppá, tényleg, egy próbát megér szerintem a magyar fogyasztóvédelem is, bár inkább ajánlom az országos szervezetet. Meg leginkább a "mi" FVF-ünket. smile.gif
Ercsike
Sajnos én nem értek a segítségekhez csak véleményeim szoktak lenni. Ebben az esetben teljesen egyetértek az előttem szólóval. Még a szerencséd szerintem az hogy valamilyen módon azért próbálják felvenni veled a kapcsit. Itt lehet olyat is olvasni, hogy senkihez nem tudnak fordulni, ha meg külföldi tulajhoz küldik akkor meg több lesz a vissza küldés meg ilyesmi mint maga az árú, de én csak annyit kérek tőled ha vége az ügynek akkor mindenképp írd le ide hogy mások is okuljanak. smile.gif
faBuLouS
(Ercsike @ 2006.06.20, 14:16) *

Sajnos én nem értek a segítségekhez csak véleményeim szoktak lenni. Ebben az esetben teljesen egyetértek az előttem szólóval. Még a szerencséd szerintem az hogy valamilyen módon azért próbálják felvenni veled a kapcsit. Itt lehet olyat is olvasni, hogy senkihez nem tudnak fordulni, ha meg külföldi tulajhoz küldik akkor meg több lesz a vissza küldés meg ilyesmi mint maga az árú, de én csak annyit kérek tőled ha vége az ügynek akkor mindenképp írd le ide hogy mások is okuljanak. smile.gif

Az ügyem egyenlőre úgy néz ki, hogy megoldódott. Jelengel tudok játszani a játékkal és ingyenes(nem kér havidíjat) is, ahogyan azt igérték. .. sajnos nem vagyok 100% biztos, hogy így is marad, de remélem. Végül egy AD Community Manageren keresztül az egyik vezető fejlesztő(NP3) oldotta meg az ügyet, nem a Farlan, akik ezért elvileg felelősek. Egyszerűen belenyűlt a szerver adatbázisba és helyretette az accountom.

Hát ha lehet ebből oklulni, akkor az az, hogy minden fórumon fenyegetőzni kell, ahogy csak lehet, a feljelentés veszélye sajnos úgy néz ki működésbe hozta a dolgokat. Szégyenlem magam, hogy idáig jutottam és sajnálatos, hogy ez a módszer használt csak =/
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.