Helló Hölgyek, Urak!
A garanciális mikrosütő után sajnos új téma borzolja családom idegeit! Hátha tud valaki megoldást!
Nálunk fél évente olvassák le a vízórát és ez alapján számolják ki a kéthavi átlagot vízre és csatornára is. Január után pár napja ismét itt volt a leolvasó és mindeki megdöbbenésére kis kütyüjével kiszámolta, hogy a szokásos kb. 100 köbméter helyett 300-at fogyasztottunk fél év alatt!!! Természetesen azonnal hívtam a vízműveket, ahol az ügyfélszolgálatos is megerősítette, hogy ez biza' nagyon sok, biztos csőtörés van. Ezt kizártam, mert a vízóra kereke meg sem moccant, hosszú figyelés után sem. Bejelentettem azt is, hogy az elmúlt hónapban a fővezetéket az egész utcában kicserélték a vízórához bejövő vezetékkel együtt, kétszer egy napig nem volt víz és a bejövő csatlakozásnál a hollanderre nem tették vissza a plombát. Ezek után azt a választ kaptam, hogy küldenek valakit plombálni, és ha problémám van a fogyasztással, kérhetek vízóra bevizsgálást, amit természetesen meg is tettem. A plombálást már másnap megejtették (siettek, nehogy lopjam a vizet). A "szaki bácsi" elmondta, hogy a túlfogyasztás bizony adódhat abból, hogy amikor csövet cserélnek és lezárják a vizet és újraindítják, a vezetékből távozó levegő sokszorosan pörgeti az órát. Elmondta továbbá, hogy amikor kiértesítenek, hogy leállítják a vízszolgáltatást, elvileg szólni kellene, hogy a vízóra és a ház közti csapot le kell zárni, nehogy a ház rendszeréből távozzon a víz, mert az még a kazánt is tönkre teheti. De ezt hivatalosan úgysem fogják elismerni! Szép kilátások, mondhatom! Egyébként a vélhető többlet cirka 120000 forint (víz plusz csatorna), amit a meg nem valósult szolgáltatás miatt nem szeretnék kifizetni, mi több: csalásnak és lopásnak tartok, mert én abszolút vétlennek tartom magam ebben az ügyben!
Várnám az ötleteket mindenkitől és a tisztelt FVF-től, mit lehet ez ügyben tenni, esetleg volt-e már valaki ilyen helyzetben!
Üdv: Zsűl
localnet
2006.06.26, 23:40
Sajnos a csőtörésből (nem nálad, hanem a környéken) fakadó veszteséget a vízmű a fogyasztókra szokta terhelni és ha jól emlékszem, ehhez meg is van a jogi alapja. Anno szüleimnél is ez volt a helyzet. Kicserélték az utcában a csöveket, közben 4-5 alkalommal következett be csőtörés a munkások hibájából kint az utcán és ezt a lakókkal fizetették ki.
Csaba_20
2006.06.27, 00:28
(localnet @ 2006.06.27, 00:40)

Sajnos a csőtörésből (nem nálad, hanem a környéken) fakadó veszteséget a vízmű a fogyasztókra szokta terhelni és ha jól emlékszem, ehhez meg is van a jogi alapja. Anno szüleimnél is ez volt a helyzet. Kicserélték az utcában a csöveket, közben 4-5 alkalommal következett be csőtörés a munkások hibájából kint az utcán és ezt a lakókkal fizetették ki.
Kíváncsi vagyok én arra a jogi alapra. A lakáson/házon kívüli cső a vízmű tulajdona(vagy másé, de semmiképp se az ott lakóké), állapotáért, karbantartásáért ő felel. Ha tönkre megy, ő fizeti a javítás költségét és a cső eltörése miatt elfolyt vizet nem szolgáltatta le egyetlen ott lakásba/házba se. Márpedig ha nem szolgáltatott semmit és nem is az egyes lakások tulajdonában lévő csővezeték rongálódott meg, akkor mi alapja lenne akármilyen összeget is kiterhelni rájuk? És ha lenne is jogalapja, miért pont az környék lakóira terhelhetné ki? Miért nem a 100 km-re lévőkre, ahonnan úgyis kevesebbet fizetnek? Tehát milyen jogalapról beszélünk?
Ercsike
2006.06.27, 06:37
Halkan megjegyzem, ha ilyennel be mész a vízműhöz vonják a vállukat. És mit tudsz csinálni? Talán váltasz másik vízműre? Na és ezt használják ki.
Csaba_20
2006.06.27, 07:23
(Ercsike @ 2006.06.27, 07:37)

Halkan megjegyzem, ha ilyennel be mész a vízműhöz vonják a vállukat. És mit tudsz csinálni? Talán váltasz másik vízműre? Na és ezt használják ki.
Véleményem szerint ez meg akkor már a GVH hatáskörébe és a tisztességtelen piaci magatartás témakörébe tartozik. De majd a többiek kijavítanak, ha tévednék.
Szerencsénk volt! A hitelesítés nem sikerült, vagyis a vízóra rossz, így nem kell kifizetni a plusz fogyasztást és az órabevizsgálást sem. De azt azért elmondták, hogy bármilyen kosz belekerülhet az órába, ami fogyasztástöbblet mérését okozhatja, de pár nap, hét múlva távozhat, akkor pedig a bemérésnél már jó értéket mérnek és senki sem ment meg az összeg kifizetésétől. Ezért hívják Magyarországot jogállamnak, ahol a külföldieknek bagóért eladott és állami támogatással monopolhelyzetben levő közműtársaságok bármikor meglophatják a fogyasztót! Gondolva itt a vizen kívül a csatornára (nem mérés alapján, hanem a vízfogyasztásból saccolva fizetsz), a gázra (főleg a háziasszonyok tudják, hogy valamikor ugyanazon étel elkészítéséhez több idő kell, a fürdésnél tegnap még kellemes volt a víz, de ma már hideg, de elég csak a boyler lángját figyelni, kéktől a vörösig bármi előfordulhat, a gázszámlán kiigazodni pedig lehetetlen), az áramra, ami elvileg 220 volt, de én már mértem 198-at is (hangosabb a hűtő, ventillátor és egyéb motor vagy szemmel láthatóan nem úgy világít az izzó ahogy szokott). De gyurcsány elvtárs is megmondta, nem kötelező itt élni, el lehet menni! Mellesleg ehhez a témához még az FVF "embere" sem szólt hozzá, ami nekem azt jelenti, hogy a közművesekkel szemben esélyed sincs!
Zsűl
Ariadne
2006.07.19, 14:27
FVF most egyébként elfoglalt, azért nem szólt hozzá, ne vedd ezt személyes vagy a téma által indokolt dolognak.
Amit leírtál, az sajnos így van, közműszolgáltatókkal szemben gyakorlatilag esélytelen bíróságra menni pl., mert nekik kedveznek a szabályok. És tényleg nincs versenytárs, akihez menekülhetne az ember... (Bár sajnos ez az elvileg liberalizált internetpiacnál sem igazán működik, max. Bp-en, de legtöbbször örülhetsz, ha telefonos net helyett egyáltalán válthatsz kábelnetre, nemhogy még a szolgáltatót is kiválaszthasd...

)
Azért én még örülök, hogy megoldódott a problémád.
Captain Crash
2006.07.19, 14:54
(geca13 @ 2006.07.19, 14:41)

... az áramra, ami elvileg 220 volt, de én már mértem 198-at is ...
Amúgy ~230 V és nem az áram, hanem a feszültség.

De ez sajnos a lényegen nem változtat, Ariadne véleményén osztozom.
Igen, 230V az mar. 198V-nal nyugodtan mehetsz panaszra a szolgaltatodhoz, az mar nagyon alacsony. Olvasd el az ASZF-et mit vallalnak benne. Nalunk +5% -10% a tures. Kiraknak valami merokutyut /ha jot mer, te fizeted a kiszallast/, es ha valoban alacsony a feszko, akkor nalunk ugy van, h 1 eve van az aramszolgaltatonak, hogy fixelje a dolgot, utana kotbert fizet. Anno megneztem, mert ha odaporkolok, akkor nalunk is alacsony a feszko. De vegul nem volt kedvem szarozni vele, ugyhogy maradt ugy, ahogy van

ui: admin, micsinaltal? Fastreply, addreply, newtopic, stb, kerjuk vissza a magyar buttonokat
Ercsike
2006.07.20, 06:31
Az egyik barátom egy faluban él és ott is hasonló a helyzet a feszültséggel. Ott viszont a hiba okát a lakók gyanítják. Azt mondják, hogy egy trafó egy utcába való. Nos ott kb 5-6 utca van 1 trafóra kötve. Ha nem trafó akkor bocsi, nem vagyok villanyszerelő, de az a nagy "doboz" ami az utcán van
Csaba_20
2006.07.20, 11:05
(Ercsike @ 2006.07.20, 07:31)

Ha nem trafó akkor bocsi, nem vagyok villanyszerelő, de az a nagy "doboz" ami az utcán van

De az, trafó.

Aminek valószínűleg a teljesítménye kicsi, hogy kiszolgálja a környéket.
És te abban biztos vagy, hogy az a kütyü jól mér?
Csaba_20
2006.07.21, 22:07
(geca13 @ 2006.07.21, 12:56)

És te abban biztos vagy, hogy az a kütyü jól mér?
Milyen kütyüre gondolsz?
Gondolom a feszkomerore gondol, amivel a 198V-ot mertek...
Csaba_20
2006.07.21, 23:38
(asdf @ 2006.07.21, 23:51)

Gondolom a feszkomerore gondol, amivel a 198V-ot mertek...
De azt ő maga mérte. Most akkor tőlünk kérdi, hogy biztosak vagyunk-e abban, hogy a műszere jót mért?
Akkor valszeg az altalam emlitett aramszolgaltato altal kirakott feszkologolo berendezesre gondolt
Közben elmentem Görögbe', de meg is állt a téma. Asdf-nek üzenem: helyes a bőgés oroszlán... Arra gondoltam!