Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Magyar Szálloda - ár Csak Euróban?
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vendéglátás / Idegenforgalom
mufor
T. Fórum!

Megengedett-e, hogy egy magyarországi szálloda (Hotel Azúr, Siófok) euróban adja meg az árait, amelyet az aktuális árfolyam függvényében számít át forintra, ami jelentős árfolyamkockázatot rejt a magyar vendég számára és adott esetben lényegesen eltérő árat eredményezhet a tényleges fizetéskor a foglalás időpontjához képest.

Tudomásom szerint magyar forintban kell megadni az árakat, amelyek szezontól függően eltérhetnek, viszont állandóak bármilyen árfolyamváltozástól függetlenül, majd a magyar árak számíthatók át euróra igény szerint.

Esetemben pl. 250 Ft/euró és 290 Ft/euró árfolyam közel 100 ezer Ft-os plusz terhet eredményez. Rögzített forint ár esetén ez nem fordulhatna elő és - őszintén szólva - ilyennel Magyarországon még soha nem találkoztam, hogy árfolyamkockázatnak legyek kitéve magyarországon történő termék/szolgáltatás vásárlásakor.

Ráadásul sehol sem található utalás, hogy milyen árfolyamot alkalmaznak átváltáskor (EBKM - vételi/eladási?, a szálloda saját árfolyama - vételi/eladási? valamelyik bank árfolyama - vételi/eladási? utcai pénzváltó - vételi/eladási? stb.), ami ismételten megállapíthatatlanná teszi a szobáért fizetendő végösszeget.

Emlékezetem szerint tavaly még forintban szerepeltek a szálloda árai és kb. a felét fizettem a most részemre küldött ajánlatban szereplő euró összeg alapján átszámított árnak. Most már a honlapon is csak euróban szerepel a díjszabás. ermm.gif
Ariadne
A fogyasztóvédelmi törvény szerint "Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját a Magyar Köztársaság területén törvényes fizetőeszköz szerint meghatározva, egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni." Tehát ilyet nem tehetnek.

Általában nincs nagy hatása a fogyasztóvédelemhez való bejelentésnek, de azt hiszem, ebben az esetben érdemes lenne legalább egy e-mailt megereszteni feléjük, leírva a helyzetet és belinkelve a szálloda honlapját. Trükkös lehetőség: e-mail a szállodának a problémáról, megjelölve a fogyvéd tv megfelelő szakaszát, cc-ben a fogyvéd felügyelőség e-mailcíme. Előfordult, hogy megoldotta a problémát... whistling1.gif
mufor
Köszönöm a tippet, a levelet továbbítottam a somogy megyei fogyasztóvédelemnek. Vérmes reményeim nincsenek, de talán más is felfigyel a problémára...

(Ariadne @ 2006.06.28, 12:47) *

A fogyasztóvédelmi törvény szerint "Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját a Magyar Köztársaság területén törvényes fizetőeszköz szerint meghatározva, egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni." Tehát ilyet nem tehetnek.

Általában nincs nagy hatása a fogyasztóvédelemhez való bejelentésnek, de azt hiszem, ebben az esetben érdemes lenne legalább egy e-mailt megereszteni feléjük, leírva a helyzetet és belinkelve a szálloda honlapját. Trükkös lehetőség: e-mail a szállodának a problémáról, megjelölve a fogyvéd tv megfelelő szakaszát, cc-ben a fogyvéd felügyelőség e-mailcíme. Előfordult, hogy megoldotta a problémát... whistling1.gif

Ariadne
Azóta más okból keresgéltem hazai szállodák között, és látszik, hogy messze nem egyedi eset ez az "eurózás", sőt! Nagyon arcátlan dolognak tartom részükről, még azért messze nem vagyunk az euró zónában, nem kellene itt ezzel megtéveszteni és sokszor megvágni a népeket. huh.gif

szerk: A konkrét esetedben egyébként van még egy lehetőség, a békéltető testülethez elmenni (megyei kereskedelmi kamarák mellett vannak), akik ingyen de nem kötelező erejűen döntenek az ügyben. Ennek elkezdéséhez igazolni kell, hogy megpróbáltál megegyezni a szállodával - legjobb a panaszkönyvi beírás egy példánya, de ha ez nem lehetséges, elvileg egy felszólító levelet vagy ilyesmit is fel lehet mutatni.
mch
Van valami fejlemény? Lerágom itt a körmömet izgalmamban smile.gif
mufor
(mch @ 2006.08.29, 02:40) *

Van valami fejlemény? Lerágom itt a körmömet izgalmamban smile.gif

Nos, eljött az igazság pillanata clap2.gif Ugyan nem sok hasznát látom, de azért jó tudni, h. vmi történt az ügyben (ha feltehetőleg változni nem is fog sok minden... crybaby.gif :

SOMOGY MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL
FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG
7400 Kaposvár, Fő u. 57. .: 7401 Pf.: 281. .: 82/424-151.
e-mail: fogyisom@axelero.hu

Ügyiratszám: 8-328/2006.
Ügyintéző: Karlovics József

Muhari Gábor (gabor.muhari@hu...)

Tisztelt Cím!

A Hotel Azúr (Siófok Vitorlás u. 11. sz.) ellen tett bejelentését megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy a bejelentésben szereplők a valóságnak megfelelnek.
Tájékoztatom, hogy az ügyben a Hotel Azur üzemeltetője ellen eljárás lefolytatására kerül sor.

Kaposvár, 2006. 07. 26.
Tisztelettel:
Halas Ernőné
igazgató

Captain Crash
Örvendek. smile.gif Várom a további fejleményeket.
kedvi
Kedves Önkéntes Fogyasztóvédők! smile.gif

Örömmel tapasztaltam, hogy más is találkozott már a Hotel Azúr kimagasló teljesítményével sad.gif. Sajnos, én/mi is az elégetettlen fogyasztók táborát gyarapítom ez ügyben, ugyanis botor módon náluk szerettünk volna tölteni egy hétvégét.
Az ár ugye borsos, de úgy gondoltuk, meglepjük magunkat egy jó kis wellness hétvégével, amiből a fittségünket végül maximum az éjszakai hazaautózás tette próbára. Az, hogy a fürdőköpenyedért -egy sokcsillagos, wellness szolgáltatásaira állítólag adó szállodában- külön névreszóló kuponok megszerzése után magad zarándokolhatsz el a szobádtól jó messze elhelyezkedő fürdörészlegig, még csak enyhén borzolta fel idegeinket, a szoba méretét is megszoktuk volna, a zuhanytálca állapota is csak némileg zaklatott fel, DE, hogy október közepén ne legyen fűtés, az határozottan megrázó volt. Mondhatni el sem hittük, csak egyre próbáltunk meleget kicsiholni a rendszerből, de végül a recepción megnyugtattak: ne erőlködjünk, nem a rendszer rossz, egyszerűen nem indították még el a fűtést. Hát ezen a ponton eléggé zaklatottt állapotba kerültünk (képzeljük csak el milyen klassz lehet egy jó kis fürdőzés után a kb 20 fokos szobába megérkezni). Gyors összecsomagolás, recepció, illetékes -akinek egy említésre méltó megjegyzése volt: ..hát igen, lehet, hogy mások is fognak szólni.. Rövid bejegyzés a "panaszkönyvben", majd indulás haza.
Ezek alapján nem hiszem, hogy nyár előtt érdemes lenne bárkinek odamennie (vagy még akkor sem....)
Üdv, kedvi

Kedves Önkéntes Fogyasztóvédők! smile.gif

Örömmel tapasztaltam, hogy más is találkozott már a Hotel Azúr kimagasló teljesítményével sad.gif. Sajnos, én/mi is az elégetettlen fogyasztók táborát gyarapítom ez ügyben, ugyanis botor módon náluk szerettünk volna tölteni egy hétvégét.
Az ár ugye borsos, de úgy gondoltuk, meglepjük magunkat egy jó kis wellness hétvégével, amiből a fittségünket végül maximum az éjszakai hazaautózás tette próbára. Az, hogy a fürdőköpenyedért -egy sokcsillagos, wellness szolgáltatásaira állítólag adó szállodában- külön névreszóló kuponok megszerzése után magad zarándokolhatsz el a szobádtól jó messze elhelyezkedő fürdörészlegig, még csak enyhén borzolta fel idegeinket, a szoba méretét is megszoktuk volna, a zuhanytálca állapota is csak némileg zaklatott fel, DE, hogy október közepén ne legyen fűtés, az határozottan megrázó volt. Mondhatni el sem hittük, csak egyre próbáltunk meleget kicsiholni a rendszerből, de végül a recepción megnyugtattak: ne erőlködjünk, nem a rendszer rossz, egyszerűen nem indították még el a fűtést. Hát ezen a ponton eléggé zaklatottt állapotba kerültünk (képzeljük csak el milyen klassz lehet egy jó kis fürdőzés után a kb 20 fokos szobába megérkezni). Gyors összecsomagolás, recepció, illetékes -akinek egy említésre méltó megjegyzése volt: ..hát igen, lehet, hogy mások is fognak szólni.. Rövid bejegyzés a "panaszkönyvben", majd indulás haza.
Ezek alapján nem hiszem, hogy nyár előtt érdemes lenne bárkinek odamennie (vagy még akkor sem....)
Üdv, kedvi
Ariadne
Két komoly panasz ugyanarra a szállodára - azt hiszem, ez már mond valamit. Én legalábbis levontam a következtetéseket saját magam számára. wink.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.