(Erus @ 2006.07.11, 20:14)

Captain-nél úgy vettem észre, nem sokat állt pult mögött. ... Ha csak egy hétre kipróbálnád, savanyú szájízzel köszönnél el.
Észrevételed téves. De olvasd végig, amit írok és kiderül számodra, hogy nem is az a lényeg, hogy ki mennyi évet töltött el szolgáltatói területen.

Amit nem értek, hogy miért csak(!) a vevő van védve? ... Kérdem én, ha engem fél éves kötelezettség terhel, akkor mi a helyzet a nagykerekkel? És mi a helyzet, ha nem tud nyugtát mutatni a kedves?
A jogszabályok nagyrészben a fogyasztók védelmét hivatottak szolgálni. Normális esetben nem is kerülne szóba a jogszabály egyetlen hibás teljesítés esetén sem. Ennek oka van, és ez az ok egyaránt keresendő a kereskedők magatartásában és a fogyasztókban is. A nagyker esetében azt kell mondjam, hogy a ptk. minden a szerződésekkel kapcsolatos kérdéskört tárgyal, többek között azt is, hogy milyen kötelezettségeket kell vállalnia ilyen esetben a nagykernek. Az alább belinkelt címen természetesen a ptk. is elérhető.

Ha egy többezer-forintos műszaki tárgyra 3 napos garanciát vállalnak, akkor miért kell nekem a széthasznált divattáskát (jelzem, NEM bőr) fél évig garanciálisan kezelnem?! Ha megunja nyár végére, és szétrágta a kutyája (szintén megtörtént!), vagy csak hülyére használta, akkor kötelességem egy éppen aktuális őszire cserélnem?!!!
Kiváncsi lennék én arra, hogy melyik cég és melyik műszaki cikk az, amire 3 napos jótállást vállalnak. Amennyiben kötelező jótállás alá tartozó termékről beszélünk, azt kell mondanom, hogy kijelentésed alaptalan, mert ezesetben olyan, hogy 3 napos garancia nincs. Ezen kívül minden termékre vállalni köteles a kereskedő szavatosságot.

És, hogy miért nem tudnak az emberek a jogaokról? Nem találtam se közlönyt, se semmit, ami esetleg a kereskedő jogait taglalná. A vevő se tudja mindenkor, hogy mi a joga, csak egyszerűen bepróbál. Vagy bejön, vagy nem.... Nem tájékoztatják az embereket.
Szolgáltatóként és kereskedőként mindent meg kell tenni azért, hogy a jogaikról tájékozódhassanak, ezt több helyen kiakasztott plakátokkal oldják meg, melyek tartalmazzák a jogszabályokat. Az elég szomorú, hogy nem találtál közlönyt, de ha rám hallgatsz, akkor látogass el a
www.magyarorszag.hu -ra. Vagy a
FVF oldalára. Telefonon is lehet őket keresni. Ennyire egyszerü a dolog. Mi fogyasztók is innen értesülünk.
Miért fontos tehát, hogy hány évig foglalkoztam jótállási ügyintézéssel? Szerintem egy azon oldalon kell álljunk, és nem egymásnak feszülni. A fogyasztókat tájékoztatni kell, ebben látom én is a megoldás kulcsát. De a kereskedőknek is változtatni kell a magatartásukon. Miért fontos, hogy álltam-e pult mögött? Én is kérdezhetném, hogy ha én fogyasztóként jobban ismerem a jogaimat, mint te szolgáltatóként, akkor hogyan akarsz szolgáltatni?
Díjazom a jóindulatod, de tarts velünk, ismerd meg a jogszabályokat, alakítsd ki a véleményedet az alapján, ne így a jogszabályok ismeretének hiányában alkoss egy elhamarkodott képet!