Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
A Másik Oldalról
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
Erus
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Én adott esetben a pult másik felén állok, táskákat és bizsukat értékesítek. Számtalanszor előfordul, hogy a vevő egyszerűen megunja a vásárolt árút, vagy rájön, hogy túlköltekezett. Ilyenkor próbálom a lehető leghumánusabb módon elintézni a cserét, de vannak hölgyek, akik igenis az ellenértéket szeretnék visszakapni. Például volt aki már elvágta a táska fülét, mondván elszakadt. Igazából jó lenne neki egy ugyanilyen, csak kicsit nagyobb, ha lehetne... A mai eset: divatórát vásároltak kb. 1,5 hete. Elmondtam, hogy bmi probléma adódna, nyugodtan hozzák vissza, mert a nagyker is garanciát vállalt rá, persze az elemcserére nem értendő. A hölgy ma visszahozta (persze elemproblémás), közölve, hogy 2 napig működött az óra. Nem gond, cseréljük. Nem volt jó a csere, sőt a "javíttatás" sem, sőt nem tetszik neki semmi amire levásárolná. Ilyenkor mi a teendő???? Amikor próbálsz korrekt lenni, hogy mindenki jól jöjjön ki a helyzetből és mégis teljesen hülyének néznek. És nem tudsz mit csinálni, mert lehet, hogy holnap a rosszhíredet kelti, és minden ilyen esetet a szívedre veszel, csak azért mert próbálod a legjobb tudásod szerint csinálni az üzletet. Ha vki tudja, hogy van e olyan törvény ami az eladót "védi", legyen szíves írja meg. Nyilván én is vevő vagyok adott esetben és én is jártam már pórul,de valahol határt kell húzni, még akkor is, ha jelenleg nem több tízezres tárgyakról van szó. Biztos nem én vagyok az egyetlen olyan eladó, aki tényleg próbál becsületes lenni és nem rossz minőégű árút eladni, de természetes, hogy akadhat hibás árú. Indokolt esetben nem gond a csere, esetleg javítás, de mi az amihez nekem és mi az amihez a vevőnek van joga?
Captain Crash
A kötelezett csak bizonyos feltételek mellett mentesül a jótállási kötelezettség alól. A nem rendeltetésszerű használat ebbe a körbe tartozik, az elvágott táska esetében bizonyítanod kell, hogy a hibát nem rendeltetésszerű használat okozta. A bizonyítás terhe szavatosság esetén az első 6 hónap, jótállás esetén a jótállási ideje alatt a kötelezetten, azaz rajtad van, ennek minden költsége téged terhel.
A jegyzőkönyvben, ha a rendezés módja eltér, azt meg kell indokolnod.

A fogyasztó választása szerint kijavítást, vagy kicserélést igényelhet. A választott igény, amennyiben a másik igényhez képest a kötelezettnek aránytalan többletköltséget okozna, elutasítható. Tehát cserére vonatkozó igény esetén, ha a javítás hozzá képest filléres lenne, akkor nem vagy köteles cserélni, javíthatsz is.

Cserélni ugyanolyanra kell tudnod, ill. ha sem javításra, sem cserére nincs lehetőség, akkor vételárat kell visszafizetned. Nem vagy köteles egy jobb terméket adni, még, ha kéri is az illető. Természetesen felajánlható, viszont nem köteles a fogyasztó elfogadni.

Ez a szabályozás egyaránt hivatott védeni a fogyasztót és a kereskedőt. Azonban azt látnod kell, hogy jótállási kötelezettséget vállaltál a termék eladásakor, tehát a jogszabályok szerint köteles vagy teljesíteni. Nem vagy köteles azonban árulni, eladni, és ezáltal jótállást vállalni. smile.gif
Pjotr
(Captain Crash @ 2006.07.11, 00:01) *

Ez a szabályozás egyaránt hivatott védeni a fogyasztót és a kereskedőt. Azonban azt látnod kell, hogy jótállási kötelezettséget vállaltál a termék eladásakor, tehát a jogszabályok szerint köteles vagy teljesíteni. Nem vagy köteles azonban árulni, eladni, és ezáltal jótállást vállalni. smile.gif

Látom alapban bizalmatlan vagy a kereskedőkkel biggrin.gif tongue.gif biggrin.gif
Ercsike
Amúgy szerintem teljesen igaza van Erusnak! Én is dolgoztam boltban igaz élelmiszerbolt volt és nagyon sok olyan vevő volt aki mindent megtett csak hogy te valami szabályt felhozva ellenkezz velük és ők erre pedig elkezdenek kötekedni, hogy miért nem meg majd ő megmutatja te ott csak egy kis eladó vagy ő meg a király ugyanis az aranyszabály a kereskedelemben: "A vevő a király" . Persze Erus mi vagyunk a kevesebben, mert ha hoznának egy ilyen törvényt akkor az eladók rosszabbik fele erősödne akik nagyon sokan vannak. Szerintem itt nem egy törvény vagy rendelet az ami felhozható, hanem az emberség. De ez csak egy vélemény! biggrin.gif
Captain Crash
(Pjotr @ 2006.07.11, 08:12) *

(Captain Crash @ 2006.07.11, 00:01) *

Látom alapban bizalmatlan vagy a kereskedőkkel biggrin.gif tongue.gif biggrin.gif

smile.gif Viccesen fogom fel, amit írsz, de tényleg nem értem, hogy miből gondolod, hogy bizalmatlan vagyok a kereskedőkkel. Egészséges bizalmatlanságról beszélhetünk, amely a köznapi események tükrében minden ember hasonlóképpen él meg.
Én nem érzem kiszolgáltatottnak a kereskedőket olyan mértékben, ahogyan azt egyesek gondolják. Ismerőseim és barátaim dolgoznak kereskedőként, nem látom a helyzetet annyira súlyosnak, hogy további jogszabályok kelljenek a kereskedők védelmében.

Hogy példaként említsem: Ugyanaz a bizonyítási teher van rajtuk, mint később a fogyasztón. Szerintem egy megrongált táska, amit elvágtak nem garanciális ügy, ezt bizonyítani is egyszerü. És nem hiszem, hogy ebből gyakorlat alakult volna ki a fogyasztók körében.
Ercsike
Nem feltételnül olyan egyszerű a helyzetük, ugyanis szinte a főnök megköveteli hogy "törvényt sértsen" az eladó, ha nem teszi akkor utca. Tudom jogos lehet hogy azt mondjátok akkor nem kell ilyet aláírni, de amikor nézek egy 2-3 gyerekes anyukát. Na jó sarkosítottam
Pjotr
(Captain Crash @ 2006.07.11, 11:27) *

smile.gif Viccesen fogom fel, amit írsz, de tényleg nem értem, hogy miből gondolod, hogy bizalmatlan vagyok a kereskedőkkel. Egészséges bizalmatlanságról beszélhetünk, amely a köznapi események tükrében minden ember hasonlóképpen él meg.

Viccnek is szántam.... tongue.gif
Captain Crash
(Ercsike @ 2006.07.11, 11:54) *

Nem feltételnül olyan egyszerű a helyzetük, ugyanis szinte a főnök megköveteli hogy "törvényt sértsen" az eladó, ha nem teszi akkor utca. Tudom jogos lehet hogy azt mondjátok akkor nem kell ilyet aláírni, de amikor nézek egy 2-3 gyerekes anyukát. Na jó sarkosítottam

Annyira ne sarkosíts, mert tiszta kockák leszünk. biggrin.gif Én mindig megmondtam a főnökömnek, hogy mire van jogunk és mire nincs jogunk és, hogy amire nincs azt nem tehetem meg. Mégse kerültem utcára. De aláírom, hogy vannak emberek, akik nem képesek, nem mernek kiállni a jogaikért, mások jogaiért, de szerintem ez legyen az ő bajuk. Illetve, mérlegeljék ők, hogy ezzel a döntéssel mit vállaltak.
Ercsike
Nos igen igazad van most épp az ötlött bennem fel, hogy honnan kéne pl. egy hétköznapi boltosnak tudni a fogyasztóvédekemi és egyéb törvényeket? Ja tudom a nem tudás nem mentesít, de most akkor is!
Ariadne
(Ercsike @ 2006.07.11, 12:13) *

Nos igen igazad van most épp az ötlött bennem fel, hogy honnan kéne pl. egy hétköznapi boltosnak tudni a fogyasztóvédekemi és egyéb törvényeket? Ja tudom a nem tudás nem mentesít, de most akkor is!

Akkor sem... cool.gif
Ercsike
Akkor sarkosítva: Úgy kéne tudni a törvényeket mindenkinek mint a jogászok, ügyvédek, bírók?
Pjotr
Sokkal jobban.... jó példa a 18 év alattiakról készült fénykép, ezekről (persze ha nem egyértelműek) a bíró is csak szakértővel tudja eldönteni találomra az életkorukat, hogy ez most csak 16 vagy 18 éves, de aki letölti annak 100%-osan tudnia kell, hogy ezrt most büntetnek vagy nem...
Captain Crash
Szerintem még én sem ismerem úgy a jogszabályokat, mint egy jogász. (A fogyasztóvédelmiseket. )Ennek ellenére bizton állíthatom, hogy azért a kereskedők nagy részének a fejében egyáltalán a fogalomról, hogy jótállás és szavatosság nagy lyuk és üresség tátong. Amikor 3, írd és mondd, három éves jogszabályokat nem ismernek, vagy több éve eltörölt jogszabályokra hivatkoznak, akkor az már igen szép. Ha ez egy verseny lenne, akkor simán mondhatnám, hogy ezzel a teljesítménnyel ők simán az élmezőnybe kerülhetnének. És még sokat is feltételeztem róluk.

Ezzel nem kívántam negatív képet festeni róluk, emberileg vannak normális hozzáállásal rendelkező kereskedők. Akik azért képesek belátni, hogy a jogszabályok rájuk is vonatkoznak, akkor is, ha nem ismerik őket.

Meggondolandó azonban, hogy jogszabályok minimális ismerete nélkül hogyan akar bárki is, bármilyen vállalkozásba belefogni. Én ezt nem bátorságnak, hanem hülyeségnek tekintem, de ha még finomabban akarok fogalmazni, akkor is felelőtlenségnek lehet tekinteni.
Ariadne
A rájuk vonatkozóakat ismerniük kell(ene). Nem a konkrét szabályt szó szerint, hanem azt, hogy mit kell tenni, ha panasszal jön a vásárló, hogy van panaszkönyv és azt oda kell adni, hogy nem lehet használt áron beszámíttatni vagy levásároltatni. Ez elvárható mindenkitől, persze szerintem elsősorban a munkáltató felelőssége mondjuk a ruha vagy cipőüzlet eladóját kiokosítani arról, mit hogy kell tenni. A gond, hogy a cégek, cégvezetők is félelmetesen tudatlanok sokszor.

Azt hadd ne panaszoljam, hány nagyobb cég is van, akiknél nincs egyetlen jogot ismerő ember, nincs ügyvédjük sem, ezért "barkácsolnak", ha kell (ilyen a "kedvenc" számtech cégem is pl.). Szóval nem csodálom, hogy az eladók nem ismerik a szabályokat, de nagyon rossz helyzetnek tartom azt, hogy a vásárló rovására nem ismerik...
Ercsike
(Captain Crash @ 2006.07.11, 13:30) *

Szerintem még én sem ismerem úgy a jogszabályokat, mint egy jogász. (A fogyasztóvédelmiseket. )Ennek ellenére bizton állíthatom, hogy azért a kereskedők nagy részének a fejében egyáltalán a fogalomról, hogy jótállás és szavatosság nagy lyuk és üresség tátong. Amikor 3, írd és mondd, három éves jogszabályokat nem ismernek, vagy több éve eltörölt jogszabályokra hivatkoznak, akkor az már igen szép. Ha ez egy verseny lenne, akkor simán mondhatnám, hogy ezzel a teljesítménnyel ők simán az élmezőnybe kerülhetnének. És még sokat is feltételeztem róluk.

Ezzel nem kívántam negatív képet festeni róluk, emberileg vannak normális hozzáállásal rendelkező kereskedők. Akik azért képesek belátni, hogy a jogszabályok rájuk is vonatkoznak, akkor is, ha nem ismerik őket.

Meggondolandó azonban, hogy jogszabályok minimális ismerete nélkül hogyan akar bárki is, bármilyen vállalkozásba belefogni. Én ezt nem bátorságnak, hanem hülyeségnek tekintem, de ha még finomabban akarok fogalmazni, akkor is felelőtlenségnek lehet tekinteni.

Én kifejezettem az eladó nénit mondom, hogy ő neki "miért" is kéne tudni? Persze tudom önszorgalomból, de amit azért sajnálok, hogy ezeket a tv nem mondja, de hogy Marsi Anikó most szült azt igen (nincs ellene kifogásom még bírom is csak nem a legfontosabb hír)
Captain Crash
Legfőképpen azért, mert a kötelezett vállalja a jótállást. Ha azt se tudja mit vállal, akkor hogyan akar szolgáltatni...? Nee kezdjünk el felmentéseket felhozni, hogy 90 éves, féllábú, elvált és rokkantnyugdíjas...mert a jog rá is vonatkozik. biggrin.gif
zsazsy
Szia!

Nekem is pont ez a problémám.
Pl.: kötelességem visszaadni a pénzt, ha az áru nem hibás, nem is tettek benne kárt, semmi baja, csak egyszerűen nem tetszik már a vevőnek?
Erre van jogszabály? Ha valaki tudja, kérem írja le, hogy hol tatálom. bangin.gif

Indokolt esetben nem gond a csere, esetleg javítás, de mi az amihez nekem és mi az amihez a vevőnek van joga?
[/quote]
Captain Crash
Csak hibás teljesítés esetén terhelik a kötelezettet a jótállási és a szavatossági kötelezettségek. A fogyasztó csak hibás teljesítés esetén igényelheti a kijavítást, és a cserét. A nem tetszik nem számít hibás teljesítésnek, csak elég ritka és extrém esetben. Röviden: Ha semmi baja, akkor nem vagy köteles visszaadni a vételárat.

Amúgy is, a szerződéstől való elállás egy speciális eset, amikor sem javítani, sem cserélni nem lehet. Nem értem hol itt a probléma, ezt más sokszor végigrágtuk. smile.gif
Ercsike
Persze értelek én Captain Crash nagy lenne a kísértés egy olyan törvény miatt, ha az eladóknak (kereskedőknek) kedvezne. Sajnos ez zsazsy a ti részetekről szerintem ez megoldatlan és nem hiszem hogy máshogy van amúgy rám nem kell hallgatni mert még én is ujjonc vagyok itt! biggrin.gif

Captain Crash
(Ercsike @ 2006.07.11, 15:18) *

Persze értelek én Captain Crash nagy lenne a kísértés egy olyan törvény miatt, ha az eladóknak (kereskedőknek) kedvezne. Sajnos ez zsazsy a ti részetekről szerintem ez megoldatlan és nem hiszem hogy máshogy van amúgy rám nem kell hallgatni mert még én is ujjonc vagyok itt! biggrin.gif

Fentebb írtam mi a helyzet. smile.gif Igenis megoldható. A kulcs abban van: semmi baja. Ha semmi baja, akkor szerződésszerű teljesítés történt. Pont.
Ercsike
Igen de amikor a hozzászólás szerkesztésben voltam akkor még nem volt ott. Nagyon gyors vagy Captain Crash biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif tongue2.gif
zsazsy
Ez ma történt velem.
Vettek valamit, mindegy mit.
Beütöttem a pénztárgépbe, mert nálunk mindent kell, és kb. öt perc múlva a kedves vevő meggondolta magát és egy olcsóbb terméket vett, persze a fent maradó összeget visszakérte. Vitatkoztam vele egy darabig, de feleslegesen, úgy is az eladó a ......
Mi a jogszabály?
Meddig kell visszaadni a pénzt?
Vagy csak a hibás termék esetén kell visszaadni 3 napon belül?
(Captain Crash @ 2006.07.11, 15:17) *

Csak hibás teljesítés esetén terhelik a kötelezettet a jótállási és a szavatossági kötelezettségek. A fogyasztó csak hibás teljesítés esetén igényelheti a kijavítást, és a cserét. A nem tetszik nem számít hibás teljesítésnek, csak elég ritka és extrém esetben. Röviden: Ha semmi baja, akkor nem vagy köteles visszaadni a vételárat.

Amúgy is, a szerződéstől való elállás egy speciális eset, amikor sem javítani, sem cserélni nem lehet. Nem értem hol itt a probléma, azt más sokszor végigrágtuk. smile.gif

Captain Crash
biggrin.gif Kész. zsazsy kedves, olvass a főoldalon jogszabályokat!

Röviden: 3 napon belül pénzt visszaadni sosem kellett. Szerintem nem is fog kelleni. Vannak kötelező jótállás alá tartozó termékek, melyek esetében létezik a 3 napon belüli csere.

Így arra, hogy a pénzt meddig kell visszaadni, nincs jogszabály. Mittom én, Vácig? smile.gif

Poénosra vettem a végét, de kérlek tényleg olvass el pár jogszabályt!
zsazsy
Köszi!

Bocsi, de nem érek rá jogszabályokat olvasgatni.
Egyszerűbb ha felteszek egy kérdést és gyorsan válaszolnak rá.
Valószínű, hogy te ezekkel vagy tisztában, de hidd el, hogy én is tudok olyat amit te nem.

(Captain Crash @ 2006.07.11, 15:29) *

biggrin.gif Kész. zsazsy kedves, olvass a főoldalon jogszabályokat!

Röviden: 3 napon belül pénzt visszaadni sosem kellett. Szerintem nem is fog kelleni. Vannak kötelező jótállás alá tartozó termékek, melyek esetében létezik a 3 napon belüli csere.

Így arra, hogy a pénzt meddig kell visszaadni, nincs jogszabály. Mittom én, Vácig? smile.gif

Poénosra vettem a végét, de kérlek tényleg olvass el pár jogszabályt!

Captain Crash
(zsazsy @ 2006.07.11, 15:35) *

Valószínű, hogy te ezekkel vagy tisztában, de hidd el, hogy én is tudok olyat amit te nem.

Zsazsy: Esetleg, ha szexuális téren nemben és korban összeillünk, akkor beszélhetünk róla biggrin.gif Na? Mit szólsz? Lazulj egy kicsit, nem harapok!
Komolyra fordítva a szót, én is mondhatnám, hogy nem érek rá válaszolni, le vagy szarva, lehet bunkózni, de szerintem felesleges. Kéréssel fordultam hozzád és ennek fejében légyszíves ne légy ilyen velem! Remekül össze vannak gyűjtve a dolgok a fórumon, és elhiheted, hogy nem könnyű leirogatni mindig ugyanazt, pedig szokszor rákényszerülünk. Kérlek, hogy tisztelj meg azzal, hogy elolvasol párat belőlük!
zsazsy
Miután naponta kell ezt átélnem vezetőként, hogy milyenek az emberek és már sokszor azt sem tudom hogy fiú vagyok, vagy lány, ne kérd, hogy lazuljak. Majd este!
De tényleg köszi mindent és ígérem ha lesz időm mindent elolvasok, ki is kérdezhetsz. biggrin.gif

(Captain Crash @ 2006.07.11, 15:45) *

(zsazsy @ 2006.07.11, 15:35) *

Zsazsy: Esetleg, ha szexuális téren nemben és korban összeillünk, akkor beszélhetünk róla biggrin.gif Na? Mit szólsz? Lazulj egy kicsit, nem harapok!
Komolyra fordítva a szót, én is mondhatnám, hogy nem érek rá válaszolni, le vagy szarva, lehet bunkózni, de szerintem felesleges. Kéréssel fordultam hozzád és ennek fejében légyszíves ne légy ilyen velem! Remekül össze vannak gyűjtve a dolgok a fórumon, és elhiheted, hogy nem könnyű leirogatni mindig ugyanazt, pedig szokszor rákényszerülünk. Kérlek, hogy tisztelj meg azzal, hogy elolvasol párat belőlük!

Captain Crash
zsazsy: Oksi, nyugodtan kérdezz máskor is. smile.gif

OFF: Mielőtt bárki félreértené, csak beszélgetésről volt szó...csak azt mondtam: beszélhetünk róla, nem azt, hogy csinálhatjuk smile.gif Hú, ebből mi lesz...nem szabadott volna leírnom... biggrin.gif
Ariadne
Azt hiszem, itt link kérdezőnk kérdéseire megtalálhatóak a válaszok tömören. Nem jogszabály, hanem Joooe (ezúton is hála neki) tömörítése. cool.gif
Ercsike
Szeretnék neked zsazsy egy tippet adni, ha Ariadne linkjét megnézted, akkor szerintem amit fontosnak tartasz nyomtazsd ki és fűzd le majd az üzletben dolgozóknak mond hogy néha nézzenek bele, ezt azért mondtam mert írtad, hogy vezető vagy. Amúgy meg neked is jól jöhet amikor valaki csesztetni akar akkor megmutatod neki, hogy sajnálod meg minden, de ez a törvény smile.gif de ez csak vélemény. Mellékesen megjegyzem ezt most azért írtam mert én is ilyet csináltam most a vagyonvédelmi törvényt kinyomtattam és mindenkinek elérhetővé tettem aki ott dologzik és nem mind vagyonőr. Na mindegy szerintem ez jó ötlet, de gondolod végig aztán vedd egy tippnek.
Erus
Sziasztok! Végig olvastam a véleményeteket. Captain-nél úgy vettem észre, nem sokat állt pult mögött. Én 10 évet vendéglátóztam, folyománya, ha belép egy ember az üzletbe, a köszönéséből tudom, hogy mire számíthatok. Nem könnyű az emberekkel, hidd el. Ha csak egy hétre kipróbálnád, savanyú szájízzel köszönnél el. Amit nem értek, hogy miért csak(!) a vevő van védve? Egy kereskedőnek (jó esetben) nem érdeke átvágni a vevőt, és vmi hitvány árút eladni. Az viszont lutri, hogy a nagykerből mit tudsz levenni. Megjegyzem, hogy a min. összeg 1000 alatti, a plafon pedig 4500 Ft amiről beszélünk az esetemben. Bizsu esetében csak a Binder vállal garanciát, a többi (akiktől szükséges vásárolnod), köszöni szépen, de megvetted, elvitted, onnantól a te bajod, ha minőségbeli kifogás van. A táskák egyszeri javítását vállalja bmelyik nker. Kérdem én, ha engem fél éves kötelezettség terhel, akkor mi a helyzet a nagykerekkel? És mi a helyzet, ha nem tud nyugtát mutatni a kedves? Holott kapott, csak az első kukában landolt. Ha egy többezer-forintos műszaki tárgyra 3 napos garanciát vállalnak, akkor miért kell nekem a széthasznált divattáskát (jelzem, NEM bőr) fél évig garanciálisan kezelnem?! Ha megunja nyár végére, és szétrágta a kutyája (szintén megtörtént!), vagy csak hülyére használta, akkor kötelességem egy éppen aktuális őszire cserélnem?!!! Ha alkalmazottként dolgoztam, akkor is úgy csináltam, mintha a sajátom lenne. Nem védem magam, de tényleg rettentő lelkiismeretes vagyok, és természetes, hogy én vagyok a vevőért és belőle élünk, de emberek azért ez így még sem korrekt! És, hogy miért nem tudnak az emberek a jogaokról? Nem találtam se közlönyt, se semmit, ami esetleg a kereskedő jogait taglalná. A vevő se tudja mindenkor, hogy mi a joga, csak egyszerűen bepróbál. Vagy bejön, vagy nem.... Nem tájékoztatják az embereket. A működési engedélyt mire megkaptuk, négyszer, azaz négyszer kellett visszamennem a hivatalba, mert az ott ülő emberke nem tudta egyszerre elmondani, hogy milyen íratra lenne szükség. Szerintem teljes fejetenség van, és pont az ilyen jogi hézagok vezetnek a túlkapásokhoz. teehee.gif
Pjotr
A fogyasztóvédelmi törvény a kereskedőket is védi, hiszen pontosan leírja, hogy milyen jogai vannak a vevőnek mit tehet és mit nem.
Az, hogy egyes boltok csak 3 napos jótálást vállanak a műszaki cikkekre az törvénytelen, nincs különbség táska és táskarádió között.
Olyan törvény nincs külön ami a kereskedők jogait taglalná, ha bármelyik kereskedő bemegy a FVF-hez, vagy a cégalapításkor az ügyvédjéhez akkor megkapja a vonatkozó jogaszabályokat.
A kereskedő-nagyker viszonyba az állam nem szólhat bele mert az egy sima szerződés amihez semmi köze nincs.
Tényleg olvasd el ami it le van írva, nyomtasd ki és a hülye vevőknek tedd az orra alá.
A vásárlást valamivel igazolnia kell, ha se nyugta se számla nincs, akkor nem vagy köteles a panaszával foglalkozni, ha a táska valóban nem a rendeltetésszerű használat közben ment tönkre, akkor cserélni sem vagy köteles.
Sajnos ezt neked kell bizonyítanod az első fél évben, ami gyakran drágább lenne mint maga a termék...
Egy normális országban a bolt és a nagyker között lehet normális szerződést kötni, sajnos mi nem ilyen országban élünk, de erről nem a törvények tehetnek.
zsazsy
Először is Köszi minden jó tanácsot!
Kinyomtattam mindent ami kell.
Remélem hasznát is veszem, de higgyétek el nagyon nehéz az emberekkel.

Köszi!

Szeretnék neked zsazsy egy tippet adni, ha Ariadne linkjét megnézted,
Captain Crash
(Erus @ 2006.07.11, 20:14) *

Captain-nél úgy vettem észre, nem sokat állt pult mögött. ... Ha csak egy hétre kipróbálnád, savanyú szájízzel köszönnél el.

Észrevételed téves. De olvasd végig, amit írok és kiderül számodra, hogy nem is az a lényeg, hogy ki mennyi évet töltött el szolgáltatói területen.

Amit nem értek, hogy miért csak(!) a vevő van védve? ... Kérdem én, ha engem fél éves kötelezettség terhel, akkor mi a helyzet a nagykerekkel? És mi a helyzet, ha nem tud nyugtát mutatni a kedves?

A jogszabályok nagyrészben a fogyasztók védelmét hivatottak szolgálni. Normális esetben nem is kerülne szóba a jogszabály egyetlen hibás teljesítés esetén sem. Ennek oka van, és ez az ok egyaránt keresendő a kereskedők magatartásában és a fogyasztókban is. A nagyker esetében azt kell mondjam, hogy a ptk. minden a szerződésekkel kapcsolatos kérdéskört tárgyal, többek között azt is, hogy milyen kötelezettségeket kell vállalnia ilyen esetben a nagykernek. Az alább belinkelt címen természetesen a ptk. is elérhető.

Ha egy többezer-forintos műszaki tárgyra 3 napos garanciát vállalnak, akkor miért kell nekem a széthasznált divattáskát (jelzem, NEM bőr) fél évig garanciálisan kezelnem?! Ha megunja nyár végére, és szétrágta a kutyája (szintén megtörtént!), vagy csak hülyére használta, akkor kötelességem egy éppen aktuális őszire cserélnem?!!!

Kiváncsi lennék én arra, hogy melyik cég és melyik műszaki cikk az, amire 3 napos jótállást vállalnak. Amennyiben kötelező jótállás alá tartozó termékről beszélünk, azt kell mondanom, hogy kijelentésed alaptalan, mert ezesetben olyan, hogy 3 napos garancia nincs. Ezen kívül minden termékre vállalni köteles a kereskedő szavatosságot.

És, hogy miért nem tudnak az emberek a jogaokról? Nem találtam se közlönyt, se semmit, ami esetleg a kereskedő jogait taglalná. A vevő se tudja mindenkor, hogy mi a joga, csak egyszerűen bepróbál. Vagy bejön, vagy nem.... Nem tájékoztatják az embereket.

Szolgáltatóként és kereskedőként mindent meg kell tenni azért, hogy a jogaikról tájékozódhassanak, ezt több helyen kiakasztott plakátokkal oldják meg, melyek tartalmazzák a jogszabályokat. Az elég szomorú, hogy nem találtál közlönyt, de ha rám hallgatsz, akkor látogass el a www.magyarorszag.hu -ra. Vagy a FVF oldalára. Telefonon is lehet őket keresni. Ennyire egyszerü a dolog. Mi fogyasztók is innen értesülünk.

Miért fontos tehát, hogy hány évig foglalkoztam jótállási ügyintézéssel? Szerintem egy azon oldalon kell álljunk, és nem egymásnak feszülni. A fogyasztókat tájékoztatni kell, ebben látom én is a megoldás kulcsát. De a kereskedőknek is változtatni kell a magatartásukon. Miért fontos, hogy álltam-e pult mögött? Én is kérdezhetném, hogy ha én fogyasztóként jobban ismerem a jogaimat, mint te szolgáltatóként, akkor hogyan akarsz szolgáltatni?

Díjazom a jóindulatod, de tarts velünk, ismerd meg a jogszabályokat, alakítsd ki a véleményedet az alapján, ne így a jogszabályok ismeretének hiányában alkoss egy elhamarkodott képet!
Erus
Elhiszem, hogy meg kell ismerni mind a vevő mind a szolgáltató jogait, de vallom, hogy a törvényhozók sem próbáltak egy napot sem emberekkel bánni. Szakács könyvet sem ír ugyebár senki úgy, hogy életében nem állt a tűzhely mellett. A másik. Nem elég a törvényt tudni és használni, mert nem azokkal a vásárlókkal van általában a probléma, aki bejön, köszön, elmeséli, hogy ne haragudj, de ilyen és ilyen gondja akadt, mert azt barátságosan el lehet símítani. Még pediglen úgy, hogy se ő, se te, nem fogsz rossz szemmel nézni a másikra és legközelebb is szívesen jön vásárolni. Itt én inkább azokra a dolgokra szerettem volna rávilágítani, mikor a vevő bejön, talán köszön, és dirrektben balhézik. Lehet, hogy van persze a terméknek hibája, mert nem kizárt (sajnos, vagy szerencsére? én még csak mondva-csinált hibával találkoztam, mert szeretem átnézni az árút és nagyon aranyos vendégeim vannak), de az elintézési móddal van a baj. Az egy dolog, hogy vki lekezelő egy alkalmazottal (mert elfelejtette, hogy ő honnan jött, vagy egyszerűen csak hülyének született-nem tehet róla), de engem az bánt, ha hülyének néznek és tehetetlen vagyok. Hidd el kedves Captain, hogy nem támadni szerettelek volna, de sokszor el se hinnéd, hogy mennyire sötétek az emberek. Mintmár említettem 10 évig vendéglátóztam (könyvelőként végeztem). Imádom ezt a szakmát, bár manapság nagyon le van járatva. Rengeteg dolgot megtanul az ember, amit iskolapadban soha. Nagyon sok tanulóm volt, mint felszolgálás, mint pultozás terén. Mindig a becsületességre, a korrekt munkára tanítottam őket. Vallom, hogy úgy dolgozik jól egy alkalmazott, ha úgy próbálja csinálnia feladatát, mintha sajátja lenne az üzlet. Gondoltam, hogy túl sok meglepetés nem érhet, mert hát valljuk be, 28 évesen nem vagyok egy naiv lányzó. rolleyes.gif És mégis! Mikor úgy gondolnád, hogy"ha én nem csinálnám meg mással, akkor fix, hogy velem se fogják". És de! Szóval ismétlem, nem a békés vásárlókkal van a probléma, de a hülyék ellen nincs oltásom. És nem hiszem, hogy hosszú távon úgy járok jól, ha elhajtom a "kedves" vevőt, hogy, ha nincs blokk,nincs csere se, mert rossz híredet keltheti, és lehet, hogy vki felül rá. Sajnos nem olyan egyszerű szerintem ez az eset, hogy pár paragrfussal eltudjuk intézni. Ha mindig a törvény szerint járnánk el, csődbe menne egy üzlet. Mert igenis nyalni kella vendég seggét, de ha kisujjadat nyújtod, ne akarja az egész karodat, mert a pofátlanságnak is vannak bizonyos határai.
Captain Crash
Kérlek mondd el, hogy melyik jogot vennéd el a fogyasztóktól, vagy min változtatnál?! Van olyan topic-unk, ahol arról beszélhetsz, hogy hogyan képzeled el ezeket. Szívesen venném, ha a tapasztalataidat elmondanád. De kérlek olvass bele a jogszabályokba és ismerd meg előtte őket egy picit jobban, mint most ismered. smile.gif
Ercsike
Elég sok munkaköröm van nekem. Ezért szolgáltatásból adódó problémákat is kezelek. Nem rég történt, hogy egy ügyfél jelezte, hogy meghibásodott a készüléke. Persze nem meghibásodott csak nem értnek hozzá vagy nem tudom. A lényeg hogy eddig mindig csak úgy kimentünk ingyen mert tényleg annyira nincs messze, de amúgy meg 1500 Ft/ óra. 24 órás szervízszolgálat van ez ugye azt jelenti, hogy 24 órán belül kell kimenni mi 6 órán belül kint voltunk és teljesen felháborodtak meg minden. A lényeg amire irányult a mondanivalóm, hogy egy idő után minden szívesség már elvárt szolgáltatás lesz sad.gif .
Raszputyin
Sziasztok!

Vitázgatunk néhány emberrel arról, hogy milyen változtatások lennének jók a fogyasztóvédelemben, és olyan vitapartnereket is keresek, akik segítenek megvilágítani a kérdést a kereskedők szemszögéből is.

Itt: http://4evesterv.blog.hu

Raszputyin
Nyanyus
Ezt nem hiszem el: egy 2006-os irományra adtam tanácsot. Remélem, mindent sikerült kitörölnöm!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.