Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Másik Márkaszervíz Okozhat-e Problémát?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Karima78
Üdv Mindenkinek!

Az alábbi ügyben kérném segítségeteket, véleményeteket:

2006. márciusában vásároltam egy Sony digitális fényképezőt Budapesten X boltban, amire 2 év jótállást is kaptam. Most, 3 hónappal a vásárlás után meghibásodott a gép (szakszerű használat mellett), és el is vittem minden papírjával együtt X bolt szervízébe (bár voltak fenntartásaim, mert ennek a szervíznek az elhúzódó garanciális ügyeiről hallottam már párszor). Ott közölték velem, hogy adjam le a gépet, és kb 3-6 hétre számítsak. Ez így a nyári szezon közepén elég rosszul hangzott. Ekkor - mivel előtte már azért tájékozódtam - mondtam X bolt szervizesének, hogy akkor inkább elvinném egy másik Sony márkaszervízbe, mert ott előzetesen 1-2 hét javítási időt ígértek. Ezt jóvá is hagyta X bolt szervizese, annyi kikötéssel, hogy ha másik márkaszervízbe viszem, akkor a 2 év jótállás ugrik, és csak 1 év lesz a jótállási idő. (Ez igazából annyira nem zavart, mert kb 1-2 évente szoktam cserélni a gépet).
Tehát elvittem a másik márkaszervizbe (a magyar és EU-s garanciával együtt) és kb 10 nap múlva hívtak is, hogy megvan az eredmény: a gép javítása gazdaságtalan, ezért jogosult vagyok a cserére. Pontosabban lennék, mert van egy kis probléma: csak akkor lennék jogosult a cserére, ha X bolt a Sony termékeit a Sony Magyarországtól vásárolná, de mivel X bolt nem a magyar Sony-tól, hanem külföldről szerzi be a Sony termékeit (ezért is adnak 2 év jótállást a Mo-n szokásos 1 év helyett), ezért el kell vinnem a gépet X bolt szervízébe, ahol megvizsgálják, és ha ott is úgy látják, akkor kapok egy csereutalványt. Ők csak (mármint a Sony márkaszervíz) szakvéleményt tudnak adni a gép hibájáról.

Na itt tartok most. A napokban viszem el a gépet X bolt szervízébe, és mivel nem akarom, hogy megkárosítsanak, ezért elővigyázatosságból kérném a segítségeteket az alábbi kérdésekben:

1., Ha beviszem a szervízbe a gépet, akkor mondhatják-e a már fent írt határidőt a javításra (3-6hét), vagy van valami olyan határidő, ami után bemehetek a szervízbe, és kérhetem az azonnali cserét. (a 15 napos ajánlást olvastam, de úgy vettem ki, hogy az nem kötelező érvényű).

2., Sajnos későn vettem észre ezt a kitételt a jótállási jegyen: "A jótállási felelősséget kizáró tényező: X bolt szervízén kívül végzett beavatkozás, javítás, bővítés." Erre hivatkozva a szervízből "elhajthatnak-e", annak ellenére, hogy a beavatkozást hivatalos márkaszervíz végezte, illetve még az egész procedúra elején az X bolt szervizese mondta, hogy ha oda viszem (a márkaszervízbe), akkor vigyem az EU-s gar-t. Illetve egy szóval sem említették, hogy náluk ugrik ekkor a jótállás.

Elnézést, ha egy kicsit hosszúra sikeredett, de nem tudtam rövidebben (és érthetőbben) leírni. Ha valami nagyon zavaros, akkor kérdezzetek nyugodtan.smile.gif

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket.

Üdv:
Karima
asdf
Hanyszor volt mar rola szo, hogy az edigitalt tessek kerulni... sad.gif
Iván
Szia!

A Sony európai jótállása is két év nem pedig egy, ha jól tudom, de ez most azt hiszem lényegtelen, nem kívánok sem reklámot sem ellenreklámot csinálni a cégnek de megkérdezhetném hogy melyik az ( esetleg amelyik a Mammutban is fenntart egy elég nagy boltot?? ), az Ő esetükben valószínűleg igazuk lesz, és csak az Ő szervízük szakvéleményét fogják elfogadni, a cserére.

Sajnos el kell azt a tényt fogadni, hogy a márkaboltok árai nem véletlenül magasabbak mint a többi boltban, és azt hiszem ez a Sony-ra fokozottan igaz, ugyanis elég sok szervízről tudok az országban szétszórva, igaz ezek minősége is ingadozó.

( Ami titokban motoszkál bennem kérdésként az az hogyha megvan a fránya európai jótállási jegyed akkor azt elvileg Magyarországon kívül el fogják fogadni, részemről egy mindenhol reklámozott fotóscégnél vettem a gépet, amit el akartam adni az angol főnökömnek, és amikor az esetleges hibák angliai elhárításáról kérdeztem őket, közölték velem hogy természetesen megy a dolog, míg a Mammutban vásárolt memóriakártyát csak a cég saját szervíze javítja, ami azért sz..., mert a cég központja itt Angliában van, csakhát a magyar cég nem hivatalos forgalmazó)
A 15 napra törekedniük kell, már csak az a kérdés, hogy ezt mennyiben fogja meggyorsítani egy már hivatalos márkaszervíz által adott szakvélemény.
-Nem hiszem hogy egy bevizsgálás, javítás, bővítés vagy bármi más lenne, szóval szerintem erre nem hivatkozhatnak, egyébként megosztanád a hibát és a géptípust márcsak kíváncsiságból érdekel, és bocsi hosszú levélért hosszú válasz a büntetés biggrin.gif biggrin.gif

(asdf @ 2006.07.11, 23:11) *

Hanyszor volt mar rola szo, hogy az edigitalt tessek kerulni... sad.gif

Akkor valszeg egy cégre gondolunk
Karima78
Köszi a választ. Valóban egy cégre gondolunk. Igazából eddig nem volt velük semmi gondom, azért mentem megint hozzájuk - bár a garanciális eljárásukról már sok rosszat hallottam.

A szóban forgó gép a DSC H1-es és állítólag az alaplapja makkant meg. Ebből én annyit tapasztaltam, hogy nem fókuszált, nem is kereste a fókuszt, illetve a gombok nyomkodására sem úgy reagált, ahogy azt az ő tervezője elképzelte.

Lehet hogy rosszul írtam, de én is arra gondoltam, hogy a Sony Mo által forgalmazott termékek 1 év jótállást kapnak, míg a pl Sony Németo vagy Sony Ausztria által forgalmazottak kettőt, mivel ez náluk kint jogszabályilag van előírva (a 2 év). De például az sem világos, hogy akkor ezek szerint az EU-s garral semmire sem megyek külföldön, mert mindenképpen vissza kell vinnem a Visegrádi utcába ha cserét akarok?

Sajna véleményem szerint a márkaszervíz szakvéleményével semmit sem fognak csinálni, mivel szerintem egyik szervíz sem szereti, ha "belekontárkodik" egy másik szervíz a munkájába, tehát az ügyet nem gyorsítja meg. A gépet amúgy Németországba küldik.

Tehát akkor nincs egy konkrét határidő (pl 30 nap szervízben töltött idő), ami után a következő napon bemehetek, és "kőkeményen" kérhetem a cserét? Csak ez a 15napos ajánlás létezik? Akkor ezek alapján akár 2-3hónapig is ülhetnek rajta?

Karima
Karima78
Közben utánaolvastam a határidőknek, úgyhogy az a kérdésem trágytalan. Viszont felmerült mégegy kérdés: Egyik nagyon jó kis postban Joooe ezt írja:

Kicserélés csak ugyanolyan típusú új termékre történhet.

Na az én esetemben az a helyzet, hogy ezt a H1-es fényképezőt már nem forgalmazzák, csak ennek az utódját a H2-t, ami kb 2000 Ft-al drágább, mint amennyiért én vettem a most hibás gépemet. Kérhetem azt, hogy a H2-re cseréljék ki? (bár nem pont ugyanolyan típusú)

Köszi a válaszokat, fejleményről majd beszámolok.smile.gif

Karima
Iván
(Karima78 @ 2006.07.12, 00:43) *

Közben utánaolvastam a határidőknek, úgyhogy az a kérdésem trágytalan. Viszont felmerült mégegy kérdés: Egyik nagyon jó kis postban Joooe ezt írja:

Kicserélés csak ugyanolyan típusú új termékre történhet.

Na az én esetemben az a helyzet, hogy ezt a H1-es fényképezőt már nem forgalmazzák, csak ennek az utódját a H2-t, ami kb 2000 Ft-al drágább, mint amennyiért én vettem a most hibás gépemet. Kérhetem azt, hogy a H2-re cseréljék ki? (bár nem pont ugyanolyan típusú)

Köszi a válaszokat, fejleményről majd beszámolok.smile.gif

Karima

Szerintem csak ráfizetéssel megy dolog, de azt a 2000 Ft többletet bőven megéri, egyébként furcsa mert én is a H1-met sefteltem el, lehet hogy megéreztem valamit :-))
Pjotr
Ha nem tudják ugyanolyanra cserélni, akkor vissza kell adniuk a pénzt, a legtöbb bolt viszont a cserét ajánlja fel egy másikra, ha ezt teszik (ami elvileg törvénytelen...) és az neked jó, akkor fogadd el, ami fontos ebben az esetben olyan a dolog mintha visszaadták volna a pénzt és vennél egy új gépet, vagyis a jótállás újraindul nem folytatódik!
Karima78
Köszi az eddigi válaszokat!:) Természetesen, ha plusz 2000 Ft-ot kellene ráfizetni, akkor az nem lenne gond.

Ha beviszem a szervízbe, akkor ugye elvileg 3 munkanapon belül meg kell adniuk a választ, hogy jogos-e a garanciális követelésem. Amennyiben igen, akkor nem kötelező ragaszkodnom a javításhoz, hanem kérhetek egyből cserét is, amennyiben annak költsége nem aránytalan a javítás költségével. Na most a másik márkaszervíz azt mondta, hogy a Sony Mo akkor szokott a "javítása gazdaságtalan" kategóriába sorolni egy gépet, ha annak javítási költsége meghaladja a gép értékének 50%-át. Akkor gondolom ez nem aránytalanul nagyobb csereköltséget jelent, tehát kérhetem a cserét jó eséllyel. Jól gondolom?

Igazából egészen tegnapig a javításhoz ragaszkodtam volna, de tegnap mondta a másik szervizben a fickó, hogy eléggé instabil a H1 (bár H1-es fórumokon még nem hallottam rá panaszt), és a jövőbeli garis procedúrákat szeretném elkerülni egy H2-es cserével. (Bár ezt az érvemet a szervízben nem nagyon díjaznák:))
asdf
Szerintem siman csinalj annyit /bar ehhez a gep markajat meg tipusat lehet, hogy nem kellett volna itt elejeteni, hatha ok is olvassak/, hogy mivel a gyari szerviz nem tudta megcsinalni, velhetoleg csak szetszedtek, meg osszeraktak, nem probalkoztak javitassal /esetleg a sony szervizt meg lehetne kerdezni, hogyha belenez mas, talal-e javitasi nyomot/, ugyanis ha nem, akkor szepen faarccal beviszed, kivarod az egy-masfel honapodat (aka: tanulopenz), aztan ha kaptal ujat, orulsz, es tobbet nem mesz oda wink.gif
Karima78
Akkor ahogy ígértem, a fejlemények(?):

Bevittem a gépet 14.-én. Múlt hét pénteken (21.-én) érdeklődtem, hogy lehet-e már tudni, hogy mi lesz a gép sorsa: csere vagy javítás? Erre azt mondták, hogy kb most kedden (25-én) fog még csak kiérkezni a német szervízbe. Tehát jó esetben a beadástól számított 11 nap elteltével fognak csak ránézni/hozzányúlni. Ez véletlen nem áll szemben azzal, hogy elvileg 3 napon belül véleményt kell mondaniuk arról, hogy jogos-e a garanciális követelés?

Másik: a szervizes mondta, hogy törekednek a 15 napos javítási idő betartására, de a szervízlapra már 30 napot írtak, kérdésemre meg 3-6 hetet mondtak.

Érdekes dolgok ezek.
Captain Crash
A kérdés az, hogy te mit kértél, ha cserét, akkor cserélniük kell, vagy pedig, - ahogy mondod - legkésőbb 3 munkanapon belül válaszolniuk, hogy miért tér el a rendezés módja az igényedtől. Ha javítást kértél, akkor legfeljebb 15 napjuk van rá, hogy azt elvégezzék, mindemellet neked ne okozzanak jelentős kényelmetlenséget.

Az a magánügyük, hogy ők hogyan teljesítenek feléd, nem kell érdekeljen, hogy légipostán, postagalambbal, távirattal, vagy postakocsival intézik a nagykerrel, a gyártóval, vagy bárkivel a dolgot. Nem tehetik a nagykertől függővé a jótállási igényed teljesítését, mert jogszabály erre nem ad lehetőséget.
Ariadne
Hát, ez az edigital hatalmas és nem reklámozott hátránya... ermm.gif

Max annyit tehetsz, hogy ha már aránytalanul hosszúnak érzed a javítás idejét (mondjuk egy hónap az már szerintem lehet ilyen), akkor erre hivatkozva elállsz a szerződéstől és visszakéred a teljes vételárat. Célszerű ezt a vásárlók könyvébe is beleírni, példányt elhozni, mivel valszeg nem fogják teljesíteni ezt. Én még tértivevényes, kemény hangú felszólító levelet is küldenék (benne a vonatkozó jogszabályok megjelölése), aztán a tértivevénnyel és a bejegyzéssel irány a békéltető testület, azután meg csak a bíróság marad...
Karima78
Valójában amikor beadtam a gépet, akkor nem kértem semmit a javításra/cserére vonatkozóan, mivel én úgy értelmeztem (lehet, hogy rosszul), hogy amíg nincs meg a bevizsgáls eredménye (3 napon belül), addig nem nagyon "pattoghat" a vásárló, mivel először ki kell deríteniük, h szakszerű használat mellett keletkezett-e a hiba, tehát hogy a garanciális követelés jogos-e, illetve még utána annak a függvénye is a csere, hogy a javítás költsége milyen arányban van a csere költségével.

Én türelmes embernek tartom magam (ezért sem vertem magam, hogy eddig, hogy már letelt a 3 nap többszöröse is), de azért az, hogy egy jogszabályban előírt 3 napos határidőt 10-12 napig, vagy még tovább húzzanak, az már kezd engem is felbosszantani.

Békéltető testületet meg bíróságot azért nem nagyon szeretnék majd bevonni az ügybe (ha ne adj Isten sor kerülne rá), mert az véleményem szerint még jobban meghosszabbítaná az egész eljárást. Én igazából csak annyit szeretnék elérni, hogy max 2 héten belül meglegyen a régi vagy új gépem.

Ebben az esetben mit tehetnék? A 3nap többszörösen való túllépésére hivatkozva elállhatok a szerződéstől és visszakérhetem a pénzemet, vagy ez még nem elég indok? Várjak egy hónapot?

Sajnos csak utólag vettem észre, hogy a szervízlapon - amit aláírtam - a javítás várható idejére 30 nap volt írva.

U.i.: Természetesen a Sony Magyarország hivatalos márkaszervizének a szakvéleménye semmit sem számított. Illetve annyit, hogy mondták, hogy majd azt is kiküldik a géppel. Adtam egy tel. számot is nekik, ahol kérhettek angol/német szakvéleményt. Na erre mondták, hogy igazából ez semmit sem számít, úgyis külön be fogja vizsgálni a saját szervizük.
Ariadne
Pusztán a 3 napon belüli értesítés elmulasztása miatt csak magát az értesítést követelheted - elállni csak akkor lehet, ha a javítás hosszú ideje jelentős kényelmetlenséget okoz neked. Ha nem csinálják meg, kénytelen leszel beírni és bevonni a békéltetőket, másik választási lehetőség a várakozás ölbe tett kézzel...

Mindegy, mit ígérnek a szervizlapon, a 15 napra akkor is törekedniük kell. Sőt, adott esetben ha elküldték és megy a javítás mondjuk a maga útján, akkor még a törekvés is meglehet. Részedről viszont a "jelentős kényelmetlenség" az a kritérium, ami miatt mégis azt mondhatod, akármit is csinálnak, ennél tovább te nem vársz.

A Sony Mo. nem számít, mivel nem az ő hivatalos csatornájukon keresztül vetted, nem ők a márkaszerviz, tkp semmi közük a gépedhez, hála az edigital csodálatos rendszerének. Az cég "európai garanciája" pedig csak annyit jelent, hogy ilyen k*rva hosszú időbe telik egy javítás vagy csere, előnnyel viszot nem jár, hiszen a honlapon is feltüntették, hogy csak a Visegrádi utcában fogadják el a cuccokat. A két éves "garanciájuk" így szerintem egy nagy átvágás. ermm.gif (Bár egyszer olcsón vettem náluk írható DVD-t, amelyek azóta is tökéletesen működnek, erre jók. smile.gif )
Captain Crash
Ariadne: Szerintem a szervizlapon megadott 30 nap egyértelmüen azt jelenti, hogy nem törekednek a 15 napra. smile.gif De javíts ki ha tévednék. Ha törekednének, azt írnák rá, hogy 15 nap.
Ariadne
(Captain Crash @ 2006.07.24, 17:13) *

Ariadne: Szerintem a szervizlapon megadott 30 nap egyértelmüen azt jelenti, hogy nem törekednek a 15 napra. smile.gif De javíts ki ha tévednék. Ha törekednének, azt írnák rá, hogy 15 nap.

Igazad van. rolleyes.gif
L_Matyi
(Karima78 @ 2006.07.24, 15:55) *

Békéltető testületet meg bíróságot azért nem nagyon szeretnék majd bevonni az ügybe (ha ne adj Isten sor kerülne rá), mert az véleményem szerint még jobban meghosszabbítaná az egész eljárást. Én igazából csak annyit szeretnék elérni, hogy max 2 héten belül meglegyen a régi vagy új gépem.

Ha mégsem oldódik meg egy hónapon belül, akkor szívesen beszámolok a tapasztalataimról, én éppen a "békéltető testület" szakaszba értem az Extreme Digital féle garanciális ügyintézésben. biggrin.gif
Karima78
Leírod, hogy mi volt a Te ügyed, és hogy hogy álltok most?
Karima78
Ma írtam egy levelet a szervíznek, hogy mivel már lassan huszadik napja ott van a gép, mi az infó róla, illetve hogy 2006. aug 10-től nélkülözhetetlen lesz a gép a munkámhoz, ezért kicsit bele kéne húzni, és ha eddig nem lesz kész, akkor csereigényemmel élnék. Meg is jött a válasz:

"Tisztelt ...!

Sajnos még konkrét naptári napot nem tudok írni Önnek amikorra a készülék visszaérkezik hozzánk, de amint van infónk, arról, hogy a Sony szerviz elkészült vele, akkor értesíteni fogjuk.
A termék átvételekor már nyilatkoztunk a termékkel való további ügymenetről írásban, a szerviz jegyzőkönyv alsó kiemelt részében: " A kifogás rendezésének módja: A hiba kijavítása", ez az átvételkor megtörtént, a jegyzőkönyvet Ön is aláírta.
A javítás lehető leggyorsabb elvégzésére/elvégeztetésére törekszünk, de felhívnám szíves figyelmét, hogy a terméket a xxxxxxxx Kft. vásárolta tőlünk, és a vásárláskor cégünk nem kötött Önökkel külön szerződést az esetleges szervizelések időtartamával kapcsolatban.

Üdvözlettel:
xy"

Engem főleg az utolsó bekezdés lepett meg. Ahhoz hogy normális időben elkészüljenek a javítással, ahhoz külön szerződést kellet volna kötnöm? Véleményem szerint, ha nem kötök a szervizelés időtartamára külön szerződést - amit fel sem ajánlottak a gép megvásárlásakor - akkor lép életbe a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4.§ (2), ami a 15 napra való törekvést írja. Vagy tévednék?
De hogy a 20. napon még csak fogalmuk se legyen, hogy mi van a géppel. Ez számomra nem a 15 napra való törekvést mutatja.
L_Matyi
(Karima78 @ 2006.08.03, 18:22) *

" A kifogás rendezésének módja: A hiba kijavítása", ez az átvételkor megtörtént, a jegyzőkönyvet Ön is aláírta.

Persze, aláírtad, de ez nem jelenti azt, hogy addig húzzák amíg akarják, hanem, hogy a törvényes keretek betartásával ők a terméket kijavítják.

(Karima78 @ 2006.08.03, 18:22) *

A javítás lehető leggyorsabb elvégzésére/elvégeztetésére törekszünk, de felhívnám szíves figyelmét, hogy a terméket a xxxxxxxx Kft. vásárolta tőlünk, és a vásárláskor cégünk nem kötött Önökkel külön szerződést az esetleges szervizelések időtartamával kapcsolatban.

Szerintem a te károdra, még ha kikötitek a szerződésben, akkor sem térhetnek el a törvényben meghatározottól, de így, hogy nem kötötték ki pláne az az irányadó.

Azért azt nem tudom, hogy az változtat-e a dolgon, ha a másik fél is egy cég!?
L_Matyi
(Karima78 @ 2006.08.03, 15:09) *

Leírod, hogy mi volt a Te ügyed, és hogy hogy álltok most?

Csak pár sorban:
  • Vettem egy USB-s sok-az-egyben kártyaolvasót, amelyik sorra elrontotta az írást
  • Visszavittem, bemutattam a hibát, jegyzőkönyveztük, elküldték a gyárnak
  • Egy hónap múlva még nem érkezett vissza (de telefonon már jelezte a gyártó, hogy nincs is baja biggrin.gif ), elálltam a szerződéstől, nem fogadták el, adtak papírt, hogy vásároljam le a jelenlegi árán
  • Ezt én nem fogadtam el, írtam nekik panaszlevelet, nem válaszoltak
  • Írtam az FVF-nek, ők tárgyalást tartottak, mert több panasz is érkezett rájuk, de a tárgyaláson az én ügyemre nem tértek ki (máig se értem ezt hogyan sikerült megcsinálniuk)
  • A tárgyalás eredménye, FVF: "A Big Extrém kft. (alias Extreme Digital, alias Edigital) több fogyasztóvédelmi előírás sorozatos és tudatos figyelmen kívül hagyásával működik. A jogsértésért fogyasztóvédelmi bírságot szabtunk ki és köteleztük a jogkövető magatartásra."
  • A fogyasztóvédelem - miután írtam nekik, hogy ettől nem oldódott meg az ügyem - már nem érzete magát illetékesnek, és a békéltető testülethez küldött
  • Jövő héten lesz a tárgyalás
Karima78
Azt, hogy akáírtam a szervízlapot, hogy a probléma megoldása: javítás, azt arra írták válaszként, hogy megemlítettem nekik, hogy 8-10 nappal a beadás után sem tudták még, hogy mi lesz a sorsa a gépnek (javítás vagy csere), és én ezt kicsit bosszantónak tartottam, mivel a 3 napból már rég kicsúsztak. És mivel a gép leadásakor aláírtam a javítást, ezért ők úgy vették, hogy ők ezzel azonnal tájékoztattak. Igaz utána - mind a mai napig - nem tudnak semmit a gép helyzetéről.

Pont az esetleges hosszú eljárás miatt akarom csak a legvégső esetben bevonni a külsős testületeket, mert a végén még karácsonykor is a gépemet fogom várni.

L_Matyi
(Karima78 @ 2006.08.04, 12:09) *

Azt, hogy akáírtam a szervízlapot, hogy a probléma megoldása: javítás, azt arra írták válaszként, hogy megemlítettem nekik, hogy 8-10 nappal a beadás után sem tudták még, hogy mi lesz a sorsa a gépnek

Hát igen, ezt viszont szerintem rögtön közölhetik veled. Az meg sajnos a te hibád, ha nem olvastad el, hogy mit írsz alá. sad.gif

(Karima78 @ 2006.08.04, 12:09) *

Pont az esetleges hosszú eljárás miatt akarom csak a legvégső esetben bevonni a külsős testületeket, mert a végén még karácsonykor is a gépemet fogom várni.

A leggyorsabb megoldás mindig az, ha meg tudsz egyezni velük, én is legszívesebben azt tettem volna, csak hát nem adtak rá lehetőséget. A békéltető testület egyébként gyors megoldás (karácsony előtt meglesz biggrin.gif ), nálam az FVF miatt húzódott el.
Karima78
Hali

Na most kezd elfogyni a türelmem (a 27. napon). Mi a Békéltető Testület pontos elérhetősége? És ilyenkor hogy megy az eljárás? Be kell írni a vásárlók könyvébe is vayg egyből mehet a panasz a Békéltető Testülethez?

Másik kérdésem: Ugye volt az a szervízlap, amin 30 nap javítási idő volt feltüntetve. És én ezt alá is írtam. A 27. napon - amikor még azt se tudják, hogy mi lesz a sorsa a gépnek - elállhatok a szerződéstől? Kérhetem vissza a pénzem? A 2006. márciusában 92.000,-Ft-ért vásárolt gépemet most jogszerűen/hivatalosan mennyiért számíthatják be csere esetén?

Előre is köszi!
Captain Crash
A jogszabály szerint törekedniük kell, hogy legfeljebb 15 napon belül elvégezzék a kijavítást, vagy kicserélést, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül. A szervizlapra ráírt 30 nappal tulajdonképpen elismerték, hogy a jogszabályi kötelezettségüknek nem tesznek eleget, nem törekednek. Amennyiben fogyasztói szerződésről van szó, ami pedig akkor lehetséges, ha a szerződést kötő személy gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból kötötte, úgy lehetőséged van áttérni kicserélésre, mert magatartásával erre a kötelezett okot adott, illetve, elállni a szerződéstől, hivatkozva a neked okozott jelentős kényelmetlenségre.

Kicserélés esetén csak ugyanolyan, új terméket vagy köteles elfogadni. A rendeltetésszerű használat következtében bekövetkezett értékcsökkenést nem vagy köteles megtéríteni, vagyis az, hogy rendeltetésszerűen használtad és időközben a termék piaci ára csökkent, az a kötelezett problémája. Amennyiben nem tudnak ugyanolyan készüléket adni, elállhatsz a szerződéstől. Elállás esetén a vételárat kell visszakapnod. Nem holmi értékcsökkent, hasracsapással kialakított összeget.
Jogszabály nem ismeri a levásároltatás fogalmát, tehát erre sem kötelezhetnek. Ha jobb terméket tudnak felajánlani, attól még el lehet fogadni, de nem vagy köteles semmi olyanra, hogy ráfizetni, meg hasonlók.
Ariadne
(Karima78 @ 2006.08.08, 20:53) *

Hali

Na most kezd elfogyni a türelmem (a 27. napon). Mi a Békéltető Testület pontos elérhetősége? És ilyenkor hogy megy az eljárás? Be kell írni a vásárlók könyvébe is vayg egyből mehet a panasz a Békéltető Testülethez?

Itt a fórumon a fő oldalon lent ott a link, ha budapesti az ügy. Ha nem bpi, akkor a megyei kereskedelmi- és iparkamara mellett működnek, ingyen járnak el, elvileg elég, ha tudod igazolni, hogy próbáltál megegyezni velük (pl. bejegyzés váárlók könyvébe). A döntésük nem kötelező erejű, egyetlen "szankciójuk" a nyilvánosságra hozatal. Ja, és jól mutat a dontés, ha éppenséggel bíróságra kénytelen vinni az ügyet az ember... tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.