Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Gyermekülés Cseréje Baleset Után
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
Vektor
A következőkben kérnék tanácsot,

Tavalyi év folyamán történt egy baleset amelyben károsult vagyok. A baleset idején az autóban szabályosan bekötött gyermekülés volt, amelyben gyermek is volt. A kárrendezést előzetes casco alapján kezdtem meg, mivel a károkozó műszaki hibára hivatkozott.Ekkor a casco terhére nem volt lehetséges téríttetnem a gyermekülést mivel a casco biztosítás kizárólag az autót biztosítja.Miután a rendőrségi határozatot megkaptam a biztosító továbbította a káraktát a károkozó biztosítojához, akik szó nélkül kifizették az önrészt.Ezt követően jeleztem, hogy volna azért még pár dolog amit rendezni kellene.A tételes lista alapján a ruházatot térítették is, de a gyermekülést nem, mivel annak sérülése a kárbejelentéskor nem volt feltüntetve(ahogyan a ruházaté sem egyébként).

nos innentől ágazik ketté igazából a dolog hiszen
egyrészről érdekelne, hogy kinek milyen módon kellett volna jeleznem ennek tényét?
másrészről kaotikusnak nevezném azt ahogyan kis hazánkban ehhez a forgalmazók/importőrök hozzáállnak.

kicsit bővebben ez utóbbiról:nekiszegeztem a forgalmazónak a kérdést, hogy mi a teendő egy baleset után a gyermeküléssel milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy biztonsággal használhassuk tovább.a forgalmazó szóbeli tájékoztatása:"az ülésen nincs lehetőség Magyarországon belül megvizsgálni, mivel a gyártó külföldi, így nekem saját költségen kellene eljuttatnom Franciaországba, hogy ott roncsolásos vizsgálattal megállapíthassák, hogy alkalmas volt-e az ülés a további használatra." Ez alapján kértem az importőrt, hogy adjon ki erről írásos igazolást, hogy a biztosító felé ezt leadhassam. Az importőr erre szobeli igéretet is adott, hogy fáradjak be hozzájuk és kiállítják.Ám a helyszínen személyesen már azzal fogadtak, hogy Ők ilyen igazolást nem tudnak kiállítani, menjek el a biztosítóhoz és ha ők kiállítják(hogy miért épp a biztosító azt nem értem), akkor jöjjek vissza és ők lepecsételik, hogy ez valóban így van. Természetesen a biztosító nem volt ebben partner, hiszen Ők ilyen szakvéleményt nem állíthatnak ki.

kérdésem röviden: mit tegyek?

válaszokat előre is köszönöm
Ariadne
Elvileg a károkozó köteles megtéríteni minden kárt, amit okozott, így az ülésben bekövetkezett kárt is. Ehhez először tényleg azt kell bebizonyítanod, hogy kár keletkezett az ülésben (ha a gyártó nem vállalja, estleg egy igazságügyi vagy más szakértőt kellene keresni, de nincs tippem arra, van-e ilyennel foglalkozó), ezt követően ezt szerintem a károkozó biztosítójától követelheted, ha az nem fizet, akkor a károkozótól, ő mindenképp felelősséggel tartozik ezért.

Ez most egy meglehetősen bizonytalan válasz, elnézést kérek érte, de egy ilyen esetet nem lehet szó nélkül hagyni. Az pedig számomra nem derült ki, hogy ha a ruházatban bekövetkezett kárt fizették, akkor az ülés miatt miért nem tették ezt meg - esetleg a kár igazolásának hiánya miatt?
Iván
(Ariadne @ 2006.07.18, 15:58) *

Elvileg a károkozó köteles megtéríteni minden kárt, amit okozott, így az ülésben bekövetkezett kárt is. Ehhez először tényleg azt kell bebizonyítanod, hogy kár keletkezett az ülésben (ha a gyártó nem vállalja, estleg egy igazságügyi vagy más szakértőt kellene keresni, de nincs tippem arra, van-e ilyennel foglalkozó), ezt követően ezt szerintem a károkozó biztosítójától követelheted, ha az nem fizet, akkor a károkozótól, ő mindenképp felelősséggel tartozik ezért.

Ez most egy meglehetősen bizonytalan válasz, elnézést kérek érte, de egy ilyen esetet nem lehet szó nélkül hagyni. Az pedig számomra nem derült ki, hogy ha a ruházatban bekövetkezett kárt fizették, akkor az ülés miatt miért nem tették ezt meg - esetleg a kár igazolásának hiánya miatt?

Szia!

Biztos hogy bizonyítani kell hogy kár keletkezett benne?

A bukósisakot is le kell cserélni, ha balesetet szenvedsz, még akkor is ha nincs rajta látható nyom, mivel valószínűleg érhették olyan erőbehatások a baleset következtében, hogy még egyszer nem képes megfelelően ellátni feladatát, így a biztosítónak ezt fizetnie kellene, mert ezek ha jól tudom egy balesetre vannak tervezve. Az hogy ez nincsen rajta, hát a ruha sem, viszont mint kötelező tartozék tényleg nem értem miért akadékoskodnak rajta, főleg azért mert ha nem lett volna akkor ellened valószínűleg eljárás indult volna.

Ha van esetleg kép a helyszínelésről akkor azon rajta lehet az ülés de ez csak tipp, és szerintem a biztosító azt pecsételné le hogy a gyerekülés résztvett egy balesetben, így cserélni kell.

( Spec. ha például megállsz egy autótűznél és elfújod a poroltódat a kérned kell egy igazolást a tűzoltóktól és a biztosító fizeti az újratöltést ha minden igaz )
Ariadne
(Iván @ 2006.07.18, 17:22) *

Biztos hogy bizonyítani kell hogy kár keletkezett benne?

A bukósisakot is le kell cserélni, ha balesetet szenvedsz, még akkor is ha nincs rajta látható nyom, mivel valószínűleg érhették olyan erőbehatások a baleset következtében, hogy még egyszer nem képes megfelelően ellátni feladatát, így a biztosítónak ezt fizetnie kellene, mert ezek ha jól tudom egy balesetre vannak tervezve.

Na ez tényleg lehet, valószínű, hogy a gyerekülés is ez az "egyszer használatos" kategória, akkor nincs mit bizonyítani. Ha esetleg mégsem ez a kategória, akkor viszont általános szabályok szerint mégiscsak... Hmmm, a biztosítótól meg kellene tudni, mit szólnak hozzá, magától értetődőnek kellene lennie, hogy ezt is megtérítik...
Iván
Elfelejtettem írni, de a használati utasítás szerintem egyértelműen azt fogja mondani hogy baleset után csere, márha adtak hozzá ( de ez már egy mésik téma lenne )
Vektor
Ariadne,

igen a bizonyítottságra hivatkoznak, lásd alább

Iván,

köszönöm én is hasonlóan tudom mint ahogyan a bukósisakos példánál is írtad, de ez sajnos Magyarország. A biztosító válasza:

"A kárbejelntési kötelezettség akkor is fenáll, ha a kárt előzetesen cascó biztosítás terháre rendezik.Kárbejelntéskor a kárbejelentő lapon a megfelelő rovatokat kitöltve mindenképpen jelezni kell, a személyi sérülést, valamint a baleset során sérült, rongálódott tárgyakat is, függetlenül attól, hogy a szerződés feltételei szerint a kártérítés csak a gépkocsira terjed ki.
A balesetben sérült gépkocsiról, és dologi károkról is kárfelvétel szükséges, annak érdekében hogy a későbbiekben a jogalap tisztázása után, a további kárrendezéshez megfelelően dokumentálva legyen az anyag a másik biztosító társaság felé.
Jelen esetben a bejelentéskor nem lettek jelezve sem írásban a kárbejelentő lapon, valamint kárfelvételkor sem került rögzítésre a fotókon, hogy a baleset során dologi károk merültek volna fel.Fentiek alapján mivel a baleset óta több mint egy év eltelt, és csak most lett jelezve a dologi károkra vontakozó igény, ezt bizonyítottság hiányában elutasítjuk.
A Pp.164§(1.) bekezdés, valamint a Ptk. Kommentár, mely a kárrendezésre és a bírósági eljárásra is vonatkozik kimondja, hogy- A direkt bizonyítási rendszer esetén a jogellenességet, a hátrányos eredményt(kárt), és az okozati összefüggést a károsultnak kell bizonyítani, és emellett az ő feladata a károkozó felróhatóságának (vétkességének) a bizonyítása is."

sorry kicsit hosszú lett, szóval rendőrségi határozatom van arról, hogy vétlen vagyok a balesetben, és kórházi papírokkal tudom igazolni, hogy az akkor alig 10 hónapos kislányom az autóban volt.Jó lenne ha létezne valamilyen szabályzás ezzel a biztonsági gyerekülés dologgal kapcsolatban, mert enélkül félő hogy nem fogja fizetni a biztosító az új ülés cseréjének költségét.Ettől függetlenül szintén "mókás" hogy az orvosi felülvizsgálat utazási költségét szintén nem akarják fizetni.
Ariadne
"Jelen esetben a bejelentéskor nem lettek jelezve sem írásban a kárbejelentő lapon, valamint kárfelvételkor sem került rögzítésre a fotókon, hogy a baleset során dologi károk merültek volna fel.Fentiek alapján mivel a baleset óta több mint egy év eltelt, és csak most lett jelezve a dologi károkra vontakozó igény, ezt bizonyítottság hiányában elutasítjuk."

Azért a bizonyítatlanságon kívül azzal is gondjuk van, hogy akkor nem lett jelezve a kárbejelentő lapon, illetve kárfelvételkor. Amikor a ruhákra vonatkozóan jeleztétek a megtérítési igényt, az ülést jeleztétek? (Remélem nem sérültetek meg a balesetben, borzalmas a gondolata is annak, hogy ráadásul kisgyerekkel a kocsiban ér baleset valakit. blink.gif )
Vektor
(Ariadne @ 2006.07.20, 09:50) *

"Jelen esetben a bejelentéskor nem lettek jelezve sem írásban a kárbejelentő lapon, valamint kárfelvételkor sem került rögzítésre a fotókon, hogy a baleset során dologi károk merültek volna fel.Fentiek alapján mivel a baleset óta több mint egy év eltelt, és csak most lett jelezve a dologi károkra vontakozó igény, ezt bizonyítottság hiányában elutasítjuk."

Azért a bizonyítatlanságon kívül azzal is gondjuk van, hogy akkor nem lett jelezve a kárbejelentő lapon, illetve kárfelvételkor. Amikor a ruhákra vonatkozóan jeleztétek a megtérítési igényt, az ülést jeleztétek? (Remélem nem sérültetek meg a balesetben, borzalmas a gondolata is annak, hogy ráadásul kisgyerekkel a kocsiban ér baleset valakit. blink.gif )

kárbejelentő lap egyáltalán nincs. baleseti bejelentő van ami casco-s, tehát azon csak az autó van. kárbejelentésként egy word doksit küldtem amiben egyszerre szerepelt minden ruházat, és a gyermekülés is. érdekes, hogy itt miért nem probléma az 1 év? talán azért mert kevesebb mint 20e Ft-ról szól a történet? ermm.gif
Iván
Csak egy ötlet megint, lehet hogy teljesen felesleges, de én megkérdezném a Mabiszt is mi a véleményük erről, oké semmi jogkörük nincsen de lehet hogy az kiderülne miért húzodoznak a gyereküléstől ennyire, bocs még egy kérdés, hogy-hoyg ennyire kicsúsztatok az időből, márha ez publikus
Vektor
(Iván @ 2006.07.20, 12:48) *

Csak egy ötlet megint, lehet hogy teljesen felesleges, de én megkérdezném a Mabiszt is mi a véleményük erről, oké semmi jogkörük nincsen de lehet hogy az kiderülne miért húzodoznak a gyereküléstől ennyire, bocs még egy kérdés, hogy-hoyg ennyire kicsúsztatok az időből, márha ez publikus

nincsen benne semmi titok, a rendőrségi határozat "kicsit" lassan készült el, bár én sem kapkodtam ezt követően.Mabisznél még nem jártam, egy próbát mindenképpen megér, de van egy másik vonal is sajnos most nem jut eszembe a cég neve, de vmi biztosítottak érdekképviseletével foglalkoznak.ha lesz bármi előrelépés úgyis jelentkezem
pet
Most nézem a mi Römer gyereküllésünk kézikönyve szerint:(röviditve)
Az üllés megsérülhet, ha a balesett 10km/h fölött történik.
Ezért ilyenkor a gyártónál meg kell vizsgáltatni vagy cserélni ha szükséges.

Azt irja még, ha leejted az üllést már akkor is célszerü megvizsgáltatni.

Szal mivel tényleg egy kategória a bukósisakkal és fontos dolgot véd(gyerek) a gyártó sem reszkirozik.
Nincs mese ki kell fizetniük azt is.

Üdv.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.