ronaldinhogaucho
2006.07.18, 14:17
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Újépítésű társaháznál az építtető olyan szűkre csináltatta a mélygarázs lehajtó rámpáját (kb. 3 m átlagosan, ívekkel!), hogy a kombi autónkkal meg sem merem a lehajtást. Erre vonatkozóan jogszabályt, előírást, szabványt merre találhatok? köszi Ronaldinhogaucho
Ercsike
2006.07.18, 14:27
Szia én vagyok a másikon Rianon. Ariadne Captain, Jooo és FVF biztosan segít amíg nem érnek ide szerintem a kivitelezőt kérheted kijavításra. De gondolom ez, nem kijavítható. Igazából nem tudom mit kéne tenni, de biztosan van megoldás.
Ariadne
2006.07.18, 14:31
(Ercsike @ 2006.07.18, 15:27)

Szia én vagyok a másikon Rianon. Ariadne Captain, Jooo és FVF biztosan segít amíg nem érnek ide szerintem a kivitelezőt kérheted kijavításra. De gondolom ez, nem kijavítható. Igazából nem tudom mit kéne tenni, de biztosan van megoldás.
Ercsike, egy ilyen hozzászólásnak ugyan mi értelme van? Tényleg nem akarlak megbántani, de ha nincs mondanivalód az adott témához, akkor inkább ne írj oda, előbb-utóbb úgyis jön valaki (nem feltétlenül én vagy Joooe vagy Kapitány vagy FVF), aki tényleges választ tud adni. Addig csak a hozzászólásaidat szaporítod vele, de nem segítesz a kérdezőnek... Esetleg elkezdhetnéd pl. elolvasgatni a Gyakori Kérdések cím alatt futó 4 összefoglalót, azokat ismerve már elég sok kérdésre tudnál választ adni.
ronaldinhogaucho
2006.07.18, 14:31
Szia! Én is a kivitelezőt szeretném megszorongatni a lakótársaimmal karöltve. Ezért kéne valami konkrét előírás, ami alapján már lehetne "követelőzni". Valamilyen jogszabállyal szertnék érvelni, ami alapján akár bíróságra is lehet menni, bár ez nem igazán szándékunk.
Captain Crash
2006.07.18, 14:32
Mi szerepelt a terveken? 3 méter? Egy átlagos autó szélessége 2 méter, fél fél méter még marad bőven. Nem tudom, hogy erre létezik-e jogszabály, legfeljebb szabvány, de utánanézhetünk, csak adj egy kis időt.

Addig írd le, hogy hogyan történt a vásárlás, hogy tudtatok-e például arról, hogy ilyen "szűkre" tervezik?
ronaldinhogaucho
2006.07.18, 14:49
(Captain Crash @ 2006.07.18, 15:32)

Mi szerepelt a terveken? 3 méter? Egy átlagos autó szélessége 2 méter, fél fél méter még marad bőven. Nem tudom, hogy erre létezik-e jogszabály, legfeljebb szabvány, de utánanézhetünk, csak adj egy kis időt.

Addig írd le, hogy hogyan történt a vásárlás, hogy tudtatok-e például arról, hogy ilyen "szűkre" tervezik?
Az eladó magánszemélyként építette a társasházat és úgy adta el lakásonként. Azt hiszem 3 méter szerepelt a terveken, de ez nagyon kevés, a garázslejáró egy félkört leírva érkezik meg a pince szintre, tehát 2* is van benne egy nagy ív. Őszintén szólva sem én sem a többi vevő nem figyeltünk erre, inkább a lakások befejezésére koncentráltunk. Én eddig egy Fiat Cinquecentoval lazán lementem, de mivel jelentősen bővült a család, be kellett szerezni egy kombit és ezzel már rémálom lenne. Egy barátommal még pár hónapja megpróbáltuk egy Ford Focus kombival. 10 perc volt a le- és 10 perc a felmenetel a kb. 30 méteres szakaszon. Végig centizve, folyamatosan kuplungozva.
(ronaldinhogaucho @ 2006.07.18, 14:49)

(Captain Crash @ 2006.07.18, 15:32)

Az eladó magánszemélyként építette a társasházat és úgy adta el lakásonként. Azt hiszem 3 méter szerepelt a terveken, de ez nagyon kevés, a garázslejáró egy félkört leírva érkezik meg a pince szintre, tehát 2* is van benne egy nagy ív. Őszintén szólva sem én sem a többi vevő nem figyeltünk erre, inkább a lakások befejezésére koncentráltunk. Én eddig egy Fiat Cinquecentoval lazán lementem, de mivel jelentősen bővült a család, be kellett szerezni egy kombit és ezzel már rémálom lenne. Egy barátommal még pár hónapja megpróbáltuk egy Ford Focus kombival. 10 perc volt a le- és 10 perc a felmenetel a kb. 30 méteres szakaszon. Végig centizve, folyamatosan kuplungozva.
Próbálj beszélni egy tervezőmérnökkel, mert Ő valószínűleg fogja tudni az erre vonatkozó előírásokat/szabványokat, biztosan van, a kérdés már csak az hogy mennyire régi ez a szabvány, vagy mennyire nem tart lépést az megnövekedett autóméretekkel. Megpróbálok megkérdezni valakit ha elérem
Én is most veszek lakást. Ott a garázs lejárata szintén kb 3 méterrel indul, de mire leér a kanyarban 2 sáv lesz belőle. Szerintem ez egy tervezési hiba, vagy szándékosan spóroltak a hellyel. A probléma az, hogy ha kaptatok alaprajzokat, akkor is nehéz eldönteni, hogy az megfelelő tájékoztatásnak számít-e. Szerintem nem, mert a legtöbb ember nem megy el egy tervrajzon. Kijavítani nem tudja, adhat kedvezményt, vagy egy másik parkolót egy szomszédos épületben. De szerintem egyikkel sem vagytok kint a vízből. A lényeg, hogy a szerződésben nem szerepel, hogy csak Smarttal lehet lemenni.
(toreki @ 2006.07.18, 15:02)

Én is most veszek lakást. Ott a garázs lejárata szintén kb 3 méterrel indul, de mire leér a kanyarban 2 sáv lesz belőle. Szerintem ez egy tervezési hiba, vagy szándékosan spóroltak a hellyel. A probléma az, hogy ha kaptatok alaprajzokat, akkor is nehéz eldönteni, hogy az megfelelő tájékoztatásnak számít-e. Szerintem nem, mert a legtöbb ember nem megy el egy tervrajzon. Kijavítani nem tudja, adhat kedvezményt, vagy egy másik parkolót egy szomszédos épületben. De szerintem egyikkel sem vagytok kint a vízből. A lényeg, hogy a szerződésben nem szerepel, hogy csak Smarttal lehet lemenni.
A fő szempont a helyspórólás, és nem akarom elkiabálni de lehet hogy a lejáró is ezért lett olyan amilyen, ha szabvány a dolog akkor bizony sok mindent nem fogsz tudni tenni
ronaldinhogaucho
2006.07.18, 15:19
(Iván @ 2006.07.18, 16:05)

(toreki @ 2006.07.18, 15:02)

A fő szempont a helyspórólás, és nem akarom elkiabálni de lehet hogy a lejáró is ezért lett olyan amilyen, ha szabvány a dolog akkor bizony sok mindent nem fogsz tudni tenni
Egyértelműen a helyspórolás volt a cél, a szomszéd telekig még lenne hely, csak utólag még kitalálta az építtető, hogy arra részre kell még egy felszíni kocsibeálló. Azon a részen még lehetne kiszélesíteni, ha aláásnának annak a telekrésznek. Ha a szabványnak megfelel (ezt kétlem) akkor semmi esélyünk, szép szóra nem fogja megcsinálni. Az egyetlen esélyünk, ha a szabványtól is eltért. Ezt az egyetlen használható anayagot találtam a neten:
http://www.vbt.bme.hu/oktatas/melyep/Hallg...rkolorampak.doc A 3. és 4. oldala érdekes.
Nem tudom, hogy ez ténylegesen szabványelőírásokat tartalmaz-e és minden mélygarázsra ez az előírás.
Ahogy olvasom ez egy tanulmány, dátumot nem nagyon láttam róla, de kiindulópontnak jó lehet,
próbáld valahogy visszanyomozni a szerzőt, és kifaggatni.
Ariadne
2006.07.18, 16:27
MSZH esetleg? Magyar Szabványügyi Hivatal, ők azt hiszem, akár ingyen is megkeresik az adott szabványt az embernek, csak aztán persze kell egy szakember, aki értelmezze...
(Ariadne @ 2006.07.18, 16:27)

MSZH esetleg? Magyar Szabványügyi Hivatal, ők azt hiszem, akár ingyen is megkeresik az adott szabványt az embernek, csak aztán persze kell egy szakember, aki értelmezze...
Egyébként a gond az hogyha még meg is állapítják itt azért kijavításról igen komplikáltan lehet csak szó, érdekes eset
Ariadne
2006.07.18, 16:38
(Iván @ 2006.07.18, 17:34)

Egyébként a gond az hogyha még meg is állapítják itt azért kijavításról igen komplikáltan lehet csak szó, érdekes eset
Hát, ha bizonyítható, hogy túl keskeny, akkor onnantól gyötörje ez a probléma a kivitelezőt meg a tervezőt...
ronaldinhogaucho
2006.07.19, 08:29
(Iván @ 2006.07.18, 17:34)

(Ariadne @ 2006.07.18, 16:27)

Megnéztem a Magyar Szabványügyi testület honlapját (www.mszt.hu), de semmit nem találtam. Tegnap volt egy lakógyűlésünk, ott azt határoztuk el, hogy kihívunk egy mérnököt, aki majd felméri a garázslejárót, aztán vsz. per lesz belőle. Én remélem is, hogy ez lesz, különben sohasem jutok le a kombinkkal a mélygarázsba...
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásait!
Utánaérdelkőtdem egy tervezőnél. Azt mondja, hogy csak a nagy parkolóházakra van szabvány, lakóépületekre nincs. Ott a helyspórolás a lényeg. Míg külföldön az a szabály, hogy bizonyos területen max menniy autó fér el, addig nálunk az, hogy minimum mennyit kell bezsúfolnod (ahány ház, annyi - nem szokás, hanem - autó). Esetleg érdeklődhetsz a BME építész karán, hátha valami ajánlást ismernek.
ronaldinhogaucho
2006.07.20, 10:05
(toreki @ 2006.07.19, 22:25)

Utánaérdelkőtdem egy tervezőnél. Azt mondja, hogy csak a nagy parkolóházakra van szabvány, lakóépületekre nincs. Ott a helyspórolás a lényeg. Míg külföldön az a szabály, hogy bizonyos területen max menniy autó fér el, addig nálunk az, hogy minimum mennyit kell bezsúfolnod (ahány ház, annyi - nem szokás, hanem - autó). Esetleg érdeklődhetsz a BME építész karán, hátha valami ajánlást ismernek.
Köszönöm az utánajárásodat! Ez nem valami bíztatóan hangzik. Jogilag így nehezen támadható a beruházó.
Mivel tegnap másfél órát beszélgettünk az új lakásunkról ez az egy kérdés már igazán belefért.
ronaldinhogaucho
2006.07.20, 15:46
Egy másik (jogi) fórumon sem túl sok jóval bíztatnak:
http://www.jogiforum.hu/forum/32/8445