Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Internetes Törvénysértések Orvoslása
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vezetékes és mobil szolgáltatók
1, 2, 3
Csaba_20
(Ariadne @ 2007.01.13, 21:19) *
Nem tudom, fogtad-e, de itt mindenki segíteni igyekszik neked, nektek...

Sajnos segíteni csak azon/azokon lehet, aki/akik hagyják. Ezért nem fogunk egyről a kettőre jutni addig, amíg a segítségkérő valójában nem segítséget kér, hanem támogatókat gyűjt.
TheElf
valaki: Nem véletlenül emlegetem én azt a fránya októbert, bár lehet, hogy te nem tudod miről van szó.

Alapvetően, 1993 előtt a legtöbb komolyabb internetes közösségbe (ezek elsősorban newsgroupok voltak) szeptemberben jöttek tömegesen új felhasznállók. 1 hónap alatt megszokták a helyi dolgokat, beilleszkedtek a közösségbe. Igaz, a hozzáférés javarészt nem is volt anonim, hiszen elég jól vissza lehetett követni ki szólt hozzá, az emberek ennek megfelelően is viselkedtek. Plázacica nem is nagyon volt. Igaz, JAVAs színezős rajzolós webchat sem.

Az AOL azonban 1993ban az előfizetői számára elérhetővé tette ezeket a newsgroupokat és egyéb szolgáltatásokat, a sok kezdő pedig állandó problémát jelent, megjelentek ugye az "aricica" a "nagyképű" és egyéb felhasznállók is. Sőt azok is akik úgy gondolták, hogy egy hagyományos hírcsoportban (ahol korábban egyetemi kutatók voltak az aktívak) majd ők diktálnak, mert fizetnek az AOLnak az elérésért.

Ugyanezek felkerültek ircre is, ekkor sok ircd (irc server) telepítésről szóló útmutatóba ajánlott lépésként megjelent pár K line hozzáadása (igen, az aolosok) azóta persze nem csak aol van, hanem pl. userneten google groups, és még több felhasználló, aki telnetet még nem látott, de úgy gondolja csak neki lehet igaza:

a. mert nagymellű szőke
b. fizet a netért
c. mert ő biztos okosabb
d. mert aki brazíliában drága netet vesz az megszokja, hogy parancsol otthon is
e. mert ő akkora macho...
f. önjelölt moderátor
g. "ez az ő topicja"

A dolog olyan mint a szeptemberben érkező új userek áradata, csak éppen nincs vége. Erről szól az "örök szeptember". Úgy gondolom, hogy a moderátorok munkáját nagyjából annak kell kritizálnia aki tudja, hogyan működnek ezek a közösségek, mi is a moderátor feladata, stb. aki tisztában van legalább az internetes közösségek történetével. Ehhez persze kell alázat is, pl. akkor amikor szeptembert és októbert emlegetik akkor nézz utána, miért.

A sok hozzászóllás miről szól? Arról, hogy az illető már tudja milyen is ott a közösség, beilleszkedett, és pontosan tudja, nem mindenki alkalmazkodik az 1 újhoz, hanem az új alkalmazkodik a közösséghez, ezt felfogni alapvető dolog.

Azt is fel lehet fogni, a moderátorok ingyen vannak ott, nekik az a feladatuk, hogy rend legyen, és ezt akkor lehet megoldaniuk, ha mérlegelnek, ismerik az adott közösséget, a szolgáltatás céljait.

Olykor egy vitát azért állítanak le mert tudják, ha továbbengedik durvább dolog lesz belőle. Ilyenkor ha alkalmazkodsz, jópont, ha visszaszólsz "de ez miért, hogy gondolod, stb." akkor akadályozod a munkát, máris meglesz az első rosszpontod a zargatásukért. Ezt illik felfogni.

Azt pedig, hogy chat.hu usereket hogy tipizálod jelzi: A chat.hu közösség is problémás, modik is eszerint viselkednek. Ha nem tetszik a közösség és annak a kézbentartása, akkor menj máshová, és ne azt mondd "de itt van ez a közönség". Ha úgy gondolod ennek az oldalnak nincs jövője akkor ne azért maradj ott "mert nem megyek olyan helyre aminek nincs jövője" ha mégis, ne csodálkozz, ha ...
valaki
Hát ez nagyon érdekes dolog ez az örök szeptember. Csak az a baj, hogy engem nem érdekel. Az pedig, hogy mennyire illeszkedett be valaki egy társaságba: egy másik fórumon nekem is sok hsz-em van, ismerem a szabályokat, betartom őket, és nem szekálom az újoncokat, mert nem tudják hogy kell viselkedni a fórumon. Van ott olyan is, akinek kétszerannyi van, mint nekem, és mégis idegen a fórumnak, mert állandóan szabályt sért, felesleges kommenteket ír.
Azt mondod illeszkedjen az az egy a többséghez? Akkor modbázis miért nem illeszkedik a többiekhez? Neki van fizetése, és ő diktálja a saját hülyeségeit! Ő amit kitalál, azt nem kiteszi a szabályok közé, hanem körbeküldi a modiknak, hogy aztán az életbe ki ne derüljön, hogy most éppen mit szabad és mit nem.
Az meg , hogy segítetek, szerintem nem teljesen igaz, mert eddig azonkívül, hogy menjek a picsába a chat-hu-ról semmi mást nem halottam. Mostmár szerintem tényleg kilehetne dobni az egész topikot a kukába, mert semmi értelmes nem hangzott el benne. Na Viszlát! Remélem írtok még nekem szép, oktató dolgokat, csak hogy nehogymár az enyém legyen az utolsó szó. Sebaj, majd felnőttök! (tisztelet a kivételnek)
Captain Crash
valaki: Egyszer majd felnövünk és reméljük olyan okosak leszünk, mint te. biggrin.gif
Pjotr
Ja nekünk kell felnőni.... smile.gif
Neked meg tényleg gyanús lehetne már, hogy minden fórumon mindenki mást mond mint te....
De látom az, hogy nincs igazad az fel sem merül benned...
toreki
Van egy cikk az indexen az internetszolgáltatókról.
Jó kérdés, ki a főbűnös. Elsősorban a hatóság, aki hagyja mindezt. Szerintem.
hegi
Sziasztok!
Én új tag vagyok,és szeretném a tanácsaitokat kikérni a következő témában.
Megpróbálom röviden.
2004.dec.13-án 1 éves hűségnyilatkozatot kötöttem a t-online-al a Webáruházban,s mivel itt kötöttem az egyedüli kedvezményem az ingyenes bekötés volt(ennek később jelentősége lesz).
Az 1 év lejártával,amelyről a t-online internetes ügyfélszolgálatán, a személyes oldalamon megbizonyosodva,2006.januárjában újabb 1 évre szerződtem velük,ami a meglévő kapcsolatra tekintettel, csak egy csomagmódosítást jelentett.
Ennek a hűségideje 2007.január 07-én járt le, azonban a biztonság kedvéért most a gyöngyösi irodában is megkérdeztem a hűségidő végét, s csak ezután adtam le a lemondó nyilatkozatot, amelyre ők rá is írták, hogy a hűségidő lejárt, ehhez képest a valós megszűntetés ezután csak január 15-én történ meg.
Másfél hónappal ezután kaptam egy csekket 36.000 FT -ról, mivel szerintük 3 nappal korábban - a január 18-i dátum előtt - bontottam fel velük a kapcsolatot, s szerintük a legelső bekötésnél nem számít bele az 1 hónap kipróbálási idő (persze ez nem szerepelt sehol, és az ilyen kipróbálási idő ingyenes, vagy kedvezményes kellene, hogy legyen) a hűségidőbe.Emellet ezek a dátumok nem lettek jelezve a t-online ügyfélszolgálaton általuk feltüntetett hűségidő vége sorban.
Írtam a Söme Gábornak ( a t-onlie vezérigazgatójának) egy ajánlott, térivevényes levelet, és a szamala@t-online címre is elküldtem ezt, de legutóbbi érdeklődésemre válaszolva 1 hónap reagálási időt biztosít a törvény számukra.
Bocs, ha túl hosszú lett, megpróbáltam besűríteni a tényeket.
Nagyon megköszönöm, ha van tippetek a helyzet megoldására, ha mégis tovább fajulnak a dolgok.
TheElf
Először is érdemes megkeresni a legközelebbi ügyfélszolgállatot, elmondani nekik a történetet. Nem tudok arról, hogy a kipróbálást lehetővé tévő próbahónap 2004. dec. 13.án kötött szerződésnél felmerülne, ha jól emlékszem ez későbbi akció. A hűségidőbe valóban nem számít bele a próbahónap, ugyanis ilyenkor következmények nélkül lemondható az internetezés, csakhogy ez valóban csak új előfizetőket érinti, így az esetben nincs jelentőssége, ha 2006 januárban adtak ilyen próbahónapot az újaknak. Érdemes erre és a korábbi információra hivatkozva ott is megreklamálni az ügyet, feltehetőleg igazat fognak adni neked.
Matteo
Üdv,

Egy másik téma, talán ide illik:

Ha egy vállalkozás céges adatokat gyűjt, konrkétan email címeket is, továbbadhatja e direkt marketing célokra egy reklámozónak?

Ha előzetes hozzájárulás nélkül gyűjtötte az adatot, melyet "jóhiszeműen" megvett használt egy reklámozó cég, és az email reklámja nem tetszik az adott cégnek, akkor ki a felelős?
Ariadne
Előzetes kifejezett beleegyezés nélkül nem lehet ilyen adatot gyűjteni, továbbadni meg pláne nem. Én is kaptam már ismeretlen webáruháztól spamet, de mióta megírtam nekik, hogy fel fogom jelenteni őket az adataimmal való visszaélésért, ha tovább folytatják, azóta nem küldenek. smile.gif

14. § (2) Elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz útján kizárólag az igénybe vevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus hirdetés. Hozzájáruló nyilatkozat bármely olyan módon tehető, amely lehetővé teszi a hozzájáruló nyilatkozatot tevő személy azonosítását, valamint a hozzájárulás önkéntes és a megfelelő tájékoztatás birtokában történő kifejezését.
(3) A (2) bekezdésben foglalt hozzájáruló nyilatkozat bármikor korlátozás és indokolás nélkül, valamint ingyenesen visszavonható. Ebben az esetben a nyilatkozó nevét az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból haladéktalanul törölni kell, és részére elektronikus hirdetés a továbbiakban nem küldhető.
(4) Az elektronikus hirdetés (2) bekezdés szerinti küldése során tájékoztatni kell a címzettet arról az elektronikus levelezési címről és egyéb elérhetőségről, ahol az elektronikus hirdetések információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával történő küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti.
(5) Az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője köteles nyilvántartást vezetni azokról a személyekről, akik náluk a (2) bekezdés szerinti hozzájáruló nyilatkozatot tettek. A nyilvántartásban rögzített - az igénybe vevőre vonatkozó - adatok harmadik fél számára kizárólag az igénybe vevő előzetes hozzájárulásával adhatók át.
(6) Az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője nem küldhet elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz útján elektronikus hirdetést azoknak, akik az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásban nem szerepelnek. A küldés tilalma az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató, illetve az elektronikus hirdetés közzétevője által küldendő valamennyi elektronikus hirdetésre vonatkozik.
(8) A (2)-(6) bekezdések megsértéséért az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője is felelősséggel tartozik.'

Az utolsó mondatod nekem nem teljesen tiszta, kinek nem tetszik a reklám, a megrendelőnek, vagy annak, akinek az adatával visszaéltek?
Matteo
Köszi a választ.

Tehát az a kismillió adatbázis gyűjtő, árusító vállalkozás törvénysértő? (kivéve ha eleve úgy kéri az adatokat egy cégről, hogy a beleegyezés kérésébe kiköti, hogy azt marketing célokra harmadik fél számára továbbadhatja)

Mi a helyzet az interneten fellelhető nyilvános emailcímekkel? Legyen az céges vagy magán.
Gondolom azokat sem lehet felhasználni.

Kettős helyzetben vagyunk, mert nyilvános emailcímünkhöz érkezik napi szintem 5-10 kéretlen levél, viszont mi is küldünk éves szinten többtízezer dm levelet és előfordul, hogy vásárolt adatbázisból.

Ariadne
Nem tudom pontosan hogy megy a címek vásárlása (a hivatalos adatnyilvántartós persze egyértelmű, de azon kívül), mindenesetre a fogyasztók kellemetlen kérdéseinek megelőzésére én biztosan beleíratnám a szerződésbe, hogy aki átadja ezeket a címeket, kijelenti, hogy azokat a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon, az érintett előzetes kifejezett hozzájárulásával szerezte. Innentől szvsz védve van a cég is, és a "macerált" fogyasztóval szemben is tisztázható a dolog.

A nyilvánosat sem lehet felhasználni, legalábbis a fenti jogszabály szerintem ezt jelenti. Attól, hogy szerepel a neten, még nem egyeztem bele kifejezetten abba, hogy felhasználják. Kivéve ha melléírom, hogy "ide küldjetek amit akartok". biggrin.gif
Captain Crash
Matteo: Az adatvédelmi biztoshoz fordulhatsz a kérdéseddel, ő nyilván konkrétabb tájékoztatást tud ebben nyújtani számodra. Amennyire én tudom, vannak nyilvános adatok, melyeknek kezeléséhez, feldolgozásához, továbbításához nem kell az érintett hozzájárulása. Azonban Dr. Péterfalvi Attila egy hozzám intézett levelében a következőkről tájékoztatott: "Az e-mail útján küldött reklámokra vonatkozó magyar szabályokat az elektronikus kereskedelmi szolgltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény tartalmazza. E törvény szerint nem szabad olyan személyeknek reklámot küldeni, akik nem szerepelnek a Szolgáltató azon nyilvántartásában, amelyet azokról vezetnek, akik a regisztráció során bejelentették, hogy kívánnak ilyen reklámot kapni [14. §]. E rendelkezés értelmében az előzetes hozzájárulást nem helyettesítheti az utólagosan szerzett hozzájárulás, sem a tiltakozás elmaradsa. Ugyanakkor a felhaszánlók számára biztosítani kell a reklámok fogadása, illetve megtiltása iránti igény bejelentsének jogát." Ebből úgy gondolom sokminden kiderül. Ariadne jól látja a dolgokat.
asdf
(Ariadne @ 2007.03.22, 10:48) *

Én is kaptam már ismeretlen webáruháztól spamet, de mióta megírtam nekik, hogy fel fogom jelenteni őket az adataimmal való visszaélésért, ha tovább folytatják, azóta nem küldenek. smile.gif

En tavaly evvegen besokalltam, minden magyart automatikusan bejelentek biggrin.gif Bar az eddigi ket lezarult eljarasbol ugy jon le, hogy lehet, hogy tokfoloslegesen sad.gif
Ariadne
Pedig épp örültem, milyen jól sikerült jogszabályunk van most az egyszer... mad.gif
asdf
Ez volt az egyik:
"Kotelezem a Hirdetot, hogy e hatarozat keszhezvetelet kovetoen tartozkodjon a jogellenes magatartas tovabbi folytatasatol."
Igen, ezt mind, 0 Ft buntivel. Azt hiszem ez a no komment kategoria...
mmbike
Halihó

Ha már megnyitottam a témát gondoltam visszatérek.
Visszaolvastam és látom komoly vita lett a chat.hu-s ügyből. Nem olyan nagy hülyeség amit "valaki" felhasználó írt, csak kissé drasztikusan és agresszíven fogalmazott. A helyzet a következő: Nem a chat.hu moderátoraival van gond, hanem magával a céggel. Az valóban igaz hogyha engem megkárosítanak 300 Ft-al akkor polgári peres úton kéne beperelnem őket, de mivel több emberről és egy közösséget érintő témáról van szó, így a hírközlési hatóságnak kéne(?) foglalkozni ezzel a kérdéssel. A probléma az, hogy a hírközlési hatóság még a levelekre sem hajlandó válaszolni ami ezzel a témával kapcsolatos. Írtam az index.hu-nak, az MTE-nek, az infomediatornak, a hírközlési hatóságnak, és érdekes módon sehonnan sem jön válasz!
És hogy az mte határozatát idézzem:

"...a Chat.hu több ízben megsértette a hatályos jogszabályokat és a saját moderálási alapelveit,..", "..A Bizottság megállapította, hogy a Chat.hu a magyar jogszabályi keretek között szabadon dönthet arról, hogy milyen szabályokat alkot. Azonban a szabályzat a fórumok és a chatek esetén általános szerződési feltételként funkcionálnak. Amennyiben valamely szolgáltató saját szabályzatát nem tartja be, akkor erre vonatkozóan a felhasználói panaszok megalapozottak. Tekintettel arra, hogy a moderátorok a Chat.huval megbízási jogviszonyban vannak, ezért tevékenységükért a felhasználók felé felel, mint szolgáltató..."

Ha törvénysértés van, akkor miért nem lép a hírközlési hatóság? Vagy én fordulok rossz hatósághoz?

Hogy kicsit tisztábban lássátok a helyzetet, bármilyen gyerekesnek vélitek, de én is készítettem honlapot, amin több felhasználó levelezése van nyilvánosságra hozva (természetesen az ő beleegyezésükkel).
a honlap címe " http://szegyenchat.freeweb.hu "

Azt hiszem a levelek után amiket itt olvasni lehet, érthető a felhasználók háborgása. Arra pedig hogy miért nem megy el bárki is a chat-ről egy másikra rém egyszerű a válasz. Mert megszokta! Én több mint 7 éve használom a chat.hu-t . A béta tesztelésébe is részt vettem, így kicsit úgy érzem mintha a szivemhez is nőtt volna.
Valamiért viszont nem tudom tolerálni azt, hogy szándékosan megkárosítják azokat a felhasználókat akik "tiltott személyek".
Mellesleg hogy lehet megállapítani egy számítógép elött ülő személyét IP cím alapján???
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.