Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
MP3-MP4 lejátszók, pendriver
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6
Captain Crash
A hatályos ptk. a jótállást a szerződést biztosító mellékkötelezettségek között szabályozza, ami azért fontos, mert jótállási kötelezettség nem csak hibás teljesítésért, hanem bármilyen szerződésszegésért fennállhat. Ennek ellenére, a gyakorlat szerint általában a hibás teljesítés orvoslásának eszköze a jótállás.

Jótállási kötelezettséget keletkeztethet jogszabály, szerződés, illetve reklám is. A 151/2003-as Korm. rendelet mellékletében felsorolt termékekre, így az mp3 lejátszókra is kötelező jótállást vállalni.
Ennek a jogszabálynak a hátránya, hogy azon termékeket, melyekre a kereskedő a rendelet szerinti jótállást köteles vállalni, taxatíven sorolja fel. Ebből következik, hogy például érdekes jogértelmezési kérdés, hogy mp4 lejátszókra kell-e jótállást vállani?! Véleményem szerint pont a jogszabály ezen fogyatékossága miatt - sajnos - nem kötelező.

Így tehát abban a kérdésben, hogy a kiesett gomb-ra kell-e jótállást vállalni az a válaszom, hogy amennyiben a 151/2003-as Korm. rendelet vonatkozik a te lejátszódra, úgy természetesen kell, egyéb esettben pedig a kiállított jótállási jegy a mérvadó, valamint a ptk.-ból eredő kógens szavatossági jogok.

Ami még fontos, hogy jótállási, ill. szavatossági igényed érvényesítésekor a 49/2003-as GKM. rendelet szerint kell eljárni, mivel fogyasztói szerződésről beszélünk. Ebben az is benne van, hogy a fogyasztói igényéről jegyzőkönyvet kell kiállítania, illetve a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről a kötelezettnek legfeljebb 3 munkanapja van, hogy nyilatkozzon. Valamint, hogy törekednie kell, hogy a kijavítást, ill. kicserélést legfeljebb 15 napon belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezze.

Jótállásról, szavatosságról az összefoglalóink további érdekességeket tartalmaznak, érdemes őket elolvasni, hogy képben legyél a jogaidat illetően! Kérlek olvass!
ajka62
Köszi a választ!
A termék mp3-as, de tud képet is rögzíteni.
Kösz
Nolfo
Üdv Mindenkinek!

Kaptam karácsonyra egy Orion MP4-106 tipusu MP4 lejátszót. Érdekes dolgokat művel, az előretekerő/visszatekerő gombok a zenelejátszástnál jól, de mindenhol máshol fordítva működnek. Hallottam olyanról hogy a képernyője elvileg nem jól áll, bár ez engem nem tulságosan zavar. Elvileg mindkettő szériahiba. Mivel karácsonyra kaptam, nincs meg a blokk (legalábbis nincs nálam), csak a garancialevél van nálam. Ezt nekem a Cora-ban vették, így oda vinném vissza. Ki szeretném cseréltetni vele azonos áru MP4re vagy egyéb cikkre, egy kis ráfizetésre is hajlandó vagyok. Kérdésem: levásárolhatom az árát ha csak a garancialevél van meg?
Szerk.: 21-én lett véve, akkor holnap még van 3 napos visszavétel? Ezt ha lehet kifejtenétek?
Másik pedig: a csomagolása elveszett(nem a doboz, hanem a fóliák, zacskók), az baj?

Válaszotokat előre is köszönöm,
Nolfo
Blade
(Nolfo @ 2007.12.27, 21:17) *

Kaptam karácsonyra egy Orion MP4-106 tipusu MP4 lejátszót. Érdekes dolgokat művel, az előretekerő/visszatekerő gombok a zenelejátszástnál jól, de mindenhol máshol fordítva működnek. Hallottam olyanról hogy a képernyője elvileg nem jól áll, bár ez engem nem tulságosan zavar. Elvileg mindkettő szériahiba. Mivel karácsonyra kaptam, nincs meg a blokk (legalábbis nincs nálam), csak a garancialevél van nálam. Ezt nekem a Cora-ban vették, így oda vinném vissza. Ki szeretném cseréltetni vele azonos áru MP4re vagy egyéb cikkre, egy kis ráfizetésre is hajlandó vagyok. Kérdésem: levásárolhatom az árát ha csak a garancialevél van meg?
Szerk.: 21-én lett véve, akkor holnap még van 3 napos visszavétel? Ezt ha lehet kifejtenétek?
Másik pedig: a csomagolása elveszett(nem a doboz, hanem a fóliák, zacskók), az baj?

Csak a kötelező dolgokról tudok nyilatkozni, sorban.
Ha hibás, akkor jogosult vagy ugyanolyan hibátlan termékre kicserélést vagy kijavítást kérni. 3 munkanapon (!) belül a kicserélést nem utasíthatják el azzal, hogy a javítás olcsóbb.
A garancialevél igazolhatja a vásárlást, amennyiben minden szükséges adat rajta van, de ha le sincs pecsételve, akkor jobb, ha elkéred a blokkot/számlát, mert az biztosan elég.
A levásárlásra, más termékre való cserére se te, se a bolt nem vagytok kötelezhetők.

Az összes többi már azon múlik, miben tudtok megegyezni a CORA-val. Általában szokták kérni az eredeti csomagolást is az ilyen nem-kötelező más termékre cserénél...
Nolfo
(Blade @ 2008.01.02, 18:00) *

Csak a kötelező dolgokról tudok nyilatkozni, sorban.
Ha hibás, akkor jogosult vagy ugyanolyan hibátlan termékre kicserélést vagy kijavítást kérni. 3 munkanapon (!) belül a kicserélést nem utasíthatják el azzal, hogy a javítás olcsóbb.
A garancialevél igazolhatja a vásárlást, amennyiben minden szükséges adat rajta van, de ha le sincs pecsételve, akkor jobb, ha elkéred a blokkot/számlát, mert az biztosan elég.
A levásárlásra, más termékre való cserére se te, se a bolt nem vagytok kötelezhetők.

Az összes többi már azon múlik, miben tudtok megegyezni a CORA-val. Általában szokták kérni az eredeti csomagolást is az ilyen nem-kötelező más termékre cserénél...

Már megvolt a visszavitel, elfogadták, adtak róla egy "lapot" amin feltüntetik hogy mi volt a csomagolásban mikor visszavittem, mi volt a gond, meg kellett adnom a nevem, címem, telefonszámom. A garancialevelet elfogadták, viszont cserélni nem tudtak. Hogy mikor lesz kész csak annyit válaszolt, hogy: "Hát ugy pár hét de majd szólunk."
frantyi
Sziasztok!

Tönkrement az mp3 lejátszóm, visszavittem a fukarba. Természetesen előtte jól átolvastam, fórumot, és két dolgot vontam le,

1. A 151/2003-as Korm. rendelet, valamint az 1997. évi CLV törvény
(Fgytv.) értelmében a jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli,
akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás
nyújtására kötelez (a forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási
cikk tulajdonosa érvényesítheti!

2. A fogyasztó dönti el, hogy kijavítást, vagy kicserélést

Odavittem a lejátszót!

Odaadtam az ügyfélszolgálatosnak és elmondtam mi van. (A fentekkel együtt) és kértem szépen a lejátszó cseréjét.

Erre az volt a válasz hogy csak akkor hajlandók kicserélni ha viszek egy igazolást a szervizből hogy cserélhető. Erre mondom neki hogy nem a szervizbe vettem, én nem viszem oda, akkor itt leadom hogy intézzék el. (szépen megjegyeztem hogy 15 nap meg ilyenek( az ügyintéző még hozzátette hogy mért oda vittem mikor világosan rajta van hogy a szerviz a garancia viselő.))
A hölgyemény szerint így jóval tovább fog tartani. Erre elhoztam a készüléket.

A kérdésem az volna hogy tényleg követelhetik a csere igazolást cseréhez, és ez egyáltalán még létezik?
Vagy menjek vissza verni az asztalt hogy cseréljék. (mert első körben cserélést kértem, és nem arra hivatkoztak hogy túl sokba kerülne nekik)

Köszönöm

Feri
Blade
(frantyi @ 2008.09.09, 18:27) *

A hölgyemény szerint így jóval tovább fog tartani. Erre elhoztam a készüléket.

A kérdésem az volna hogy tényleg követelhetik a csere igazolást cseréhez, és ez egyáltalán még létezik?
Vagy menjek vissza verni az asztalt hogy cseréljék. (mert első körben cserélést kértem, és nem arra hivatkoztak hogy túl sokba kerülne nekik)

Nem kötelezhetnek arra, hogy te rohangálj a szervíz és az eladó között. Ott kellett volna hagynod a készüléket, egy szép bejegyzéssel együtt a vásárlók könyvébe, amiben leírod, mi a baja, és hogy cserét kérsz.
Az ilyen lejátszókat amúgy se lehet javítani, mert egy darab chip az egész belük... csak szórakoznak veled. mad.gif
Ettől függetlenül joguk van javítani, és az időt húzzák... ilyenek a magyar törvények. alien.gif
SnowCat
Üdv, látom már másoknak is össze akadt a bajsza az Extreme Digitállal, sajnos most nekem is.
Ez történt eddig:

2008-08-05:
Pesten az E-digitálnál vettem egy Itouch mp4 lejátszót ajándékba... Majd egy idő után visszakaptam hogy hibás, nem játszik le minden MP3-at, és tesztelgetések után rájöttem hogy ha egy MP3 fájl infója (ID3-tag, előadó, album, szám címe, stb) ki van töltve akkor az adott MP3-at nem játsza le.
Ekkor fogtam egy MP3-at ami nem ment, felmásoltam rá ROSSZ néven, majd kitöröltem belőle a fájl infót, és felraktam JÓ néven, persze csak a jó-t játszotta le, majd minden észrevételemet mellé írtam egy TXT-be.
(A javítás kb egy FirmWare frissítésből állna... ha lenne olyan, legalábbis én nem találtam)

2008-09-01:
Bementem a boltba ahol vettem, hogy visszahoztam gariba a cuccot, egyből mondták ,hogy vigyem a szervízükbe (Valami PC doki azthiszem), de én megmondtam nekik hogy itt vettem, majd ök rohangálnak vele, én nem fogok. Akkor mondta az eladó hogy ok várjam meg a főnököt, aki fél óra mulva meg is jött, és átvette, megmutattam neki a hibát, hogy a két MP3 teljesen megeggyezik, csak az ID3-tag van kitöltve az egyiknél, nézett hogy érdekes hiba, és átvette.

2008-09-valami... kb 14.-e
Kapom az smst hogy kész van, másnap (15. hétfő) bemegyek érte (a szervízükbe, nem a boltba). Megkapom, és amíg töltögeti ki a papírokat, megnézem rajta a 2 mp3-at amit annó ráraktam, és még mindíg csak az eggyik ment. Szóltam is egyből, hogy ez még mindíg nem jó, és akkor ott annak a srácnak is elmagyaráztam mi a gond, megnézte ő is, és azt mondta hogy OK akkor visszaküldi a szervízbe. Kiegészítette a leírást a garancialevélen, hogy megtalálhatók a példa MP3-ak a gépen, majd kiadta nekem az új garancialevelet, de még az eredeti 09-01 dátummal.

ma 2008-10-1 van. Ami azt jelenti ,hogy náluk van már 1 hónapja (gyakorlatilag több időt volt náluk mint nálam és ez szerintem "jelentős kényelmetlenség") és ezért szeretnék élni azzal a lehetőséggel ,hogy elállok a szerződéstől és kérem vissza a pénzem.

És ezért kérném a tanácsotokat, hogy hova mennyek?
Mert nem akarom hogy ide oda küldözgessenek.
Szóval mennyek be a boltba ahol vettem, és ott verjem az asztalt, vagy az Edigitálos szervíznél? Eggyáltalán ők kiadhanak-e pénzt a szervízbe?

És ha neaggyisten megtagadják, akkor panaszkönyvbe mindezt írjam le, és békéltető testület? vagy várjam meg válaszukat?

(Jah másik viszonylag lényegtelen dolog, hogy nem volt hozzá leírás, ezt jeleztük nekik e-mailben amire azt írták hogy persze, azonnal póstáznak egyet... azóta is jön. Viszont úgy vették át hogy minden tartozékkal. Ha véletlenül visszaadnák megjavítva, akkor amikor átveszem mondhatom hogy "Bocsi ebbe nincs minden tartozék, nincs benne a leírás"?)

Szerk: Netán írjak nekik egy E-mailt, hogy el szeretnék állni a szerződéstől?
SnowCat
Folytatódik a történet.
Ma bementem a boltba, ahol vettem, és mondtam, hogy már több mint egy hónapja 'javítják' és ezért elállok az adásvételi szerződésünktől, és kérném vissza a pénzemet. Erre azt a választ kaptam, hogy nem ők a forgalmazó (érdekes mert ott vettem) és hogy már más szabályok vannak az EU miatt, és a 15 nap is már 30 és arra is csak 'törekedni kell' ... Nemtudom ez mennyire igaz, valaki meg tudja erősíteni/cáfolni?

Ezután fogtam magam és beleírtam a vásárlók könyvébe (amiben mellesleg az első kitöltött lapon kívül semelyik sem volt lepecsételve, ezt is beleírtam, majd szóltam hogy legalább az enyémet pecsételje már le). A bolt vezető azt mondta ,hogy utánanéz a dolognak, és 3 napon belül válaszol.

Vélemények?
Szerintem megvárom a válaszukat, és annak fügvényében küldöm a fizetési felszólítást... de azért ez az EUs 30napos 'nem hozzánk kéne jönni" dolog nemtom mennyire reális, ha lesz időm utánanézek, de ha valakinek van ötlete/tapasztalata akkor arra kiváncsi lennék.

köszi.
Mozigépész
(SnowCat @ 2008.10.03, 19:16) *

Folytatódik a történet.
Ma bementem a boltba, ahol vettem, és mondtam, hogy már több mint egy hónapja 'javítják' és ezért elállok az adásvételi szerződésünktől, és kérném vissza a pénzemet. Erre azt a választ kaptam, hogy nem ők a forgalmazó (érdekes mert ott vettem) és hogy már más szabályok vannak az EU miatt, és a 15 nap is már 30 és arra is csak 'törekedni kell' ... Nemtudom ez mennyire igaz, valaki meg tudja erősíteni/cáfolni?

Ezután fogtam magam és beleírtam a vásárlók könyvébe (amiben mellesleg az első kitöltött lapon kívül semelyik sem volt lepecsételve, ezt is beleírtam, majd szóltam hogy legalább az enyémet pecsételje már le). A bolt vezető azt mondta ,hogy utánanéz a dolognak, és 3 napon belül válaszol.

Vélemények?
Szerintem megvárom a válaszukat, és annak fügvényében küldöm a fizetési felszólítást... de azért ez az EUs 30napos 'nem hozzánk kéne jönni" dolog nemtom mennyire reális, ha lesz időm utánanézek, de ha valakinek van ötlete/tapasztalata akkor arra kiváncsi lennék.

köszi.

1. te nem a forgalmazótól vetted a terméket.
2. Igaz, hogy EU tagok vagyunk, de a Magyar jogszabályok vonatkoznak ide! Ezért van, ha külföldön vásárolsz, akkor az ottani fogyasztóvédelmi törvények a mérvadóak! Itthon csak a Magyar!
SnowCat
(Mozigépész @ 2008.10.04, 09:30) *

1. te nem a forgalmazótól vetted a terméket.
2. Igaz, hogy EU tagok vagyunk, de a Magyar jogszabályok vonatkoznak ide! Ezért van, ha külföldön vásárolsz, akkor az ottani fogyasztóvédelmi törvények a mérvadóak! Itthon csak a Magyar!

Ergó mehet az E-Digitálnak a fizetési felszólítás! (De azért megvárom mit reagáll a vásárlók könyve bejegyzésre)
Köszi a választ smile.gif
Mozigépész
Így van!
Azért kíváncsian várom a válaszukat, mert általában ilyen bejegyzés után hirtelen megoldódik a probléma!
frantyi
Sziasztok

Vettem karácsonykor egy Samsung mp3 lejátszót, ami tönkrement. és visszavittem a fukarba szeptember elején. Egy csomót morogva de átvették szervizelésre. (még én voltam a rossz hogy visszavittem).

3 hét után visszajött a kicsike.
Első probléma ott volt hogy nem tüntették fel a garancia jegyen hogy mennyit volt szervizbe, hanem adtak 2 papírt ozt jó van. Én mondtam hogy így nem veszem át. Mire jött a főnök és elmagyarázta hogy ők a jó fejek mert elintézték helyettem a szervizelést és legyek hálás. Én mondta hogy ez valahogy nem így van mert törvényi kötelességüket teljesítették, erre meg az volt a válaszuk hogy 40 km-en belül van a szerviz ergó ők a jó fejek mert ingyen szolgáltatást nyújtanak. Nem volt időm ott veszekedni ezért átvettem a terméket és otthagytam a francba az egészet, ment a vonat.

A második probléma meg ott van hogy mikor mentem hazafele elkezdtem hallgatni a lejátszót és kiderült hogy nem javult semmit, sőt még rosszabb lett. a régi dolgaimat sem játssza már le rendesen. 1-2 számnál a szám közepén egy jó hangos kattanás és megy a következő számra.

Az volna a kérdésem hogy van jogom követelni a cserét, mert nem akarom hogy megint szervizbe menjen a jószág mert már le akarom tudni a dolgot. Illetve ha nem hajlandók cserélni akkor küldjem megint szervizbe és véssek bele a vásárlók könyvébe?

Köszönöm
Frantyi
asdf
Mellik fukar tiporta paros labbal a fogyasztoi jogokat? wink.gif Egy hiba utan mindenesetre alapesetben nem lehet cseret kerni, illetve kerni lehet, csak nem fogjak megadni wink.gif De a 15. nap utan mar batran verhetsz asztalt majd, irhatsz a vasarlok konyvebe, aztan lehet, hogy meggondoljak magukat wink.gif Konnyebb helyzetben lennel, ha mar atvetelkor csekkoltad volna a dolgot, es nem veszed at, mert a hiba tovabbra is fennall.
SnowCat
(Mozigépész @ 2008.10.05, 15:58) *

Így van!
Azért kíváncsian várom a válaszukat, mert általában ilyen bejegyzés után hirtelen megoldódik a probléma!

Sajnos most nem ez a helyzet... Legalábbis még kb fel kell fognom nagyjából mit írtak.

A válaszuk:

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó A 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet kötelező jótállásról szóló rendelkezésének megfelelően a jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó)! A fogyasztó jótállási igényét a forgalmazónál, a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál ill. a vásárlás helyén a kereskedőnél is érvényesítheti!
Az ön készülékének forgalmazója a For-Max Kft! Hibás teljesítés esetén a fogyasztó elsősorban -választása szerint- kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha a kötelezettnek a másik jotállási igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembevéve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotában képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a jótállási jog teljesítésével a fogyasztónak okozott kényelmetlenséget!
Szerződéstől való elállás feltétele a szerződés előtti állapot visszaállítása, a készülék hiánytalan csomagolásának megléte!
További garanciális ügyintézésig várom a forgalmazó szervízének álláspontját!

Szóval most azt mondják ,hogy ők csak eladták nekem, nem ők a forgalmazók, ne őket nyaggassam? Hogy is van ez?
(bevallom őszintén nemtudom pontosan mit akarnak ezzel a levéllel elérni... azon kívül hogy üljek a seggemen és várjak)
Vélemény?

Szerk: Nem értem én ezt a dolgot, Átnéztem a számlámat, csak az E-Digitál, és az én adataim szerepelnek rajta, akkor miért a For-Max a forgalmazó?
A Másik meg, átfutottam az itt található fizetési felszólítást és abban ez áll "... Felhívom szíves figyelmüket arra a körülményre, hogy a termék megvásárlásakor a XY Kft. és köztem (Gipsz Jakab) ingó adásvételi szerződésjött létre, mely jogügyletre a mindenkor hatályos Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak..." tehát nekem elvileg teljesen mindegy hogy ki a forgalmazó, ha tőlük vettem, nemde?
Javítsatok ki ha tévednék.

(Ha személyesen viszem be a fizetési felszólítást, és nem tértivevénnyel adom fel akkor lehet gond abból, hogy nem tudom papírral bizonyítani hogy megkapták? )
DTF
Jól látod a dolgokat!
Az Edigital szórakozik. Ők a fogalmazó fogalmán azt értik (most direkt vagy véletlenül???, aki az adott márka termékeit forgalmazza Magyarországon. Aztán lehet, hogy az ügyeddel foglalkozó adminisztrátornak fingja nincsen mit, hol, merre...
Rendeletekben, törvényekben a forgalmazó az, aki fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtja, tehát a Te esetedben az Edigital. Még ki is emelték, hogy ők jogi értelemben a forgalmazók...
SnowCat
(DTF @ 2008.10.09, 17:33) *

Jól látod a dolgokat!
Az Edigital szórakozik. Ők a fogalmazó fogalmán azt értik (most direkt vagy véletlenül???, aki az adott márka termékeit forgalmazza Magyarországon. Aztán lehet, hogy az ügyeddel foglalkozó adminisztrátornak fingja nincsen mit, hol, merre...
Rendeletekben, törvényekben a forgalmazó az, aki fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtja, tehát a Te esetedben az Edigital. Még ki is emelték, hogy ők jogi értelemben a forgalmazók...

Az "Adminisztrátor" jelen esetben az Erzsébet Krt (Blaha melletti) bolt vezetője, aki vagy félre akar vezetni folyton, vagy nagyon nincs tisztában a dolgokkal.
Ő jött azzal is hogy mivel EU-ban vagyunk ezért már 30napra kell törekedni, meg nemtommár miket mondott még, de nem sok realitásalapja volt a dolognak.
Holnap szerintem benézek, elbeszélgetek vele, aztán ha még mindíg hajthatatlan akkor megy a fizetési felszólítás.
DTF
(SnowCat @ 2008.10.09, 18:12) *

(DTF @ 2008.10.09, 17:33) *

Jól látod a dolgokat!

Az "Adminisztrátor" jelen esetben az Erzsébet Krt (Blaha melletti) bolt vezetője, aki vagy félre akar vezetni folyton, vagy nagyon nincs tisztában a dolgokkal.
Ő jött azzal is hogy mivel EU-ban vagyunk ezért már 30napra kell törekedni, meg nemtommár miket mondott még, de nem sok realitásalapja volt a dolognak.
Holnap szerintem benézek, elbeszélgetek vele, aztán ha még mindíg hajthatatlan akkor megy a fizetési felszólítás.

Sajnos ott a nagy hiba, hogy a kereskedők nagy része nincsen tisztában sem a jogaival, sem pedig a kötelezettségivel és persze a nyugat-európai országoktól eltérően, nálunk nem mindig a vásárló az elsődleges.
Ez a "forgalmazós" duma nekem is ismerős, fukarban már velem is eljátszották. Meggyőzni arról őket, hogy itt jogi értelemben beszélünk forgalmazóról szinte lehetetlen.
Az EU-s meg nem érvényes hazánkra, szórakoznak...
Ezekből látszik, hogy egyáltalán nem akarnak teljesíteni, minden baromságot előhoznak, hogy elkedvetlenítsék a fogyasztót.
Próbálj meg vele beszélni, de általában ezek a "fazonok" hajthatatlanok. Talán van még egy olyan megoldás, hogy ha már ott vagy, felhívsz egy munkatársat az NFH-tól és odaadod a telefont a forgalmazónak, akinek az NFH-s el fogja magyarázni a dolgokat. Ha így sem érti meg, akkor elállás... Az meg nem mindig zökkenőmentes, ha nem fizet, akkor bíróság. sad.gif

Hajrá!!!
SnowCat
(DTF @ 2008.10.09, 18:48) *

Sajnos ott a nagy hiba, hogy a kereskedők nagy része nincsen tisztában sem a jogaival, sem pedig a kötelezettségivel és persze a nyugat-európai országoktól eltérően, nálunk nem mindig a vásárló az elsődleges.
Ez a "forgalmazós" duma nekem is ismerős, fukarban már velem is eljátszották. Meggyőzni arról őket, hogy itt jogi értelemben beszélünk forgalmazóról szinte lehetetlen.
Az EU-s meg nem érvényes hazánkra, szórakoznak...
Ezekből látszik, hogy egyáltalán nem akarnak teljesíteni, minden baromságot előhoznak, hogy elkedvetlenítsék a fogyasztót.
Próbálj meg vele beszélni, de általában ezek a "fazonok" hajthatatlanok. Talán van még egy olyan megoldás, hogy ha már ott vagy, felhívsz egy munkatársat az NFH-tól és odaadod a telefont a forgalmazónak, akinek az NFH-s el fogja magyarázni a dolgokat. Ha így sem érti meg, akkor elállás... Az meg nem mindig zökkenőmentes, ha nem fizet, akkor bíróság. sad.gif

Hajrá!!!

Holnap bemegyek beszélek velük. Elmentem telefonomba a pesti "Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Iroda" telszámát. Értelmesnek tűnt a bolt vezető, de hát nemtudom. Max megkérem hogy főnökével beszélhessek ha nincs más... Ha minden part szakad akkor meg fizetési felszólítás.
Köszi a segítséget smile.gif
Szerk: Ezt buktam, Hátfőtől-Csütörtökig 8-12ig vannak csak sad.gif Na azért benézek. (a Fogy Védelmi Tanácsadó)
SnowCat
Na, ma bementem megbeszélni a dolgot.
Még mindíg állítják hogy nem ők a forgalmazó, de ez valójában lényegtelen, hiszen ugye közöttünk született a szerződés, amit felbontok, szóval úgyis ők fizetnek... DE csak akkor ha 'visszaállítjuk a szerződés előtti állapotot' vagyis ha náluk van a lejátszó... ami pedig a For-Max-nál van. De egy gyors telefonnal elintézte a boltvezető hogy hozzák vissza, javítva/javítatlanul, neki mindegy csak jusson vissza a boltba, és akkor felbonthatjuk a szerződést. Itt áll a dolog, azt mondták hogy jövő héten (talán keddre... de úgyis bemegyek nyaggatni őket, ha addig nem hívnak) megérkezik a lejátszó.

Remélhetőleg nem lesz már semmi probléma. Köszi mindenkinek a segítséget! smile.gif
DTF
(SnowCat @ 2008.10.10, 12:14) *

Na, ma bementem megbeszélni a dolgot.
Még mindíg állítják hogy nem ők a forgalmazó, de ez valójában lényegtelen, hiszen ugye közöttünk született a szerződés, amit felbontok, szóval úgyis ők fizetnek... DE csak akkor ha 'visszaállítjuk a szerződés előtti állapotot' vagyis ha náluk van a lejátszó... ami pedig a For-Max-nál van. De egy gyors telefonnal elintézte a boltvezető hogy hozzák vissza, javítva/javítatlanul, neki mindegy csak jusson vissza a boltba, és akkor felbonthatjuk a szerződést. Itt áll a dolog, azt mondták hogy jövő héten (talán keddre... de úgyis bemegyek nyaggatni őket, ha addig nem hívnak) megérkezik a lejátszó.

Remélhetőleg nem lesz már semmi probléma. Köszi mindenkinek a segítséget! smile.gif

Ők a jogi értelembe vett forgalmazók. Ezt nem megérteni.. na mindegy, most már tényleg nem számít.
Arról, hogy jövő héten felbontjátok a szerződést, készült vmilyen jegyzőkönyv vagy egyszerű szóbeli a megállapodás? Mert ha nem (nem akarom az ördögöt a fara festeni), előfordulhat, hogy keddig vmit kitalálnak, ami tovább bonyolíthatja az ügyet, de valószínűleg nem így lesz.

SnowCat
(DTF @ 2008.10.10, 16:13) *

Ők a jogi értelembe vett forgalmazók. Ezt nem megérteni.. na mindegy, most már tényleg nem számít.
Arról, hogy jövő héten felbontjátok a szerződést, készült vmilyen jegyzőkönyv vagy egyszerű szóbeli a megállapodás? Mert ha nem (nem akarom az ördögöt a fara festeni), előfordulhat, hogy keddig vmit kitalálnak, ami tovább bonyolíthatja az ügyet, de valószínűleg nem így lesz.

Nem írtunk róla papírt, de kétlem hogy bármi gond lenne. Korrekt az emberke, csak félre tájékoztatták és ragaszkodik hozzá. És ugyan ez most már lényegtelen, de hogy emiatt ott többet nem veszek semmit az is biztos!
lazurdeak
(SnowCat @ 2008.10.10, 17:55) *

(DTF @ 2008.10.10, 16:13) *

Nem írtunk róla papírt, de kétlem hogy bármi gond lenne. Korrekt az emberke, csak félre tájékoztatták és ragaszkodik hozzá. És ugyan ez most már lényegtelen, de hogy emiatt ott többet nem veszek semmit az is biztos!

Mindegy, milyen korrekt(nek látszik) az illető, máskor készüljön jegyzőkönyv arról, amiben megállapodtatok. Különben tényleg kezdhetik elölről a dolgot, ha olyanjuk van.

Egyébként azért nem értem, hogy mit kötözködtek, mert még ők is leírták: "...a vásárlás helyén a kereskedőnél is érvényesítheti!", márpedig Te ezt tetted. (Megjegyzem, a "vásárlás helyén" kitétel nem jogos, mert a kereskedő más boltjába is beviheted. De tedd el az összes ilyen aranyköpésüket. Ha akarsz nyakukba akasztani egy kis bírságot, akkor esetleg küldd el ezeket a fogyasztóvédelemhez. De főleg azért tedd el, hogy ha esetleg elmész az üggyel bíróságra vagy Békéltető Testülethez, akkor ott elég erősen ellenük fog szólni, hogy ennyire nyíltan veszik semmibe a jogszabályokat.
giappone
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Egy vízálló Lavod mp3 lejátszót vettem januárban. Sajnos nem vittem vissza 3 napon belül, a víz befolyt a dugasz mellett és gyakorlatilag használhatatlan volt a lejátszó. Azt hittem én csinálok valamit rosszul ezért próbálkoztam még vele és csak hat nap múlva vittem vissza az eszközt. Az eldadó azt mondta, hogy pénzt vissza nem ad, de azt a megoldást találta ki, hogy egy más márkájú lejátszó füldugóját átrakta erre a gépre, próbáljam ki. Rendben is volt, 6 hétig működött.
Aztán tönkrement, nem ismerte fel a lejátszót a gép és csak az egyik fülhallgatója szólt már. Visszavittem (közben eltelt 2-3 hét, mert szabadságon voltak), azt mondta bevizsgálja. Ez 3 hétbe telt... Nekem otthon 5 perc volt. Postán visszaküldte, ez újabb 3 hétbe telt, mire megjött...
Most másfél hetet sem bírt, ez egyik hangszórója érintkezéshibás, eleinte csak kihagyott, most már alig-alig szól.
Elegem lett, vissza szeretném kapni a pénzemet. Kérdésem: milyen jogok illetnek meg? Számomra bebizonyosodott, hogy ez a termék használhatatlan kínai vacak. Ha megint meg akarja vizsgáltatni, ill. cserét ajánl, mondhatom, hogy "nem, köszönöm"? Nem szeretnék újra visszautazgatni, hogy aztán 2 hét múlva megint ki kelljen cseréltetni. Vagy innentől kezdve életem végéig ezt kell játszanom? Tudom, hogy rendeltetés-szerűen használtam az eszközt.
Köszönöm a segítséget!
Mozigépész
Azért mert vízálló még nem kell új topikot nyitni.
Nem világos most mi alapján intézed az ügyet. garancia vagy szavatosság. A kettő nem ugyan az.
Javítani annyit javíthatnak amennyit akarnak, 15 napra kell törekedni a javításnál. Sokszor ugyan azzal a hibával vagy hosszú javítási idővel elkészült terméknél kérhető csere, pénzvisszafizetés.
giappone
(Mozigépész @ 2011.05.14, 16:32) *

Azért mert vízálló még nem kell új topikot nyitni.
Nem világos most mi alapján intézed az ügyet. garancia vagy szavatosság. A kettő nem ugyan az.
Javítani annyit javíthatnak amennyit akarnak, 15 napra kell törekedni a javításnál. Sokszor ugyan azzal a hibával vagy hosszú javítási idővel elkészült terméknél kérhető csere, pénzvisszafizetés.

Ha kérhető pénzvisszafizetés, akkor mégse javíthatnak annyit amennyit akarnak... Az a kérdésem, hogy mik a szabályok ebben az esetben? Mikortól számít "sokszornak" az eset. Nekem már most az. Egy vacakot sóztak rám. Hogyan tudok élni a jogaimmal? Milyen jogszabályok vannak? Nem hiszem, hogy azért mert megbíztam egy kereskedőben (most utoljára), úgy hogy a terméknek nincs magyarországi márkaképviselete (ők hozzák be), ezért a hibámért buktam a pénzemet és néhány hetente cseréltetnem kell az eszközt, ha tönkremegy. Január óta kb. 7 hetet használtam összesen...
Köszönöm a segítséget.
Mozigépész
De, mert (igaz olvasni kellene hozzá) csak akkor tehető meg ha hosszan ugyan azzal a hibával javítják a terméket. Ez sincs meghatározva pontosan, ezért mint írtam annyit javíthat amennyit akar.
Bírói gyakorlatban kb. 3-nál több ugyan azzal a hibával való javítás, és 30 napnál hosszabb idő után. De mint írtam jogszabály ilyen egyértelműen nem nem írja, így ha nem tudsz megegyezni, marad a bíróság.
Itt olvasgathatsz bírósági dolgokról!
giappone
(Mozigépész @ 2011.05.15, 16:23) *

De, mert (igaz olvasni kellene hozzá) csak akkor tehető meg ha hosszan ugyan azzal a hibával javítják a terméket. Ez sincs meghatározva pontosan, ezért mint írtam annyit javíthat amennyit akar.
Bírói gyakorlatban kb. 3-nál több ugyan azzal a hibával való javítás, és 30 napnál hosszabb idő után. De mint írtam jogszabály ilyen egyértelműen nem nem írja, így ha nem tudsz megegyezni, marad a bíróság.
Itt olvasgathatsz bírósági dolgokról!

Köszönöm a választ!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.