Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
MP3-MP4 lejátszók, pendriver
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6
matthew01
Az történt, hogy vettem egy MP3 lejátszót (37000 ft-ért), (az East computer kft.-nél) mivel ennek hibás volt a szoftvere (mert nem írta ki a fájlneveket), ezért beadtam szervizelésre, 15 nap után azt mondta a boltos, hogy nem tudja megcsinálni, ezért levásárolhatom az árát (jó ez még rendben is van, mert ugyanabban az árban volt egy másik MP3 lejátszó, ami jobban megfelelt az elvárásaimnak). Úgyhogy megkaptam azt. Ennek meg sajnos én törtem be(véletelenül) a kijelzőjét, tehát elmentem megint a boltba, az eladó azt mondta hogy mivel én tehetek róla, hogy betört a kijelző, ezért nem garanciális a javítás(még ez is rendben van), úgyhogy a saját költségemre lehet megjavíttatni.
Úgyhogy beadtam ezt is azzal, hogy 1 hónap múlva készen lesz, és 10000 ft-ba fog kerülni! Eltelt az 1 hónap, megyek az emberhez és azt mondja, hogy nem tudta még meg csinálni, mert nem jött meg a kijelző Korea-ból!

Na és itt jön a probléma: tudtommal Magyarországon van egy olyan rendelet, hogy 10000 ft feletti vásárlás esetén 8 évig kell az adott cégnek szervizanyagot tartania! Ebből kifolyólag nem egészen értem hogy miért is kellene Korea-ból behozatnia, amikor elvileg nála kéne lennie. Na de a történetnek nincs vége.

Úgyhogy azt mondta, hogy elvihetem a készüléket, és ő majd hív, hogy ha megjön a kijelző, eltelt 1 hét, 2 hét, 3 hét, 4 hét, 5 hét és ekkor meguntam a várakozást!
Felhívtam és azt mondta hogy nem jött meg, és nem is fog! Mert hogy neki nem kell tartania! Meghogy vegyek inkább másikat!

Tehát ez lenne a kérdésem, hogy igaza van-e neki?
FVF
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy igaza van. A jótállási ügyintézésről szóló 151/2003 korm rendelet hatályba lépésével (2003. nov. 22) hatályát vesztette a 35/1978 MT rendelet és az azt módosító jogszabályok, melyek az alkatrész ellátásról és a javítószolgálatról rendelkeztek. Az új rendelet pedig nem rendelkezik ezekről az esetekről.

Ez az, amit nem tudok tovább magyarázni, sajnos így van. Próbáld meg esetleg máshol, a gyártó esetleges képviseletét felhívni, de nem tudom, mennyi sanszod lehet az adott márka esetében.

Azért meglepő, hogy amennyiben abból előnyük származik, mennyire jól ismerik a kereskedők a jogszabályokat, amennyiben nem, akkor nem igazán....
lilia
Márciusban vásároltunk a Tescoban 2 db Hyunday discmant, 17000 Ft-ért darabját.
Mindkettővel gondok vannak, az egyik már több mint egy hónapja a szervizben van (2 féle hibája volt...), legutóbb azt mondták hogy majd kérnek csereutalványt, és az vagy valamikor majd... megérkezik, vagy lehet hogy ettől "megijednek" és akkor mégiscsak küldik az alkatrészt a termékhez és visszakapom a saját lejátszómat.
Az egyik kérdésem a csereutalvánnyal kapcsolatban lenne, ezt milyen termékre és hol vásárolhatom le?

A másik kérdésem arra vonatkozik hogy a készülékhez tartozó akkumulátorra vonatkozóan milyen garancia érvényes, ha ezt nem tüntetik fel külön a jótállási jegyen? (telefonoknál beleírják hogy 3 hónap)
A szervizben azt mondták ők nem foglakoznak az akkumulátorral, ha rossz az az én bajom (meg azt hogy minek veszek ilyen sz.. terméket, vegyek drágát, márkásat, azzal majd nem lesz baj). Viszont a termékek rendeltetészerűen voltak használva, a használnálati utasítás szerint voltak töltve. Mindkét! discman akkumulátora 8-10 töltés után már csak 1/2 óra zenehallgatást bír (a termék dobozán írt 32 órával szemben, persze ezt kezdetben sem tudta). Mivel speciális akkumulátora van, pótolni sem lehet, nem találtam olyan helyet ahol kapni lehetne ilyet. Így úgy érzem, 34ezer forintért vettünk két használhatatlan terméket, 5 hónapot sem bírtak.

A harmadik kérdésem hogy a fogyasztóvédelmen kívül hová fordulhatok a panaszommal? A Tescohoz, ahol vettem, a forgalmazó céghez, vagy reménytelen a dolog, kidobtam az ablakon 34000 ft-ot, spóroljak drága márkásra...?

Válaszukat köszönöm előre is.
TheElf
Fogyasztóvédelem, bíróság
FVF
A termékek cseréje a jogszabály eredeti elképzelése szerint pontosan ugyanolyan termékre vonatkozik. Természetesen el lehet ettől térni, de csak abban az esetben, ha a fogyasztó ebbe beleegyezik. Amennyiben azonban a kereskedő csak az eredetivel megegyezőre cserél, azt is el kell fogadni, hiszen a jogszabály ezt írja elő. MIndazonáltal vannak esetek (bizonyítható szériahiba) amikor nem lehetséges a csere, akkor vissza kell adni az áruért fizetett összeget.

Békéltető testülethez is lehet fordulni.

De mindig és mindenkor az a legegyszerűbb, ha közvetlenül a vásárlás helyén, a kereskedővel egyeztetünk, hiszen őtőle vásároltunk, vele állunk szerződéses jogviszonyban.
lilia
Lassan letelik a második hónap a szervízbe vitt discman esetében, július 9-én adtam be a szervizbe. Azóta hetente 2-3 szor érdeklődöm, "bíztató" talán holnap vagy holnapután válaszokon kívül még nem kaptam semmit. A szervizben azt mondják, rajtuk nem múlik, mikor lesz meg, mert egy pesti szervizcég küldi majd a csereutalványt (valamikor). De legalább már megismernek, barátságosan és megértően fogadnak.... Azt mondták, tenni nem tehetek semmit, mert nekik csak annyit ír elő a törvény, hogy törekedniük kell a 15 napon belüli javításra, semmi egyéb határidő nincs. Törődjek bele, egyszer majd csak meglesz. Ez tényleg így van?? Már kezdem unni a folyamatos odamászkálást, telefonszámlát.
FVF
Ez az időtáv teljesen egyértelmű, hogy indokolatlan várakoztatás. Amennyiben partnerrel dolgoztatnak, azért nekik kell vállalni a felelősséget. Nem egyértelmű számomra, hogy az áruház ügyfélszolgálatával, vagy pedig a szervízzel állsz kapcsolatban. Amennyiben a szervízzel, akkor mondd meg, hogy azonnal mész az áruházhoz, hogy indokolatlan ideig váratnak. Ez az időhatár eléggé túlment a 15 napon, nem hiszem, hogy egy bíróság azt vélelmezné, hogy törekedtek a 15 napra.
lilia
A szervízzel állok kapcsolatban, a gond az hogy a terméket a győri Tescoban vettük (ott dolgozott a férjem Győrben) viszont Nyíregyházán lakunk, mostanában nem jár Győrben tőlünk senki. sad.gif
FVF
Akkor is azt kell tenned, amit írtam. Ez egy rossz dolog, mármint távol venni valamit, mert okvetlen ott bujkál a kisördög, hogy elromlik, s reklamálni csak ott lehet. Mondjátok azt a szervízben, hogy hetente jártok Győrbe dolgozni.
lilia
Ma voltam megint a szervízben. Visszaadták a lejátszómat egy levél kíséretében, hogy menjek vele ahol vettem a terméket, és majd ott csinálnak valamit. Ebben benne van a dátum, hogy mikor adtam le a készüléket, valamint az, hogy a szerviz a készüléket "NEM JAVÍTOTTA MEG!", szószerint így. 151/2003(IX.12) Korm. rendeletre és 49/2003(VII.30) GKM rendeletre hivatkozva A30+ hibakóddal a forgalmazóhoz visszairányítottak. Valahogy úgy érzem ezzel csak lerázták a felelősséget, és ott most kezdhetem megint a magyarázkodást, idegeskedést....
Akinek egyébként javítania kellett volna elvileg a terméket, az a Service-Coop nevű cég, Budapesten, velük áll kapcsolatban a nyíregyházi szervíz.
FVF
Ez azt jelenti, hogy a szervíz nem tudta megjavítani, igyekezz érvényesíteni a csereigényedet. Amennyiben ezt elutasítják, akkor adjanak meg másik szervízt!!!
TheElf
Érdemben nem csak téged zavarhat a dolog de a szervízt is, hiszen az ő munkadíjukat nem fizeti így ki szinte senki...
Cukor
2004.06.08 -án vettem egy kecskeméti boltban Sulinet akció keretein belül egy 128 MB-s pendrive-t. Működött egy darabig, de 2004 november közepén 1x csak nem látta se a windows se semmi.. 2004.11.25 én bevittem a boltba..át is vették mint garanciális hiba. Kiadási határidőként 2004.12.09 13:56:16 ot jelöltek meg...Ebben az időpontban be is mentem a boltba...elküldték a nagykernek de még nincs itt sajnos ...jöjjek visszak 1 hét múlva...azóta ez megy...cserekészüléket nem adnak...stb..

A történethez még hozzátartozik, hogy a garancialevélen egy a doboz alján lévő 1*0,5 cm es papirkán volt ( elvileg ) a sorozatszáma ami alapján ők bejegyezték, habár a pendrive oldalán beégetve is van egy szám ( ésszerű hogy nem a dobozt hanem a pendrive -t kellene nézni...) a doboz persze nincs meg mert kidobtam ( minek tartsam meg.. amugy sem figyelmeztetett senki hogy az alján bármiféle sorszám van

Átvételi elismervényt kaptam amin szerepelnek a dátumok, hibaleírás , garancialevél száma és persze az átadó és átvevő aláírása

Mi ilyenkor a teendő...mit tehetek, hogy végre megkapjam azt ami megillet..illetve nekem bármiféle ( akár nagyobb is) megfelelne !
Joooe
Sulinetben azt szokták emlegetni, hogy csak ugyanolyanra lehet cserélni.
Kérdés, hogy ez igaz-e? Szerintem biztosan nem. Bár ha belegondolok ha más típusra is lehetne cserélni akkor az lehetőséget adna a sulinet szabályainak kijátszására, pl jó minőséget is lehetne sulinetben vásárolni ha van számtechboltos haverja az embernek... csak meg kell venni a sulinetben árult gagyit, aztán visszacserélni egy normálisra, aztán meg a gagyit eladhatja másnak mintha mi sem történt volna smile.gif De még ha a más típusra csere nem is működik így, akkor is még sulinetben is ott kell hogy legyen az elállás lehetősége... csak akkor vissza kell fizetni az adókedvezményt?
Na ez így sehogy sem stimmel valaki segítsen ki mert nagyon belekavarodtam smile.gif

Amúgy én is kecskeméti vagyok, elárulod melyik üzlet? (privátban, ha nyilvánosan nem akarod...)
AlBundy
(Joooe @ 2005 Feb 4, 11:51 PM)
Sulinetben azt szokták emlegetni, hogy csak ugyanolyanra lehet cserélni.
Kérdés, hogy ez igaz-e? Szerintem biztosan nem. Bár ha belegondolok ha más típusra is lehetne cserélni akkor az lehetőséget adna a sulinet szabályainak kijátszására, pl jó minőséget is lehetne sulinetben vásárolni ha van számtechboltos haverja az embernek... csak meg kell venni a sulinetben árult gagyit, aztán visszacserélni egy normálisra, aztán meg a gagyit eladhatja másnak mintha mi sem történt volna smile.gif De még ha a más típusra csere nem is működik így, akkor is még sulinetben is ott kell hogy legyen az elállás lehetősége... csak akkor vissza kell fizetni az adókedvezményt?
Na ez így sehogy sem stimmel valaki segítsen ki mert nagyon belekavarodtam smile.gif

Amúgy én is kecskeméti vagyok, elárulod melyik üzlet? (privátban, ha nyilvánosan nem akarod...)

Elméletileg csak ugyanolyanra lehet cserélni, ismeretségi körömben mégis volt rá példa, hogy tönkrement egy LG4081-es DVD-író, és mivel teljesen kifutott a széria, ezért egy LG4160-ast kapott helyette a tulaj. smile.gif
Shia-ko
Ráadásul a 81es írókat az LG konstrukciós hiba miatt automatikusan 82esre cserélte. biggrin.gif
Pjotr
Várni türelmessen, vagy elmenni a boltba és azt mondani, hogy megmondod őket a fogyasztóvédelemnek, amitől kb. annyira fognak megijedni, hogy azonnal fordítanak egyet a népszavában....
Cukor
A lingvin... egyéb bajom nincs velük (még) de ha tudom h nekem van igazam csak mégsem érek vele szart sem..
Meg ez a törekedni kell hogy 15 napon belül megkapja a vásárló a terméket...tiszta magyar szánalom...érdekes...egy más országban nincs ilyen szar kereskedelmi törvény..."Magyarok vagyunk nem ? " By Király Linda
Pjotr
Sokkal felhasználóvédőbb törvény kéne, meg több jogosítvány az FVF-nek, (már ha az hiányzik és nam az akarat...) hogy hatékonyabban tudjon fellépni a kereskedők ellen, nem rossz amit most csinálnak, de nem elég, egy pár ezer forintos dolog miatt senki nem fog bíróságra menni, itt kéne belépni az FVF-nek és segíteni a vásárlókat, hogy érvényesíthessék a jogaikat.
Ha pl. az lenne a törvényben, hogy 15 nap alatt kell javítani és nem tenné meg egy cég, akkor ha kapna egy büntetést azonnal, akkor a negyedik alkalommal már javítana 15 nap alatt.
Joooe
Na ja... kicsit úgy tűnik, hogy a jogszabályok villámgyorsan tudnak alkalmazkodni az eu-s "elvárásokhoz", figylemen kívül hagyva a hazai kereskedői, ill. vásárlói mentalitás. "Az EU"-ban lehet megvan a kialakult pozitív gyakorlat, és egy megélni szándékozó kereskedő nem tehet meg akármit még akkor sem ha nincs törvényileg szabályozva, nálunk valahogy még az is ritkaság ha ezeket a kiherélt törvényeket megpróbálják betartani. Nem akarok itt demagóg lenni, de detto mint a bérek/árak kérdése... smile.gif
Shia-ko
Kinnt is így kezdődött.
Minél több embernek kell tisztába jönnie a jogaival, és azt le is kell verni a kereskedőn. Ettől fog változni a hozzáállás, nem attól, hogy az ember várja a csodát. tongue.gif
Pjotr
Milyen jogaiddal?
Jogod van beperelni őket!
De egy olcsó dolog miatt nem nagyon perelnek az emberek, ezzel tisztában is vannak a kereskedők és le se sz*rnak bennünket.
Ha az lenne, hogy szól az ember az FVF-nek, hogy 30 napja nem javítják meg a készüléket, azok kimennének, konstatálnák a tényt, adnának egy 100.000-es csekket a boltnak mindjárt megváltozna a helyzet....
FVF
Ez a kérdés szintén olyan, ami már sok fórumon felvetődött. A Sulinet nem írja, nem írhatja felül a meglévő jogszabályokat. Tehát 15 nap határidő, csere csak ugyanolyanra, ha ilyen nincs, vagy nem alkalmas használatra, akkor megegyezés, vagy vételár visszafizetés.

A határidő gyakran elcsúszik, ezért lehet bíróságra menni, de szerintem ilyen csúszás esetén nem érdemes.
TheElf
FVF: A Sulinet Express (mert nem sima sulinetről van szó) egy állami program aminek működését ugyanúgy jogszabályok definiálják, nen vagyok biztos benne, hogy ezek a jogszabályok alacsonyabb szintűek lennének mint egyik másik itt említett kormányrendelet, stb. Sőt. Így ugye a gond az, hogy azonos szintű jogszabályok esetéln is mindig az adott helyzetre konkrétan vonatkozó az érvényes, és nem az általánosabb jgoszabály. Ebből van itt a gond. Ugyani s sulinet express mögött álló jogszabályok szerint a terméknek x (ha jól emlékszem 5) évig a vevő tulajdonában kell maradnia. A csere szóbajöhet, a visszavásárlás, szerződéstől elállás nem. (Ugyanis adókedvezményt már kaptál a szerződés után) Ha nem tudják azonos termékre cserélni akkor jön az utód, a levsárlás, stb. mert máskép nem tudják ezt megoldani, pont a törvényi háttér miatt.
Shia-ko
Sex nem rendelkezik a garanciális ügyintézés határidejeiről, mígy a hatájban lévő jogszabájok alapján kéne eljárni, maz más kérdés, hogy korrekt ügyintézés mellett, az ember türelmesebben viselkedik, mert belátja, hogy most tényleg nem a kereskedő a szűk keresztmetszet. unsure.gif
FVF
A polgári törvénykönyv felette áll a Sulinet mindenféle szabályozásának, ezt elhiheted nekem:)
TheElf
(Shia-ko @ 2005 Feb 8, 03:20 PM)
Sex nem rendelkezik a garanciális ügyintézés határidejeiről, mígy a hatájban lévő jogszabájok alapján kéne eljárni, maz más kérdés, hogy korrekt ügyintézés mellett, az ember türelmesebben viselkedik, mert belátja, hogy most tényleg nem a kereskedő a szűk keresztmetszet. unsure.gif

Shia-ko: a határidőről nem, de pl. a szerződéstől való elállás lehetőségét a josgzabályok kizárják, ugyanis a szerződés után adókedvezményt veszel igénybe, ha ez után a szerződéstől utólag elállsz és megrövidíted az államot, na azt úgy hívják hogy adócsalás, a törvény bünteti, és semmilyen kereskedő nem köteles téged ebben segíteni, akkor sem, ha bármilyen rendelet miat amúgy (ha ez nem valósítana meg bűncselekményt) elállhatnál a szerződéstől. Ebben pedig ha jól tudom az APEH az illetékes és nem az FVF. Ezért is megy át minden sulinetes ügyintézés állami kézen, mert adóügy. A határidőre való törekvés a kerekedőt kötelezi, a hatóságnak más ügyintézési határidő van megadva...

Az adókedvezmény igénybevételekor egy törvényben rögzített kötelezettséged van, hogy az eszköztől nem vállsz meg. Nem viszed vissza kereskedőhöz, nem adod el, stb. a javítás, és a szükséges csere (ami a számítógép javítását szolgállja) abban az esetben nem sérti csak a jogszabályokat, ha az új termékre is járna a kedvezmény, stb. a sulinet expressz nem egy fogyasztóbarát törvény, a jótállás 1 év után lejár, szavatosság is 2 év, de a terméket még ez után is meg kell tartanod, ha elromlik felteheted a polcra. Nem dönthetsz úgy, hogy elállsz a szerződéstől. Akár elállnál a szerződéstől, akár eladnád a terméket, akár árengedményt kérnél utólag: Jogosulatlanul vennél igénybe adókedvezményt. Ez pedig bűncselekmény, aminek a megakadályozása érdekében bizony a kereskedő mondhat nemet.

Természetesen az összes jegyzőkönyv ekkor is kötelező, a javítási határidők, az a tény is, hogy a te érdeked nem sérülhet javításkor, vagy cserekor, hogy a cserénél új készüléket kell kapni, stb. mind marad. Ellenben a SEX törvényi szabályozása bizonyos lehetőségeket kizár.
Joooe
Nem nagyon konyítok a joghoz, de szerintem elég fura lenne ha egy esetlegesen jogellenes szerződés szent és sérthetetlen lenne, csak azért mert sulinetes. Elállás esetén is gondolom megvan a módja annak, hogy visszafizesse az ember az adókedvezményt, ha már igénybe vette a ez elállás időpontjáig, és csak akkor követ el adócsalást, ha ezt nem teszi. Persze ez csak az én naív hozzállásom, a tényleges szabályozást nem ismerem, javítsatok ki ha tévedek.
(Mellesleg a vásárlástól számított 3. év vége az az idő amíg nem lehet eladni)
Amúgy már a szavatosság topikban is kérdeztem, hogy befolyásol-e valamit, hogy sulinetes, ott nem írt senki ilyet.
TheElf
A sulinetes adókedvezmény kapcsán te az állammal is kötsz érdemben egy sszerződést aminek törvényben rögzített feltétele az, hogy a termék a tulajdonodban marad. Ha nincs meg a termék mondjuk 3 év múlva akkor lecsukhatnak adócsalásért. Nem véletlenül nem veszek semmit sulinet expressz keretein belül...
FVF
Meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy új készülékre cseréljék, esetleg visszatérítsék a vételárat, természetesen úgy, hogy az adóügyek is rendben kell legyenek.

Természetesen ez senkinek nem egyszerű, ezért aztán ezt a lehetőséget a kereskedők elvetik.
TheElf
FVF: Az új készüékére való csere lehetősége adott, sőt akár más, újabb típusra is, és itt pont az adóhatóság követeli meg, hogy az új és a régi termék ára között a lehető legkisebb különbség legyen, ha a termék ára lement. Ezért megy minden csere át az állam bácsi kezén, ami lassítja a folyamatot.
Joooe
És mi a helyzet az én esetemmel? ("Szavatosság" topik)
Hibás teljesítés esetén sincs helye elállásnak? Egy szerződés akkor is csak egy szerződés ha az állam is érdekelt benne...
TheElf
Joooe: A szerződéstől elállást pont azért nem teheted meg, mert: vagy a szerződés többoldalú, és a te oldaladon jelenik meg az állam, no ez nem éppen a megszokott helyzet ahol fogyasztó vagy... vagy az állam felé vállalt kötelezettségek (nem vállsz meg a terméktől) különálló kötelezettség, itt viszont az állam nem teljesít hibásan smile.gif Így az állam felé vállalt (és törvényben előírt) kötelezettség miatt kell ,egtartanod a terméket.

Szóbajöhet a csere, stb.

A Sulinet expressz alapvetően egy elég rossz koncepció: Igen, féláron kapod meg az eszközöket, de nem adhatod tovább, nem adhatod vissza, stb. az az idő amíg meg kell őrizned pedig igen hosszú... Ez ugye a csere, javítás, stb. kérdést is felveti, nem csak akkor ha még a garanciaidőn belül történik ez... De azt is jelenti, hogy Nem lesz olcsó, használt, de még használható 1-2 éves gépből elég a piacon, s bizony ajándékként sem adható oda a megunt gép. Sokan pont ezért nem fognak géphez jutni.
Joooe
Valamennyire értelek én Elf, de akkor is... Olyan nincs ha valami jogellenes vagy felmerül a gyanú, hogy az, akkor ne lehessen ellene jogorvoslattal élni. Képtelenségnek hangzik. És ha olyan esetben megoldható az elállás, akkor egyszerű garanciális esetben is megoldható kell, hogy legyen...

Tudnál esetleg forrást adni, hol lehet sulinetet érintő hatályos jogszabályoknak utánanézni? Én semmit nem találok...

Ja és én is elég elcsesz*tt konstrukciónak tartom a sulinetet, de az 50% kedvezmény akkor is vonzó, főleg nagy értékű, várhatóan sokáig használt cuccoknál.
TheElf
CD jogtár...

A sulinetet teljesen újra kéne gondolni, és teljesen másalapon felépíteni a konstrukciót. Elsősorban olyan konstrukciót tartanék elfogadhatónak, ahol az internet eléréssel számítógépet, operációs rendszert, és a hardware karbantartását, javítását, valamint a szükséges hardware és software frissítéseket is egyetlen egységben kapod meg. Fix havidíjért. No ezt lehetne támogatni, és nem a vásárló oldalán, hanem a kereskedő oldalán, így megoldás jóval fogyasztóbarátabb lenne...
TheElf
Nem mindegy, hogy valaki egy 128 megabyte memóriával rendelkező MP3 lejátszót vásárol, vagy egy adott típust, teljesen más szempontok alapján. Más az árú megnevezése, és mást vállal a kereskedő a szerződéssel. A legtöbb itt felmerülő vitás kérdés két csoportra osztható: A vevő nem tudja, hogy mit várhat el az adott terméktől, sebességben, stb. illetve a vevő és a kereskedő nem ért egyet abban, hogy az MP3 lejátszó 128Mbyte nevű termék, MP3 lejátszó 128Mbyte nevű termékre cserélése jogos-e. A kereskedői érvelés az, hogy ezek a termékek a megvásárláskor is bizonyos paraméterekkel azonosított termékek, a szerződés is erről szól, ezt pedig változás nélkül tudják teljesíteni: Magyarul csere. Ha nem kell a termék, a bontatlan csereterméket többletszolgálltatásként beszámítják, ez pedig neked előnyös eltérés a ogaidhoz képest. Az elállás pedig akkor működne, ha nem tudnának a szerződésnek megfelelő terméket biztosítani. Paraméterekkel meghatározott (ezzel megnevezett) terméket azonos paraméterekkel meghatározott, azonos paraméterekkel meghatározható termékre cserélnek, és egy TV cseréjénél sem hvatkozhatsz arra, hogy egy gyakori hiba elkerülése miatt egy kondenzátor helyett azóta másmilyen kondi van a típusban. A két eszköz nem egyezik meg, de ugyanannak a szerződésnek felelnek meg így egyenértékűek.

Belátható, hogy a helyzet elkerülhető, ha a felhasználló igényei a vásárláskor létrejövő szerződésben rögzítésre kerülnek, ez mind a nem megfelelő cserét, mind pedig az elvárt paramétereknek nem megfelelésből eredő vitákat kizárhatja. Igen ám, de a dolognak akad egy következménye: A különböző feltételek vállalása, azonos eszköz átnyújtása esetén is, más-más kockázatot jelent a kereskedőnek, és más előnyöket hordoz a fogyasztónak, ez pedig más árat, és a termék eltérő megnevezését eredményezné.

Érdekes példa, merevlemezt 3 év garanciával adó cégeknek nem mindegy, hogy két év múlva nagy mennyiségben gyártott SATA eszközre is lehet cserélni vagy gyártani / raktározni kell hagyományos ATA felületű eszközt is, ami megdrágítja a garanciát... A kereskedő számára kockázatosabb, költségesebb garancia többletköltsége nem drágítja meg a terméket azok számára akiket ez nem érint, az árcsökkenéssel spekuláló upgradereket a megoldás távoltartja, hiszen az árcsökkenés kiaknázására alkalmas paraméterek magasabb árhoz vezetnek... máshol, vagy esetleg külföldön olcsóbb. Akinek meg valós igényei vannak, valóban az adott termékbe szeretett bele, annak pedig ilyen helyzetben valószínűleg ez megéri a többletköltséget. Ez pedig olyan érv, ami után elég nehéz lenne ráfogni, hogy nyerészkedő, ha egy az elvárásoknak nem megfelelő termék nem tetszik neki.
Joooe
Elég nehéz elvárni a vevőtől, hogy korrekt mérnöki, pszihológia magyarázatot adjon arra miért azt választotta. Hacsak nem megengedünk olyan pontok felvételét is, mint pl. "mert tetszik". Mert ugyebár tényleg van amikor csak ez dönt két hasonló termék között, az egyik jobban tetszik, szimpatikusabb még akkor is ha nem tudjuk megmagyarázni miért. Ekkor viszont bármelyik cserére lehet modani, hogy "nem tetszik", tehát nem értünk el semmit. Hogy egyszerű paraméterek vizsgálata mennyire nem elég, jól mutatják pl egyes számítástechnikai magazinok tesztjei, ahol szemrebbenés nélkül hoznak ki gagyi vackokat tesztgyőztesként.

Ettől még jogos a probléma amit felvetsz. Tegyük fel "A" vásárló mondjuk 80 gigás vinyója elromlik, visszaviszi és kap egy pontosan ugyanolyat. Egy hét múlva "B" vásárló ugyanolyan vinyója is elromlik, de neki már nem tudják cserélni, mert az utolsó példányt az adott típusból már odaadták "A"-nak. ezért "B" levásárolhatja a vételárat és vesz egy 200 gigás vinyót. A és B esete teljesen ugyanaz, ugyanannyit fizettek érte, B-nek mégis sokkal jobb termék jutott.
Némi következetesség lenne elvárható, azaz, hogy hasonló garanciális esetek hasonló módon legyenek rendezve, ha jól értem a te javaslatod is ezt hivatott szolgálni. DE még ott is ott lenne a kérdés, hogy mi van ha nincs a felhasználó által elvárt paramétereknek pontosan megfelelő eszköz? Akkor ugyanott vagyunk ahonnan elindultunk.

De vizsgáljuk meg mi okozza A és B közötti különbséget. Tegyük fel mindketten 30e Ft-ot fizettek a vinyóért. Mondjuk a vásárláskor a 80 gigás vinyót 30e Ft-ért lehetett megkapni, a 200 giásat 100e Ft-ért. Időközben a gyártó folyamatosan csökkentette a haszonkulcsát, emiatt neki az a jó, ha minél hamarabb tud eladni valamit. Mi a különbség a két eset között a gyártó szempontjából? Levonva az elromlott vinyó fizikai előállítási költségét mint természetes veszteséget, csak annyi, hogy "A" 1,5 éve vásárolt náluk 30e Ft-ért (minusz a kereskedelmi haszon) míg "B" most vásárolt 30e Ft-ért. Kérdés jogos-e, ha selejt termék esetében a gyártó nem jut külön haszonhoz, hanem csak az újabb vásárlás hasznával kell beérnie. Szerintem igen. B haszna A-hoz képest a megváltozott haszonkulcsból, a gyártó elmaradt hasznából ered. Két eset a kereskedő szempontjából ugyanaz hiszen mindkét esetben 30e Ft-ért vásároltak nála.

Kérdés persze, hogy érvényesül-e ez így ahogy leírtam, vagy rossz szerződések miatt amivel B jobban járt az a kereskedő vesztesége? Mert nyilván nem várható el, hogy a kereskedő fizesse ki a gyártónak az extra hasznot, hogy B 200 gigásra cseréli a 80 giás vinyóját.
Ha mégis ez lenne a helyzet, törvényileg kellene tisztázni. Pl a gyártónak nyilatkoznia kellene arról, hogy vállal e jótállást a termékre (mivel a piacot a szigorúbb feltételek ellenére sem akarnák elveszíteni, valószínűleg a legtöbb vállalná, a többi meg mehet ahova akar...), és a törvény írná elő a jótállási feltételeket, valamint azt is hogy ezek teljesítése a gyártót terheli, már csak azért is mert ugye egyedül ő tehet a meghibásodások visszaszorításáért.

De a felvetett kérdésre reagálva... az A és B eset közötti különbség elsimítására az egyetlen járható út az lenne, ha első helyen állna a javítás, és ha nem megoldható, akkor már választhatna a fogyasztó, hogy a vételár levásárlását vagy cserét kér, amennyiben a csere lehetséges. (Ha egyáltalán el akarjuk simítani a különbséget, mert azt is lehet mondani, hogy A nem járt rosszul, az ne érdekelje hog B szerencsésebb volt és jobban járt) Továbbá amint említettem a kereskedők és gyártó viszonyát rendező kikötések is bekerülhetnének a jótállási feltételek közé.

Én nem tartom járható útnak ha a vásárlót kötelezni kéne olyan termék megvásárlására amit nem ő választ. Fontos kérdés, hogy ki jogosult eldönteni, mire lehessen cserélni. Beláthatatlan kövekezményei lennének, ha meghonosulna egy olyan jogelv, hogy a fejünk felett lehet dönteni arról, mit kapunk a pénzünkért. Lehet, hogy az esetek többségében következetesen és jól használnák, úgy hogy a vásárló biztosan nem jár rosszul, de mi van a többi esettel?
Pjotr
Szerintem az emberek minimális részét érinti ez a probléma, -szerintem- az esetek döntő többségében elfogadják a felajánlott cserekészüléket, pláne ha az még nagyobb tudású is mint ami elromlott.
Pl. nekem, ha elromlik egy 40-es winyóm, és felajánlanak egy 80-ast, azt elfogadom, ha nincsenek róla negatív tapasztalatok.
A nekem megfelelő eljárás itt az lenne, hogy a hasonló dolgok közül kiválaszthatom az üzletben azt ami nekem tetszik, szóval egy maxtor helyett választhatok egy samsungot.
Még akkor is, ha ez nekem a törvény szerint hátrányos.
Azonban, ha pl. van egy , eredetileg 50.000ft-os, videókártyám ami a tapasztalatom szerint tökéletes projectorral, akkor ragaszkodok ahoz a tipushoz és nem fogok elfogadni helyette egy 15.000Ft-at, hanem keresek egy olyat ami szintén megfelel és az ebben az esetben biztos, hogy nem az olcsók közül fog kikerülni.
Vagy ha nincs ilyen, akkor visszakérem a pénzt, hiszen itt egy speciális feladatról van szó.
TheElf
(Joooe @ 2005 Mar 13, 08:06 AM)
Én nem tartom járható útnak ha a vásárlót kötelezni kéne olyan termék megvásárlására amit nem ő választ. Fontos kérdés, hogy ki jogosult eldönteni, mire lehessen cserélni. Beláthatatlan kövekezményei lennének, ha meghonosulna egy olyan jogelv, hogy a fejünk felett lehet dönteni arról, mit kapunk a pénzünkért. Lehet, hogy az esetek többségében következetesen és jól használnák, úgy hogy a vásárló biztosan nem jár rosszul, de mi van a többi esettel?

Kötelkezni nem lehet, és ne feledd el, ezért írtam,megadhat olyan paramétert is ami neki fontos: Pl. design, ami ezt kizárja, viszont a kereskedő többlet kockázatát ki is fizeti. Kb olyan ez mint egyes üzletekben a +2% a korrektebb gari c. kérdés. Ha neked mindegy milyen, csak MP3 lejátszó legyenj 128 megával, akkor a kereskedő kockázata kicsi, így olcsón kapod meg a terméket, ha designos, jó dac, jó dekóder elvárás, akkor drágább. Az utóbbi esetben nem lehet egy másik 128as típusra cserélni, mert a szerződésben a termék neve nem MP3 lejátszó 128 Mbyte, hanem egy sokkal pontosabban meghatározott név. Magyarul jön a teljes vételár visszafizetése. A két eset közötti árkülönbség akár azt is fedezheti, hogy az ilyen vitás esetek rendezését a kereskedő egy biztosítással oldja meg.
Joooe
ermm.gif
Akkor most valami olyasmit javasolsz, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen eldönteni, hogy teljes körű jótállást kér, vagy olcsóbb árért cserébe bizonyos mértékig rábízza magát a kereskedőre?
TheElf
Joooe: Ahol a termék neve csak 128 mbyteos MP3 lejátszó a jótállás ott is épp annyira teljeskörű amennyire azt törvény vagy szerződés előírja, de ott az ugyanolyan termék az 128 mybteos MP3 lejátszó. Ahol a termék megnevezésében benne van, hogy szürke, vékony, nagy képernyővel ott bizony már csak szürke vékony, nagy képernyővel rendelkező MP3 lejátszó az azonos termék...
Joooe
Hát ha így működne a rendszer, én tuti felvetetném a szempontok közé, hogy nekem az tetszik benne, hogy ez a Bigyó Technologies ABC1234XY típusú terméke. smile.gif Kivéve ha jelentősen olcsóbb lenne ha ezt kihagyom. De akkor meg az lenne gyanús, hogy a nagy különbözet bizonyára a meghibásodások bizotsítására szolgál, azaz a termék meghibásodásának valószínűsége túl nagy, tehát meg se venném, keresnék mást.
Amúgy hogy gondolod, minél több feltételt szab az ember, annál drágább? És különben is, szegény vásárló kezdjen el azon gondolokodni, hogy tudná az összes elvárását megfogalmazni? Mi van ha csak úgy intuitív módon, racionálisan nehezen megfogalmazható szempontok alapján dönt, valahogy úgy ahogy Lékó Péter eldönti, melyik pár lépés (a sok lehetőségből) közül fog alaposabb megfontolás után választani. Maga az elképzelés nem rossz, de szerintem megvalósíthatatlan.
apojgfr
Tisztelt FVF, fórumozók!

A következő esetet szeretném Veletek megbeszélni (az ügynek talán van többek számára is érdekessége, tanulásga).

Vásároltam a Duna Plaza-ban található CompOffice kis számítástechnikai kereskedésben egy pendrive-ot. Hazavittem, használtam. Egy idő után érdekes hibajelenségre lette figyelmes; a drive hajlamos -gyors egymásutánban sokszor, akár 10-20 alkalommal is- "leszakadni", eltűnni a fájlrendszerről, majd gyorsan visszakerülni rá. Több emberrel konzultáltam, és sok állítgatás és próba után a következőket állíthatom meglehetős bizonyossággal:
  • a leszakadás több számítógép esetében is jelentkezik
  • a leszakadás többfajta operációs rendszer alatt (XP, Win2k, Linux) is megfigyelhető
  • ezen számítógépekről más flashdrive-ok nem nem szakadnak le
A bökkenő csak az, hogy a leszakadás meglehetősen ritka; a logok tanúsága szerint egy napi 8-10 órás használat alatt általában csak egyszer fordul elő, és akkor is csak kb. 5 percre korlátozódik a jelenség. Viszont az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a hiba eléggé megbízhatóan jelentkezik, tehtát nem fordult elő hogy 3 nap alatt ne találkoztam volna vele.

Természetesen visszavittem a vásárlás helyére, ahol megígérték, hogy utánanéznek. Pár nap múlva visszamentem, és természetesen szerintük a termék hibátlan. (valóban letesztelték, megtaláltam a nagyméretű fájlokat, amiket felmásoltak rá)
Az lehet a baj -amit a hiba közlésekor is elmagyaráztam- hogy a probléma tényleg ritkán jelentkezik. Én pl. napi 8-10 órát ülök a gép előtt, és csak így vettem észre.

Ekkor fordultam a következő (szerintem konstruktív) ötlethez. Maximumra állítva a windows loggolását, és ujjamat a PrtScrn gomb fölött tartva, sikerül nyakon csípnem a drive egy ilyen problémás periódusát. Felhívtam a boltot, hogy ez elegendő bizonyíték lenne-e. (log+screenshot, tudom, mindkettő hamisítható, de ha a flash drive tökéletes lenne, akkor minek szívatnám magam?) Azt válaszolták, hogy úgyis a nagyker szervíze dönt. A kimenet szerintem előre látható; ha nagyker nem szán rá 10-12 órát, (márpedig nem fog, nyilván) akkor a drive-ot ők is hibátlannak fogják találni. Pár perccel később, pedig már azt mondták, hogy szerintük ez viselkedés -mivel a drive a használati idő 99.9%-ában jól működik)- nem is hiba... Ilyenkor mi a teendő?

Egyáltalán -- bámilyen fórumhoz is fordulnék, egy ilyen nem-determinisztikus hibát nemigen tud nyakoncsípni senki sem azon kívül, aki a terméket folyamatosan használja. (Pl. képzeljünk el egy autót, amelyben páratlan keddenként, szigorúan 10 százalékos lejtőn 60 és 72 km/h között nem fog a fék smile.gif)

Továbbá; ki nyilváníthat véleményt egy ilyen ügyben? Szerintem a termék hibás, ezt bizonyítani is tudom, szerintük ez "hiba" nem is hiba, és egyébként is csak az ő nagyker szervízük mondhatja ki a végső szót... (tehát a bizonyítékomat sem fogadják el).

Nyilvánvaló, hogy bírósághoz nem fogok fordulni.

Még egy megjegyzés a végére. Felindulva a magyar kereskedők hozzáállásán, vettem Németországban (Media Markt) is egy drive-ot; tökéletesen működik. Mondjuk az ottani Media Markt jelszava: "Umtauschen ohne wenn oder aber", azaz csere ha és de nélkül...
apojgfr
Tisztelt FVF és fórumozók!

Arról időközben sikerült tudomás szereznem, hogy kérhető szakvélemény az FVF-től. Igaz az is, hogy egy ilyen szakvélemény a keresekedőt nem kötelezi semmire?

Ti mit csinálnátok a helyemben? Mi a véleményetek az ügyben?
Joooe
Kérheted az FVF szakvéleményét, de valóban nem kötelezi őket semmire. Mondjuk mint elismert szakvéleménynek egy bírósági eljárásban bizonyára súlya lenne. Ráadásul egy pendrive árához viszonyítva jelentős összegbe kerülne, és a költsége akkor is téged terhel ha neked ad igazat.

Nincs pendrive-om, nem vágom annyira az ilyet, de szerintem ha az a hibajelenség amit leírtál akkor annak tényleg valami baja van. Valaminek biztos, de az alapos tesztelést figyelembevéve, úgy tűnik csak a pendrive marad smile.gif USB eszközöknél előfordul, hogy leszakad valamiért, ilyet már én is tapasztaltam, de hogy folyamotosan le-fel kapcsolódik az elég furán hangzik.

Igazából az lenne a jó megoldás, ha olyan tesztet tudnál produkálni, hogy a hiba biztosan jelentkezik. Ha a szemük előtt produkálni tudod a hibát, akkor jegyzőkönyvet kérsz a panaszról, akkor már nem rendezhetik le annyival, hogy "a hibajelenség a tesztelés során nem jelentkezett", vagy valami hasonló.

Szerk: Nekem is volt egy hasonló esetem egy vinyóval. Láthatóan döglődött, hibázgatott, de én hiába vittem akármilyen teszteredményt, még a gyártó hivatalos tesztprogija is azt mondta rá hogy hibás, ennek birtokában bármilyen normális szervíz cserélné (sőt a gyártó cserélte volna, csak nem volt kedvem Malajziág - vagy a fene tudja hova - szóló bélyeget nyálazni biggrin.gif)de ők ragaszkodtak az ő módszerükhöz: telemásoltuk, sikerült, semmi baja. Ez a gari vége felé volt, pár hónap múlva behalt és repült a kukába, ez van smile.gif

Valamilyen szinten érthető a bolt hozzáállása is, mert hozzá nem értésből, vagy nyerészkedésből gyakran állítanak a vevők nem hibás terméket hibásnak, ez ellen meg kell védeni magukat, de néha túlzásba viszik ezt a reflexet. Igazából ha szép szóval, rámenősséggel, határozottsággal nem tudod őket meggyőzni csak bíróság kötelezhetné őket hogy másképp csinálják. Asszem smile.gif
Pjotr
halkan mondom, de egy hasonló esetben én teljesen tönkrevégtam az eszközt és akkor már muszály volt cserélniük...
apojgfr
Azt hiszem, a legjobb, ha nem erőltetem a dolgot. Végül is nem egetrengetően nagy a hiba, ha súlyosbodik, nyilván bizonyítani is könnyebb lesz.

A bolt meggyőzött smile.gif
tibiole
2 hete vettem egy MP3 lejátszót a PHOTOHALL-ba, mikor vettem le pulcsim akkor egyik füllhallgató kiszakadt, naon jó fülhallgató volt mert nyakbakasztós, vissza szeretném cserélni, mert szerintem egy kisebb húzástól nemszabadott volna letépödnie, szerintetetek, visszaveszik, ha igen; milyen ürüggyel, ill; mire hivatkozzak huh.gif sad.gif

Válaszotokat előre is kösznöm ermm.gif
Pjotr
Szerintem ezt semmilyen ürüggyel nem tudod kimagyarázni, hogy gyári hibás volt és azért szakadt le.
Ilyen hibáva nem fogják visszavenni, még abban a kivételes esetben, ha tényleg nagyon gynege volr a rögzítés, mert egyszerűen nem tudod bebizonyítani, hogy nem a te hibád volt....
Vegyél egy újy füllhallgatót...
Captain Crash
Hozzátenném, hogy a vezetékes füll-, és fejhallgatók általánosságban fogyóeszközök. Aki ily módon szereti hallgatni a zenét, az előbb-utóbb megtapasztalja ezt.
De ahogy Pjotr nagyon jól mondja, bizonyítani, hogy gyári hibás: hosszadalmas és nehézkes, és nem biztos, hogy a bizonyítgatás téged igazol. A Photohall - bár nem ismerem a gyakorlatukat - szerintem nem fogja javítani, cserélni pedig végképp nem.
Javasolni azt tudom, hogy legközelebb jobban vigyázz, vagy amennyiben lehetőséged van vegyél vezeték nélküli típust! És a helyedben megjegyezném a márkát és a típust és nem vennék olyat. Hiába néz ki jól és szól jól, ha nem használható arra, amire szeretnéd, hidd el, hogy bármely másik hasonló kategóriás feüllhallgató tudja ugyanazt, amit az tudott.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.