Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
3 napon belüli meghibásodás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Buksika
Tisztelt FVF!

2003.06.20-án vásároltam egy majd 150eFt értékű televíziókészüléket. Vásárlás előtt úgy általánosságban is érdeklődtem a jótállási feltételekről, a három napon belüli csere lehetőségéről stb.
Mondták, hogy a három napon belüli csere olyan dologra vonatkozik, ami szemmel látható, pl. nem kapcsol be a tévé, teljesen eltorzult, élvezthetelen a kép, és hasonlók. Már csak azért is érdeklődtem intenzívebben, mivel a készüléket megvásárolt példányát nem állt módomban kipróbálni, ugyanis kiszállítással kértem, és mondták, hogy úgysem tudják garantálni hogy azt a darabot fogják megfogni a szállítók, amit esetleg nekem kibontanak)
Sajnos magam sem jön hogy elhigyjem, de mai napon este fél kilenc környékén bekapcsolva a tévét, nem reagált a távirányítóra, nem lehetett bekapcsolni. A főkapcsolót kikapcsoltam hogy visszakapcsoljam, gondolván hogy lehet valami szofveres gond, "újraindítva" hátha sikerül bekapcsolni. Természetesen a kis piros kontroll lámpa kialudt, ami a főkapcsoló bekapcsolása után már nem akart kigyulladni, és így a tévé is továbbra is "néma" maradt.
Egy 60 kilós tévéről van szó, amivel nem sok kedvem van szervízbe rohangálni, vagy fizetni a kiszállási díjakat a javításra.

Kérdéseim:
A kiszállítás 20-án történt, a meghibásodás ma este, 23-án jelentkezett. Az áruház a mai napon már bezárt, csak a holnap reggeli holnap reggeli nyításkor tudom őket értesíteni.
Nagyon tartok tőle, hogy az áruház el fogja magáról hárítani a csere érvényesítését, mivel így már kiesek a három napból.
Akár mondhatják is, hogy a hiba 24 reggel (nyitás előtt) jelentkezett, így hogy bizonyítani tudjam, hogy a hiba már a mai nap jelentkezett, a weboldalukon kitöltve a kapcsolat menü alatt egy űrlapot jeleztem a hibát, ugyanakkor szintén a bizonyíthatóság miatt egy levelet a hibajelenséggel az panasz@fvf.hu, info@fvf.hu, fvf@fvf.hu-ra. (azért ennyi címre, mert sajnos a weboldal elérhetetlen, és így a pontos címet nem tudtam kikeresni)

A tényleges kérdésem:
-A három napon belüli reklamálás jogossága, pontosan hogy szól? A vásárlást követő harmadik nap éjfélig?
-A reklamációt a vásárlás helyszínén kell jelezni, de mi van, ha az áruház már bezárt? Az ilyen határeset esetén, hogy ma este elromlik, éjfélkor lejár a három nap, és holnap reggel nyitáskor jelzem az áruháznak, mi történik? Van valami méltányosság, "rugalmasság" a jogszabályban az ilyen eset meghatározására?
-Az, hogy a hibajelenséget még a mai napon jeleztem e-mailen az áruháznak (és az fvf-nek) van bizonyító hatálya?
-Milyen további lehetőségeim vannak?
Ön hogyan járna el a helyemben? mit tanácsol?

Előre is hálás köszönettel,

BZ
FVF
A jogszabály idevonatkozó része:

7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstôl) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A mi értelmezésünk szerint - főleg amennyiben több ponton is bizonyíthatóan elhelyezted a panaszodat - itt elsődlegesen az őnáluk jelzett számít - akkor nem lehet probléma.

Sok sikert!!!

Ja, és a 10 kg feletti terméket nekik kell szállítaniuk!!!
Buksika
Köszönöm a konkrét paragrafust a 3 napról. Itt főként a kissé tág fogalmú 3 napról van szó, hogy ez mikortól és főleg meddig tart. Mert a harmadik nap lejárta naptárilag éjfél, de persze egy üzlet korábban bezár, és mi van, ha ez a két intervallum között születik a baj.

Az áruházat hívtam, és persze ahogy várható volt, rögtön mondták, hogy a 72 óra (így fogalmazták órában) lejárt. Mikor mondtam, hogy hát mikor kellett volna szólnom, ugye a tegnap? De mi van, ha este 8 előtt 10 le akarok ülni nézni a műsort, be akarom kapcsolni a tévét, és nem működik. Nyilvánvalóan nem az az első hogy hívom az áruházat, hanem leellenőrzöm a csatlakozásokat, kikapcsolom, bekapcsolom, megnézem a távirányítót, kiveszem az elemeket a távirányítóból az elemet, kicserélem egy másikra, stb. És mire ezt az ember leellenőrzi, eltelik 10 perc, és az áruház bezár, akkor mikor jelezzem? Nem ma reggel?
Próbáltak kapcsolni osztályvezetőhöz, mondván hogyha ő beleegyezik a cserébe, akkor kicserélik. Kis várakozás után elbomlott a vonal. Rögtön visszahívtam, mondták, hogy az osztályvezető nem vette fel a telefont, próbáljak később telefonálni, és keressem rögtön az osztályvezetőt.
FVF
Tedd ezt, s hivatkozz a tegnap esti bejelentésekre, bizonyítékokra, mondd el nyugodtan előre, hogy beszéltél tőlünk is valakivel (említhetsz engem is), aki azt mondta, esetedben egyértelműen indokolt a csere.
TheElf
Megjegyzem a 72 óra valóban lejárt (20dikán kezdődik az első 24 óra, 21.én már befejeződik, a másik 21.én ugyanakkor kezdődik, és 22.én fejeződik be, majd 22.kenzdődik és 23.án fejeződik be.) ha ez 72 óra lenne akkor feltehetőleg a kiszállítás, üzembe helyezés még nyitvatartási időben történt... magyarul igazuk lenne, csakhogy a jogszabály nem 72 órát ír elő. Ha a vásárlás napjával együtt 3 nap (naptári nap) akkor is igazuk lenne még, igen ám, de a 20.a az vasárnap így nem 3 munkanap az semmiképpen sem: Magyarul a szerda este amikor a panaszt jelezted és dokumentáltad még akármire hivatkoznak is, benne vagy a 3 napban. A kérdés, hogy a weboldalon, stb. jelzett és máshol is dokumentált igényed az érdemben érvényesített csereigény-e. Ha igen akkor nyert ügyed van, ha nem akkor probléma.
Buksika
Sziasztok, köszönöm az eddig segítségeteket is. Néha nehéz egyértelműen értelmezni egy jogszabályt.

Mert igen, a jogszabály tényleg nem 72 órát ír elő, de mi van a munkanapokkal? a 20-a tényleg vasárnap, de ez az áruház vasárnap is nyitva van. FVF beidézte a vonatkozó jogszabályt (munkanap), és most kérdés az, hogy a vasárnap az áruház vonatkozásában munkanap-e, avagy nem (és "nyertem" egy napot) (aki tudja, komolyan várok választ erre)
Egyébként tényleg mindent dokumentáltam, a weboldali ürlapot kitöltve csináltam egy képernyőmentést word doksiba, elküldés után "az üzenetét rögzítettük" feliratot is, rajta látszik a számítógép órája (ezt persze mondhatják, hogy átírtam, de az üzenetet elküldését-megérkezését nem lehet letagadni, ott meg nekik már van időbélyeg, de ezért is küldtem hagyományos úton is e-mailt az fvf-nek is, hogy legyen egy hivatalos szerv is ahol bizonyítást nyerhet az idő.)
FVF! egyébként kinyomtattam a válaszodat az állásfoglalásoddal, ez is sokat segít(het), meg a főoldali bejelentkezőt is, hogy ki is az az FVF. Biztos vagyok benne, hogy van hitele ennek a fórumnak!

Egyébként úgy tűnik minden sinen:

Beszéltem az osztályvezetővel. Azzal kezdtem, hogy megengedi-e, hogy rögzítsem a beszélgetést. Mondja nem. Visszakérdeztem, hogy miért: mondja, hogy mert nem. Mondtam jó, jogában áll, akkor nem rögzítem.
Mondom mi a probléma, erre monda, igen, tudja, a kolleganője mutatta az e-mailt (weboldali űrlap). Mondom, akkor megkapták, három napon belül jeleztem, mi a teendőm?! MOndja vigyem be a tévét, és cserélik. Kérdem vigyem be?? Mondom úgy tudom, hogy 10 kiló fölött nekik kell gondoskodni a szállításról (köszi FVF!). Azt mondja, ez a szervízre vonatkozik, őrájuk nem, nézzem meg a garanciapapírt. Mondom, hogy én úgy tudom rájuk is, bár nincs előttem a garanciajegy. Mondja, hogyha itt vettem meg és hazavittem, akkor nekem is kell visszahoznom. Mondom hogy nem, hanem kiszállítással volt. Akkor helyesbített, hogy vigyem be a számlát a vevőszolgálatra, és akkor másnap háznál cserélik. Megköszöntem, és elbúcsúztunk.
Szóval úgy tűnk jó úton vagyok, kérdés, hogy a vevőszolgálatnál amikor konkrétra kerül a dolog, nem fognak-e kötekedni egy sort, de majd akkor kell hivatkoznom az osztályvezetőre, e-mailre, stb....
Shia-ko
Az számít munkanapnak, amikor nyitva van az üzlet, tehát, ha hétfőn zárva van, akkor nem számít bele.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.