Különféle műszaki cikkek beszerzésekor közölték már velem, hogy a garancia csak akkor érvényesíthető, ha a termék csomagolását is megőrzöm, és hiánytalanul felmutatom.
Egyes árhuházak vállalják, hogy a néhány napon vagy héten belül visszahozott, hibátlan terméket vissza vásárolják. Szerintem ebben az esetben teljesen érthető az ilyen kérés, hiszen a termék nem azért kerül vissza, mert rossz, hanem azért, mert mondjuk egyszerűen nem tetszik. Tehát másnak eladható.
A hibás termék sorsa vagy javítás vagy csere, semmi esetre sem kerülhet újra értékesítésre. Akkor meg minek a csomagolás? Értelmetlennek tűnik azt várni a fogyasztótól, hogy kartondoboz hegyeket őrizzen a pincéjében!
Vajon a kereskedő ragaszkodhat-e a csomagolóanyag meglétéhez a garancia érvényesítésekor, illetve mit lehet tenni, ha nincs meg az eredeti csomagolás vagy annak valamely része?
Bandi: A dolog ennél bonyolultabb, mert az erdeti csomagoláshoz nem azért ragaszkodnak mert ők így szeretik látni, vagy mert el akarnák adni a javított darabot (pedig bizonyára akadnak olyan üzletek ahol javított dolgokat lehet venni olcsóbban), ennél sokkal egyszerűbb oka van: A készüléket elektorsztatikus feltöltődéstől, ütésektől, rázkódástól, stb. óvni kell, a szakszerű csomagolás ezt képes biztosítani, a nem szakszerű csomagolás, szállítás esetén pedig nehéz ellenőrizni, hogy ez okozta-e a hibát, és az ilyen szakszerűtlen szállítás sok esetben garanciavesztéssel jár. A hiánytalan csomagolás megléte azt is jelzi, te feltehetőleg abban, és szakszerűen szállítottad a készüléket. Ha nem így lenne akkor ők is, és a gyártó is tudna vitatkozni a szakszerűtlen szállításra hivatkozva. A garancia ügyében eljáró ügyintézőt is könnyebb a szakszerű szállítás kritériuma (készülékenként) helyett arra megtanítani ellenőrizze a csomagolás meglétét...
Én semmiféle jogszabályban nem látom azt, hogy kiköthetnének a 151/2003 hatálya alá tartozó termékre és jótállásra ilyen feltételt. Nem várható el, hogy az ember 50 négyzetméteres lakásában 43 dobozzal éljen együtt.
Mindamellett én is hallottam ilyenrQl, és hogy miért kérik, nos az is ésszerq, csak mondom, nem hiszem azt, hogy ez kiköthetQ, de ennek utánanézek.
Kedves TheElf!
Teljesen igazadvan abban amit írsz. Bár szerintem a csomagolás megléte nem bizonyít semmit. A boltból a vélhetően a saját dobozában viszed haza a cuccot. Reklamáció esetén is abban viszed vissza. Hogy közben miben szállítottad ide-oda, az továbbra is kérdés.
Amikor visszaviszed, akkor meg csak belehet csomagolni azt a vackot valahogy normálisan, ha nem is az eredeti dobozába. Esetleg, a viták elkerülése véget, visszavételkor feljegyzésben rögzíteni a csomagolás állapotát.
Persze a viták elkerüléséhez hozzáértő, türelmes és korrekt kereskedő, és hasonlóan korrekt és türelmes fogyasztó szükséges! Megyek felébredni...