Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Légtechnika
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
LEdina
Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni:

2005 júliusában költöztünk új építésű társasházba. Az egyik
probléma, ami jelentkezett, a páraelszívóval kapcsolatos. A lakás közös
strangon van az alatta lévő lakások páraelvezetőjével, az én lakásom
található a legfelső szinten. Ha egy, az alattunk lévő lakásban
bekapcsolják a páraelszívót, akkor a tetőn lévő kivezető helyett a
szagok az én lakásomba áramlanak be. Utánajártam, és minden
alattam lévő lakás is panaszkodott erre a hibára, tehát ha valaki
bekapcsolja a páraelszívót, a szagok beáramlanak az ugyanazon
strangon lévő többi lakásba. Két pillangószelepet építettem már be, de
a szagok továbbra is bejönnek. Az építtető nem kommentálja az esetet, és nem is tesz semmit azért, hogy ez a probléma megoldódjon.
Lehetséges, hogy kivitelezési problémáról van szó? Előfordulhat, hogy a strang szellőzése nem
megfelelő, és a szagok beáramlása lehet ennek következménye?
Létezik megoldás, amivel kiküszöbölhető a probléma, amit az építtetővel megcsináltathatok?
Köszönjük előre is a tanácsot/segítséget.

Pjotr
Nincs megfelelő légáram az elvezetőben, hibásan vagy inkább sehogy nem tervezték meg az átmérőket...
Utólag nehéz bármit is tenni.
Ha elég nagy az átmérője a "kéménynek" akkor esteleg be lehet tenni egy-egy csövet minden lakásnak, ha nem akkor vagy tenni kell egy ventilátort rá vagy nem tudom.
Talán az ÉMI-hez Építésügyi Minőségellenörzési Intézehez kéne fordulni.
Van még egy ilyen gomba szerű ventilátor szerüség amit a tetejére kell tenni ezt a felszálló légáramlat és a külső szél hajtja meg és közben "megszívja" a elszívó kürtőt is.
toreki
Ha közös a szelőző cső, akkor nem lehetne elszívókat belekötni, max egy központi elszívót a tetőn. Ha meg lakásonként külön elszívót akartok, akkor egyedi szellőző csöveket kell készíteni neki. Kérjétek el az eredeti terveket, amikben benne kell lennie a szellőző csövek kialakításának és az elszívóknak is. Innentől több dolog lehetséges. 1. hibás a terv, vagy eleve spóroltak rajta. 2. a kivitelező nem a terveknek megfelelően építette. 3. a műszaki leírásban szerepelt, hogy közös rendszerű elszívó kerül kialakításra. Na ebben az esetben nehéz bizonyítani, hogy nem tudtad, hogy mit jelent, bár ennek ellenére is pofátlanság ezen spórolni. Bár kérdés, hogy ma mi az elvárható minimum egy lakásban. A másik két esetben szerintem jogosan reklamáltok, a harmadikben kérdéses.

Megtudhatnánk, melyik lakás? Ha nem akarod nyilvánosságra hozni, jöhet privátba is. Most állok én is vásárlás előtt, ugyhogy minden info jól jön más lakásokról is.
LEdina
(toreki @ 2006.08.11, 15:45) *

Ha közös a szelőző cső, akkor nem lehetne elszívókat belekötni, max egy központi elszívót a tetőn. Ha meg lakásonként külön elszívót akartok, akkor egyedi szellőző csöveket kell készíteni neki. Kérjétek el az eredeti terveket, amikben benne kell lennie a szellőző csövek kialakításának és az elszívóknak is. Innentől több dolog lehetséges. 1. hibás a terv, vagy eleve spóroltak rajta. 2. a kivitelező nem a terveknek megfelelően építette. 3. a műszaki leírásban szerepelt, hogy közös rendszerű elszívó kerül kialakításra. Na ebben az esetben nehéz bizonyítani, hogy nem tudtad, hogy mit jelent, bár ennek ellenére is pofátlanság ezen spórolni. Bár kérdés, hogy ma mi az elvárható minimum egy lakásban. A másik két esetben szerintem jogosan reklamáltok, a harmadikben kérdéses.

Megtudhatnánk, melyik lakás? Ha nem akarod nyilvánosságra hozni, jöhet privátba is. Most állok én is vásárlás előtt, ugyhogy minden info jól jön más lakásokról is.

Tehát azt mondod, hogy ha minden lakáshoz van páraelszívó, akkor a strangon belül annyi csőnek kell mennie a tetőhöz, ahány lakás csatlakozik a strangba? Olyan nem lehet, hogy közös a cső, de a huzat kivisz minden szagot?

Mi a XIII. kerületben az Országbíró utcában lakunk, az Alfa-Házban. A lakást a Prémium Ingatlan Rt.-től vettük.
Pjotr
Ha közös cső van, akkor egyik lakásban sem lehet olyan szagelszívó aminek van ventilátora, hanem egy nagynak kell(ene) lennie a tetőn.
Vagy huzatnak.

Ha minden lakásnak külön csöve van, akkor lehet ventilátoros szagelszívót berakni.

Ha nincs elég huzat a csőben, akkor roszz a tervezése.
De közös csőnél le kell vetetni a lakosokkal a ventilátoros szaglészívót, ami gondolom komoly feladat lesz, mert mindig van aki nem lesz rá hajlandó....
LEdina
(Pjotr @ 2006.08.14, 08:10) *

Ha közös cső van, akkor egyik lakásban sem lehet olyan szagelszívó aminek van ventilátora, hanem egy nagynak kell(ene) lennie a tetőn.
Vagy huzatnak.

Ha minden lakásnak külön csöve van, akkor lehet ventilátoros szagelszívót berakni.

Ha nincs elég huzat a csőben, akkor roszz a tervezése.
De közös csőnél le kell vetetni a lakosokkal a ventilátoros szaglészívót, ami gondolom komoly feladat lesz, mert mindig van aki nem lesz rá hajlandó....

Utánajártam, közös cső van, és az átadás-átvételi papírokban nem szerepel, hogy nem lehet ventilátoros páraelszívót felszerelni. Nem tudjátok, hogy van-e erre hivatalos előírás, szabvány, amire hivatkozhatok?

Köszi!
LEdina
Ariadne
Őket link vagy egy épületgépészt kellene megkérdezni, talán inkább az utóbbit, esetleg több személyt is.
air_gyuri
Szia,

Az a baj, hogy ezekre a problémákra szinte nincs megoldás.

A pára, wc, fürdő elszívás ma Magyarországon egy olyan technikai megoldással készül ami igazából nem jó. Ráadásul a kivitelezés és tervezés is sokszor hagy kívánnivalót maga után.

Itt mint ahogy nálad is minden lakás bűzét "beletolják" egy csőbe ami mindenkivel össze van kötve, így törvényszerűen egy része ennek a büdös levegőnek átmegy a szomszédba.

Az igazi megoldás az nem az, hogy mindenki külön csövet kap, mert az sok helyet foglal, hanem az hogy minden "strangot" megszívnak fentről ventillátorral. Kis légszállításokról beszélek!

Így a szagok mindenkitől egyenletesen tuti kifelé mennek.

Egy ilyen helyzetben tehetsz be egy visszacsapó szelepet, de az sem 100% légtömör, vagy egy (motoros vagy nem) de légtömör pillangószelepet, vagy egy olyan nagyon alacson fordulatra kapcsolod a szagelszívót, ami folyamatosan kifelé viszi a levegőt. Ilyenkor gondoskodni kell a légutánpótlásról. (ez a nagyon alacson fordulat nem a szagelszívó saját működése mert az neked lehet túl sok. De műszakilag mindegyik megoldható.

Ha kell segítség írj.
Picur
Milyen véletlen, éppen ez ügyben kutakodok már pár órája.
A visszacsapó szelep még megoldás lehetne nálunk is - ha megfelelően működik- de ez nem okozna gondot a fürdőszobában lévő cirkónak? Néha hall az ember elég csúnya dolgokat ezügyben. sad.gif
Iszonyatosan fel tud háborítani, mikor a 8 hónapos gyerkőcöt fürdetnénk de nem lehet, mert dől be a hagyma-, pörkölt- és néha a cigiszag. mad.gif
Ráadásul szét kellene verni a mostani a szellőzőt, mert egy kerámiarács van feltéve. Nem tudom erre lehet-e "ráültetni" valamit vagy mindenképp ki kellene szedni.

Kapcsolódó jogszabályokat nem tudtok véletlenül? Kizárt dolognak tartom, hogy ezt jogszabály engedné. Persze az már más kérdés, hogy mennyire betartható. Az ingatlanjog.hu-n azt írták, hogy esetleg egy birtokvédelmi eljárást lehetne kezdeményezni. ermm.gif
air_gyuri
(Picur @ 2008.06.23, 16:16) *

Milyen véletlen, éppen ez ügyben kutakodok már pár órája.
A visszacsapó szelep még megoldás lehetne nálunk is - ha megfelelően működik- de ez nem okozna gondot a fürdőszobában lévő cirkónak? Néha hall az ember elég csúnya dolgokat ez ügyben. sad.gif
Iszonyatosan fel tud háborítani, mikor a 8 hónapos gyerkőcöt fürdetnénk de nem lehet, mert dől be a hagyma-, pörkölt- és néha a cigiszag. mad.gif
Ráadásul szét kellene verni a mostani a szellőzőt, mert egy kerámiarács van feltéve. Nem tudom erre lehet-e "ráültetni" valamit vagy mindenképp ki kellene szedni.

Kapcsolódó jogszabályokat nem tudtok véletlenül? Kizárt dolognak tartom, hogy ezt jogszabály engedné. Persze az már más kérdés, hogy mennyire betartható. Az ingatlanjog.hu-n azt írták, hogy esetleg egy birtokvédelmi eljárást lehetne kezdeményezni. ermm.gif

Szia Picúr,

A szagelszívó visszacsapó szelepe elvileg nem lehet gond, mivel az csak az egyik irányban zár, tehát ha bekapcsolod a szagelszívót vagy a fürdőszoba WC ventilátort, akkor azon megy ki a levegő.
A baj az szokott lenni különösen ajtó ablak csere után, hogy az elszívott levegő frisslevegő utánpótlása nem megoldott, és a cirkó kéményéből szívja a ventilátor a "levegőt" ami ugye égéstermék és halálos.

Mindig onnét jön a légutánpótlás ahonnét az könnyebb neki, szóval hiába van a nappaliban nyitva az ablak ha a fürdő ajtó csukva, és ott a cirkó mert akkor tuti gázt szív vissza a ventilátor. Lehet reteszelni, Pl ha megy a ventilátor nem megy a gáz de egy átfolyós kazánnál fürdéskor ez ciki. Vagy lehet ott neki friss levegőt adni, de ez a szűkös gépészeti terek miatt problémás.

De ha ilyen kiépítésű a lakásod (cirkó vs ventilátor) feltétlen vegyél egy gáz és égéstermék riasztót, én is sok horror történetet láttam már.

Van szabályozás eléggé szigorú is, pl a GMBSZ és az OTÉK (neten fent van www.gmbsz.hu). Ha a lakásban van nyílt égésterű kazán nem lehet negatív nyomás abban a térben. (az azt jelenti, hogy ha nyílt égéstered van (nem turbós a kazán) akkor nem lehet ventilátor a térben, csak kiegyenlített szellőzés vagy megfelelő utánpótlásról kell gondoskodni, de még a gáztűzhely esetében is eléggé nagy mennyiségű levegő utánpótlásról kell gondoskodni.
Én azt tanácsolom, nézesd meg szakemberrel, és ha szakszerűtlen (gyakran előfordul - én naponta találkozom vele) akkor szakvélemény és megegyezés a megoldásról vagy per.

Sok új építésű lakásban is így van szerelve a szellőzés gáz.
Végre el kellene felejteni a nyílt égésterű kazánt és a gáztűzhelyt, mert rengeteg gond baj forrása lehet, és a lakás levegőminőségének is nagy elrontója, és normális szellőzési módon szellőztetni épületeinket.
De sajnos, úgy ahogy a gmbsz pontosan elmondja gázzal mit lehet és mit nem ilyen a szellőzéssel nincs.
Ezért lehet ezzel a problémával naponta találkozni.
Picur
Köszönöm a részletes választ, nagyon sokat segítettél. smile.gif
Egy kis kiegészítés: a fürdőszobában most semmiféle aktív elem nincs, csak a rács és mögötte a cső. A lakásba nemrég költöztünk (tavaly szeptember), 2000-es építésű a ház és az ablakok műanyagok. A cirkó típusát most nem tudom, valami őrlángos Junkers. dry.gif
Köszi a linket átvizsgálom tüzetesen.
Szakember alatt gázszerelőt értettél? Sajnos nem teljesen egyértelmű számomra, hogy kihez is tartozik a szellőző szerelése/tervezése.
air_gyuri
(Picur @ 2008.06.23, 22:34) *

Köszönöm a részletes választ, nagyon sokat segítettél. smile.gif
Egy kis kiegészítés: a fürdőszobában most semmiféle aktív elem nincs, csak a rács és mögötte a cső. A lakásba nemrég költöztünk (tavaly szeptember), 2000-es építésű a ház és az ablakok műanyagok. A cirkó típusát most nem tudom, valami őrlángos Junkers. dry.gif
Köszi a linket átvizsgálom tüzetesen.
Szakember alatt gázszerelőt értettél? Sajnos nem teljesen egyértelmű számomra, hogy kihez is tartozik a szellőző szerelése/tervezése.

Szia,

Háát én leginkább épületgépész mérnökre gondoltam. (tapasztalatom szerint jobb ha nem egy szerelőt hív ki az ember mert sokszor az azt akarja eladni ami neki van.) a ventilátoros azt a gázos azt.
Szóval jobb egy olyan aki tudja neked nem fog eladni semmit, így talán a lejobb megoldást keresi.

Szia,
Gy
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.