(Picur @ 2008.06.23, 16:16)

Milyen véletlen, éppen ez ügyben kutakodok már pár órája.
A visszacsapó szelep még megoldás lehetne nálunk is - ha megfelelően működik- de ez nem okozna gondot a fürdőszobában lévő cirkónak? Néha hall az ember elég csúnya dolgokat ez ügyben.

Iszonyatosan fel tud háborítani, mikor a 8 hónapos gyerkőcöt fürdetnénk de nem lehet, mert dől be a hagyma-, pörkölt- és néha a cigiszag.
Ráadásul szét kellene verni a mostani a szellőzőt, mert egy kerámiarács van feltéve. Nem tudom erre lehet-e "ráültetni" valamit vagy mindenképp ki kellene szedni.
Kapcsolódó jogszabályokat nem tudtok véletlenül? Kizárt dolognak tartom, hogy ezt jogszabály engedné. Persze az már más kérdés, hogy mennyire betartható. Az ingatlanjog.hu-n azt írták, hogy esetleg egy birtokvédelmi eljárást lehetne kezdeményezni.
Szia Picúr,
A szagelszívó visszacsapó szelepe elvileg nem lehet gond, mivel az csak az egyik irányban zár, tehát ha bekapcsolod a szagelszívót vagy a fürdőszoba WC ventilátort, akkor azon megy ki a levegő.
A baj az szokott lenni különösen ajtó ablak csere után, hogy az elszívott levegő frisslevegő utánpótlása nem megoldott, és a cirkó kéményéből szívja a ventilátor a "levegőt" ami ugye égéstermék és halálos.Mindig onnét jön a légutánpótlás ahonnét az könnyebb neki, szóval hiába van a nappaliban nyitva az ablak ha a fürdő ajtó csukva, és ott a cirkó mert akkor tuti gázt szív vissza a ventilátor. Lehet reteszelni, Pl ha megy a ventilátor nem megy a gáz de egy átfolyós kazánnál fürdéskor ez ciki. Vagy lehet ott neki friss levegőt adni, de ez a szűkös gépészeti terek miatt problémás.
De ha ilyen kiépítésű a lakásod (cirkó vs ventilátor) feltétlen vegyél egy gáz és égéstermék riasztót, én is sok horror történetet láttam már.
Van szabályozás eléggé szigorú is, pl a GMBSZ és az OTÉK (neten fent van www.gmbsz.hu). Ha a lakásban van nyílt égésterű kazán nem lehet negatív nyomás abban a térben. (az azt jelenti, hogy ha nyílt égéstered van (nem turbós a kazán) akkor nem lehet ventilátor a térben, csak kiegyenlített szellőzés vagy megfelelő utánpótlásról kell gondoskodni, de még a gáztűzhely esetében is eléggé nagy mennyiségű levegő utánpótlásról kell gondoskodni.
Én azt tanácsolom, nézesd meg szakemberrel, és ha szakszerűtlen (gyakran előfordul - én naponta találkozom vele) akkor szakvélemény és megegyezés a megoldásról vagy per.
Sok új építésű lakásban is így van szerelve a szellőzés gáz.
Végre el kellene felejteni a nyílt égésterű kazánt és a gáztűzhelyt, mert rengeteg gond baj forrása lehet, és a lakás levegőminőségének is nagy elrontója, és normális szellőzési módon szellőztetni épületeinket.
De sajnos, úgy ahogy a gmbsz pontosan elmondja gázzal mit lehet és mit nem ilyen a szellőzéssel nincs.
Ezért lehet ezzel a problémával naponta találkozni.