Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Aukciós Oldal
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
Belanor
Üdv,

Remélem nem tűnik sem túl-lihegettnek, sem jogtalannak a panaszom, ezért próbálom véleményeket, észrevételekt gyűjteni.

Hvatalosan és rendszeresen folynak aukcióim egy magyar aukciós oldalon. Ékszereket árulok, nagy mennyiségben. Az aukciós oldal szabályai szerint minden hónapban az eladott termékek után jutalékot fizet az eladó. Ez jogos is és korrekt is. Minden hónap 15-én számlázzák az előző hónap jutalékát, aminek következő hónap 15.-ig nem teljesítése felfüggesztést von maga után. Én, banki igazolásom van róla, augusztus harmadikán átutaltam a jutalékot, augusztus 14.-én gyanús lett, hogy még nem írták jóvá a számlámon, ezért rákérdeztem, kértek igazolást, azt elküldtem. Másnap felfüggesztésre került a fiókom, majd csodák csodája, amikor felháborodottan reklamáltam, két órán belül újra aktiválták. Időközben a folyamatban lévő licitjeim törlődtek, néhány újdonsült vevő-jelölt visszarettent a vásárlástól ( nem csoda, hiszen, látatlanban próbál egy idegenben megbízni, akinek hirtelen ott virít a neve mellett pirosan a " Felfüggesztve" jelző). Így kb 60000-100000 Ft értékű eladástól estem el. Jelzem hibátlan az értékeléseim listája, jelen pillanatban 117 vásárló pozitív értékelését "cipelem", soha egyetlen negatív, vagy semleges értékelésem volt. Amikor számon kértem tőlük, hogy ezt mégis hogyan tudnánk kompenzálni (jelzem, egy elnézést, hiba történt, stb stb típusú hozzáállás megfelelt volna), közölték velem, hogy POFÁTLAN vagyok, hogyan képzelem, hogy én hibáztam, azaz késve fizettem 3-án (!!!), és még én károgok, hogy jogtalan a 15.-ei felfüggesztés. Tényleg elfogadható, hogy rajtam verjék el, mert valahol 12 napig kallódott egy belföldi banki átutalás? Ha igen, annak nekem kell meginnom a levét?

Ezt meg lehet tenni? Így ki vagyunk szolgáltatva?

Köszönöm a hozzászólásokat.

Belanor
L_Matyi
Belföldi átutalás nem tarthat ennyi ideig, régen játszottak ezzel a bankok, de ma már nem, úgyhogy valószínűleg az nem ő rendszerükben volt a kavarodás. A helyedben hivatalosan megkérdezném, hogy mikor kapták meg a pénzt, ha erre válaszoltak, és tényleg állítják, hogy 15-e után, akkor irány a bank, és rákérdezni, hogy ők, hogyan látják a dolgot.

Ha megvan a felelős, akkor sajnos csak bírósági úton fogod tudni behajtani a dolgot (esetleg békéltető testület). Gondosan olvassad el viszont az aukciós oldalon a szerződési feltételeket, mert ha ott az van, hogy indoklás nélkül felmondhatnak neked (felfüggeszthetnek, kitilthatnak...), akkor hiába van igazad, a bíróság megtérítteti a károd, de ők bizony ki fognak rakni téged. Ami ugyan joggal való visszaélés, de nem sokat lehet ellene tenni (perelni), így ha tényleg ők sarasak, akkor is inkább a békés rendezést válasszad, mert rövid távon biztos te maradasz alul.
lazurdeak
Kedves Belanor!

Én a helyedben a következő lépéseket tenném meg:

0. Még egyszer, alaposan ellenőrizd az adott oldal szabályzatát, hogy pontosan mit ír a kérdésről, valamint a számla fizetési határidejét. Gyanús nekem, hogy azt mondták a telefonban, hogy már a befizetéskor késésben voltál. Meg az is furcsa, hogy a fizetési határidő lejáratakor inaktiválnak, mert ilyet kevés cég tesz. Lehet, hogy ők tévedtek ebben, de az is lehet, hogy Te. (Ha megírod, melyik cégről van szó, akkor lehet, hogy valamely fórumos segít is a szabályzat értelmezésében.)

Amennyiben tényleg 15-e volt a határidő, akkor harmadik fél hibázott, vagy az aukciós oldal, vagy az egyik bank, hiszen az elvárható, hogy ne 12 nap alatt érjen oda országon belül egy utalás.

Ha esetleg Te értettél valamit félre, és 15-e nem a fizetési határidő, hanem már a türelmi idő legvége volt, akkor nekem már nem egyértelmű, hogy ki mennyire felelős (Te késve fizettél, a banki utalás késve történt...), szerintem nyeld le a békát.

A továbbiakban feltételezem, hogy az első eset valósul meg, azaz Te nem szegted meg a szabályzatot.

1. Próbáld minél gyorsabban enyhíteni a károdat. Ezt csak az aukciós oldallal együtt tudod megtenni.
Én megkérném őket írásban, hogy tekintettel a körülményekre, és arra, hogy rajtam kívül álló ok miatt történt aukciók törlése, segítsenek a következőképpen: én újraindítom az összes törölt aukciómat, ők írjanak egy e-mailt mindazoknak, akik a törölt aukciókra licitáltak (ők tudják az e-mail címeket), valahogy így:
"Tisztelt felhasználó!
Ön licitált a ... számú termékre. Az aukciót törölni voltunk kénytelenek, jutalék késedelmes beérkezése miatt. Az ön által licitált termék most ... számon újra elérhető, ezért ha továbbra is meg kívánja azt vásárolni, kérjük, keresse fel oldalunkat és "..." menüpont "..." mezőjében adja meg keresési feltételként a termék új azonosító számát.

Üdvözlettel:
Luc Gizella
Ügyfélszolgálati munkatárs"

Erre vagy hajlandók, vagy nem, de talán érdemes megpróbálni (a levéllel nem ismerik el, hogy hibáztak, és nekik is érdekük, hogy minél többet adj el). Az ilyen oldalakon ritka az impulzus-vásárlás, ezért feltehető, hogy a korábbi licitálók jó része visszatér (kivéve, ha közben elment nyaralni stb.).

2. Próbáld kideríteni, kinek a hibájából történt a késedelem. Három lehetséges jelölt van: küldő bank, fogadó bank, aukciós oldal. Ahogy L_Matyi is írta, a banknál tudniuk kell igazoln, hogy ők mikor küldték át a Giro felé, a fogadó bankhoz mikor érkezett meg stb.

Van valamilyen törvény, amely előírja, hogy mennyi időn belül kell a belföldi banki utalásokat lebonyolítani, de nem tudom fejből, talán valaki más tud segíteni. A 12 nap mindenképpen nagyon sok.

3. Becsüld fel a károdat:
Mennyi eladástól estél el, ezeken mekkora volt a várt hasznod (a korábbi aukciók tapasztalata alapján), ehhez képest az újraindított árveréseken mennyivel kevesebb hasznod lett és mennyivel később. Lehet, hogy az fog kiderülni, nem is vesztettél olyan sokat, mert befolyt a várt bevétel, csak később. Vagy az is lehet, hogy volt veszteséged, de ez nehezen bizonyítható. (De ezt csak Te tudod meghatározni.)

Döntsd el, hogy ekkora összegért érdemes-e további lépéseket tenned.

4. Próbáld leverni a 2. lépésben meghatározott felelősön (bank vagy aukció-üzemeltető) a 3. lépésben becsült károdat. Erre három módszert látok:

- Megegyezés
- Nyilvánosság
- Jogi út

Tapasztalatom szerint alapvetően a megegyezésben bízhatsz. (Senkinek sem érdeke nagyobb hullámokat kavarni egy ekkora összeg miatt.) Pl. ha az aukciós oldal hibázott, megállapodhattok abban, hogy a kárnak megfelelő értékű jutalékról lemondanak, a következő eladásaidnál.

Ha ez nem használ, tárd az esetet a nyilvánosság elé. (Pl. ezen a fórumon írd le pontosan a cég nevét és a történteket, de használj látogatottabb fórumokat is - pl. Tékozló Homár. Csak egyszer kell megírnod az esetet, a többi már másolás.) Ha pedig van ismeretséged a sajtóban, az külön jó. Legalább mások okulnak az esetből.

A békéltető testület ingyen van, "mindössze" az idődet igényli, és nem kötelezi a másik felet semmire. Ennek határozata azonban jó alap lehet egy polgári perhez. Amelyet én a mai magyar viszonyok között alapvetően nem javaslok, mert se vége, se hossza. (Az oldalt látogató jogászok az ilyen megjegyzéseimet nem szokták szeretni, úgyhogy nem részletezem a véleményem a magyar joggyakorlatról.)

+1: Ha nagyon fontos neked a folyamatos jelenléted az oldalon, akkor dolgozz ki megelőző stratégiát a hasonló esetek elkerülésére. Pl. valószínűleg lehetőség van többletfizetésre. Ha a legforgalmasabb hónapodnak megfelelő jutalékot pluszban befizeted előre, akkor nehezen érhet még egy ilyen kellemetlenség.

Felelősség-elhárítás: Nem vagyok sem jogász, sem szakképzett fogyasztóvédő. Az általam leírtak helyességéért és használhatóságáért felelősséget nem vállalok, egyáltalán semmiért sem vállalok felelősséget. A fenti hozzászólás nem tekinthető lazurdeak vagy bármely kapcsolódó személy (élő vagy holt) illetve szervezet hivatalos állásponjának. A felszólalás olvasásával a fórum felhasználója tudomásul veszi, hogy az benne nem kívánatos érzelmeket és elváltozásokat okozhat, melyért minden felelősség kizárólag őt terhel. Blablablabla
lazurdeak
Még egy "érdekesség", bár ez inkább másik fórumba tartozna. Több bank (nem tudom, hogy többségük vagy esetleg mindegyik) levédi magát a felelősség ellen.

Példa egy üzletszabályzatból (MKB): "A késedelmes teljesítésért a Bank a késedelmi kamat mértékéig és a késedelem megszűnésének időpontjáig vállal felelősséget." Kedves, nem? blink.gif

Azaz ha átutalási megbízást adtam nekik, ezt fügyülnek teljesíteni, és emiatt károm keletkezik, akkor az az én bajom; függetlenül a kár jellegétől és mértékétől ők legfeljebb a kamatot fizetik ki.

Tud valaki arról, hogy ez mennyire általános a bankoknál? Törvényes egy ilyen kitétel egyáltalán? (Tudom, a szerződést mind a két fél aláírta, ugyanakkor blanketta szerződésről van szó, ahol talán nem azt köt ki a bank, amit akar).

Így lehet, hogy Belanor semmiféle kárát nem tudja érvényesíteni, akkor sem, ha egyértelműen az egyik bank mulasztott. sad.gif
Belanor
Köszönöm a hozzászólásaitokat, amint azóta kiderült, nem egyetlen eset volt, most 15.-én olyat is felfüggesztettek, aki előző hó 21-én utalta át a jutalékot...furcsamód, az eddig kiderült, velem együtt 5 esetből mindenkinek valamilyen mennyei ráhatással a felfüggesztés napján, a felháborodott reklamálás után jelent meg a befizetés az oldal bankszámláján.
Őszintén szólva nem pénzbeni kártérítésen gondolkodtam, hiszem ahol emberek dolgoznak, hibáznak is...egyszerűen egy elnézést, vagy némi, akár kör e-mail vagy bármi gesztus úgy érzem illdomos lett volna az oldal részéről. De hangoztatják, sőt kinevették a hozzászólókat, hogy ők nem hibáztak, hanem mi hibáztunk, mert nem szóltunk hogy nem írták jóvá a befizetést. nem tudom más hogy van vele, de sosem érdeklődöm a telefontársaságnál, hogy ekkor és ekkor befizettem a számlát, megkapták?

Üdv

Belanor
lazurdeak
Annál inkább indokolt, hogy a banknál nézess utána, mi történt, mikor jelent meg az összeg a címzett számláján.

Ha az aukciós oldal hibázott, szerintem nem kell megelégedned a bocsánatkéréssel vagy gesztusokkal.

Az nevetséges, hogy a felhasználónak kellene figyelmeztetnie a céget, hogy még nem írták jóvá a befizetést. Ezt írásba adták valahol? Ha igen, idézd be itt, az oldal nevével együtt.
(Sok lehetőség nincs: V betű vagy T betű...)
L_Matyi
lazurdeak: Szerintem polgári peres úton minden további nélkül beperelheted a bankot, hiába köti ki, hogy nem vállal felelősséget, a törvényben van egy meghatározott minimum idő, amit teljesítenie kell. Persze meg kéne kérdezni egy jogásztól is, hogy mit szól hozzá, ez csak megérzés. biggrin.gif

Belanor: Elárulnád, hogy melyik oldalról van szó? Ezzel másoknak is segíthetsz, hiszen ezek szerint náluk ellenőrizni kell azt, hogy megjelent-e a pénz.
Belanor
Nos, a TeszVeszről beszélek, és igen írásba adták, hogy nekünk kellett volna figyelmeztetni őket. A vicc az, hogy ezt meg is tettük, volt aki még július végén szólt...csak nem reagálták le. Ő kapott olyan ígéretet, hogy majd megnézik, hogy kihez futott be a levele, és majd jól megdorgálják. :-DDDD
Belanor
Apropó, tulajdonképpen az egésznek azért olyan keserű a szájíze, mert szó szerint elhangzottak az adminok tollából a következők: pofátlanság, nemtörődömség, megérdemeltül stb stb.
Visszakerestem minden levelezést, minden befizetést, rákérdeztem a bankomnál: augusztus 3. az értéknap, akkor elküldték a pénzt, tehát akkor levették a számlámról, ezt írásba is adták.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.